Lista e shkencëtarëve njëqindvjeçarë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Në këtë listë përfshihen shkencëtarët dhe matematikanët të cilët kanë jetuar ose ende jetojnë dhe kanë së paku 100 vjet dhe që shquhen edhe për kontributin e tyre në shkencë dhe jo vetëm për shkak të jetëgjatësisë. Shkencëtarët njëqindvjeçarë që ende jetojnë janë paraqitur në fontin italik.

Emri Periudha e jetës Vite Shquhet për
Charles Greeley Abbot 1872–1973 101 astronom amerikan dhe sekretar në Smithsonian Institution[1]
Horace Alexander 1889–1989 100 biolog britanik[2]
Doris Allen 1901–2002 100 psikolog amerikan themelues i Children's International Summer Villages[3]
Heinz Ansbacher 1904–2006 101 psikolog Gjermano-Amerikan[4]
Rudolf Arnheim 1904–2007 102 psikolog Gjerman[5]
Ira Baldwin 1895–1999 104 bakteriolog Amerikan dhe edukator[6]
Preston Bassett 1892–1993 100 zbulues Amerikan pionier i aeronautikës[7]
Henry Beachell 1906–2006 100 krijuesi i "miracle rice"[8]
Julia Bell 1879–1979 100 gjenetik anglez[9]
Harry Benjamin 1885–1986 101 seksolog gjerman[10]
Sidney W. Bijou 1908–2009 100 psikolog amerikan[11]
Boris Yakovych Bukreyev 1859–1962 103 matematikan ukrainas[12]
Su Buqing 1902–2003 100 matematikan kinez[13]
Henri Cartan 1904–2008 104 matematikan francez[14]
Michel Eugène Chevreul 1786–1889 102 kimist Francez[15]
Harriette Chick 1875–1977 102 biolog britanik[16]
Sir Samuel Rickard Christophers 1873–1978 104 protozoolog britanik[17]
Thomas H. Clark 1893–1996 102 gjeolog kanadez[18]
Sir William D. Coolidge 1873–1975 101 krijuesi i tubit të rrezeve X [19]
Morton W. Coutts 1904–2004 100 zbulues i metodës së fermentimit të vazhdueshëm të ushqimmit nga Zelanda[20]
Ray Crist 1900–2005 105 kimist amerikan[21]
Nikolay Dollezhal 1899–2000 101 inxhenier rus[22]
William Gould Dow 1895–1999 104 shkencëtar amerikan që kontribuoi për konstruktimin e radarit[23]
Frank Ellis 1905–2006 100 radiolog britanik [24]
Rica Erickson 1908–2009 101 naturalist Australian [25]
Henri Fabre 1882–1984 101 aviatik francez[26]
Raymond Firth 1901–2002 100 antropolog nga Zelanda e Re[27]
R. M. Foster 1896–1998 101 inxhenier amerikan[28]
Henry Jacques Gaisman 1869–1974 104 American inventor, first to develop the safety razor[29]
Salome Gluecksohn-Waelsch 1907–2007 100 German-American geneticist[30]
Viktor Hamburger 1900–2001 100 embriolog gjerman[31]
Michael Heidelberger 1888–1991 103 immunolog amerikan[32]
Rudolf Hell 1901–2002 100 inventor gjerman[33]
Joel Henry Hildebrand 1881–1983 101 kimist amerikan[34]
Polly Hill 1907–2007 100 hortikulturist amerikan[35]
Arthur R. von Hippel 1898–2003 105 fizikan Gjerman-Amerikan[36]
Dorrit Hoffleit 1907–2007 100 astronom amerikan[37]
Albert Hofmann 1906–2008 102 zbuluesi i LSD zvicran[38]
Friedrich Hund 1896–1997 101 fizikan gjerman[39]
Ancel Keys 1904–2004 100 biolog amerikan[40]
Nathaniel Kleitman 1895–1999 104 kërkues amerikan në fushën e gjumit bashkëzbulues i REM[41]
Paul E. Klopsteg 1889–1991 101 fizikan amerikan physicist[42]
Jerome F. Lederer 1902–2004 101 inxhenier Amerikan[43]
Inge Lehmann 1888–1993 104 seizmolog danez[44]
Emma Lehmer 1906–2007 100 matematikane ruso-amerikan[45]
Rita Levi-Montalcini 1909 – 104 Italian neurolog (Fitues i çmimit Nobel) dhe senator[46]
August Luebs 1889–1989 100 inxhenier Amerikan[47]
Ernst W. Mayr 1904–2005 100 biolog Gjerman-Amerikan[48]
Rogers McVaugh 1909–2009 100 botanist amerikan[49]
Wilhelm Meise 1901–2002 101 ornitolog gjerman[50]
Russell L. Mixter 1906–2007 100 biolog amerikan[51]
