Arvanitët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Hapësira në Greqi nga ku janë raportuar gjuhët e minoriteteve. Greqishtja flitet në gjithë Greqinë

Arvanitët, Arbëreshët apo Arbërorët, (greqisht: Αρβανίτες/Arvanítes; në dialektin arbërisht e shqipes: Arbëreshë apo Αρbε̰ρεσ̈ε̰) janë një grup i popullsisë në Greqi të cilët tradicionalisht flasin arbërisht, një dialekt të gjuhës shqipe. Ata u vendosën në Greqi gjatë fund të mesjetës dhe ishin element dominant i popullsisë në disa rajone të Peloponezit dhe Atikës deri në shekullin e 19-të.[1] Arbëreshët sot vetë-identifikohen si grekë[2][3][4] prej një procesi të asimilimit, dhe nuk e konsiderojnë veten t'u përkasin Shqipërisë apo të kombit shqiptar.[5] Ata e quajnë veten e tyre si arvanites (në greqisht) dhe Arbëror (në gjuhën e tyre). Komunitetet shqipfolës në Greqinë e veriut nuk janë arvanitas por më tepër çamë dhe toskët, dhe ata e quajnë veten e tyre si shqiptar (i njëjtë emër kombëtar e përdorur nga shqiptarët e Shqipërisë). Arbëreshët nuk e quajnë veten e tyre si shqiptarë.[6] Dialekti arbërisht është në një gjendje të tretje, për shkak të ndërrimit e gjuhës ndaj greqisht dhe migrimit të madh i brendshëm nëpër qytetet dhe përzierja e mëvonshme të popullsisë gjatë shekullit të 20-të.

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Migrimi i arbëreshve në Greqi fillon në fund të shekullit e 13-të dhe mbaroi rreth vitit 1600,[7] nga një rajon e quajtur Arbëria, e cila ishte pjesë e Despotetit të Epirit dhe i cili sot është rajoni qendror i Shqipërisë moderne.[8][9] Arbëreshët së pari migruan në Thesali rreth vitit 1325 përmes rrugëve të udhëtimit që kishin shkuar në jug-lindje duke kaluar pellgun e sipërme të lumit Bistricë dhe me anë të Korçës, Kostur dhe Grebena mbërritën në fushë të Thesalisë. Një tjetër pikëpamje mban se kjo migrimi ka ndodhur nga zbritëse jug-perëndim përmes rajonit të Janinës dhe Atolo-Akarnania dhe shkuan prej andej në Thesali.[10]

Duke vendosur në luginën e Sperqos në 1380-1381, shqiptarët morën leje nga sundimtarët Aragonese të vendosen në Dukatin të Athinës në 1382, për të forcuar aftësinë e mbrojtjes së dukatit kundër pushtimeve të huaja. Burimet bizantine përmendin dukjen të 10.000 shqiptarë në ngushticën e Korintit në vitëve 1404-1405, të cilat u vendosën nga Despotati e Mistras nga despoti Theodor Pallollogu, kundër këshillës së këshilltarëve të tij. Sipas pikëpamjes mbizotëruese, kjo popullsi erdhi nga Thesalia pas pushtimit të saj nga osmanët më 1393. Rreth vitit 1425, venedikasit me premtimet e koncesioneve të taksave dhe masave të tjera e tërhoqën popullatën arbëreshe në Evia jugore. Ky rajon kishte përjetuar rënien demografike për shkak të murtajës dhe ky vend u pa si veçanërisht të favorshme për rivendosje të popullisë sepse ajo ishte afër rajonit Atikës dhe Peloponezit.

Arbëreshët ishin fillimisht fise shtegtues me një karakter të dendur luftarak, të cilët zhvendoseshin vazhdimisht duke u mbështetur për mbijetesën e tyre me bujqësinë rudimentare. Varësia e tyre për produktet bujqësore shkaktuan grabitjen e tokës së kultivuar rreth qyteteve, të cilat privuan aseteve të tyre prodhuese. Mungesa e përgjithshme të produkteve bujqësore detyruan ata të bëhen gjysmë-shtegtues dhe fermerë emigrante dhe gradualisht ata u përfshinë me bujqësi, që kështu morën qëndrimit të përhershëm. Arsyet për arbëreshët të emigrojnë gjatë kësaj epoke ishte socio-politik. Kur Despotati i Epirit u krijua në fillim të shekullit të 13-të, mercenarë arbëreshe luftuan në anën e Epirit kundër sllavëve dhe venedikasve. Për shërbimet e ofruara nga arbëreshëve gjatë operacioneve ushtarake, fisnikëria arbëreshe ka marrë vetëm tituj oborrtarësh të rëndësishme. Këto aristokratët arbëreshë, ishin vendosur në shumë rajone ku në despotatin ishin të banuar nga shqiptarë vendas, dhe gradualisht gërryer sistemin e vjetër bizantine administrativ. Nga krerët tradicionale patriarkale ata u shndërruan në princa. Lloji i qeverisjes praktikuar nga kjo aristokracisë së re rezultoi me një administratë feudale, që ishte shumë i ashpër mbi popullin. Duke u përpjekur për të shpëtuar situatën e re, arbëreshët ishin të detyruar të marrin shprehitë shtegtare. Disa arbëreshë panë emigracionin si një zgjidhje të vetme për problemet e tyre të krijuara nga monopolizimin e trojeve shqiptare nga ana e sundimtarëve shqiptarë të cilët ishin duke u bërë gjithnjë e më i dhunshëm. Përveç këtyre ndryshimeve, të cilat tronditën shoqërinë e tyre, ishte edhe inkursionet osmane dhe pushtimi eventual të Ballkanit. Individualisht ose kolektivisht, migrimi arbëresh ishte një reagim ndaj shtypjes shoqërore që ishte bërë e padurueshme.

