Monarkia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Monarki, është një formë e qeverisjes ku Kreu i Shtetit është Monarku ose Mbreti. Monarkia është një nga format më të lashta të qeverisjes dhe ka ekzistuar vazhdimisht nëpër historinë e njerëzimit.

Në shumicën e monarkive Monarku mban përgjegjësinë e tyre deri në vdekje dhe i trashëgon përgjegjësitë dhe fuqinë tek fëmijët ose familja kur vdes . Në disa Republika Kreu i Shtetit, shpesh Presidenti , mund të mbetet në zyrë deri në vdekje por në shumicën e rasteve ai zgjidhet për një mandat të caktuar kohor, pas të ciliat ai duhet të tërhiqet dhe një pasardhës i tij gjithashtu zgjidhet me vota. Tani për tani janë 31 monarki që sundojnë mbi 45 monarki ekzistuese sovrane në Botë;

Termi monarki përdoret edhe për njerëzit (sidomos dinastitë) dhe institucionet që e përbëjnë themelimin mbretëror, ose mbretërinë ku Monarku sundon. Monarkët shërbejnë si shembuj të Vazhdimësisë dhe Shtetësisë.

Llojet e Monarkive[redakto | redakto tekstin burimor]

Ka tre lloje formash të monarkisë: absolute, parlamentare dhe kushtetuese.

Monarkitë në Botë[redakto | redakto tekstin burimor]