Ferid Murati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Punoi: Leonard B. Qelaj

Ferid Murati

Ferid Murati lindi më 14 shtator të vitit 1936Whiting, Indiana, ShBA, është studjues shqiptaro-amerikan i medicinës, fitues i Çmimit Nobel për medicinë në vitin 1998.

Mban titullin Doctor Honoris Causa në Universitetin e Evropës Juglindore dhe ne Universitetin e Tiranës.

Punoi: Leonard B. Qelaj

Babai i tij, Xhabir Murat Ejupi, ka lindur në Shqipëri në 1892 dhe ishte më i madhi prej katër fëmijëve. Nëna e tij vdiq kur ai ishte 13 vjeç. Ai dhe familja e tij ishin barinj. Në moshë të re ai iku nga shtëpia për të shitur ëmbëlsira në vendet e Ballkanit. Megjithëse kishte më pak se një vit arsim, ai mësoi të flasë shtatë gjuhë para se të vdiste në 1976, në moshën 84 vjeç. Ai u takua me një grup të rinjsh të tjerë në Austri dhe sëbashku emigruan në Shtetet e Bashkuara. Një oficer emigracioni në Ellis Island, në gusht të vitit 1913, i kërkoi emrin e tij, dhe pas kësaj oficeri i deklaroi atij që do të jetonte me emrin John Murad dhe kështu vulosi dokumentat e tij. Nuk ishte e pazakonshme që të kenë ndryshuar emrat e shkurtuar mbi emigracionin. Pasi një periudhe të shkurtër kohe duke punuar në mullinj çeliku dhe fabrika në Cleveland dhe Detroit, ai u vendos në Çikago, ku kishte disa miq. Karriera e tij ishte mjaft e larmishme dhe edhe pse ai kurrë nuk e pranoi atë, kam mësuar më pas nga disa prej kolegëve të tij se ai ishte mjaft një playboy me automobila dashuroj, ndoshta arsyeja për dashurinë time të makinave bukur.

Nëna ime, Henrietta Josephine Bowman, u lind në vitin 1918 në Alton, Illinois dhe ka qenë i treti nga gjashtë fëmijët e mbijetuar Elizabeth Lillian dhe Andrea Orvie Bowman. Gjyshja ime ishte një lloj dhe grua e mrekullueshme. Vetëm gjashtë të njëmbëdhjetë fëmijët e saj i shpëtoi për shkak të stillbirths dhe disa vdiq e sëmundjeve dhe kushtet e tjera të varfërisë. Nëna ime shkoi në klasën e shkollës për disa vite para se ajo lë shumë për të ndihmuar nënën e vëllezërit e motrat e saj dhe të rinj, ndërsa nëna e saj dhe dy motrat më të vjetër shkoi për të punuar. Gjyshi im ishte një marangoz i cili në përgjithësi ka punuar me kohë të pjesshme dhe shpesh kaloi paycheck e tij modeste në baret lokale para se të shkojnë në shtëpi. Varfërisë fëmijërisë e të dy prindërve të mi dhe edukimin e tyre minimale ka shumë për të ndikuar mua dhe vëllezërve të mi më të rinj në arsimin tonë dhe zgjedhje të karrierës. Një vëlla u bë një dentist dhe të tjera një profesor i antropologjisë me shkallë të doktoraturës.

Nëna ime gjithashtu iku nga shtëpia në 17 në 1935 për t'u martuar babai im i cili ishte 39. Unë kam lindur 14 shtator 1936 në shtëpi në banesën e tyre të nxehtë dhe të vogla mbi nje furre ne Uajting, Indiana. Vëllezërit e mi John Abderhaman dhe Turhon Allen ishin të lindur në 1938 dhe 1944. Ne u ngrit në një dhomë katër aparttment prapa restorant prindërit e mi "në Uajting, Indiana. Ky apartament të vogël, pa dyshim ndikohet dëshirën time për shtëpitë e mëdha të shtrenjta.

Biznesi restorant kishte një efekt të thellë në të ardhmen time dhe atë të vëllezërve të mi. Kur ne ishim në gjendje të qëndrojnë në një fron për të arritur të zhytet ne larë enët dhe më vonë, kur ne mund të shohim mbi counter, kemi pritur tavolina dhe doli arkë. Unë këtë e bëri të gjithë klasën e shkollës dhe shkollën e mesme çdo mbrëmje dhe në fundjavë. Unë të krijova një lojë nga ato punët dhe mësuar për të mësuar përmendësh të gjitha urdhërat e konsumatorit në restoranin tonë me një kapacitet prej 28 klientëve dhe para se ata të lënë unë do të shënoj faturat e tyre mendore dhe për të përmbushur ato në arkë. Kam takuar një grup të ndryshme dhe të mrekullueshme të konsumatorëve që shkonin nga punëtorët në rafineri lokale dhe mullinj çeliku to bankierët lokal, biznesmenët, familjet dhe mësuesit e shkollës. Prindërit e mi punuan me orë të zgjatura, si është tipik i një biznesi familjar, veçanërisht një restorant. Babai im ka punuar 16-18 orë në ditë, ndërsa nëna ime të vënë në orë të ngjashme në mes të restorantit dhe rritjen e tre fëmijëve. Ata në pronësi ndërtesën që përfshinte edhe dy apartamente të tjera të vogla, një biznes të vogël dhe të 21 dhomat e gjumit lart. Shumë prej banorëve ishin të vjetra dhe në pension dhe nënës sime, do të shpesh kujdeset për ta dhe përgatisin ushqimet e tyre, kur ata ishin të sëmurë. Kam mësuar nga nëna ime dhe gjyshja Bowman për dhembshuri e bujari për njerëzit dhe kjo nga ana tjetër ndikoi zgjedhja ime e karrierës në mjekësi. Babai im më mësoi disa aftësi të biznesit si dhe për riparimin e artikuj të shumtë që ishin vazhdimisht thyer në këtë ndërtesë të vjetër. Ai ishte mjaft i mirë në mend se si ai mori asgjë përveç me qëllim të riparimit dhe Lidhni përsëri copa si Unë qëndrova në anën e tij si një fëmijë kalonte atij mjetet.

