Ezani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Thirrja e cila përdoret për të shpall kohën e faljes së Namazit quhet Ezan. Personi i cili thërret ezanin quhet Muezin. Ezani ka disa fjalë dhe shprehje specifike që recitohen me zë të lartë. Anembanë botës ezani thirret në një gjuhë të përbashkët: gjuhën Arabe.

Përmbajtja e ezanit është si vijon: (Arabisht)

(4): Allahu Ekber الله أكبر
(2) Eshedu en la ilahe illa Allah أشهد أن لا إله إلا الله
(2) Eshedu en-ne Muhammeden resullullah أشهد أن محمدا رسول الله
(2) Hajje ales salah حى على ال صلوت
(2) Hajje alel felah حي على الفلاح
(2) Es-salatu Hajrun Mine'n Nevm* *الصلاة خير من النوم
(2) Allahu Ekber اللاه اكبر
(1) La ilahe illa Allah لا إله إلا الله

Kuptimi Shqip:

All-llahu është më i madhi
Nuk ka zot përveç Allahut
Muhammedi është i dërguar i All-llahut
Eja në namaz
Eja në shpëtim
  • Namazi është më i mirë se gjumi (Vetëm për namazin e Sabahut)
All-llahu është më i madhi
All-llahu është i vetmi Zot

Në ezanin e Sabahut shtohet "Es salatu hajrun min en nevm" pas "Hajje alel felah" që do të thotë "Namazi është më i dobishëm se sa gjumi".

Emri Koha Sunete Farze Sunete të fundit Vitër
SABAHU Para lindjes së Diellit 2 Rekat 2 Rekat s'ka s'ka
DREKA Pasdite gjer ne Ikindi 4 Rekat 4 Rekat 2 Rekat s'ka
IKINDIA Pas dreke gjer në perëndim të Diellit 4 Rekat 4 Rekat s'ka s'ka
AKSHAMI Pas perëndimit te Diellit gjer në Jaci s'ka 3 Rekat 2 Rekat s'ka
JACIA Nga akshami gjer në mesnatë 4 Rekat 4 Rekat 2 Rekat 3 Rekat