Avni Alcani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Avni Alcani është restaurator në Institutin e Arkeologjisë në Tiranë.

Jetëshkrimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Avni Sh. Alcani ka lindur në qytetin e Elbasanit më 14 gusht 1953. Shkollën fillore dhe 8-vjeçare i ka kryer në qytetin e Librazhdit, shkollën e mesme në Liceun Artistik “Jordan Misja” (Dega skulpturë) në Tiranë dhe shkollën e lartë në Universitetin e Tiranës, Fakultetin e Histori-Filologjisë (Dega gjuhë-letërsi shqipe).

Në vitin 1973 ka filluar punë në Shtëpinë e Kulturës të qytetit të Librazhdit, si skenograf, dhe në vitin 1977 ka punuar mësues në qytetin e Librazhdit. Pas një një viti, më 1978, është emëruar mësues vizatimi në Stravaj. Po atë vit, më 1 qershor të vitit 1978, ka filluar punë në Muzeun Historik të qytetit të Librazhdit, me detyrë: spjegues muzeu (ciceron). Në vitin 1980 emërohet drejtor i këtij Muzeu. Sëbashku me ekipin e muzeut ka punuar për ngritjen e Muzeut Etnografike të rrethit të Librazhdit (1979), një nga muzetë e parë të këtij lloi në Shqipëri, Ekspozitën e Kulturës Popullore (1980, 1986), Pavionin e Arkeologjisë, Pavionin e Periudhës bashkëkohore etj. Ka punuar pranë këtij muzeu deri në vitin 1986. Që nga viti 1987 punon si restaurator në Institutin e Arkeologjisë të Qendrës së Studimeve Albanologjike në Tiranë.

Është marrë me studime dhe hulumtime, kryesisht në fushat e historisë, kulturës tradicionale dhe me publiçistikë. Ka botuar artikuj dhe studime në shtypin periodik e shkencor, kushtuar ngjarjeve historike, figurave historike, traditave të kulturës tradicionale (etnografi dhe folklor) të trevave të Librazhdit, probleme të restaurimit të objekteve arkeologjike në Shqipëri etj.

Ka themeluar dhe drejtuar (si kryeredaktor) gazetat: “Bërzeshta” (nëntor 2001-maj 2002) dhe “Çermenika” (2003-2008).

Punësim dhe specializim[redakto | redakto tekstin burimor]

 • 16 gusht 1973 : Skicograf në Shtëpinë e Kulturës të qytetit të Librazhdit ;
 • 1 tetor 1977 : Mësues në shkollën 8-vjeçare të qytetit të Librazhdit ;
 • 12 janar - 30 maj 1978 : Mësues në shkollën 8-vjeçare të fshatit Stravaj (Mokër) ;
 • 1 qershor 1978 : Shpjegues (ciceron) në Muzeun Historik të rrethit të Librazhdit ;
 • 12 maj1980 : Drejtor i Muzeut Historik-Etnografik të rrethit të Librazhdit ;
 • 1 gusht 1987 : Restaurator në Qendrën e Kërkimeve Arkeologjike (sot Instituti i Arkeologjisë) Tiranë

Kualifikim (specializim)[redakto | redakto tekstin burimor]

 • 20 maj – 20 qershor 1992, specializim në Universitetin Politeknik të Athinës (Greqi): “Pastrimi, restaurimi dhe konservimi (ruajtja) i objekteve arkeologjike prej qeramike”
 • 22 qershor – 10 korrik 2009, kualifikim (trainim) në Muzeun Romano-Gjerman të qytetit të Kelnit (Gjermani): “Pastrimi, restaurimi dhe ruajtja i objekteve arkeologjike prej qeramike, qelqi, bronzi dhe hekuri”

Kompetencat profesionale[redakto | redakto tekstin burimor]