Me këtë sfond unë e dinte që unë të kërkuar arsimin e konsiderueshme kështu që unë nuk do të duhet të punojnë sa e vështirë si prindërit e mi. Gjithashtu, unë e dinte se në moshën 12 që unë do të bëhet një mjek. Prindërit e mi gjithmonë na inkurajoi për të marrë një arsim dhe të krijojnë një profesion. Megjithatë, vëllezërit e mi dhe unë u rrit me liri të konsiderueshme nëse ai ishte i shpëtuar apo shpenzimet këshillat tona nga restorantet apo zgjedhje tonë karrierës. Ky ishte aplikuar edhe për zgjidhjet tona fetare si babai im ishte mysliman, Pagëzori im nënës dhe ne u rrit në një komunitet katolik. Më pas, vëllezërit e mi katolike u bë kur ata martohen gratë katolike dhe u pagëzua unë peshkopate në kolegj. Gruaja ime e më shumë se dyzet vjet është prezbiterian, dy të bijat tona martuar burra hebrenj dhe një njeri u martua me një katolike.

Në klasën e tetë klasë është kërkuar të shkruajnë një ese të lartë tonë tre zgjedhje të karrierës. zgjidhjet e mia ishin 1) mjek, 2) mësues dhe 3), farmacisti (në 1948 farmakologjisë klinike nuk ishte ende një disiplinë në mjekësi). Sot kam të bëjë vetëm se, si unë jam një mjek bordi i çertifikuar dhe mjek i bërë të dy themelore dhe hulumtime klinike me mësimdhënie të konsiderueshme në mjekësi, farmakologjisë dhe farmakologjisë klinike dhe me një PhD në farmakologji. Ndërsa unë jam ndoshta duke punuar akoma më e vështirë dhe më orë shumë se prindërit e mi, unë sigurisht që dua profesionin tim dhe kam kënaqësi të konsiderueshme më shumë dhe të ardhurave sesa që ata vepruan. Deri diplomimit tim nga shkolla e mesme vetëm tre nga kushërinjtë e mi kishin mbaruar shkollën e mesme dhe te afermit qe kishte shkuar ndonjëherë në kolegj. shkollës e klasës, shkollën e mesme dhe shkollën e mesme kanë qenë relativisht e lehtë për mua dhe me pak studiuar unë isha një student nder çdo gjysmëvjetori diplomohen 5 në klasën e mesme e mia shkollore. Për fat të mirë disa mësuesve të shkollave të mesme, disa nga të cilët frekuentonin restorantin tonë, Jack Taylor në spanjisht dhe historinë, LaDonna Thue Elson në art, Bernard Quebeck në muzikë, Jesse Allen në matematikë, dhe trajneri Peter Kovachic bindur mua kam pasur disa këshilltarë të mrekullueshme të mundshëm dhe u dhe këshilltarët. I shkolluar në rrugën e duhur dhe vendin kryq si një kontrabandist distancë në një dhe dy ngjarje milje dhe muzikë. Unë gjithashtu luajtur futboll dhe basketboll, por kaluar shumicën e kohës time mbajtjen stol të ngrohtë. Kam luajtur shkelje dhe mbrojtjes la roje në 5'11 "dhe £ 140. Pas tre monsters ndeshi në krye me mua kam shpenzuar shumë energji tim me distancë në drejtimin e vendit kryq. Ndërsa unë fillova të luajtur golf në klasën e shkollës, unë u ndal luajtur për shumë vite gjatë kolegj dhe trajnim mjekësor dhe vazhdojnë të luftojnë me lojën time, pasi kam filluar të luajë përsëri rreth 20 vjet më parë.

Nuk ishte një mik i shquar që nga kopshti, Ronald Delismon, i cili i ndikuar më shumë. Ne konkuruan vazhdimisht me çdo gjë: notat, shah, skermë, sportive, etj Sot ai është një inxhinier në pension kohët e fundit aeronautike nga Boeing. projektet e tij ishin gjithmonë të fshehta të lartë të tilla si bombardues vjedhurazi dhe disa nga projektet e yll e mbrojtjes të luftës. Ai kurrë nuk do të diskutuar punën e tij me mua për arsye sigurie dhe shpesh shaka me mua, duke thënë, "nëse ju tha, unë atëherë do të duhet të vrasin". Pas 57 vitesh ne mbetemi më të mirë të miqve dhe ende të konkurrojnë, në përgjithësi në golf, ski dhe takimeve më të këndshme. Komenti i tij i fundit ishte, "një Nobel në zero".

Universiteti i Çikagos kishte një program të ri në vitet 1950 qe pranuar studentët pas tre viteve të shkollës së mesme dhe miqtë në restorant që ishin alumni nga Universiteti i Çikagos inkurajoi mua të aplikojnë. Megjithatë, pas të konsiderueshme mendova se vendosi të mos hyrë në kolegj para kohe, por jo përfunduar vitin tim të lartë në shkollë të mesme. Në retrospektivë, kjo ka qenë vendim korrekt për mua si vitin tim të lartë në shkollën e mesme ishte e mrekullueshme. Unë coasted nëpërmjet vitin me nota të shkëlqyera dhe shumë kënaqësi që marrin pjesë në korin e shkollës dhe fitoi në disa operettas. Ky ishte ndoshta viti vetëm në shkollën ku unë nuk isha i sëmurë për nota dhe nuk studim vazhdimisht.

