Faqja kryesore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
51.834 artikuj në shqip
Version i përshtatur për celular

P world icon brown.png Gjeografia      P history icon brown.png Historia      P society icon brown.png Shoqëria      P culture icon brown.png Arti & Kultura      P religion icon brown.png Feja      P sport icon brown.png Sporti      P science icon brown.png Shkenca & Teknika     P train grey.png Teknologjia

Portali tematik · Indeksi alfabetik · Artikuj sipas kategorive · Artikuj të mirë · Artikuj të përkryer

Artikulli i javës
Artikulli i javës
Gështenja


Gështenja e butë dhe pema e saj është vlersuar dhe ka paraqitur interes shumë të madh ekonomik për popullsinë për arsyet e mëposhtme :

  • a ) - Për lëndën drusore që ka gjetur përdorime nga më të ndryshme gjatë gjithë jetës së njeriut që fillon nga shtrati foshnjës , ( Djepi ) , dhe përfundon në varr , me mbulimin me dërrasat e gështenjës . Dërrasa e gështenjës në trevat ku rritet është elementi bazë i ndërtimit dhe pregatitjes së orendive të nevojshme në familje , si ndërtimi i magjes së miellit dhe gatimit të bukës , në kuti dhe arka për mbajtjen e produkteve ushqimore , në hambar, në ndërtimin e koshave , lesave , trinave , shportave , krozhnave , në ndërtimin dhe rrethimin e ballkoneve , në thurjen e arave , livadheve , bahçeve , në krijimin e vreshtave , në rrethimin , në stilimin dhe modelimin e oborreve , në ndërtimin e plevicave për blegtorinë , në ngrehina dhe ndërtime të ndryshme , në ndërtimin , meremetimin , plotsimin me të gjitha orenditë e mbrëndshme të banesës së tyre , në ndërtimin e kateve dhe fuçiave , vozgave e të tjera përdorime të pa fundme që shpesh druri i gështenjës , për gamën e gjerë të përdorimit ka shërbyer si një haraç.
  • b) - Fruti i Gështenjës pasi është kryer eksplorimi i përgjithshëm i vlerave ushqimore , kurative dhe proteinike të pazëvëndësueshme , merr avantazhin e drurit , meqenëse në shumë momente shërbeu si ushqim kryesor , duke ju dhënë një ndihmë të madhe shumë familjeve në vënde të ndryshme të botës , duke kompensuar mungesën e bukës . Në respekt dhe vlerësim të frutit të shenjtë të gështenjës , shumë vende Europiane kanë caktuar datën 11 nëntor , si 'Festa e Gështenjës' , duke e quajtur atë "Pema e Bukës ", dhe "Pema e jetës" dhe nga kjo datë , pronarët i lënë të lirë të varfërit dhe ata që nuk e kanë këtë pemë , të hyjnë në pronat e tyre dhe të mbledhin frytet gështenjave të mbetura. Është llogaritur që një pemë gështenje e rritur , në një sezon sjell fitim pronarit mes 40 dhe 60 euro , në një vit me frutifikim normal mesatar , theksojmë se pema e gështenjës është dru shekullor .
  • c ) - Vlera dhe përdorimi mjeksore i gjetheve të gështenjës , çaji i pregaditur nga gjethet e thara , shërbejnë për kurimin e kollës së mirë , për shërimin e sëmundjeve të rrugëve të frymëmarrjes , të reumatizmës , çdo forme të dizanterisë edhe në rastet me hemorragji: ka veti tonike dhe jep rezultate të mira në stomak si tretës dhe si nxitës për hapjen e oreksit. Bën mire posaçrisht kundër heqjes (shkuarjes) së barkut. Ndikon edhe për uljen e temperaturës. Ky çaj përdoret me shumë dobi edhe kundër dhimbjeve të syve duke i shpëlarë së jashtmi me të
  • d) - Mjalti i gështenjës është shumë kurativ dhe ndihmon tek gastriti, mbron melçinë dhe i kontribuon qarkullimit më të mire të gjakut.. Por mjalti i prodhuar nga lulet e gështenjës ka një natyrë specifike biologjike për të parandaluar zhvillimin e sulmeve të baktereve në organizmin e njerëzve dhe është përdorur tradicionalisht për të mbuluar plagët kronike, djegiet dhe ulçerat e lëkurës, pikërisht për shkak të veprimit antibakterial.
  • e) - Gështenja kjo pemë e fuqishme që ndikon dhe vepron në mënyrë vendimtare mbi ambientin ku rritet , mbi mjedisin ekologjik , mbi drejtimin dhe përspektiven e habitateve që e shoqërojnë dhe duke siguruar pasurimin dhe mbrojtjen e plotë të tokës mbi të cilën vegjeton .
  • ë ) - Edhe pse shumë shpesh mendohet si një kulturë ushqimi, fryti i ëmbël gështenjës , lëvorja edhe degët e reja janë një burim i mirë i taninit dhe këto kanë një veprim të dobishëm në trajtimin e gjakderdhjeve , diarresë , gjethet dhe lulet janë anti-inflamator , expektorant dhe tonik.
  • f) - Mielli i prodhuar nga gështenja gjen përdorim të gjerë në industrinë ushqimore , në prodhimin e ëmbëlsirave , çokollatave dhe pjekurinave të ndryshme ushqyese . Mielli është i pasur me sasi të mjaftueshme të sheqerit që arrin në 25.4% . Mielli i gështenjës është përdorur në shumë vënde të ndryshme për gatim buke sa që gështenja konsiderohet si buka e të varfërve .
A e dini se ...
A e dini se ...
Niko Stillo