Hartë etnografike e Peloponezit, e hartuar nga Alfred Philippson në vitin 1890

Ato shqiptarët që përfundimisht u bënë të njohur si arbëreshë dhe më pas arvanitas mbetën të krishterë ortodokse, ndërsa shqiptarët që mbetën në atdheun e tyre më vonë përqafuan fetë si Islami dhe katolicizmi romak, së bashku me krishterimin ortodoks. Shqiptarët shërbyen në ushtrinë Bizantine dhe dinastia Palollogo shpesh i përdoren ato në shumë fushata ushtarake. Në një rast, 6000 shqiptarë nga Kllarenca në Peloponezit u dërguan në fushën e betejës. Në mes të 1454, një udhëheqës i quajtur Pjetër Bua kishte rreth 30.000 shqiptarë nën komandën e tij.[11] Gjithashtu, venedikasit punësuan të shumta shqiptarët për të shërbyer si ushtarë të njohur si Stradioti. Në bazë e vëzhgimet të një dëshmitar okular francez Philippe de Commines (1447 - 1511), shqiptarët mbikëqyri zonat venedikas të tilla si Nafplion, duke shërbyer si ushtarë dhe në kalorësi.[12] Këto emigrantë shqipfolës, të cilët mbërritën në Peloponezi, ishin vendosur në rajone paarritshëm malore ku ata formuan grupe kompakte që iu mundësojnë të ruajnë identitetin e tyre jo-greke dhe gjuhën deri në shekullin e nëntëmbëdhjetë. Në zonat ku ata u vendosën, ata ishin nën komandën e një zot feudal greqishtfolëse, që ishte një pasardhës i drejtpërdrejtë të dinastisë së vjetër perandorak Bizante.

Me kalimin e kohës, ky qëndrim i përbashkët ka pasur nga fillimi i luftës greke e Pavarësisë të evolojë në shoqata greko-arbëreshe dhe aleancave që luajti një rol të rëndësishëm në revolucionin grek të 1821. Me formimin e kombeve moderne dhe shteteve kombëtare në Ballkan, arbëreshët kanë ardhur për të konsiderohet si një pjesë përbërëse të kombit grek. Në 1899, përfaqësuesve kryesor të arbëreshëve në Greqi, në mesin e tyre pasardhësit e heronjve të pavarësisë, botua një manifest që bën thirrje fqinjët shqiptar e tyre jashtë Greqisë të bashkohen në krijimin e një shteti të përbashkët shqiptaro-grek.[13] Gjatë shekullit të 20-të, shumë shqiptarë morën pjesë në luftën për Maqedoninë (1903), si Vangjel Koropuli nga Mandra.[14] Në të njëtë shekull të 20-të, pas krijimit të shtetit kombëtar shqiptar, arbëreshët në Greqi kanë ardhur për ta shkëputur veten më shumë nga shqiptarët, duke theksuar në vend të vetë-identifikimin e tyre kombëtar si grekët. Në të njëjtën kohë, ajo është sugjeruar që shumë arbëreshë në dhjetëvjeçarët e mëparshme mbajtur një qëndrim përvetësues,[15] duke çuar në një humbje progresive të gjuhës së tyre tradicionale dhe një zhvendosjen e brezit të ri drejt në gjuhën greke. Në disa herë, veçanërisht nën regjimin e Jani Metaksës gjatë 1936-1941, institucionet shtetërore greke kishin ndjekur një politikë aktivisht të dekurajon dhe të ndalojë përdorimit të arbërishtes.[16] Në dhjetëvjeçarët pas Luftës së Dytë Botërore dhe Luftës Civile greke, shumë arbëreshë erdhën nën presion për të braktisur arbërishten në favor të njëgjuhësore të gjuhës kombëtare, dhe veçanërisht dialekti arkaike katharevusa e cila mbeti variantin zyrtar të greqishtes deri 1976.[17]

Demografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Rajonet me një prani të fortë tradicionale të arbëreshëve janë gjetur kryesisht në një zonë kompakte në Greqi juglindore, domethënë nëpër Atikë (sidomos në Atikë lindore), Beocia jugore, në veri-lindje të Peloponezit, në jug të ishullit Eube, në veriu të ishullit Andros, dhe disa ishuj të Gjirit Saronik që përfshin Kullurin. Në pjesë të kësaj zone ata formuan një shumicë i plotë deri rreth 1900. Në kuadër i Atikës, disa lagje të kryeqytetit Athinë dhe rrethinat e tij ishin banuar nga arbëreshë deri në fund të shekullit të 19-të.[18][19][20] Ka edhe vendbanime në disa pjesët e tjera të Peloponezit, dhe në Ftiotis. Nuk ka shifra të besueshme për numrin e arbëreshëve në Greqi sot (nuk ekzistojnë të dhëna zyrtare për etninë në Greqi). Një burim venecian prej mesit të shekullit 15, llogarit se 30.000 shqiptarë jetonin në Peloponez në atë kohë.[21] Në mesin e shekullit 19, Johann Georg von Hahn llogariti numrin e tyre në Greqi të jetë në mes të 173,000 deri në 200,000 njerëz.[22] Shifrat e fundit zyrtare e regjistrimit të popullsisë në dispozicion vijnë nga vitit 1951. Që atëherë, vlerësimet e numrit të arbëreshëve varionin prej 25.000 deri në 200.000 njerëz. E mëposhtme është një përmbledhje e vlerësimeve gjerësisht divergjente (Botsi 2003: 97):

 • Regjistrimit të popullsisë te vitit 1928: 18.773 shtetas të vetë-identifikuar si "shqipfolës" në të gjithë Greqinë.
 • Regjistrimit të popullsisë te vitit 1951: 22.736 shtetas të vetë-identifikuar si "shqipfolës" në të gjithë Greqinë.
 • Furikis (1934): llogariti 70.000 arbëreshë në Atikë.
 • Trudgill/Tzavaras (1976/77): llogaritën 140,000 arbëreshë në Atikë dhe Beoci.
 • Sasse (1991): llogariti 50.000 shqipfolës arbëreshe në të gjithë Greqinë.
 • Ethnologue, 2000: 150,000 arbëreshë, që jetojnë në 300 fshatra.
 • Bashkimi federal i kombëve evropiane, 1991: 95.000 "Shqiptarët e Greqisë" (MRG 1991: 189).
 • Grupi i të drejtat e pakicave ndërkombëtare, 1997: 200,000 arbëreshë të Greqisë.[23]
 • Jan Markusse (2001): 25,000 arbëreshë në Greqi.[24]

Ashtu si pjesa tjetër e popullsisë greke, arbëreshët kanë emigruar nga fshatrat e tyre në qytete dhe veçanërisht në kryeqytetin Athinë. Kjo ka kontribuar në humbjen e gjuhës në brezat e rinj.

Vetë emërtimi dhe emrat e tjerë të Arbëreshëve[redakto | redakto tekstin burimor]

Emri Arvanites dhe ekuivalentet e saj janë sot të përdorura në greqisht (Αρβανίτες/Arvanítes, forma njëjës Αρβανίτης/Arvanítis, forma femërore: Αρβανίτισσα/Arvanítissa) dhe në dialektin arbërisht e shqipes: (Arbëreshë ose Arbërorë). Në shqipen standarde, të tre emrat janë të përdorur: Arvanitë, Arbëreshë apo Arbërorë. Emri Arvanites dhe ekuivalentet e saj ishte në kohet më para një emër kombëtar të vjetër që është përdorur në greqisht për t'iu referuar të gjithë shqiptarët deri në fillim të shekullit 20.[25][26] Ajo emër fillimisht i referonte banorëve të atij rajonit mesjetare Arbëria, që në greqisht ishte quajtur: Άρβανον/Árvanon ose Άρβανα/Árvana.[27] Në gjuhën shqipe vetë-emërtimi Arbëror, e cila është ende në përdorim nga arbëreshë të Greqisë (arvanitas) dhe arbëreshë të Italisë, ishte shkëmbyer për emrin i ri Shqiptar, që prej shekullit të 17, një risi që nuk ishte përdorur nga komunitetet e emigrantëve shqipfolës në jug të Greqisë. Emri alternative: Albanian, e cila është përdorur nga jo shqiptarët mund së fundi të jetë i lidhur etimologjikisht me fjalën Αρβανίτη/Arvaníti, por preardhja është më pak të qartë. Në përdorim të mëvonshëm bizantin, termat Arbanitai dhe Albanoi, me një sërë variante, janë përdorur i këmbyeshme, ndërsa nganjëherë grupet e njëjta janë quajtur edhe me emra klasike si ilirët. Në shekullin 19 dhe në fillim të 20, fjala Αλβανοί/Alvanoí (shqiptarët) ishte përdorur kryesisht në regjistrat formale, kurse fjala Αρβανίτες/Arvanítes në gjuhën e popullit të greqishtes, por të dy fjalë ishin përdorur pa dallim për shqipfolës myslimanë dhe të krishterë brenda dhe jashtë Greqisë. Në rrjedhën e shekullit të 20-të, u bë zakonore për të përdorur vetëm fjalën Αλβανοί/Alvanoí për popullin e Shqipërisë, dhe vetëm Αρβανίτες/Arvanítes për arbëreshë e Greqisë, duke theksuar ndarjen kombëtare midis të dy grupeve. Ky ndryshim duke përdorur fjalë të ndryshme për të përshkruar të ngjashme ose të njëjta popullsi shqiptare ka ndodhur për shkak të ideologjisë së shtetit grek, i cili minimizon dallimeve të brendshme etnike duke distancuar këtyre popullsive nga popullsitë të ngjashme në shtetet fqinje.[28]