Që nga prindërit e mi nuk mund të përballojë për të ndihmuar mua me shpenzimet e mia në universitet, unë shikuar për një shkollë që ofrohen bursa më të mirë. Kam parasysh programet ushtarake në Akademinë Detare dhe Westpoint, por e dija unë nuk do të ketë marrë trajnimin biologjisë për shkollë mjekësore pasi që këto ishin kryesisht programet inxhinierike me një katër vitet e duhur të detyrës ushtarake më pas. Unë konkuruan me sukses për një bursë Rektor në Universitetin DePauw në Greencastle, Indiana, një universitet të arteve të vogla dhe të shkëlqyer liberale dhe shkoi atje 1954-1958 në një bursë mësimi. Viti i parë notat e mia ishin në rregull, por nuk e madhe me disa A's, e C dhe B, pjesa tjetër për shkak të hazing dhe distractions për të qenë një premtim në miqësi. Në vitet e mëvonshme notat e mia të përmirësuar në mënyrë progresive si unë është në zhvillimin e besimit më shumë vetë dhe zakonet më të mira studimi. Kam jetuar në "anekse", apo apartamente të vogla me vëllezërit e vëllazëri të tjera që nga miqësi nuk mund të akomoduar të gjithë ne dhe unë në përgjithësi zgjodhi premeds tjera si roommates. Ne shpesh studiuar së bashku dhe të konkuruar për notat. Unë kam qenë kryetar bursë e vëllazëri dhe mbeti një premed të madh me një të dytë të madh në kimi si i gëzuar si biologji dhe kimi. Gjatë gjithë kolegj kam pritur tavolina, mësoi anatomisë dhe laboratorë embrionologji dhe ka punuar një dhe ndonjëherë dy punë gjatë verë për të mbuluar shpenzimet e mia. Po të kisha punë vetëm një verë unë do të marrë klasat e tjera në një e shtesave lokale e Indianës Universiteti për matematikë literaturë shtesë ose klasë në mënyrë që të marrin më shumë kurse në biologji, kimi, fizikë ose greke dhe latine në DePauw. Kurset greke dhe latine në shkollë të mesme dhe kolegj ishin me vlera të mëdha më pas në mësimin e derivateve rrënja e shumë fjalë shkencore.

Në pranverën e vitit tim të vogël në pranverë 1957 në pushim në Fort Lauderdale, Florida, unë u takua Carol Ann Leopold, gruaja ime të jetë. Ajo dhe familja e saj ishin nga St Louis. Ne ishim në DePauw së bashku, ku ajo ishte një planifikim anglisht dhe në spanjisht madhe për t'u bërë një mësues. Edhe pse ajo datë shumë nga vëllezërit e mi miqësi, unë nuk e kishte takuar atë më parë. Pas pushim pranverë kemi filluar deri tani dhe unë i dha asaj miqësi tim pin një muaj më vonë. datat tona janë kryesisht "datat e studimit" të bibliotekës (e vetmja gjë që unë mund të përballojë) dhe pas kryesisht A në vitin tim të lartë unë u zgjodh në Phi Beta Kappa. Në Krishtlindje ne kemi qenë të angazhuar dhe i martuar brenda disa javësh e diplomimit nga DePauw më 21 qershor, 1958.

Gjatë vitit tim të lartë të kolegjit fillova të zbatohet në shkollat mjekësore dhe të planifikuar për të shkuar në Uashington University Medical School në St Louis. Megjithatë, këshilltar fakulteti im Forst Fuller, një profesor në departamentin e biologjisë dhe mentorin tim gjatë një projekti kërkimor zgjedhore për të kuptuar se si peshk i menaxhuar metabolizmin e kalciumit pa gjëndra parathyroid, dije se unë e konsideroj një program të ri MD-PhD në Universitetin Western Reserve. Një vëlla miqësi, Bill Sutherland, këshilloi gjithashtu se e konsideroj këtë program të ri të kombinuar shkallë që i ati i tij Earl Sutherland, Jr filluar në Cleveland në 1957. Programi i paguar për shkollim të plotë për të dy gradë dhe dhënë një pagë modeste prej 2000 $ në vit. Unë shpejt aplikuar dhe u intervistua në një mëngjes të shtunën në shkurt të 1958 nga ana e Departamentit të gjithë farmakologjisë. Nevojë të thuhet, unë u awed nga vëmendja që më dha dhe vendosi menjëherë që të pranojë ofertën e tyre. Carol, të fejuarën time, ishte i shqetësuar disi se isha tani planifikuar shtatë vjet të tjera të arsimit, por ajo ka qenë gjithmonë mirëkuptim dhe mbështetës të trajnimit tim, rrugën e karrierës dhe lëvizje të shumta në të gjithë vendin. Plani lojë ishte që të ketë Carol mësuar shkollën e mesme në gjuhën angleze si unë shkova përmes programit shkallë të kombinuara. Këto plane të ndryshuar papritmas brenda tre muajve që kur Carol u ngjiz. Pas mësimit vetëm për një semestër, ajo u kërkoi të jepte dorëheqjen, kur e shtatzënisë "filloi për të treguar". Më pas, ajo ishte një mësues zëvendësues, një pjesë të kohës sekretar dhe klinikën e spitalit koordinator si ne ecur me familjen tonë, me katër vajzat, duke përfshirë edhe një grup i binjakëve të njëjtë para se kam mbaruar shkollën mjekësore dhe shkollë diplomuar në 1965. Numri pesë, djali i parë, lindi si kam mbaruar rezidencës sime, në 1967. Për fat të mirë, nuk e kemi ndërprerë planifikuar si, pasi numri katër ishte i lindur.