Pjesëmarrës në ekspozita, projekte, ekspedita dhe sesione kërkimore-shkencore[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. Tetor 1978: Pjesëmarrës në ekspozitën me materiale të kulturës popullore. Librazhd
 2. Nëntor 1978: Pjesëmarrës në ekspozitën e arteve figurative të rrethit të Librazhdit;
 3. Nëntor 1979:Pjesëmarrës në ngritjen e Muzeut Etnografik të rrethit të Librazhdit;
 4. Maj 1980: Pjesëmarrës në ngritjen e Ekspozitës së Kulturës Popullore të rrethit të Librazhdit;
 5. Nëntor 1981: Pjesëmarrës në ngritjen e pavionit të rrethit të Librazhdit në Ekspozitën Kombëtare të Kulturës Popullore të Shkodrës;
 6. Viti 1982: Organizator dhe ideator për hapjen e Galerisë së Arteve Figurative të rrethit të Librazhdit;
 7. Qershor 1982: Organizator i Sesionit shkencor: “Tradita historike e kulturore të rrethit të Librazhdit”;
 8. Viti 1982: Organizator dhe ideator për hapjen e Galerisë së Arteve Figurative të rrethit të Librazhdit;
 9. Qershor 1982: Organizator i Sesionit shkencor: “Tradita historike e kulturore të rrethit të Librazhdit”;
 10. 1 Qershor 1984: Organizator i Sesionit Shkencor: “Tradita të kulturës popullore në rrethin e Librazhdit”;
 11. Qershor 1984: Pjesëmarrës në ekspozitën e arteve figurative hapur në Tiranë, me autorë të rrethit të Librazhdit;
 12. Viti 1984: Drejtues dhe organizator për rikonstruksionin e Pavionit të arkeologjisë në Muzeun Historik-Etnografik të rrethit të Librazhdit;
 13. Viti 1985: Drejtues dhe organizator për rikonstruksionin e Pavionit të Periudhës Bashkëkohore në Muzeun Historik-Etnografik të rrethit të Librazhdit;
 14. Viti 1986 (Janar-Qershor): Drejtues dhe organizator për hapjen e ekspozitës së Kulturës Popullore të rrethit të Librazhdit;
 15. 1 qershor 1986: Organizator i Sesionit shkencor: “Tradita të kulturës popullore në rrethin e Librazhdit;
 16. Gusht 1996 pjesëmarrës në ekspeditën arkeologjike shqiptaro-angleze në Butrint (Sarandë). Restaurimi i objekteve prej qeramike;
 17. Gusht-shtator 1996 pjesëmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-franceze në Apolloni (Fier). Restaurimi i materialeve prej qeramike të tumës 8-të;
 18. Gusht-shtator 1999 pjesëmarrës në ekspeditën Misionit Arkeologjik e Epikrafik shqiptaro-franceze në Apoloni (Fier). Restaurimi i materialeve qeramike të tumës 8-të;
 19. Gjatë vitit 2000, në bashkëpunim me Laboratorin e Restaurimit dhe të Arkeometrisë, u realizua për herë të parë në Shqipëri petrifikimi i objekteve arkeologjike prej qeramike në Muzeun Arkeologjik të Tiranës. Restaurimi (petrifikimi) i objekteve të tumës së Kamenicës (Korçë), fondeve të muzeut të Apollonisë etj.;
 20. 12 korrik 2000: Pjesëmarrjes në Sesionin shkencor “Në gjurmë të Gjeçovit”, Janjevë (Kosovë);
 21. Gusht-shtator 2000, pjesëmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-franceze në Apoloni (Fier). Restaurimi i materialeve qeramike të tumës 8-të;
 22. Gusht-shtator 2001 pjesëmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-francez në Apoloni (Fier). Restaurim dhe skicim i objekteve arkeologjike;
 23. Tetor 2001 – prill 2002 pjesëmarrës për ngritjen e Muzeut Arkeologjik të Durrësit. Restaurimi i objekteve arkeologjike prej qeramike, guri etj.;
 24. Organizator i Sesionit shkencor: “Librazhdi në shekuj”, Librazhd më 10 nëntor 2001;
 25. Gusht-shtator 2002 pjesëmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-francez në Apoloni (Fier) Restaurim dhe skicim i objekteve qeramike, guri etj.;
 26. Mars-prill 2003 pjesëmarrës në projektin “Tuma 9”, Fondacioni “Pakard” (Grupi i arkeologëve shqiptarë) në Apoloni (Fier); Restaurimi i materialeve qeramike të tumës 9-të;
 27. Gusht-shtator 2003 pjesëmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-francez në Apoloni (Fier). Restaurim dhe skicim i objekteve qeramike;
 28. Shtator 2003: pjesëmarrës në projektin “AMFORA 2003”, Apoloni (Fier). Restaurimi i amforave të transportit dhe skicimi i tyre;
 29. Shtator-tetor 2003: pjesëmarrës në ekspeditën shqiptaro-italiane në Finiq (Sarandë). Restaurimi i objekteve prej qeramike të nekropolit;
 30. Tetor-nëntor 2003 pjesëmarrës në projektin “Tuma 9”, Fondacioni “Pakard” (Grupi i arkeologëve shqiptarë) në Apoloni (Fier); Restaurimi i amforave, pitosave dhe i objekteve të tjera prej qeramike të tumës 9-të;
 31. Prill-maj 2004 pjesëmarrës në projektin shqiptaro-francez të terrakotave të Sanktuarit të Artemisës (Durrës). Restaurimi i terakotave ;
 32. 1-15 qershor 2004: pjesëmarrës në projektin “AMFORA 2004” në Apoloni (Fier). Restaurimi dhe skicimi i amforave;
 33. Gusht-shtator 2004 pjesëmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-franceze në Apoloni (Fier). Restaurim dhe skicim i objekteve qeramike;
