Farmakologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Farmakologjia (nga greq. φάρμακον - substancë shëruese dhe λόγος - shkencë) është degë e mjekësisë, e cila merret me studimin e ndikimit të substancave kimike (medikamenteve) në organizmin e gjallë.

Kjo shkencë posedon dy metoda të studimit, ato janë:

  • Farmakokinetika
  • Farmakodinamika

Konsiderohet se kjo shkencë u zbulua nga mjekët arab në Bagdad gjatë të ashtuquajturës kohë të artë të Islamit.

Nëndegët e farmakologjisë:

  • Farmakologjia e përgjithshme
  • Farmakologjia eksperimentale
  • Farmakologjia klinike
  • Toksikologjia