Ralph S. Moore 1907–2009 102 hortikulturist Amerikan[52]
Margaret Murray 1863–1963 100 antropolog britanik[53]
Sergey Nikolsky 1905 – 108 Russian mathematician[54]
Georg Nöbeling 1907–2008 100 matematikan gjerman[55]
Ruth Patrick 1907 – 106 limnolog amerikan]][56]
Luigi Poletti 1864–1967 103 Italian matematikan[57]
Pelageya Polubarinova-Kochina 1899–1999 100 Rus mahematikan[58]
Robert Hallowell Richards 1844–1945 100 American metallurgist[59]
Henry Nicholas Ridley 1855–1956 100 British biologist[60]
Victor Blanchard Scheffer 1906 – 107 American zoologist and author[61]
Waldo Semon 1898–1999 100 American chemist[62]
Bei Shizhang 1903–2009 106 Chinese biologist and educator[63]
Esther Somerfeld-Ziskind 1901–2002 101 American psychiatry researcher[64]
Gerolf Steiner 1908–2009 101 German professor of zoology[65]
Ralph Randles Stewart 1890–1993 103 American botanist[66]
Dirk Jan Struik 1894–2000 106 Dutch mathematician[67]
Ralph Tambs-Lyche 1890–1991 100 Norwegian mathematician[68]
John Kenneth Terres 1905–2006 100 American naturalist and author[69]
Dorothy Burr Thompson 1900–2001 100 American classical archaeologist and art historian[70]
Germaine Tillion 1907–2008 100 French anthropologist[71]
Constance Tipper 1894–1995 101 British metallurgist and crystallographer[72]
László Tisza 1907–2009 101 Hungarian-American physicist[73]
Victor Vacquier 1907–2009 101 Russian-American geophysicist[74]
Leopold Vietoris 1891–2002 110 Austrian mathematician[75]
Mokshagundam Visvesvarayya 1860–1962 101 Indian engineer[76]
Marthe Vogt 1903–2003 100 German-English neuroscientist[77]
Frederick Warner 1910-2010 100 British chemical engineer[78]
Walter Francis Willcox 1861–1964 103 American statistician[79]
Filippo Zappata 1894–1994 100 Italian aircraft designer and pioneer[80]
Zheng Ji 1900–2010 110 Chinese nutritionist and biochemist[81]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Charles Greeley Abbot – BIOGRAPHICAL MEMOIRS. National Academy of Sciences. Vizituar në 9. Maj 2008.
  2. ^ Wendy Chmielewski: Horace Gundry Alexander – Papers, 1916–1983. Swarthmore College Peace Collection. Vizituar në 9. Maj 2008.
  3. ^ Doris Twitchell Allen, PhD. Children's International Summer Villages. Vizituar në 9. Maj 2008.
  4. ^ Noble, Holcomb B. (June 24, 2006). "Heinz Ansbacher, 101, Adlerian Psychology Expert, Dies". U.S. (New York Times). Retrieved 2008-05-11. 
  5. ^ Fox, Margalit (June 14, 2007). "Rudolf Arnheim, 102, Psychologist and Scholar of Art and Ideas, Dies". Obituaries (New York Times). Retrieved 2008-05-09. 
  6. ^ In Memoriam: Ira Baldwin. Digital Collections Center. University of Wisconsin (2000). Vizituar në 9. Maj 2008.
  7. ^ History of the Bassett Planetarium. Amherst College. Vizituar në 9. Maj 2008.
  8. ^ 1996 World Food Prize Laureates. The World Food Prize (2006). Vizituar në 9. Maj 2008.
  9. ^ Greta Jones, ‘Bell, Julia (1879–1979)’, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, Sept 2004; online edn, Jan 2008 accessed 10 May 2008
  10. ^ Stryker, Susan (December 29, 2004), http://www.glbtq.com/social-sciences/benjamin_h.html, [[w:glbtq: An Encyclopedia of Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender, and Queer Culture:|]], Chicago: glbtq, Inc., <http://www.glbtq.com/social-sciences/benjamin_h.html>. Retrieved on 10 maj 2008 
  11. ^ Carey, Benedict (2009-07-21). "Sidney W. Bijou, Child Psychologist, Is Dead at 100". Science (New York Times). Retrieved 2009-07-27. 