 34. Tetor-nëntor 2004 pjesëmarrës në Projektin “Identifikimi i shkrimeve të shpatave të periudhës osmane në Shqipëri (Shek.XV-XIX) dhe restaurimi i tyre”; Laboratori i Restaurimit të Akeometrisë dhe Shoqata “Turizmi, Arkeologjia, Mjedisi”;
 35. Nëntor 2004 pjesëmarrës në projektin “Tuma 9”, Fondacioni “Pakard” (Grupi i arkeologëve shqiptarë) në Apoloni (Fier); Restaurimi i amforave, pitosave dhe i objekteve të tjera prej qeramike të tumës 9-të;
 36. Mars-prill 2005 pjesëmarrës në projektin “Tuma 10”, Fondacioni “Pakard” (Grupi i arkeologëve shqiptarë) në Apoloni (Fier); Restaurimi i amforave, pitosave dhe i objekteve të tjera të tumës së10-të;
 37. Prill-maj 2005 pjesëmarrës në projektin shqiptaro-francez të terrakotave të Sanktuarit të Artemisës (Durrës). Restaurimi i terakotave ;
 38. 14 qershor – 31 korrik 2005: Ndërtimi (ngritja) e Muzeut arkeologjik të Butrintit. Restaurimi i objekteve arkeologjike prej qeramike, guri etj.;
 39. 1-30 Gusht 2005: pjesëmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-franceze në Apoloni (Fier). Restaurim dhe skicim i objekteve qeramike;
 40. 1-15 shtator 2005: pjesëmarrës në projektin “AMFORA 2005” në Apoloni (Fier). Restaurim dhe skicim i objekteve qeramike;
 41. Tetor 2005: Pjesëmarrës në ndërtimin (ngritjen) e Muzeut arkeologjik të Butrintit. Restaurimi i objekteve arkeologjike prej qeramike, guri etj.;
 42. Prill 2006 pjesëmarrës në projektin shqiptaro-francez të terakotave të Sanktuarit të Artemisës (Durrës); Restaurimi i terakotave;
 43. 4 – 18 qershor 2006 pjesëmarrës në Projektin “Teatrit” të ekspeditës arkeologjike shqiptaro-gjermane të Apolonisë (Fier). Restaurim i objekteve qeramike, metalike, guri etj. dhe skicim;
 44. Gusht-shtator 2006 pjesëmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-franceze në Apolloni (Fier). Restaurim i objekteve qeramike, metalike, guri etj. dhe skicim;
 45. 09-15 prill 2007 pjesmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-franceze të Apollonisë. Restaurim i objekteve qeramike, metalike, guri etj. dhe skicim;
 46. 16 prill – 12 maj 2007 pjesmarrës në projektin shqiptaro-francez të terakotave të Sanktuarit të Artemisës (Durrës). Restaurimi i terrakotave;
 47. 12 gusht – 8 shtator 2007 pjesmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-franceze të Apollonisë. Restaurim i objekteve qeramike, metalike, guri etj. dhe skicim;
 48. 1 – 31 tetor 2007, pjesmarrës në projektin “Teatri” dhe “AMFORA 2007” në Apolloni (Fier). Restaurim i objekteve qeramike, metalike, guri etj. dhe skicim;
 49. 19 prill – 18 maj 2008 pjesmarrës në projektin shqiptaro-francez të terakotave të Sanktuarit të Artemisës (Durrës). Restaurimi i terrakotave;
 50. 9 gusht – 8 shtator 2008 pjesmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-franceze të Apollonisë. Restaurim i objekteve qeramike, metalike, guri etj.;
 51. 15 shtator – 28 tetor 2008, pjesmarrës në projektin “Teatri” dhe “AMFORA 2007” në Apolloni (Fier). Restaurim i objekteve qeramike, metalike, guri etj. dhe skicimi objekteve qeramike;
 52. 1 nëntor 2008 – 31 janar 2009, pjesmarrës në projektin “Restaurimi i Amforave dhe përgatitja e tyre per ekspozim në Muzeun e Apollonisë”. Restaurim i objekteve qeramike dhe guri ;
 53. 12 – 18 prill 2009, pjesmarrës në ekspeditën e Misionit Arkeologjik e Epigrafik shqiptaro-franceze të Apollonisë. Restaurim i objekteve qeramike, metali, guri etj.;
 54. 20 prill – 16 maj 2009 pjesmarrës në projektin shqiptaro-francez të terakotave të Sanktuarit të Artemisës (Durrës). Restaurimi i terrakotave;
 55. 1 - 15 qershor 2009 pjesmarrës në projektin “Restaurimi i Pitosave të Bylisit”;
 56. 8 gusht - 5 shtator 2009 pjesmarrës në Misionin Arkeologjik Epikgrafik shqiptaro francez të Apollonisë. Restaurim i objekteve qeramike, metalike, guri etj.;
 57. 15 shtator - 25 tetor 2009, Pjesmarrës në projektin shqipataro-gjerman “TEATRI” në Apolloni. Restaurimi i objekteve qeramike, metalike, guri etj.;
 58. 30 tetor - 17 nëntor 2009, pjesmarrës në projektin: “Restaurimi i pitosave të Bylisit”;
 59. 16 mars - 10 prill 2010, Pjesmarrës në projektin shqipataro-gjerman “TEATRI” në Apolloni. Restaurimi i objekteve metalike;
 60. 1 Maj – 28 maj 2010 pjesmarrës në projektin shqiptaro-francez të terakotave të Sanktuarit të Artemisës (Durrës). Restaurimi i terrakotave dhe i enëve të tjera prej qeramike;
 61. 16-30 qershor 2010: pjesmarrës në Misionin Arkeologjik Epikgrafik shqiptaro francez të Apollonisë. Restaurim i objekteve qeramike, metalike, guri etj.;
 62. 09 gusht - 04 shtator 2010: pjesmarrës në Misionin Arkeologjik Epikgrafik shqiptaro francez të Apollonisë. Restaurim i objekteve qeramike, metalike (bronz, hekur), guri (mermeri) etj.;
 63. 20 shtator - 16 tetor 2010, Pjesmarrës në projektin shqipataro-gjerman “TEATRI” në Apolloni. Restaurimi i objekteve prej qeramike, guri, qelqi dhe metali (bronz, hekur);

