Hekurudhat e Kosovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Shenja dalluese Hekurudhat e Kosovës

Hekurudhat e Kosovës është kompani publike që ka për detyrë të operoj rrjetin hekurudhor të Kosovës, t'i rris dhe mirëmbajë vijat hekurudhore për operim (shërbime për transportin e udhëtarëve dhe mallrave) bazuar në standardet e Bashkimit Evropian.

Historiku[redakto | redakto tekstin burimor]

Vija e parë hekurudhore në Kosovë është ndërtuar në vitin 1874 në relacionin Hani i Elezit – Fushë Kosovë – Mitrovicë. Më vonë ka filluar dhe është kryer ndërtimi i rrjetit ekzistues hekurudhor nëpër tërë territorin e Kosovës. Hekurudhat e Kosovës shtrihen në tërë territorin e Kosovës me një gjatësi prej 333,451 km. Në këtë gjatësi nuk përfshihen vijat industriale të cilat kapin gjatësinë prej 103,4 km. Vijat hekurudhore bëjnë lidhjen e të gjitha qendrave më të rëndësishme të Kosovës përveç Gjakovës dhe Gjilanit. Vijat e hekurudhave të Kosovës kanë lidhje të drejtpërdrejt edhe me shtetet fqinje si me Maqedoninë e Serbinë dhe përmes tyre edhe me shtetet e tjera.

Lokomotivat[redakto | redakto tekstin burimor]

Vagonët vetëlëvizës[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]