Ka disa pasiguri në çfarë mase termi Αρβανίτες/Arvanítes gjithashtu përfshin grupe të vogla të mbetura popullsisë i krishterë shqipfolës në Epir dhe Maqedoni perëndimore Greke. Ndryshe nga arbëreshët jugore, këto shqipfolësit janë raportuar të përdorin emrin Shqiptar si për veten e tyre dhe për shtetasit shqiptarë,[29] kurse këto komunitete gjithashtu përkrahin një identitet kombëtar grek në ditët e sotme.[30] Fjala Shqiptar është përdorur edhe në disa fshatra të Trakës, ku populli shqipfolës ortodokse emigruan nga malet e Pindit gjatë shekullit 19,[31] dhe ata gjithashtu përdorin emrin Αρβανίτες/Arvanítes duke folur në greqisht dhe Shqiptar në gjuhën shqipe. Për shkak të ngjarjeve së Luftës së Dytë Botërore, emërtimet rajonale të vetës shqiptare si fjala çame janë, si Euromosaic (1996) raporton, kundërshtuar nga shqipfolësit ortodokse në Çamëri (Thesprotia e sotme). Raporti nga GHM (1995) i përfshin shqipfolës të Epirit greke nën termin: Αρβανίτες/Arvanítes, megjithatë ajo vëren se vetë-emërtimi të ndryshëm gjuhësore,[32] nga ana tjetër, vlen termin Αρβανίτες/Arvanítes vetëm për popullatat e zonave kompakte të banimit e arbëreshëve në jug të Greqisë, në përputhje me vetë-identifikimin e këtyre grupeve. Gjuhësisht, Ethnologue[33] identifikon dialekte të sotme e shqipes të Greqisë veri-perëndimore (në Epir dhe fshatrat të Follorinës) me ato të çamëve dhe toskëve, dhe prandaj i klasifikon ato së bashku me gjuhën standarde e shqipes të bazuar prej dialektin toskërisht, më vend të arbërishtes i vërtetë në Greqi jugore. Megjithatë, Ethnologue raporton se në Greqi, varietetet dialektore e shqipes në Epirin greke janë gjithashtu shpesh të përfshirë nën fjalën për gjuhën: Αρβανίτικα/Arvanítika me një kuptim më të gjerë që përfshin të gjitha dialektet e shqipes në Greqi. Gjithashtu dialektet periferike të shqipes në Trakë janë të përfshira në këtë kategori të arvanitikës.[34]

Përdorimi gjuhësore dhe perceptimi i gjuhës[redakto | redakto tekstin burimor]

Vargjet e hapjes të një poeme e përbërë në arbërisht, me përkthimin greke, që nderon martesën mes Aleksandra dhe Dukë Pali të Rusisë. 1889.

Ndërsa arbërishtja ishte quajtur shpesh si shqip në Greqi deri në shekullin e 20-të, dëshira e arbëreshëve të shprehin identifikimin e tyre etnike si grekë ka çuar në një qëndrim të refuzojnë identifikimin me gjuhën të preardhjes e dialektit e tyre, ajo e shqipes.[35] Në kohët e fundit, arbëreshët kishin vetëm nocione shumë jo i saktë për mënyrën se sa i afërm ose jo i afërm arbërishtja ishte nga gjuhës shqipe.[36] Që arbërishtja është pothuajse vetëm një gjuhë e folur, Arbëreshët gjithashtu nuk kanë asnjë përkatësi praktike me gjuhën standard e shqipes që përdoret në Shqipëri dhe Kosovë, sepse ata nuk e përdorin këtë formë më shkrim ose në mjete të komunikimit publike. Çështja e afërsisë gjuhësore ose largësi mes arbërishtes dhe gjuhën shqipe ka ardhur në vëmendjen publike, sepse veçanërisht që nga vitet 1990-të, kur një numër i madh të emigrantëve shqiptarë filluan të hyjnë në Greqi dhe ranë në kontakt me komunitetet vendas arbëreshe.[37] Që nga vitëve të 1980-të, ka pasur disa përpjekje të organizuara për të ruajtur trashëgiminë kulturore dhe gjuhësor të arbëreshëve. Organizata më e madhe të promovimit e arbërishtes është "Lidhja Arbëresh i Greqisë" (Αρβανίτικος σύλλογος Ελλάδος).[38]

Statusi i tyre si minoritet dhe ndërveprimet me popullsi të tjera shqipfolës[redakto | redakto tekstin burimor]

Arbëreshët janë konsideruar si të dallueshme etnikisht nga grekët në shekullin e 19-të, ndërsa pjesëmarrja e tyre në Luftën greke të Pavarësisë dhe Luftës Civile greke ka çuar në rritjen e asimilimit.[39] Feja krishterë ortodokse që arbëreshët e kishin përbashkët me pjesën tjetër të popullatës vendase ishte një nga arsyet kryesore që çoi në asimilimin e tyre.[40] Megjithëse studimet sociologjike mbi komuniteteve arbëresh vërejtur se një ndjenjë i identifikueshëm i një identitet "etnik" të veçantë ekziston në mesin e arbëreshëve, autorët nuk kanë identifikuar një ndjenjë të "përkatësisë për Shqipërinë ose për kombin shqiptar".[41] Shumë arbëreshë e gjenë emërtimin "shqiptarë" si fyes, se ata identifikojnë në shkallë kombëtare dhe etnike si grekë dhe jo shqiptarë.[42]