  12. ^ V P Belousova, V A Dobrovol'skii, I G Il'in and A S Smogorzevskii, Boris Yakovlevich Bukreev : On the hundredth anniversary of his birth (Russian), Uspekhi Mat. Nauk 14 5(89) (1959), 181–195.
  13. ^ Chinese Academy of Sciences (March 19, 2003), http://english.cas.ac.cn/english/news/detailnewsb.asp?infono=24493, <http://english.cas.ac.cn/english/news/detailnewsb.asp?infono=24493>. Retrieved on 9 maj 2008 
  14. ^ Henri Cartan (PDF). Academie des sciences. 2004-07-08. Retrieved 2007-12-11.  (French)
  15. ^ McKenna, Charles. "Michel-Eugène Chevreul." The Catholic Encyclopedia. Vol. 3. New York: Robert Appleton Company, 1908. accessed 10 May 2008
  16. ^ Copping, AM (1978). "Obituary Notice: Dame Harriette Chick (5 January 1875 – 9 July 1977)". British Journal of Nutrition 39: 3–4. doi:10.1079/BJN19780004. 
  17. ^ Service, M.W. Obituary* Sir Rickard Christophers: A Tribute Mosquito Systematics Vol. 11 (l), 1979, 55–58
  18. ^ "In Memoriam – Dr. T.H. Clark, 1893–1996". McGill Reporter Volume 28, Number 16 (McGill University). 1996. Retrieved 2008-05-09. 
  19. ^ C. G. Suits: National Academy of Sciences Memorial Biography. National Academy of Sciences. Vizituar në 9. Maj 2008.
  20. ^ Morton Coutts, brewing pioneer, dies at 100. Modern Brewery Age. July 26, 2004. FindArticles.com. accessed 10 May. 2008
  21. ^ Dickinson College (2005), http://www.dickinson.edu/news/features/2005/crist/, <http://www.dickinson.edu/news/features/2005/crist/>. Retrieved on 9 maj 2008 
  22. ^ Nikolay A. Dollezhal. Brief History. N.A. Dollezhal Research and Development Institute of Power Engineering. Vizituar në 11. Maj 2008.
  23. ^ The Regents of the University of Michigan (October 20, 1999), http://www.ns.umich.edu/htdocs/releases/story.php?id=2950, <http://www.ns.umich.edu/htdocs/releases/story.php?id=2950>. Retrieved on 24 korrik 2007 
  24. ^ Paine, Christopher (February 20, 2006). "Frank Ellis". Obituaries (The Guardian). Retrieved 2008-05-09. 
  25. ^ Faulkner, Kerry (2008-08-10). "Tomboy Rica hits 100 smoothly". News (POST Newspapers Online). Retrieved 2008-08-15. 
  26. ^ Russell Naughton (May 15, 2002): Henri Fabre (1882–1984). Monash University Centre for Telecommunications and Information Engineering. Monash University. Vizituar në 9. Maj 2008.
  27. ^ Huntsman, Judith, 2003, 'Raymond Firth 1901–2002' American Anthropologist 105(2):10–13
  28. ^ David Kipp Conover (12. Prill 2008): Descendants of Wolphert Gerretse Van Kouwenhoven. Conover Genealogy. Vizituar në 22. Dhjetor 2008.
  29. ^ Deaths. New York Times. August 7, 1974. 
  30. ^ Pearce, Jeremy (November 15, 2007). "Salome Gluecksohn-Waelsch, 100, Geneticist, Is Dead". Science (New York Times). Retrieved 2008-05-09. 
  31. ^ Gabim në stampën Cite Web: Parametrat url dhetitle janë të detyrueshëm.Drew M. Noden: . Society for Developmental Biology. Vizituar në 9. Maj 2008.
  32. ^ The Michael Heidelberger Papers – Biographical Information. Profiles in Science. National Library of Medicine. Vizituar në 9. Maj 2008.
  33. ^ C Robat (November 11, 2007): Rudolf Hell. The History of Computing Project. Vizituar në 11. Maj 2008.
