Shpella e piratëve (roman)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Shpella e piratëve (roman).JPG

Shpella e piratëve është një nga romanet e shkrimtarit shqiptar Petro Marko. Ky roman i përket krijimtarisë për fëmijë.

Përmbajtja[redakto | redakto tekstin burimor]

Përmbajtja e romanit është shpërndarë në pesë pjesë. Pjesa e parë ka dy tituj "Tregimi i Niko Dabos" dhe "Përleshja me peshkaqenin". Ndërsa pjesa e dytë mbanë titujt "Zbulimi i një fshehtësie shekullore", "Gjonbaba ! Gjonbaba !" dhe "Lolua - Gjonbaba !. Në pjesen e tretë paraqiten titujt "Përgatitja", "Në sulm për futje në shpellë", "Në detin e shpellës" dhe "Viti 999 !". Pjesa e katërt fillon me titullin "Emri i Rusman el Namsurit" vazhdon me "Gjonbiri" dhe përfundon me titullin "Gjonipi". Pjesa pestë dhe e fundit, ka pesë tituj. Fillon me titullin "Kthimi i humbjes", vazhdonë me "Lundërthyes në skëterrë !", "Zbulime tjera", "Zëri i jetës" dhe përfundon me "Në krye Delfini i pionierëve !".

Pjesa e parë : Tregimi i Niko Dabos[redakto | redakto tekstin burimor]

Në këtë tregim bëhet fjalë për Niko Dabuan. Ai ishte plak por ishte edhe peshkatari dhe notari më i mirë i fshatit. Plaku Dabua nuk shikonte mirë. Disa thonin se plaku kishte sytë e peshkut sepse ai nën ujë mund të shikoj edhe vrimën e gjilpërës. Niko Daboa kishte bërë shumë heroizma. Iliri, Fotua dhe Jani vendosen qe ta gjejnë Loluan sepse ai është me i madh dhe trim dhe ate do ta bejn kapedanin e tyre. Ata shkuan Në Shpellën e Pano Gjinit dhe e gjeten Loluan.

Qe nga Shpelle Pano Gjinit ata shikuan ma dylbi Niko Dabuan qe kishte hypur shume lart në Shpellën e Pirateve. Lolua pranoi te behej kapedani i tyre me kusht qe ti vendosnin duart ne majën e shpetes dhe te betoheshin. Lolua tha se po nesër do te takohen në atë vend dhe te marrin thikë, litar dhe buke Iliri ne mëngjes shkoi te shoket per te bere plane se si ta përcjellin Niko Dabuan qe kishte zbritur gjer te shkëmbi pranë Shpellës së Pirateve.

Posa u gdhi, ata shkuan tek vendi i caktuar. Lolua i kontrolloi shokët se ai kanë marre mjetet qe i kishte kerkuar. Lolua u cakton detyrat djemve. Iliri zuri vend në një shteg te fshehte dhe priste te shihte plakun Dabua. Pas një kohë ai pa Dabuan Dhe sipas urdhrit te kapedanit ai duhej ta përcillte fshehtas Dabuan. Tek po e përcjelltë nga pas dëgjoi një zë. Ajo ishte Lulja e motra e tij te cilin e ka gjetur ne shpellë.