Shqiptarët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Shqiptarët
Gjergj Kastrioti.jpg Lek dukagjini.jpg Clement XI.jpg Giulio Variboba.jpg
Skënderbeu Lekë Dukagjini Papa Klementi XI Jul Variboba
ZefSkiroi.jpg Derada.jpg NAIMFRASHERI.jpg Ismail Qemali.jpg
Zef Skiroi Jeronim De Rada Naim Frashëri Ismail Qemali
GjergjFishta.jpg Bundesarchiv Bild 183-U0906-533, Alexander Moissi.jpg Fan S. Noli.jpg Ahmet-Zogu-1895---1961.jpg
Gjergj Fishta Aleksandër Moisiu Fan S. Noli Ahmet Zogu
Mother Teresa.jpg Odhise Paskali.jpg Ismail Kadare 1.jpg Ibrahim Rugova.jpg
Nënë Tereza Odhise Paskali Ismail Kadare Ibrahim Rugova
Popullsia e përgjithshme
rreth 11 000 000 njerëz
Gjuhët

Shqipja (me dialektët kryesore: gegnishtja dhe toskërishtja)

Fetë

Islami: 60 %, Krishterimi: 35 %, Ateistët dhe Agnostikët: 5 % [1]

Shqiptarët janë një grup etnik dhe komb autokton me vendbanim në Shqipëri dhe shtetet përreth.

Ata flasin gjuhën shqipe dhe e kanë origjinën në territoret antike të Ilirisë dhe EpiritBallkanin perëndimor (Evropë). Shqiptarët janë rreth 11 milion njerëz[Cito burimet], megjithëse sot më shumë se gjysma e shqiptarëve jeton jashtë Shqipërisë dhe Kosovës, ndërkohë që pjesa dërrmuese e tyre jeton në Ballkan.

Ka komunitete historike shqiptarë në Itali (Arbëreshët), Greqi (Arvanitët), Mali i Zi, Ukrainë, Serbi, Turqi, Egjipt, Bullgari, Bosnja, Kroacia, Rumania, Sllovenia, Republika e Maqedonisë, dhe më shumë kohët e fundit në EvropëAustria, Britania e Madhe, Franca, Gjermania, Suedia, Zvicra, dhe në AmerikëArgjentina, Brazili, Kanada dhe Shtetet e Bashkuara.

Në kuptimin shoqëror

Shqiptar është një person me prejardhje nga trojet e Shqipërisë dhe Kosovës se sotme, por edhe atyre të minoriteteve në zonën e Ballkanit, meqenëse e ndjen veten se i takon këtij kombi ose populli. Shoqëria shqiptare dallohet nga aftësia e shprehjes në gjuhën Shqipe dhe lidhet nga vazhdimësia e traditave të larmëta dhe të historisë të personave të saj, që nga lashtësia e deri në periudhën e sotme. Konkretisht, kjo shoqëri nuk bën dallime fetare dhe politike, apo klasifikime të tjera që nuk vijnë vetvetiu nga gjaku (gjenet) dhe gjuha Shqipe.

Në kuptimin juridik

Shqiptarët merren si pjesa më e madhe e popullsisë së Shqipërisë dhe Kosovës, si dhe një pjesë e popullsisë së Maqedonisë, Malit të Zi, Serbisë dhe Greqisë.

Shqiptarët janë themelues të shtetit të quajtur Shqipëri ,Kosovë dhe Greqi. Në Maqedoni çështja ende nuk është e qartë, ndërsa në Serbi dhe në Malin e Zi ata konsiderohen si pakica kombetare.

Si shtetas shqiptarë quhen banorët e Shqipërisë.

Mërgimi i shqiptarëve

Historia e mëgimit shqiptar ndërmjet shekujve

Vendet banuar nga shqiptarët
Shqiptarët në Evropë

Shpërndarja e shqiptarëve

Shiko këtu për një listë më të zhvilluar.

Afrika

Në Afrikë ka shumë shqiptarë që jetojn në Egjipt ose e kanë prejardhjen nga Shqipëria. Në Afrikën Jugore ka gjithashtu shqiptarë, rreth 2 000.

  • 800 000

Amerika

  • 10 000 000

Azia

  • 3 000 000

Evropa

  • 20 000 000

Oqeania

  • 27 000

Galeria

Shih edhe

Referencat

Lidhje të jashtme