Paga minimale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Paga minimale quhet paga themelore që sipas marrëveshjes punëdhënësi duhet të i jep punëmarrësit përderisa ai e mbanë atë në marrëdhënie pune.

Zakonisht Paga bazë është shuma minimale e cila duhet të i jepet punëmarrësit si kundër vlerë sipas marrëveshjes së punëdhënësit me sindikatat e punëtorëve. Zakonisht Pagpagesa bazë caktohet mes përfaqësuesve të punëdhënësve dhe sindikatave të punëtorëve nga një segment i ekonomisë. Sipas kësaj marrëveshje punëdhënësit e një segmenti obligohen që për profesione të caktuar të punëmarrësit për to të i paguajnë si pagë së paku vlerën që del nga marrëveshja. Më tujtje, punsimi i punëtorëve nën shumën e pagpagesës bazë ndalohet nga shteti. Sipas marrëveshjes punësisit janë të lirë për shpërblime dhe paga më të larta se pagpagesa bazë.

Dallimi në mes të pagës bazë dhe pagpagesës qëndron se punëdhënësi dhe punëmarrësi mund të merren veshë për shumën e pagës bazë, ndërsa pagpagesa bazë është caktuar si minimumi i shumës që punëdhënsi mund të ofrojë dhe punëmarrsi mund ta pranojë. I ngjajshëm është edhe dallimi në mes pagpagesës bazë dhe rrogës.