Veprimtaria botuese[redakto | redakto tekstin burimor]

Monografi, studime, vepra të ndryshme[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Shahin Zharri, Kënga e Gjorg Golemit, Vepra të fjetura, Monografi, Tiranë 2006;
 • Librazhdi, Histori e shkurtër, tekst historie, Tiranë 2008;
 • Librazhdi, Vështrim gjeografik, historik dhe kulturor, me bashk. R. Gjorga, tekst mësimor, Tiranë 2010;

Ka përgatitur për botim dhe redaktuar librat[redakto | redakto tekstin burimor]

 • “Librazhdi-1”, Almanak, Tiranë 1985, përmbledhje studimesh;
 • “Çermenika-1, Përmbledhje studimesh” , Tiranë 2004, përmbledhje studimesh;
 • “Zanushja”, Tiranë 2005, autor Hazis Kopaçi, vëllim me tregime, redaktor;
 • “Kadri Hoxha. Luftëtar i paepur për liri dhe demokraci”, Tiranë 2006, përmbledhje studimesh, artikuj, intervista etj.;
 • “Nusja e humbur”, Tiranë 2007, autor Hazis Kopaçi, vëllim me tregime, redaktor;
 • “Përse shkruan Migjeni”, Monografi, Tiranë 2008, autor Ymer Beqiri;
 • “Tantali”, Tiranë 2008, autor Ymer Beqiri, vëllim me tregime;
 • “Historia e fshatrave të krahinës së Çermenikës”, Tiranë 2009, teks historie, autor Izmir Zika, redaktor;
 • “Shkeli besën e shqiptarit”, Tiranë 2009, vëllim me tregime, autor Hazis Kopaçi, redaktor;