...studjuesi çam me banim në Gjermani Niko Stillo në librin "Prevezjani Abedin Dino , poezitë e tij dhe Dinot e tjerë" që pritet të promovohet në Muzeun Historik Kombëtar më 15 nëntorTiranë ka mbledhur materiale të rralla nga poezitë e Abedin Dinos, ku shprehet patriotizmi, talenti i tij poetik dhe notat e bukura lirike?

...dy prej figurave më të diskutuara të historisë së Shqipërisë, Gjergj Fishta dhe Lekë Dukagjini vijnë në një libër të ri nga studiuesi dhe kritiku letrar Tonin Çobani?

..."Apologjia e Vërtetë e Sokratit" e interpretuar nga aktori i mirënjohur Mirush Kabashi është shfaqur në sallën e teatrit londinez "Kings Place" nën kujdesin e Ambasadës Shqiptare në Londër?

...ndërsa po i afrohemi reshjeve të shiut dhe borës një kompani kineze i marrë masat për ju dhe ka krijuar një çadër prej ajri dhe avantazhi i saj është se nuk ka një shtresë të lidhur me tela, që ndodh shpesh herë edhe dëmtohen dhe përdoruesit nuk kanë përse të shqetësohen se do të pengojnë të tjerët me çadrat e tyre?

...reporterja Brana Vladisejeviç ka përshkruar tek portali i njohur i promovimit të turizmit "Lonely Planet" destinacionet shqiptare ku mund të zhvillohet turizmi i aventurës: nga malet në veri, te lumenjtë ku ushtrohet sporti i rafting (lumi i Vjosës e Osumi) e duke u ndalur më në veçanti në jugun shqiptar duke i shoqëruar me foto, të dhëna mbi fshatrat, traditën, muzikën (polifoninë), kulinarinë, veshjet popullore, artikulli përmend Gjirokastrën si qytetin e Ismail Kadaresë?

...u çel ekspozita me foto të kohës së diktaturës "Muzeu i Memories" tek Kolonada në sheshin "Nënë Tereza", organizuar nga Instituti Shqiptar i Studimeve Politike, nën kujdesin e Ministrisë së Kulturës dheishin pjesëmarrës përfaqësues të shoqërisë civile por edhe shumë studentë e të rinj të tjerë?

...libri i autorit italian Mauro Geraci "Prometeo in Albania" (Pasazhe letrare dhe politike nga një vend ballkanik) u promovua dje në qytetin e Vlorës në Universitetin "Ismail Qemali" dhe studjuesi tregon sesi "deti i librave" që sot vë në lëvizje jetën politike shqiptare të arrijë të ripropozojë, në versione të azhornuara dhe të plota, një perceptim "prometeik" të shtetit dhe të çështjes historike kombëtare?