Tradicionalisht arbëreshët kishin konsideruar veten e tyre si të ndryshme nga fqinjët e tyre që flasin greqisht. Ky ndryshim u shpreh në fjalën shklerë që është përdorur për të përshkruar njerëzit greqishtfolës[43] (në shqipja e sotme kjo fjalë është e përshkruar si shqa dhe është përdorur ende si përbuzës për të përshkruar njerëzit sllave. Të dy format e kësaj fjale në gjuhën shqipe tregojnë një kuptim si "tjetri" ose atë që nuk është shqiptar).[44] Kjo fjalë shklerë që kishte konotacione përbuzës ka pësuar një transformim që hodhi ato konotacione, kur populli arbëreshe u bë gjithnjë pjesë e shtetit grek. Kuptimi i hershëm të fjalës ende ka mbijetuar në disa fshatra të veçuar si Sopiko deri 1970-të.[45] Marrëdhëniet mes arbëreshët dhe shqipfolësit, të cilët e quajnë veten e tyre si shqiptar, ndryshonte sipas fesë. Me fillimin e Luftës Greke e Pavarësisë, shumë arbëreshë konsiderohen disa arbëreshë që kishin pranuar fenë Islam në rajone si Bardhunj të jenë "Turq". Një pjesë e konsiderueshme e arbëreshëve dhe udhëheqësve e tyre si Kollokotroni, që luftuan gjatë luftës, morën pjesë në spastrimit etnik të myslimanëve arbëresh nga rajone si Llalla apo i masakruan popullsitë e mëdha urbane musliman si e qytetit Tripolicë, e cila ishte populluar kryesisht nga shqiptarët myslimanë.[46] Pas luftës, ata arbëresh myslimanë të cilët mbetën në shtetin e ri grek, kryesisht në Bardhunj, u lejuan të jetojnë aty pas konvertimit e tyre në fenë ortodokse.

Në fund të shekullit 19, disa intelektualë Arbëresh mbështetnë për një shtet të ardhshëm greko-shqiptare. Nga viteve 1920-të, udhëheqësit të shquar nga komuniteti i tyre u ngrit si gjeneral Theodor Pangallo, i cili ndaloi deportimin e të gjithë çam shqiptarë myslimane dhe dëshironte marrëdhënie më të ngushta me Shqipërinë. Megjithatë ndërveprime të vogla kanë ndodhur në mes të dy popullatave deri 1990. Në vitet 1990, shumë emigrantë shqiptarë erdhën në Greqi. Ata u panë me dyshim nga arbëreshët për të qenë "komunistë" ose "myslimanë" dhe të raportuara ishin incidente të dhunës ndodhur prej arbëreshëve mbi emigrantë shqiptare. Nga vitet 1990-të, njerëz arbëresh si Theodor Pangallo, ministri për punë të jashtme në qeverinë e PASOK-ut dhe nipin të gjeneralit Pangallo, kishte ndikim mbi politikën ndaj Shqipërisë, gjatë krizës së 1997.[47] Sipas informatorë të brendshëm së qeverisë greke të asaj kohës, Panaglos ishte i dobishëm në avokimin për Greqinë që të ndërhyjë në punët e Shqipërisë gjatë krizës së 1997. Kjo ndërhyrje, ndër të tjera, ishte se kryeministrit shqiptar dhe drejtoi qeverinë shqiptare me urdhër nga ambasada greke për më shumë se vitit e me ndikim të zgjatuar në viteve më pas.[48] Në të viteve 2000-të dhe më gjerë, arbëreshët ende shikojnë popullsitë e tjera si të ndryshme nga veten e tyre sipas fesë. Edhe shqipfolësit ortodoks nga Çamëria sot janë konsideruar të ndryshme nga arbëreshët dhe janë dyshuar, sepse një herë ka pasur muslimanë shqiptarë në mesin e tyre.[49] Në kohët e fundit, disa arbëreshë ishin pjesë e grupit që themeloi partinë djathtiste e Agimi i Artë, e cila ka përqafuar pikëpamjet anti-shqiptare[50] dhe disa prej ministrave të saj në kuvend janë arbëreshë.[51]

Kultura Arbëreshe[redakto | redakto tekstin burimor]

Fara[redakto | redakto tekstin burimor]

Arbëreshi i ri nga Louis Dupré.