Siç kam hyrë në programin e ri të kombinuar shkallë mentorëve e mi ishin Earl Sutherland, Jr kryetari i Departamentit të farmakologjisë dhe Theodore Rall një të ri profesor asistent të rinj dhe bashkëpunëtori i Sutherland's. Një vit më parë kam ardhur ata kishin zbuluar AMP ciklike si i dërguari "i dytë" i epinephrine - dhe efektet glucagon ndërmjetësuara në glycogenolysis në përgatitjet e mëlçisë. detyra ime ishte për të treguar se efektet catecholamine në formimin AMP ciklike janë për shkak të efekteve përmes receptorit beta adrenergic. Alquist kishte raportuar më parë se efektet adrenergic mund të klasifikohen si alfa ose beta varësi të potencë relative të catecholamines disa. Re dhe vetëm beta receptor antagonist adrenergic, dichloroisoproterenol, gjithashtu ishte e pershkruara me larte dhe do të bëhet një kundërshtar të dobishme në punën tonë. Ne kemi gjetur se efektet catecholamine në aktivizimin e cyclase adenylyl në të dy zemrës dhe mëlçisë përgatitjet ishin, vërtet, për shkak të efekteve beta adrenergic siç tregohet nga potencies relative e-isoproterenol l,-l epinephrine dhe-l norepinephrina me ndalim nga dichloroisoproterenol dhe dështimi i alfa blockers dhe agonist të kenë efekte. Unë gjithashtu gjeti se acetilkolinės dhe agjentë të tjerë cholinergic inhibited përgatitjet adenylyl cyclase, përshkrimin e parë të hormoneve, pengon formimin AMP ciklike. Unë pastaj u bë i interesuar në agjentë që mund të bllokojnë efektet e AMP ciklike në phosphorylase kinase dhe aktivizimin phosphorylase. Kjo kërkohet disa assays romani dhe një i njohur me analoge AMP ciklike të shumta dhe nukleotide të tjera duke përfshirë PMP ciklike, PUN ciklike, CMP ciklike, etj Shumë nga këto nukleotide dhe analoge e tyre janë të sintetizuara nga Theo Pasternak, një profesor nga Gjenevë, i cili ishte në bashkëpunim dielave me Sutherland dhe Rall. Kjo punë më pas ndikuar dëshirën time për të punuar me PMP ciklike, siç përshkruhet në Nobel leksion tim. Më vonë unë përsëri luajtur kimisti organik për të bërë disa nukleotide.

Unë kam qenë i pari në klasën time çdo vit në shkollën e mjekësisë dhe të shkollës pasuniversitare. Kjo ishte një kohë e mrekullueshme dhe emocionuese ne jeten time duke punuar me këto mentorë, shikuar një fushë e re e biologjisë të zhvilluar dhe në mënyrë aktive merr pjesë në punën. I dashur hulumtim, si Earl Sutherland ishte mjaft e një vizionar i cili ishte në gjendje të sjellë së bashku disiplina të shumta si dhe fushat për të aplikuar për punën e tij. Ted Rall mësohen se si të bëjë ato prova budalla "eksperimentet e diel" si kemi ardhur për të thirrur ata. Ajo ishte të dielave që unë mund të projektimit dhe të kryejnë ato eksperimente të mëdha dhe komplekse me të gjitha kontrollet e nevojshme Ted të tillë që të dhënat janë "publishable". Ne dhe të tjerët në departamentin ishin në gjendje të përcaktojnë se hormonet të shumta duke përfshirë catecholamines, cholinergics, ACTH, vasopressin, etj mund të rritet ose ulet aktiviteti adenylyl cyclase dhe formimin AMP ciklike. Para në këtë pikëpamje e Sutherland ishte se receptorët dhe cyclase adenylyl ishin një Makromolekula të vetme apo një i lidhur fort komplekse në membranat qelizore. Puna ime si student dhe punën e të tjerëve në dyshim këtë hipotezë dhe sugjeroi që receptorët të ndryshme për këtë listë në rritje të hormoneve duhet të jenë të shoqëruar to adenylyl cyclase në mënyra ende për t'u përcaktuar komplekse (shih Gilman dhe leksion Nobel Rodbell e 1994 për një përshkrim më të madhe e punës së tyre e mëvonshme).

Unë gjithashtu gëzuar shkollën mjekësore dhe e gjeti veten të mësuar gjithçka paraqitet para meje. Unë e dinte se unë nuk mund të përcaktojnë se çfarë do të ishte e vërtetë dhe e rëndësishme dhe shumë e fakultetit tonë pranoi këtë gjithashtu. Që çdo gjë mund të jetë i rëndësishëm, fillova të mësuar çdo gjë mësuar. Eksperimentale ri-integruar sistemin e organeve qasje në arsim mjekësor në Rezervë Perëndimor lejohet mua të asimiluar dhe integruar informacion më lehtë. Unë gjithashtu gëzuar plotësisht rotacionet e mia klinike në mjekësi, kirurgji, OB-GYN, pediatri, ortopedi, neurologji, etj Ka pasur disa rrotullimeve klinike që unë nuk mendoj për një disiplinë të mundshme për të ardhmen time karrierën akademike. Unë më pas mësuar se unë isha në krye të shkollës mjekësore dhe aspiranturë klasës çdo vit dhe ka marrë çmime në diplomim për të dy mjekësi klinike dhe hulumtimet. Unë isha në elementin e mia dhe të dashur atë. Nuk kishte dyshim në mendjen time në lidhje me një karrierë akademike në mjekësi, hulumtimit dhe të mësuarit.

Në mënyrë që të plotësuar pagë time me kaq shumë fëmijë, unë moonlighted në Klinikën Cleveland pune një apo dy netë në javë në shërbim OB-GYN për të ndjekur nënat me provimet e legenit si ata përparuar përmes punës, i ndihmuar në furnizimet dhe pjesët mbretëror dhe pastaj tavolina scrubbed dhe kate pas çdo lindjes. E gjithë kjo për $ 20,00 për një natë për 12 orë punë 19:00-7:00 një ose dy netë në javë për katër vjet. Në mbrëmje i ngadalshëm unë kam qenë në gjendje për të studiuar, analizuar të dhënat laboratorike dhe shkruani protokollet kërkimore. Disa netë e nevojshme që unë të punuar gjithë natën dhe më pas të marrë pjesë në një ditë të plotë të klasave të nesërmen. Kam vazhduar gjatë clerkships ime klinike që kërkon mungesë e mi nga familja ime si shpesh si 4-5 netë në javë. Megjithatë, unë u përpoq që të ketë një darkë me familjen time aq shpesh sa orarin tim e lejuar. Gruaja ime dhe fëmijët ishin shumë të kuptuarit. Ata u rrit deri sa fëmijët të mrekullueshme dhe të rriturve, në dritën e mungesës sime, padyshim për shkak të një gruaja të përkushtuar dhe të nënës. fetish ime e tanishme është mbesa 5 time që unë të përpiqet të shpenzojnë më shumë kohë me të jetë e mundur, pa dyshim për shkak të fajit tim si një baba që mungonte. Unë ka arritur të kalojnë disa javë secili verore me familjen time si ne e mori ata kampe të gjithë SHBA-në takimet e ndryshme shkencore. Ka vetëm disa shtete ku nuk kemi camped së bashku si një familje dhe të gjithë ata u bë i aftë notonin në një moshë të re.