Artikuj/shkrime në revista, në buletine dhe në vepra me bashkëautorsi[redakto | redakto tekstin burimor]

 • “Mjekë dhe atdhetarë të shquar” (me bashk. M. Shpata), Revista mjeksore, Tiranë 1983;
 • “Tradita të punimit të gurit në fshatrat Kostenjë dhe Prevall”; ALMANAK “Librazhdi-1”, Tiranë 1985;
 • “Mbi disa tradita blegtorale në zonën e Polisit. Sistemi i numurimit me rabush”, Revista “Etnografia Shqiptare”, Nr.15, Tiranë 1986;
 • “Një sistem numërimi popullor te barinjtë e Polisit”, Revista “Shkenca dhe jeta”, 1/1988;
 • "Shtjefën Gjeçovi, Arkeologu i parë shqiptar", ALAMANAK "Gjurmë të Gjeçovit 2001", Prishtinë 2001, faqe 49-52;
 • “Vështrim i shkurtër gjeografik, historik e kulturor i krahinës së Çermenikës”, “Çermenika – 1”, Përmbledhje studimesh, Tiranë 2004;
 • “Çermenika dhe Aranitët në “Memorien” e Gjon Muzakës”, “Çermenika – 1”, Përmbledhje studimesh, Tiranë 2004;
 • “Kadri Hoxha (1913-1998)-Komandant i luftës Naçl”, “Çermenika – 1”, Përmbledhje studimesh, Tiranë 2004;
 • “Balada e murimit në fshatin Funarës”, “Çermenika – 1”, Përmbledhje studimesh, Tiranë 2004;
 • “Këngët heroike në folklorin çermenikas”, “Çermenika – 1”, Përmbledhje studimesh, Tiranë 2004;
 • “Kënga e Gjorg Golemit dhe figura e Gjergj Aranitit në letërsi dhe arte”, Revista “Kuvendi” (Sh.B.A.), Nr. 3, Mars 2010;

Shkrime/artikuj divulgativë në shtyp[redakto | redakto tekstin burimor]