Fara (greqisht: φάρα, prej fjalës shqipe fara[52] 'pasardhësit' ose nga vllahishtja fară[53] 'fis') është një model e prejardhjes, të ngjashme me fiseve skocez dhe fiseve të Malësisë në Shqipërinë Veriore. Arbëreshët janë organizuar në fara kryesisht gjatë sundimit të Perandorisë Osman. Paraardhësi apikal ishte një shef ushtarak dhe fara u emëruar pas tij. Në një fshat arbëreshe, çdo farë ishte përgjegjës për të mbajtur të dhënat gjenealogjike, që janë të ruajtura deri sot si dokumente historike në bibliotekat vendore. Zakonisht, ka pasur më shumë se një farë në një fshat arbëreshe dhe nganjëherë ata ishin organizuar në farefis që kishin konfliktet e interesit. Këto farefis nuk duruan për shumë kohë, sepse secili udhëheqës i një farës dëshiruan të jenë udhëheqës të farefis dhe nuk dëshironin të jenë nën udhëheqjes së tjetër.[54]

Roli i Grave[redakto | redakto tekstin burimor]

Gratë kanë mbajtur një pozicion relativisht të fortë në shoqërinë tradicionale arbëresh. Gratë kishin një rol në çështjet publike në lidhje për farën e tyre, dhe gjithashtu shpesh mbanin armë me vete. Vejat mund të trashëgonin statusin dhe privilegjet e burrave të tyre dhe kështu të fitonin role udhëheqëse brenda në farës, si e bëri, për shembull, Laskarina Bubulina.[55]

Këngët Arbëreshe[redakto | redakto tekstin burimor]

Këngët tradicionale popullore arbëresh ofrojnë informacion të vlefshëm për vlerat shoqërore dhe idealet të shoqërive arbëreshe.[56]

Persona të njohur[redakto | redakto tekstin burimor]

Letërsia[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Walter Breu: Sprachliche Minderheiten in Italien und Griechenland. Aus: Spillner, Bernd (Hrsg.): Interkulturelle Kommunikation. (Forum angewandte Linguistik. Bd. 21). Frankfurt a. M. / Bern / N.Y. / Paris (Lang). 1990. S. 169-170.
 • Alain Ducelier: Traveaux et memoires. Bd. 3. L’ Albanon et les Albanais au 16 siècle. S. 354-368. Paris (Centre de recherches d’ histoire et civilisation byzantine). 1968.
 • Claus Haebler: Grammatik der albanischen Mundart von Salamis. Albanische Forschungen. Bd. 3. Wiesbaden (Harrassowitz). 1965.
 • Eric P. Hamp: On the Arvanitika Dialects of Attica and the Megarid. In: Balkansko Eznikoznanie III. 2. 1961. S. 101-106.
 • Titos P. Jochalas: Über die Einwanderung der Albaner in Griechenland. Eine zusammenfassende Betrachtung. München (Rudolf Trofenik). (Sonderdruck aus Dissertationes Albanicae). 1971.
 • Hans-Jürgen Sasse: Arvanitika. Die albanischen Sprachreste in Griechenland. Wiesbaden. 1991.
 • Georg Stadtmueller: Forschungen zur albanischen Frühgeschichte. (Albanische Forschungen. Bd. 2). Wiesbaden (Otto Harrassowitz). 1966.
 • Lukas D. Tsitsipis: Language change and language death in albanian speech communities in Greece. A sociolinguistic study. University of Wisconsin-Madison (Dissertation). 1981.
 • Frashëri, Kr.: Historia Shqiptare, Tiranë 1964, fq. 58.
 • Inalcik, H. Hicri 835 Tarihli Suret-i Defter-i Sancak-i Arvanid. Ankara, 1945 dhe Puto, A.: Historie de le Albanie de origines a nos jours Roan 1974, fq.75