Unë vendosa të shkoj në Masaçusets Spitalit të Përgjithshëm për praktikimin e mia dhe seli në mjekësi (1965-1967). Çfarë një përvojë e mrekullueshme kjo ishte me disa nga shkencëtarët të botëve "kryesor, mësuesit dhe të personelit. Grupi ynë i 14 housestaff përfshirë mendjet emocionuese të ndritshme si Tom Smith, Tony Gotto, Jim Willerson, Ed Scolnik dhe të tjerët që kanë ndikim të konsiderueshëm mbi mua. attendings e mia dhe shefi i banorëve të përfshira Alex Leaf, Dan Federman, romake DeSanctis, Frank Austen, Sam tyre, Ken Shine dhe të tjerët. Si banor Joe Goldstein dhe Mike Brown ishin dy praktikantë tonë. Unë nuk mund të ketë kërkuar për një hyrje më të madhe për mjekësi, në dritën e të qënit në thirrjen e çdo natë të tjera dhe fundjavë. Unë, megjithatë, miss laborator dhe çdo pranverë kam gjetur veten në bibliotekë duke lexuar shumë i abstrakteve të takimit të Federatës (aktualisht takim FASEB) për të parë atë që unë kam qenë zhdukur në "dërguarve të dytë dhe hormon sinjalizuar". Kam krijuar një fletore që përmban të shumta "eksperimentet e qartë" për të bërë. Kur unë shkova në NIH më pas si një ndihmës i klinik në Institutin Zemra isha në gjendje të bëjë shumë e planifikuar eksperimentet në laborator Martha Vaughan's. Ajo gjithashtu ishte një mësues i shkëlqyer me një stil të ndryshëm nga ose Sutherland apo Rall. Ajo më dha liri të konsiderueshme për të ndjekur një numër fushash që lidhen me AMP ciklike dhe rregullimi hormonal. Burri i saj, i ndjeri Jack Orloff, ndërsa sipërfaqësisht një njeri i ashpër dhe të vështirë, ishte një person i ndjeshëm dhe shkencëtar i talentuar. Unë kam qenë me të vërtetë me fat se ata dhe shumë të tjerë në NIH ndikuar mendimin tim dhe të planifikimit të karrierës. Unë së shpejti vesh se unë kam modele të shumta rolin dhe u përpoq për nxjerrjen karakteristikat më të mira të secilit si kam planifikuar rrugën e karrierës dhe për të ardhmen time.

Kam mbetur në NIH për më shumë se tre vjet (1967-1970), kur në Universitetin e Virxhinias quajtur për të rekrutuar mua për të zhvilluar një të ri farmakologjisë klinike Divizionit në Departamentin e Mjekësisë me një takim si Profesor në mjekësi dhe farmakologji. Unë nuk mund të rezistojë ofertë nga Ed Hook, kryetari i ri i mjekësisë dhe Joe Larner, kryetari i ri i farmakologjisë. fakultetit të tjera të tilla si Tom Hunter, Vice President i Punëve të Mjekësisë, Ken Crispell Dean, Bob Berne, Bob Haynes dhe të tjerët ndikoi në vendimin tim për të lënë NIH. I kishte njohur Larner, Bernë dhe Haynes pasi ata ishin të fakultetit në Rezervë perëndimore kur isha student. Charlottesville ishte gjithashtu një vend tërheqës për rritjen e fëmijëve pesë tim. Disa nga kolegët e të gjithë vendin, veçanërisht David Kipnis, një tjetër një nga modelet e mia rol, në pikëpyetje për mua do të Charlottesville. Vetëm një vit më parë i quajtur atë të aplikoni për një bursë në Universitetin endokrinologji në Uashington. Unë isha atëhere 33 vjeç, me 5 fëmijë dhe këshilla e tij ishte e përshtatshme. Ai tha se, "Fred, koha për ju për të marrë një punë dhe mbështetje" tuaj të familjes, dhe unë u këshilla e tij të zemrës.

Unë u bashkua fakultetit në Universitetin e Virxhinias, 1 shtator 1970 dhe nervously menduar se si unë mund të nisë vetë karrierën time të pavarur kërkimore. I vendosur për të punuar me PMP ciklike si ajo kishte filluar të shfaqet si një i dërguar i ri të jetë e mundur "të dytë" për të ndërmjetësuar efektet e hormoneve. Kjo është e detajuar në Nobel leksion tim. Kam mbetur në Universitetin e Virginia 1970-1981, ku unë u promovua si një nga profesorët më i ri në 1975, unë iu kërkua gjithashtu të bëhen Drejtorit të Qendrës Klinike e Kërkimit në 1971 dhe Drejtori i farmakologjisë klinike në 1973. I ndërtuar një program kërkimor me të dy studime klinike dhe themelore dhe filloi të rekrutuar studentë shumë emocionuese dhe miqtë për të punuar me mua. Nga 82 miqtë dhe studentët e trajnuar dhe kam bashkëpunuar me njëzet deri më sot janë profesorë, kryetarë, drejtorë dhe shefa të hulumtimit ndarjen e gjithë bota. I shohin ata si dhe pasardhësit të mbajtur në kontakt me shumicën e tyre në udhëtimet e mia. Nuk ka dyshim se një nga arritjet e mia më të mëdha është që të kanë marrë pjesë në trajnimin e shkencëtarëve të tilla të suksesshme në laborator mi dhe i ndikuar edhe karriera e shumë studentë të talentuar mjekësore, studentët e diplomuar dhe housestaff.

