Numrat romakë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Numrat romakë përdoreshin në Perandorinë Romake.

Sistemi i numërimit romak është i tipit "mbledhës" ku çdo simbol shoqërohet me një vlerë numerike, dhe numri i përfaqesuar jepet nga shuma e vlerave të simboleve. Vlera e simbolit mbetet e njejte pavarësisht pozites se tij.

Tabela e numrave romak
Njëshet 1 = I 2 = II 3 = III 4 = IV 5 = V 6 = VI 7 = VII 8 = VIII 9 = IX
Dhjetëshet 10 = X 20 = XX 30 = XXX 40 = XL 50 = L 60 = LX 70 = LXX 80 = LXXX 90 = XC[1]
Qindëshet 100 = C 200 = CC 300 = CCC 400 = CD 500 = D 600 = DC 700 = DCC 800 = DCCC 900 = CM[2]
Mijëshet 1 000 = M 2 000 = MM 3 000 = MMM 4 000 = MV 5 000 = V 6 000 = VM 7 000 = VMM 8 000 = VMMM 9 000 = XV
Tjerë[3] 10 000 = X 40 000 = XL 50 000 = L 60 000 = LX 90 000 = XC 100 000 = C 500 000 = D 1 000 000 = M[4]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

[1]

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Numrat greko-latine


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë, por nuk u gjet etiketa <references/>