 • “Rrugë aksionesh”, Revista “Ylli”, Nr. 8, Tiranë1982 ;
 • “Edhe një Skënder n’Sopot”, Gazeta “Luftëtari”, datë 07.04.1985;
 • “Aksfiksi të vjetra në një kohë të re” , Gazeta “Rilindja Demokratike”, datë 27 mars 1991;
 • “Mbi këngën e Gorg Golemit dhe autorin e botimit të saj”, Gazeta “Aleanca”, datë 18 gusht 1995;
 • “Kënga e Gjorg Golemit dhe autori i botimit të saj”, Gazeta “Drita”, datë 06.09.1998;
 • “Shahin Zharri – Mësuesi, qytetari dhe studiuesi i pasionuar”, Gazeta “Librazhdi”, Nr. 14, dhjetor 2000;
 • “Gjergj Araniti, heroi kombëtar në rezervë”, (Intervistë), Gazeta “Librazhdi”, Nr. 14, dhjetor 2000;
 • “Librazhdi dhe folklori”, Gazeta “Librazhdi”, Nr. 16, janar 2001;
 • “Shaban Blloshmi, ky burrë i dheut”, Gazeta “Librazhdi”, prill 2001”
 • “Balada e murimit në folklorin librazhdas”, Gazeta “Librazhdi”, qershor 2001;
 • “Shtjefën Gjeçovi, arkeologu i parë shqiptar”, Gazeta “Rilindja” (Prishtinë), korrik 2001;
 • “Dy “monumente” të kulturës kombëtare në Librazhd”, Gazeta “Bërzeshta”, Nr. 1, datë 10 nëntor 2001;
 • “Dhe dritë e diturisë përpara do na shpjerë…” , Gazeta Bërzeshta” Nr.2, dhjetor 2001;
 • “Gjergj Araniti, heroi kombëtar në rezervë”, intervistë (Ribotim), Gazeta “Bërzeshta”, Nr.3, Janar 2002;
 • “Shpellat eremite në Librazhd” , Gazeta “Bërzeshta”, Nr.3, janar 2002;
 • “Balada e murimit në fshatin Funarës të Çermenikës” (Ribotim), Gazeta “Bërzeshta”, Nr.4, shkurt 2002;
 • “Bërzeshtanaku që mori pjesë në ngritjen e flamurit në Vlorë” , Gazeta - “Bërzeshta”, Nr.4, shkurt 2002;
 • “Sami Leka (1922-1979)”, Gazeta “Bërzeshta”, Nr.6, prill 2002;
 • “Vështrim i shkurtër gjeografik, historik dhe kulturor i krahinës së Çermenikës”, Gazeta “Çermenika”, Nr. 1, 2, 3 dhe 4, prill-korrik 2003;
 • “Çermenika në “Memorien” e Gjon Muzakës”, Gazeta “Çermenika”, Nr. 1 dhe 2, prill-maj 2003;
 • “Këngët heroike në folklorin çermenikas” , Gazeta “Çermenika”, Nr.2-3, maj-qershor 2003;
 • “Cila është origjina e familjes së Luigj Gurakuqit?”, Gazeta “Çermenika”, Nr.3, qershor 2003;
 • “Veshjet popullore të Çermenikës në një botim akademik”, Gazeta “Çermenika”, Nr.3, qershor 2003;
 • “Kadri Hoxha (1913-1998)” , Gazeta “Çermenika”, Nr.5, gusht 2003;
 • “Çermenika në “Memorjen” e Gjon Muzakës, Gazeta “Çermenika”, Nr.5-6, gusht-shtator 2003;
 • “I fundmi rilindas kombëtar shqiptar”, Gazeta “Çermenika”, Nr.6, shtator 2003;
 • “Integrimi”, Gazeta “Çermenika”, Nr.7, tetor 2003;
 • “Edhe një herë për për këngën e Gjorq Golemit në 65 vjetorin e botimit të saj”, Gazeta “Çermenika”, Nr.7, tetor 2003;
 • “Balada e murimit në fshatin Funarës” (Ribotim), Gazeta “Çermenika”, Nr. 10, Janar-shkurt 2004;
 • “Çermenika dhe Aranitët në “Memorien” e Gjon Muzakës” (Ribotim), Gazeta “Drita”, datë 02.05.2004;
 • “Austriaku që pikturoi Shqipërinë e 1913-ës. Si u zbulluan pas 91 vitesh skicat e rralla të H. Vetters” (Intervistë), Gazeta “Panorama”, datë 07.07.2004;
 • “Gazeta “Çermenika në 1-vjetorin e botimit të saj”, Gazeta “Çermenika”, Nr.12. prill-korrik 2004;
 • “Enigma e rrëzimit të avionit ushtarak aleat në Malin e Dragostunjës” (me bashkëautor), Gazeta “Çermenika”, Nr.12, prill-korrik 2004;
 • “Deshifrimi i mistereve të shpatave osmane” (me bashkëautor), Gazeta “Shekulli”, datë 9 tetor 2004;
 • “Kaprolli në Çermenikë” , Gazeta “Çermenika”, Nr.14, nëntor-dhjetor 2004;
 • “Shaban Blloshmi (1882-1929), figurë e ndritur e Rilindjes Kombëtare”, Gazeta “Çermenika”, Nr.14, nëntor-dhjetor 2004;
 • “Edhe një herë për këngën e Gjorg Golemit në 65 vjetorin e botimit të saj” (Ribotim), gazeta “Drita”, datë 05.12.2004;