Pas shikuar në pozita shumë universitet të gjithë vendin si një karrige të mjekësisë apo të farmakologjisë dhe pozita industriale, kam vendosur të shkoj në Stanford në korrik 1981, si Shef i Mjekësisë së Spitalit Palo Alto Veterans, një spital të lidhur Stanford. Unë kam qenë një profesor i mjekësisë dhe farmakologjisë dhe kryetari shoqërojnë të mjekësisë. Ndërsa ajo ishte e vështirë për të lënë shumë miq dhe kolegë në Universitetin e Virxhinias, ku kemi kryer eksperimentet e para me efektet e oksidit nitrik biologjike, unë nuk mund të hedh poshtë këtë mundësi të mrekullueshme në Stanford. Ken Melmon ishte kryetar i mjekësisë dhe të gjatë të parë tonë tre vjet së bashku ne të rekrutohen rreth 30 fakulteteve të reja të rinj. Me gjithë kërkesat e mëdha mësimdhënies administrative dhe klinike, unë e vazhdueshme për të mbikëqyrur një laborator të madh dhe produktiv me rreth 15 studentë, miqtë dhe të stafit. Trajnuarit vazhduar të vijnë në laborator tanë nga e gjithë bota. Disa nga nxënësit e mi dhe miqtë më pas shkoi në shkollën mjekësore dhe pas përfundimit të banesave janë bërë shkencëtarë shumë produktiv mjek në një numër institucionesh.

Pas një masë si ushtrues detyre i Kryetarit të Mjekësisë në Stanford (1986-88), I la që të bëhet një Vice President at Abbott Laboratories si isha duke u shqetësuar menaxhuar për kujdesin shëndetësor në horizont dhe efektet e saj të mundshme në kujdesin e pacientit, hulumtimit dhe edukimit. Pas disa duke pasur parasysh qëndrimet e industriale, unë zgjodha Abbott kryesisht për shkak të presidentit të saj Jack Schuler, një person i shitjes dhe marketingut me nje MBA nga Stanford i cili gjithashtu kishte vizionin e konsiderueshme. Ne kemi punuar mirë së bashku duke mësuar më shumë parime të biznesit dhe unë e mësoi atë për zbulimin e drogës dhe të zhvillimit. I gëzuar qasje në të gjitha burimet Abbott-së, personeli shkencor, orkestrim dhe atë që fillimisht u duk si një buxhet hulumtim të pakufizuar. Kam mësuar se përfundimisht e nuk mund të ketë burime të mjaftueshme, kur e shikon për terapi romanin e sëmundjeve të mëdha, është një ndërmarrje e shtrenjtë. Megjithatë, në katër vitet e drejtimin zbulimin e tyre farmaceutike dhe programet e zhvillimit ne kemi qenë në gjendje të zbulojnë shumë objektiva të romanit të drogës dhe ne kemi sjellë përpara rreth 24 komponime të reja për provat klinike për sëmundje të ndryshme. Kam vazhduar të ketë një laborator shumë produktiv me dy grante NIH, disa fonde jashtë për miqtë dhe rreth 20 shkencëtarët që punojnë me mua në oksid nitrik dhe PMP ciklike. Kërkesave administrative dhe të udhëtimit ishin të konsiderueshme që unë isha një oficer të korporatave, nënkryetar dhe mbikëqyrjen e bashkëpunimeve shumë industriale e gjithë bota. Kur unë isha la Abbott mbikëqyrjen rreth 1500 shkencëtarë dhe stafit dhe ndoshta fituara ekuivalent i nje MBA nga përvoja në punë plus kurset e periodike të menaxhimit të kërkuar nga kompania. Para ardhjes time në Abbott kompania nuk kishte miq Akademik ose fonde me korrespondencë. Kur kam mbetur ne kishim rreth $ 3,5 milionë euro. në vit i mbështetjes që ndodhet jashtë qytetit të granteve dhe rreth 35 fellows në hulumtim farmaceutike. Për fat të keq, Abbott riorganizuar menaxhimin e saj të lartë dhe rolin tim të biznesit modele iu kërkua të largohen. Si shkencëtar i lartë Abbott e kam gjetur veten në mes të menaxhmentit wedged e sipërme, stafi i marketingut dhe shkencëtarët dhe vazhdimisht ishte i mbrojtur vendimet e mia në lidhje me programet kërkimore. Ka qenë gjithmonë e presioneve të marketingut të konsiderueshme për mua që për mendimin tim kanë qenë shpesh vendime të gabuara të zhvillojnë terapi roman për sëmundjet e pa terapi adekuate.

I la Abbott në 1993 të jetë një themelues, President dhe CEO i nje kompani e re Biotech, molekulare gjeriatri Corporation. Plani ishte që të krijojnë një kompani tjetër intensive hulumtuese me bazë Biotech. Për fat të keq, kurrë nuk bankier tim investimeve ngritur shuma e parave të premtuar dhe ai përfundimisht ka humbur një pasuri të madhe personale me taktikat e tij leveraging. I found myself skipping e gjithë bota për të gjetur investitorë dhe partnerë për të mbajtur të kompanisë në det dhe të paguajnë faturat. Pas një partneritet me një kompani të mëdha farmaceutike dhe disa financime më shumë si një kompani private, kam mbetur për t'u ribashkuar akademikë, shpresojmë se shumë më të mençur.

Pas duke marrë parasysh një numër të Vice President, Dean qëndrimet dhe kryesimeve, kam kuptuar se pozita e tillë ndoshta do të më hequr krejtësisht nga laboratori, miqtë dhe studentët, gjëra unë nuk mund të heqin dorë. Në prill 1997, unë u bë kryetari i parë të Universitetit të Texas-Hjuston e një departamenti të kombinuar sapo shkencë themelore, Integrativ Biologji, farmakologjisë dhe fiziologjisë. Unë jam gjithashtu duke krijuar një ndarje të re të farmakologjisë klinike të përbashkët në mes të departamentit tonë dhe mjekësi. Kam planifikuar që të vazhdojë një program aktiv themelore dhe klinike kërkimit shkencor dhe do të marrin pjesë në mjekësi klinike dhe mësimdhënies përsëri. Kështu, unë kam ardhur qark të plotë. Unë jam kthyer në elementin tim akademik dhe përsëri I love it. Unë gjithashtu pritet të vazhdojë disa Adventures të biznesit dhe të ushtrojë aftësitë e mia sipërmarrëse, zonat që unë gjithashtu gëzojnë dhe e shohin si hobi fitimprurës. Liria dhe mjedisin intelektual të mjekësisë akademik dhe studentëve të shkëlqyer të rinj dhe miqtë janë emocionuese dhe një gëzim të përditshme për mua. Në fund të fundit, unë shpresoj që të them Ron Delismon disa ditë "Dy Nobels në zero".