Aktualiteti
Aktualiteti

Temat kryesore : Kriza në zonën e euros

Stacioni i trenit në Volgograd

Vdekje së fundmi
Kanë ndodhur më 30 Tetor
Kanë ndodhur më 30 Tetor
Fotografia e ditës
Fotografia e ditës
Liqenet e Belshit


Belshi është një qytet i vogël buzë liqenit me të njëjtin emër, kryeqendra tradicionale e zonës së Dumresë. Ndodhet në jug-perëndim të Elbasanit, rreth 30 km larg tij. Gërmimet arkeologjike në Grandishtë dëshmojnë se aty ka qenë vendbanim i lashtë ilir, sepse në bazë të sendeve të gjetura tregohet se kjo zonë ka qenë e banuar që në periudhën e bronzit të hershëm.

Para se të redaktoni...
Para se të redaktoni...
Wikipedia (Enciklopedia e lirë), synon krijimin e një enciklopedie të plotë, pa gabime, në të gjitha gjuhët, e korrigjueshme nga të gjithë dhe e lirë për përdorim. Uikipedia përdor teknikën Wiki si mjet bashkëpunimi midis autorëve.

Çdokush prej jush mund të kontribuojë vullnetarisht me dijen e tij për zgjerimin e mëtejshëm të kësaj enciklopedie të lirë. Hapat fillestare janë më se të thjeshta. Shikoni edhe këtu.
Vini Re! - Jeni të lutur të emëroni faqet që krijoni në trajtën e shquar dhe të përdorni germat Ë, Ç, ë, ç në fjalët e duhura.

Kush e shkruan Wikipedian?
Kush e shkruan Wikipedian?

Komuniteti i Wikipedias në gjuhën shqipe përbëhet nga 67.037 përdorues të regjistruar, 244 prej të cilëve kanë kontribuar me të paktën një redaktim gjatë muajit të fundit, ndërsa 10 prej tyre gëzojnë privilegjet e burokratit dhe administratorit. Përdoruesit përbëjnë një shoqatë ku të gjithë anëtarët e saj koordinojnë veprimet e tyre për përmirësimin e artikujve, duke u konsultuar herë pas here në kuvend, duke diskutuar me njëri-tjetrin, por edhe duke bashkëpunuar në projekte të ndryshme.

Ç'mund të bëj unë?
Ç'mund të bëj unë?

Dëshironi të merrni pjesë? Lexoni rregullat bazë dhe udhëzimet e tjera, respektoni rregullat e mirësjelljes; regjistrimi është i këshillueshëm por jo i detyrueshëm.

Keni nevojë për ndihmë? Përpiquni të shfletoni faqet e ndihmës ose bëni pyetjen tuaj në Kuvendin e Wikipedias. Shumë shpejt një përdorues aktiv do t'iu ndihmojë.

Dëshironi të provoni? Bëni prova tek livadhi ose lexoni se si redaktohet një faqe.

Dëshironi të bëni një donacion? Wikipedia është plotësisht e lirë, pa reklama, falë donacioneve të përdoruesve. Ndihmoni që Wikipedia të mbetet e lirë, bëni një donacion.

Projektet motra
Projektet motra
Meta-Wiki
Meta-Wiki
Koordinimi i të gjitha projekteve
Commons
Wiktionnaire
Wiki–Fjalori
Fjalori i lirë
Wikinews
Wiki–Lajme
Lajme të lira
Wikibooks
Wiki–Libra
Libra dhe tekste didaktike
Wikiquote
Wiki–Citate
Përmbledhje citatesh
Wikisource
Wiki–Burime
Dokumente dhe Libraria e lirë
Wikiversité
Wikispecies
Wiki–Speciet
Lista e llojeve të specieve
Wikidata
Wikidata
Baza e lirë e të dhënave
Wikipedia nuk garanton saktësinë e përmbajtjes!

Projekti organizohet nga Fondacioni Wikimedia, i cili nuk mban përgjegjësi për asnjë gabim në përmbajtjen e këtyre artikujve.

Çdo kontribues është përgjegjës për shkrimet e tij.