  34. ^ 1985, University of California: In Memoriam. University of California (System) Academic Senate (1985). Vizituar në 9. Maj 2008.
  35. ^ Hevesi, Dennis (April 30, 2007). "Polly Hill Is Dead at 100; Tested Hardiness of Plants", New York Times.
  36. ^ Rose, Derek (January 4, 2004). Arthur R. von Hippel. The Tech. Retrieved 2008-05-10. 
  37. ^ "[[w:Dorrit Hoffleit (1907–2007):|]]", AAS Newsletter, May/June 2007 
  38. ^ Cage, Sam (2006-01-10). Father of LSD celebrating 100th birthday. Associated Press. Retrieved 2007-12-11. 
  39. ^ Friedrich Hund Encyclopædia Britannica. 2008. Encyclopædia Britannica Online. accessed 10 May 2008.
  40. ^ The American Physiological Society (2004), http://www.the-aps.org/membership/obituaries/ancel_keys.htm, <http://www.the-aps.org/membership/obituaries/ancel_keys.htm>. Retrieved on 13 nëntor 2007 
  41. ^ J. M. Siegel: A tribute to Nathaniel Kleitman. Psychiatry and Brain Research Institute. University of California, Los Angeles. Arkivuar nga Origjinali në 12. Gusht 2002. Vizituar në 10. Maj 2008.
  42. ^ Paul Earnest Klopsteg. About AAAS. American Association for the Advancement of Science (2007). Vizituar në 9. Maj 2008.
  43. ^ O'Keefe, Sean (February 17, 2004). "NASA Safety Pioneer Jerome Lederer Dies at 101". NASA News (NASA). Retrieved 2008-05-09. 
  44. ^ Michael Carlowicz (2005): INGE LEHMANN (1888–1993). American Geophysical Union, Washington, D.C.. Vizituar në 25. Dhjetor 2007.
  45. ^ Brillhart, John (December 2007). "Emma Lehmer 1906–2007" (PDF). Notices of the AMS 54 (11): 1500–1501. American Mathematical Society. Retrieved on 2008-05-09. 
  46. ^ "Montalcini feted at 100". News in English (ANSA.it). 2009-04-22. Retrieved 2009-04-25. 
  47. ^ "August Luebs, 100, an Expert on Heating". Obituaries (New York Times). September 12, 1989. Retrieved 2008-05-09. 
  48. ^ Diamond, Jared. 2005. Obituary: Ernst Mayr (1904–2005). Nature 433:700–701.
  49. ^ "Botanist, Herbarium curator turns 100". University Gazette, May 27, 2009 (University of North Carolina at Chapel Hill). June 8, 2009. Retrieved 2009-06-14. 
  50. ^ In memoriam: Wilhelm Meise, 1901–2002 The Auk, 120(2): 540. (Apr 2003)
  51. ^ Newsletter of the American Scientific Affiliation & Canadian Scientific & Christian Affiliation (April 2007), http://www.asa3.org/asa/newsletter/marapr07.pdf, <http://www.asa3.org/asa/newsletter/marapr07.pdf>. Retrieved on 27 korrik 2009 
  52. ^ Burleson, Marty (2009-09-16). "Rose master Ralph Moore dies at 102". Visalia Times-Delta. Retrieved 2009-10-10. 
  53. ^ Dr. Margaret Murray Is Dead; Egyptologist and Teacher, 100. New York Times. November 15, 1963. p. 33. 
  54. ^ Сергей Михайлович Никольский. Courier of Education. 2005-04-30. Retrieved 2007-12-11.  (Russian)
  55. ^ Universität Erlangen-Nürnberg (2008-01-14), http://www.presse.uni-erlangen.de/infocenter/presse/pressemitteilungen/2007/nachrichten_2007/11_07/263noebeling.shtml (in German), <http://www.presse.uni-erlangen.de/infocenter/presse/pressemitteilungen/2007/nachrichten_2007/11_07/263noebeling.shtml>. Retrieved on 24 shkurt 2008 
  56. ^ Celebration – The 100th Birthday of Dr. Ruth Partick – November 17, 2007. The Academy of Natural Sciences (2007). Vizituar në 11. Dhjetor 2007.
  57. ^ Luigi Poletti. La guida di Pontremoli. Lunigiana.net (1998). Vizituar në 13. Dhjetor 2007. (Italian)
  58. ^ Pelageia Yakovlevna Polubarinova Kochina. MacTutor History of Mathematics archive (2002). Vizituar në 9. Maj 2008.
