Resistenza italiana

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Rezistenca italiane , e ashtëquajtura zakonisht Rezistenca , e njohur edhe si "rezistenca partizane " ose " Rilindja dytë" [ 1 ] ishte një lëvizjeve politike dhe ushtarake në Itali pas armëpushimit të Cassibile krahasim me fashizmin [ 2 ] [ 3 ] si pjesë e luftës italiane e çlirimit . Disa historianë kanë vënë në dukje disa aspekte të njëjtën kohë të pranishëm në fenomenin e rezistencës : " Luftës Patriotike " dhe lufta për çlirim nga një pushtues të huaj , ngjarjet sporadike të njohura , " të luftës civile " në mes të fashistëve dhe antifashistëve , bashkëpunëtorë të gjermanëve , " lufta e klasë " me pritjet revolucionare sidomos nga ana e disa grupeve partiake socialiste dhe komuniste . [ 4 ] Lëvizja Rezistenca - i përshtatur historikisht në fenomenin më të gjerë evropian të rezistencës ndaj pushtimit nazist - në Itali u karakterizua nga njësia angazhimit të shumëfishta dhe nganjëherë të kundërta orientimet politike ( komunistët , aksionarët, monarkistëve , socialistët , katolikët , liberalët , republikanët , anarkistët ) , u mblodhën kryesisht në Komitetin Nacional Çlirimtare ( CLN ) ​​, komponenti i të cilit palët do të formohet më vonë së bashku qeveritë e para e pas - luftës . [ 5 ]

Rezistenca është fenomen që duhet të identifikohet në origjinën historike të Republikës Italiane :Asambleja Kushtetuese ishte i përbërë kryesisht nga përfaqësues të partive që kishin lindur në CLN , i cili shkroi Kushtetutën , duke e bazuar atë në sintezën ndërmjet traditave të tyre përkatëse politike dhe frymëzues atë në parimet e demokracisë dhe anti- fashizmit .

Periudha historike në të cilën lëvizja ka qenë aktivE , zakonisht të referuara si " rezistencë ", fillon pas armëpushimit të 8 shtator 1943 (CLN u themelua në Romë më 9 shtator ) dhe përfundon në ditët e para të muajit maj të vitit 1945, pra zgjati njëzet muaj . Vendimi për të festuar fundin e asaj periudhe nga 25 prill 1945 i referohet datës së ankesës lëshuar nga CLNAI për një kryengritje të armatosur në qytetin e Milanos , selinë e partizane Italisë Epërme .


Shoqata[redakto | redakto tekstin burimor]

Partizane dhe partizanë[redakto | redakto tekstin burimor]

Mbledhje e materialeve: dokumente, fotografi, audio dhe video për Rezistencën[redakto | redakto tekstin burimor]

Stampa:Resistenza italiana

Raffael 058.jpg
Arti & Kultura: Animim · Film · Letërsi · Muzikë · Serial · Strip
Aeskulap.png
Biologjia: Mjekësi
Globo terraqueo 3.gif
Gjeografia: Gjeografi · Kosovë · ShBA · Shqipëri · Maqedoni · Greqi
Top.gif
Sporti: Sport
Vista-system.png
Teknologjia: Informatikë · Elektronikë  · Teknologji
Logo physics.svg
Shkenca: Fizikë, Matematikë