Nga Les Prix Nobel. Çmimet Nobel 1998, Editor shqyerje Frängsmyr, [] Fondacionit Nobel, Stockholm, 1999

Kjo autobiografi / biografi është shkruar në kohën e dhënies dhe botuar më vonë në Lexime seri librit Les Prix Nobel / Nobel. Informacioni është i përditësuar ndonjëherë me një shtesë dorëzuar nga ana e laureatit. Të përmendin këtë dokument, shteti gjithmonë burim, siç është paraqitur më lart.

Copyright © 1998 Fondacioni Nobel


Shtojcë, shtator 2005 Ajo ka qenë shtatë vjet që prej marrjes së çmimit Nobel për Fiziologji ose të Mjekësisë për punën time me oksid nitrik dhe PMP ciklike. Jeta ka qenë tepër i zënë. Unë kam vazhduar si kryetar i Departamentit të Biologjisë integruese dhe farmakologji në Universitetin e Texas - Houston. Unë kam zgjeruar departamentin me rekrutimin e gjashtë të ri, fakulteti i ri,, por disa daljet në pension dhe një vdekje në departamentin e mbajtur ne lidhje me të njëjtën madhësi, derisa disa prej të Fakultetit të Shkollës Dentare u bashkuan me ne për të konsoliduar disa nga Shkolla Dentare.

laboratori im ka qenë shumë aktive me rreth 15-18 shkencëtarët që është masa jonë e zakonshme per 25 vitet e fundit. Ne kemi gjetur veten Përcjellin disa të interesit tonë hulumtimit me oksid nitrik dhe PMP ciklike në disa drejtime të reja për të mbajtur të çojë tonë në këtë fushë dhe të shqyrtojë çështjet e reja të vështirë me rregulloren tretshme guanylyl cyclase, dhe roli i oksidit nitrik dhe PMP ciklik në miun dhe embrionale të njeriut qelizë rrjedhin përhapjes dhe diferencim.

Ndërsa aplikimet grant kërkime dhe mbështetje janë gjithmonë një proces nervor dhe kohë, disa fondacione dhe donatorët kanë mbështetur bujarisht punën tonë dhe të dhënë mua me një karrige të pajisura shtrenjtë. Këto fonde fleksibile dhe të lirë për të vepruar hulumtim kanë qenë më të vlerësuar të ndjekin disa nga idetë tona kërkimore, ose të pranojë një tjetër shkencëtar i shquar i ri dhe nxenesit.

Bota akademike si botën e biznesit është e përfshirë me vrull me shtresa të shqyrtimit dhe të pajtueshmërisë. Me rreth gjysma e numrit të shkencëtarëve në departamentin tonë që kisha si kryetar i Mjekësisë në Universitetin e Stanfordit e punës gazeta i ka trefishuar ndoshta. Zhvilluesit e e-mail-i duhet të këshillohen për shkatërrimin e letër aq shumë dhe të pemëve dhe gërryes orë dhe orë të kohës time. Duket se të gjithë në Universitetin ndihet i detyruar për të dërguar me të gjitha kopjet e tyre email, shpesh pas katër faqet e adresave, i ndjekur nga një mesazh të shkurtër të padobishme. Ndoshta të gjithë të punësuarit i duhet dhënë disa ndarjen vjetore e-mail e cila, në qoftë se tejkalohen, rezulton në reduktimin e pagave.

Menjëherë pas çmimit Nobel, unë u kërkua të bëhet drejtor i Institutit tonë të Mjekësinë Molekulare të cilën unë edhe e pranuar. Për tetë vitet e fundit kam mbajtur dy pozitat e larta në Universitetin, si Kryetar i Departamentit dhe Drejtori i Institutit, njëri zakonisht një pozitë me orar të plotë. Ndërsa në Universitetin e Virxhinias, Universitetin e Stanford, dhe Abbott laboratore kam mbajtur edhe dy poste në të njëjtën kohë. Kjo është ndoshta për shkak të tendencat e mia qen i punës.

Duke qenë Drejtor i Institutit ka dhënë edhe mua me një ndërtesë të rëndësishme dhe mundësi rekrutimin. Unë kam qenë në gjendje për të bindur Presidentin Universiteti për t'u angazhuar në një fond të madh rritjes së fushatës prej $ 200 milion. Rreth gjysma është përdorur për të ndërtuar një ndërtesë e re kërkimore, prej rreth 230.000 sq ft për Institutin, dhe gjysma tjetër për të rekrutuar fakultet të reja dhe të shkencëtarëve. Shtetin e Teksasit, komunitetit Houston, dhe fondacione vendore kanë qenë më bujare dhe ne do të jemi duke hyrë në ndërtesën e re të hulumtimit tonë në mes të 2006. Ne presim për të rekrutuar 30-40 fakultet të ri gjatë 3-5 viteve të ardhshme, plus stafit të tyre kërkimore dhe praktikant. Ne presim të trefishuar numrin tonë aktuale të shkencëtarëve.

