Cnc

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Cnc - Computer Numerical Controlled

Një CNC Turning Center.

Sony Ericsson panel CNC.

Kontrolli Numerik ('NC') i referohet automatizimin e [machine tool] që janë drejtuar nga komandat e koduar te programuara në një magazinim te mesem, në krahasim me të kontrolluaren me dorë ose me anë të levave. Makinat e para NC u ndërtuan në vitet 1940 dhe '50s, bazuar në mjetet ekzistuese që janë modifikuar me motorët që lëviznin kontrollet dhe që duhet të ndiqnin pikat dhe qe futen në sistemin me shirit letër. Këto mekanizma ne fillim u rriten shpejt me kompjuter analog dhe dixhital, krijon modernen llogaritjet e kontrolluara numerikisht" (CNC) makinë që ka revolucionarizuar procesin e projektimit."

"Në sistemet moderne CNC,në fund të fundit komponenti i dizenjuar është shumë e përdorur. Programet prodhojnë një skedar kompjuteri që është interpretuar për nxjerrjen e komandave të nevojshme për të operuar një makinë të veçantë nëpërmjet një procesi postimi, dhe pastaj të ngarkuar në makinat CNC për prodhim. Ndonjë komponenti të veçantë mund të kërkojnë përdorimin e një numri të mjeteve të ndryshme, stërvitje, moderne makina shpesh kombinohen mjete të shumta në një qelizë të vetme. Në raste të tjera, një numër i makinave të ndryshme janë përdorur me një kontrollues të jashtëm dhe të njeriut apo operatorëve që lëvizin automatikisht komponent nga makinë në makinë. Në të dy rastet, seri komplekse e hapave të nevojshme për të prodhuar ndonjë pjesë është e automatizuar shumë dhe prodhon një pjesë që nga afër ndeshjet e dizajnit origjinal CAD."