Burimet[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ Jonathan M Hall (2000). Ethnic Identity in Greek Antiquity. Cambridge University Press. f. 29.
 2. ^ Eleni Botsi (2003). Die sprachliche Selbst- und Fremdkonstruktion am Beispiel eines arvanitischen Dorfes Griechenlands: Eine soziolinguistische Studie. (Tezë). University of Konstanz.
 3. ^ Greek Helsinki Monitor (1995). "Raporti: The Arvanites".
 4. ^ Laurie Kain Hart (1999). "Culture, Civilization, and Demarcation at the Northwest Borders of Greece". American Ethnologist. 26. (1): 196.
 5. ^ Peter Trudgill & George A. Tzavaras (1977). "Why Albanian-Greeks are not Albanians: Language shift in Attika and Biotia." në H. Giles (ed.). Language, ethnicity and intergroup relations. Academic Press.
 6. ^ Greek Helsinki Monitor. The Arvanites. 1995.
 7. ^ Θεόδωρος Κ. Τρουπής. Σκαλίζοντας τις ρίζες μας. Σέρβου. f. 1036. "Τέλος η εσωτερική μετακίνηση εντός της επαρχίας Ηπειρωτών μεταναστών, που στο μεταξύ πλήθαιναν με γάμους και τις επιμειξίες σταμάτησε γύρω στο 1600 μ.Χ."
 8. ^ Γρηγόριος Κωνσταντάς & Δανιήλ Φιλιππίδης. Γεωγραφία Νεωτερική περί της Ελλάδος.
 9. ^ Alain Ducellier (1994). Οι Αλβανοί στην Ελλάδα (13-15 αι.): Η μετανάστευση μίας κοινότητας. Idhrima Gulandri Horn.
 10. ^ Kosta Biri jep një shifër të llogaritur prej 18.200 Arbëreshë të cilët u vendosën në Greqi jugore në mes 1350 dhe 1418.
 11. ^ Θ. Κ. Πίτσιος (1978). Ανθρωπολογική Μελέτη του Πληθυσμού της Πελοποννήσου. Η Καταγωγή των Πελοποννήσιων. Βιβλιοθήκη Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος Αρ. 2.
 12. ^ Philippe de Commyne. Ήσαν άπαντες Έλληνες, ελθόντες εκ των πόλεων ας κατέχουσα εν Ελλάδι οι Βενετοί, τινές μεν εκ του Ναυπλίου εν Πελοποννήσω, άλλοι δε εξ Αλβανίας, ενώπιον του Δυρραχίου (përkthimi: Σπ. Λάμπρου).
 13. ^ Botuar së pari në Ελληνισμός, Athinë. 1899. 195-202. cituar në Yannis Gkikas (1978). Οι Αρβανίτες και το αρβανίτικο τραγούδι στην Ελλάδα. f. 7-9.
 14. ^ Χρ. Στάμου. Μακεδονικός Αγώνας 1903-08. θα αγωνισθώ μέχρι να ελευθερωθεί η Μακεδονία και θα πεθάνω εδώ...
 15. ^ Lukas Tsitsipis (1981). Language change and language death in Albanian speech communities in Greece: A sociolinguistic study. (Tezë). University of Wisconsin; Botsi. Die sprachliche Selbst.2003.
 16. ^ Greek Helsinki Monitor. The Arvanites. 1995; Trudgill & Tzavaras. Language shift in Attika and Biotia. 1978; Tsitsipis. Language change and language death. 1981. Botsi. Die sprachliche Selbst. 2003.
 17. ^ Dimitra Gefou-Madianou (1999). "Cultural Polyphony and Identity Formation: Negotiating Tradition in Attica." American Ethnologist. 26. (2): 420-421. "Those speakers of Arvanitika who were living in or near the capital came under greater criticism since their presence allegedly embodied the infection that contaminated the purity of the ethnic heritage. Thus, some decades later, during the dictatorship of August 4, 1936, the communities of Arvanites suffered various forms of persecution at the hands of the authorities, though during the 1940s their position improved somewhat as their members helped other Greek soldiers and officers serving in the Albanian front. Later, during the 1950s, 1960s, and early 1970s, especially during the years of the military junta (1967-74), their lot was undermined once more as the Greek language, and especially katharevousa during the junta, was actively and forcibly imposed by the government as the language of Greek nationality and identity."
 18. ^ Udhëtarët në shekullin 19 ishin njëzëshme në identifikimit të lagjes Pllaka si një vend e dendur dhe populluar me "shqiptare" në Athinë. John Cam Hobhouse (1813). A Journey through Albania, and other provinces of Turkey in Europe and Asia, to Constantinople, during the years 1809 and 1810. vëllimi I. James Cawthorn. f. 293. "The number of houses in Athens is supposed to be between twelve and thirteen hundred; of which about four hundred are inhabited by the Turks, the remainder by the Greeks and Albanians, the latter of whom occupy above three hundred houses."
 19. ^ Eyre Evans Crowe (1853). The Greek and the Turk; Or, Powers and Prospects in the Levant. Richard Bentley. (përkthimi prej: La Grèce contemporaine. 1854). f. 99. "The cultivators of the plain live at the foot of the Acropolis, occupying what is called the Albanian quarter..."
 20. ^ Edmond About (1857). Greece and the Greeks of the present day. Thomas Constable & Co. f. 32. "Athens, twenty-five years ago, was only an Albanian village. The Albanians formed, and still form, almost the whole of the population of Attica; and within three leagues of the capital, villages are to be found where Greek is hardly understood."; f. 49-50. “The Albanians form about one-fourth of the population of the country; they are in majority in Attica, in Arcadia, and in Hydra.... Every evening at sunset, long files of Albanians are to be met on the roads, coming back with their wives from the labour of the fields. They almost all dwell on the slopes of the Acropolis."; f. 160. "The Turkish village which formerly clustered round the base of the Acropolis has not disappeared: it forms a whole quarter of the town.... An immense majority of the population of this quarter is composed of Albanians."
 21. ^ Era Vranoussi (1998). "Deux documents byzantins inedits sur la presence des Albanais dans le Peloponnese au XVe siècle". në H. Gasparis (ed.). Οι Αλβανοί στο Μεσαίωνα. Institute for Byzantine Research, f. 294.