Një aktivitet shumë kohë në shtatë vitet e fundit ka qenë e udhëtimit tim dhe pedagog. Unë kam vizituar rreth 35-40 vende gjatë shtatë viteve të fundit dhe për të udhëtuar rreth 100.000 150.000 milje në vit. Unë jam ftuar për të gjitha llojet e takimeve dhe funksionet e gjithë bota për të kushtoj ndërtesat, spitalet, marrin pjesë në konferenca, takime shkencore, seminare universitare, konsultohen për kompanitë dhe qeveritë, etj ... Me sa duket, supozohet se duke marrë çmimin Nobel ju jeni automatikisht një ekspert në të gjitha temat, fusha dhe disiplina. Unë kam qenë e ftuar edhe në panelet e Nobel Laureates për të diskutuar metoda për të nxitur paqen dhe edukimin e gjithë bota. Ndërsa marrin pjesë në këto udhëton shumë dhe mbledhjet, unë kam rënë edhe shumë ftesa, sepse koha nuk e lejon të udhëtimit ose për shkak të konflikteve në caktimin. Në fund të fundit, unë kam një punë ditore dhe herë pas here duhet të jetë shtëpi për të marr Paycheck tim. Unë kam pasur shumë përvoja të paharrueshëm dhe të mbledhjeve dhe për fat të mirë gruaja ime, Carol, më shoqëron në pjesën më të madhe të udhëtimit tim. Unë kam pasur takime me Kryetarin e Arafatit Palestinë e Jaser, Kryeministri i Izraelit i Netanyahu, kryetarët Lee dhe Chen të Tajvanit, Drejtori Ekzekutiv Tung të Hong Kong, presidenti Medani të Shqipërisë, kryetari Trajkovski i Maqedonisë, Wen Jiabao të Kinës, presidenti Klinton, Presidenti Bush , Kongresmeni shumë dhe senatorë, guvernatorë dhe kryetarët e komunave.

Unë kam takuar edhe dhjetra e Nobel Laureates dhe mori pjesë në konferenca dhe takime me ta. Carol dhe unë kam bërë miq të Laureates shumë dhe bashkëshortët e tyre dhe të udhëtimit shumë dhe leksion sa më shumë që unë bëj. Për ata që janë në pension, ai nuk ka qenë krejt në mënyrë të kërkuar apo të vështira.

Zyra ime dhe shtëpi janë të mbushura me objekte, fotografi, pllaka, medalje, skulptura, dhurata dhe relikeve. Ju pranoni të shumta gradë nderi dhe çertifikatat për mur letër zyrën tuaj në të dy punë dhe në shtëpi. Ne kemi drejtuar nga e murit dhe hapësirë sipërfaqësore në zyrën time dhe në shtëpi dhe kanë filluar për të krijuar pirgje për të organizuar në të ardhmen. Që nuk kam plane për pensionim, fëmijët e mi dhe nipërit ndoshta do të duhet të organizojnë materialet disa ditë. Një nga ngjarjet më të qeshur dhe të paharrueshëm ishte duke u Marshall i madh i katërt të korrik paradë, me gruan time dhe disa nga nipat tonë në noton, në qytetin Uajting e shtëpisë sime, Indiana. Unë kam dhënë edhe leksione për të fëmijëve në shkolla, kisha dhe xhami. Pas një numri të kërkesave të tilla, kam përgatitur një video për fëmijë arsimore, të cilat mund të shihet në faqen e internetit Nobel që diskuton Çmimin Nobel dhe oksidit nitrik.

Në një nga udhëtimet e mia disa në Maqedoni, atdheun e babait tim, Karol dhe unë organizohet për një nga bijat tona për të miratuar një vajzë tre-muaj-e vjetra shqiptare baby. Udhëtim, në kurriz tonë, kërkohet që unë jap disa leksione dhe do të takohet me shumë personalitete. Unë e konsideroj këtë një nga honorariums mia më të mira.

Çmimin Nobel ka ndikuar edhe mbesa ime që është kërkuar për të diskutuar oksid nitrik dhe çmimin Nobel në klasat e tyre pas vëlla të reja të parakohshme është e nevojshme një shok klase thithur oksid nitrik për hipertensionit pulmonar. Konferencat për shtyp me mediat dhe të radios, si dhe intervista televizive janë të shpeshta. Mediat shpesh do që të flisni për Viagra, ndërsa unë të përpiqet të çojë ato në më shumë fusha të rëndësishme për mjekësinë: të tilla si, hipertensionit pulmonar tek foshnja e parakohshme, plagë shëruese, mosfunksionim endothelial me atherosclerosis, tensionin e lartë, apo diabeti, ku oksid nitrik mund të jenë shumë më të i rëndësishëm për mjekësinë.

Ndërsa ceremonitë Çmimin Nobel në 1998 në Stokholm ishin mjaft të trajtojnë, 100 vjetorin Nobel për ribashkim në vitin 2001 lejohet mua mundësinë të marrin pjesë në ceremonitë dhe festimet, përsëri, me më pak ankth dhe një mundësi për të absorbuar dhe shije të veprimtarive dhe të funksioneve. Jeta pas çmimit Nobel është mjaft emocionuese, interesante dhe gjithashtu duke kërkuar. Mendova vëmendjen dhe famë do të largohem brenda disa muajsh pas marrjes së çmimit. Megjithatë, nuk ka indikacione se ky është rasti shtatë vjet më vonë. Kudo që të shkoni ju nuk mund t'i shpëtojnë mediat dhe vëmendje. Ftesa të shumta për të udhëtuar, leksion, të marrë pjesë në konferenca, të konsultohet për qeveritë, universitetet, kompanitë dhe nuk e kanë ulur. Është emocionuese, të dobishme, edukative, fitimprurës dhe të shterur. Ju mund të rrallë le roje juaj poshtë dhe të fshehin apo të pushojnë. Ju nuk guxoj të vini hundë ose zeroja në disa vende për shkak të frikës se dikush do të kuptova në kamera ose video. Kur ju udhëtoni, ju shpesh ndjehen si të jeni në "Kamera Candid".

Edhe pse unë kam marrë shumë fakse, telefonata dhe FedEx kur unë e udhëtimit, kur ta kthej ka shumë paratë e korrespondenca dhe të takimeve të gjatë laborator me stafin tim për të shqyrtuar përparimin tonë kërkimor para se të përgatitur për udhëtim të ardhshëm.