 • “Shaban Blloshmi, mësuesi dhe luftëtari i shquar i Rilindjes Kombëtare”, gazeta “Shekulli”, datë 30.01.2005;
 • “Shoqata Kulturore Atdhetare “Çermenika” nuk është DÇB”, gazeta “Çermenika”, Nr.15, janar shkurt 2005;
 • “Martesa në Çermenikë-Rite dhe zakone”, Gazeta “Çermenika”, Nr.14,15,16,17 dhe 18, Tiranë 2004-2005;
 • “A duhet t’i kthehemi kulturës?”, Gazeta “Çermenika”, Nr.16, mars-prill 2005;
 • “Është koha për ndryshim…”, Gazeta “Çermenika”, Nr.17, maj-qershor 2005
 • “Çermenika dhe çermenikasit në veprën e Shahin Zharrit”, Gazeta “Çermenika”, Nr.18-19, Janar-shkurt 2006;
 • “Përse duhet mbajtur konferenca shkencore për Aranitët në Librazhd?”, Gazeta “Çermenika” Nr.19, janar-shkurt 2006;
 • “A ishte Gjergj Aranini Princ i Kaninës?”, “Gazeta Shqiptare”, Datë 23 prill 2006;
 • “Eshtrat e Naimit. Zogu rival me nxënësit e Normales së Elbasanit”, “Gazeta Shqiptare”, datë 14 maj 2006;
 • “Rrënjët çermenikase të Luigj Gurakuqit”, “Gazeta Shqiptare”, datë 21 maj 2006;
 • “Bërzeshtanaku që themeloi Universitetin e Stambollit”, Gazeta “Çermenika”, Nr. 21, korrik-shtator 2006;
 • “Çermenikë, dhjetor 2006”, Gazeta “Çermenika”, Nr. 22, tetor-dhjetor 2006;
 • “Selim Doda i Lunikut, i lidhur fort me idealin kombëtar shqiptar”, gazeta “Veterani”, Nr.8 (142), 16-30 prill 2007;
 • “Dy shkrime të panjohura të Dhimitër Shuteriqit”, “Gazeta Shqiptare”, datë 10 qershor 2007;
 • “Duke shkruar një editorial që mund të ishte i fundit” , Gazeta “Çermenika”, Nr. 23, 2007;
 • “Pleqtë e lashtë të Çermenikës”, Gazeta “Çermenika”, Nr. 23, 2007;
 • “Urojmë për mirëshëndetjen tuaj”, Gazeta “Çermenika”, Nr. 23, 2007;
 • “Më në fund erdhi Pavarësia”, Gazeta “Çermenika”, Nr. 24, 2008;
 • “E vërteta mbi gjeneralin Deivis, Misionin e tij në Çermenik dhe Azis Biçakun”, Gazeta “Çermenika”, Nr. 24, 2008;
 • “Pasqyrimi i këngës së Gj. Golemit dhe i figurës së Gj. Aranitit në letërsi dhe arte”, Gazeta “Çermenika”, Nr. 24, 2008;
 • “Njeriu me virtute e cilësi të veçanta” (me bashkautor), Gazeta “Çermenika”, Nr. 24, 2008;
 • “Përse u mbyll laboratori i restaurimit?”, Gazeta “Shqip”, datë 08.05.2010;
 • “500 vjet nga testamenti i Gjon Muzakës”, Gazeta “Shqip”, datë 30.06.2010;
 • "Zbulimet arkeologjike në Shqipëri dhe problemet për restaurimin e tyre", Gazeta "Metropol", datë 06.10.2010;
 • "Restaurator,kimist apo skulptor?", Gazeta "Agon", datë 06.10.2010;
 • "Sfidat e restaurimit të objekteve arkeologjike në Apoloni", Intervistë me restauratorin e objekteve arkeologjike, z. Avni Alcani. Gazeta "Tirana Observer", datë 26.02.2011;
 • "Historia 50-vjeçare e një qyteti", Gazeta "Tirana Observer", datë 04.03.2011:
 • "Bërzeshtanaku që themeloi Universitetin e Stambollit", Gazeta "Shqip", datë 17.09.2011:

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=sq&u=http://lajme.shqiperia.com/lajme/artikull/iden/1046863038/titulli/Perse-u-mbyll-Laboratori-i-Restaurimit&ei=nf-GTd24Ko6WswbOgsiBAw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=5&ved=0CDwQ7gEwBDge&prev=/search%3Fq%3Davni%2Balcani%26start%3D30%26hl%3Den%26sa%3DN%26prmd%3Divns

http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=38&ved=0CFQQFjAHOB4&url=http%3A%2F%2Fwww.gazeta-shqip.com%2Fndryshe%2Fef5ad96fb72c59c63a56f8b5d01fc239.html&rct=j&q=avni+alcani&ei=Sqx0Trn8DNHJswa9_O3QCw&usg=AFQjCNG76lXmK6FydgRo8SF1iO1w9T5M5Q&cad=rja

http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=21&ved=0CBgQFjAAOBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.gazeta-shqip.com%2Fndryshe%2Ff3680dd4b87fec27b91c71af5eec3c65.html&rct=j&q=avni%20alcani&ei=K7-ZTtSnJsrwsgau0P3lAw&usg=AFQjCNEIq0PvFWxibENJeOhJ4PF4JAF-pA&cad=rja