  59. ^ Julius Adams Stratton, Loretta H. Mannix: Mind and Hand: The Birth of MIT. Cambridge, Massachusetts: MIT Press 2005, ISBN 0262195240
  60. ^ Holttum, R.E. (January–February 1957). "Henry Nicholas Ridley, C. M. G., F. R. S. 1855–1956". Taxon 6 (1): 1–6. International Association for Plant Taxonomy (IAPT). Retrieved on 2008-05-12. 
  61. ^ Victor B. Scheffer, Science Advisor. BirdNote (2007). Vizituar në 14. Prill 2008.
  62. ^ WALDO SEMON (1898–1999). Inventor of the Week. Michigan Institute of Technology (November 1999). Vizituar në 13. Dhjetor 2007.
  63. ^ President LU Yongxiang Visits CAS Member BEI Shizhang. CASAD News. 2007-01-26. Retrieved 2007-12-11.  (Inactive as of December 11, 2007)
  64. ^ Woo, Elaine (2002-11-22). "Dr. Esther Somerfeld-Ziskind, 101; Pioneering Physician". California|Local (Los Angeles Times): B–17. Retrieved 2008-12-12. 
  65. ^ Universität Karlsruhe (March 23, 2008), http://www.uni-karlsruhe.de/visitors/8934.php, <http://www.uni-karlsruhe.de/visitors/8934.php>. Retrieved on 12 prill 2007 
  66. ^ S.I. Ali; A. Ghaffar (1994): DR. R. R. STEWART (1890–1993). Pakistan Botanical Society. Vizituar në 9. Maj 2008.
  67. ^ MIT News Office (2000-10-25). Mathematician Professor Dirk Struik dies at 106. Massachusetts Institute of Technology, http://web.mit.edu/newsoffice/2000/struik-1025.html, accessed 2007-07-23
  68. ^ Selmer, Ernst S. (6 February 1991). "Ralph Tambs Lyche (obituary)". Aftenposten (in Norwegian): 13. 
  69. ^ Dr. John Terres: Bird Expert & Naturalist Still Making the H. Old Growth Interview. The Southern Nature Project (2006). Vizituar në 10. Maj 2008.
  70. ^ O'Connor, Anahad (May 24, 2001). "Dorothy Burr Thompson, 101, Archaeologist". Science (New York Times). Retrieved 2008-05-10. 
  71. ^ Célébration du centenaire de Germaine Tillion. Germaine Tillion.org. 2007. Retrieved 2008-04-20.  (French)
  72. ^ Hetzel, Phyllis. Obituary, The Independent (1995). Retrieved on May 27, 2007.
  73. ^ Spring 2007. Department of Physics Colloquia Schedule. Michigan Institute of Technology (2007). Arkivuar nga Origjinali në 23. Janar 2007. Vizituar në 11. Dhjetor 2007.
  74. ^ "Victor Vacquier Sr. dies at 101". Los Angeles Times. January 24, 2009. 
  75. ^ Reitberger, Heinrich. "Leopold Vietoris (1891–2002)", Notices of the American Mathematical Society, Vol. 49, No. 10 (November 2002)
  76. ^ Sir M. Visvesvaraya. Personalities. Karnataka.com (May 2008). Vizituar në 9. Maj 2008.
  77. ^ Christopher Bell, ‘Vogt, Marthe Louise (1903–2003)’, Oxford Dictionary of National Biography, online edn, Oxford University Press, Jan 2007; online edn, Oct 2007 accessed 9 May 2008
  78. ^ Academy Fellow 100 years old today. News Releases. Royal Academy of Engineering (31. Mars 2010). Vizituar në 4. Qershor 2010.
  79. ^ Rice, Stuart A (1964). "Walter Francis Willcox March 28, 1861 – October 30, 1964". Revue de l'Institut International de Statistique / Review of the International Statistical Institute 32 (3): 340–346. International Statistical Institute (ISI). Retrieved on 2008-05-12. 
  80. ^ ZAPPATA FILIPPO. Il Portale dell'Aeronautica Militare – Le schede. Ministero Della Difesa (May 9, 2002). Vizituar në 12. Maj 2008.
  81. ^ World's oldest professor pass away. xinhuanet.com. 30 July 2010. Retrieved 30 July 2010. 

Stampa:Longevity