 22. ^ Johann Georg von Hahn (1854). Albanesische Studien. f. 14, 32; cituar në A. Vasiliev (1958). History of the Byzantine Empire, 1324-1453. University of Wisconsin Press. f. 615.
 23. ^ Bridget Anderson (1997). World directory of minorities. Minority Rights Group International. f. 155.
 24. ^ Jan Markusse (2001). "Territoriality in national minority arrangements: European-wide legal standards and practices." në Gertjan Dijkink & Hans Knippenberg (eds.) The Territorial Factor. Vossiuspers UvA. f. 260.
 25. ^ John Van Antwerp Fine (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. University of Michigan Press.
 26. ^ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΣΥΝΤΕΘΕΝ ΠΑΡΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΒΛΑΝΤΗ. Καὶ παρ' αὐτοῦ πλουτισθὲν τῆ προσθήκῃ περίπου δεκακισχιλίων Λέξεων. ΕΚΔΟΣΙΣ ΤΕΤΑΡΤΗ. ΕΝ ΒΕΝΕΤΙᾼ. ΠΑΡΑ ΝΙΚΟΛΑῼ ΓΛΥΚΕΙ Τῼ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ• 1819; ΛΕΞΙΚΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΓΡΑΙΚΙΚΟΝ. (σελ. 5)... Albania: Ἐπαρ. τῆς Εὐρωπ. Τουρκίας. Ἀλβανία, κοιν. Ἀρβανιτία.
 27. ^ Michael Attaliates. History. f. 297. përmenden "Arbanitai" si pjesë të një ushtri mercenare (rreth vitit. 1085); Anna Comnena. Alexiad VI:7/7 dhe XIII 5/1-2 përmend një rajon apo qytet të quajtur Arbanon apo Arbana, dhe "Arbanitai" si banorët e saj (1148). Shih edhe Vranousi (1970) dhe Ducellier (1968).
 28. ^ John Bintliff (2003). "The Ethnoarchaeology of a “Passive” Ethnicity: The Arvanites of Central Greece" in K.S. Brown & Yannis Hamilakis, (eds.). The Usable Past: Greek Metahistories. Lexington Books. f. 138. “While compiling my maps of village systems across the post-medieval centuries from the Ottoman sources (archives so remarkably discovered and tabulated for us by Machiel Kiel; see Kiel 1997; Bintliff 1995, 1997), I was careful to indicate in the English captions which of them were Albanian-speaking and which Greek-speaking villages. A strong supporter of the project, the Orthodox bishop of Livadhia, Hieronymus, watched over my shoulder as the maps took shape. "Very interesting," he said, looking at the symbols for ethnicity, "but what you have written here is quite wrong. You see the people in Greece who speak a language like Albanian are Arvanites, not Alvanoi, and they speak Arvanitika not Alvanika. In this seemingly innocuous, and of course technically correct, comment lies a much deeper layer of ideology, signified by the mere substitution of an "r" for an "l." The bishop was voicing the accepted modern position among those Greeks who are well aware of the persistence of indigenous Albanian-speakers in the provinces of their country: the "Albanians" are not like us at all, they are ex-Communists from outside the modern Greek state who come here for work from their backward country; as for the Arvanites (traditional inhabitants of the Greek countryside speaking Albanian)—well, they are a kind of ethnic Greek population from somewhere on the northwest borders of Greece, where the line between the Greek state and that of Albania has always been fuzzy and permeable to intermarriage. Thus the difference between an "l" and an "r" neatly allows the modern Greeks to divorce themselves and their history from that of the unpopular but widely employed, modern Gastarbeiter of post-Communist Albania. Shortly after this conversation, I saw the bishop pass across the courtyard of our project base—a converted monastery run as a research center—to talk to the genuine Albanian guestworkers who were restoring its stonework. I knew he was himself an Arvanitis, and listened with interest as he chatted fluently to them—and it wasn't in Greek! I was tempted, but wisely forbore, to ask him which language they were conversing in—Arvanitika or Alvanika?”
 29. ^ Emanuele Banfi (1996). "Minoranze linguistiche in Grecia: Problemi storico- e sociolinguistici". në C. Vallini (ed.). Minoranze e lingue minoritarie: Convegno internazionale. Universitario Orientale.
 30. ^ Hart. Culture, civilization and demarcation at the Northern Borders of Greece. 1999. f. 196.
 31. ^ Thanassis Moraitis (2002). Anthology of Arvanitika songs of Greece. Athens.
 32. ^ Botsi. Die sprachliche Selbst. 2003.
 33. ^ Ethnologue (2005). "Albanian, Tosk: A language of Albania".
 34. ^ Ethnologue (2005). "Albanian, Arvanitika: A language of Greece".
 35. ^ Greek Helsinki Monitor. The Arvanites. 1995.
 36. ^ Tsitsipis. Language change and language death. 1981.
 37. ^ Botsi. Die sprachliche Selbst. 2003.
 38. ^ Αρβανίτικος σύλλογος Ελλάδος
 39. ^ Hall. Ethnic Identity. 2000. f. 29.
 40. ^ Adrian Ahmedaja (2004). "On the question of methods for studying ethnic minorities' music in the case of Greece's Arvanites and Alvanoi." në Ursula Hemetek (ed.). Manifold Identities: Studies on Music and Minorities. Cambridge Scholars Press. f. 55.
 41. ^ Trudgill & Tzavaras. Attika and Biotia. 1977.
 42. ^ Greek Helsinki Monitor. The Arvanites. 1995.
 43. ^ Tsitsipis. Language change and language death. 1981. f.
 44. ^ Arshi Pipa (1989). The politics of language in socialist Albania. East European Monographs. f.
 45. ^ Tsitsipis. Language change and language death. 1981. f.
 46. ^ Theodoros Kolokotrones & Elizabeth Mayhew Waller Edmonds (1892). Kolokotrones the klepht and the warrior. Sixty years of peril and daring. An autobiography. T. F. Unwin. f. 156-159. " "Inside the town they had begun to massacre. ... I rushed to the palace ... "If you wish to hurt these Albanians," I cried, "kill me rather; for, while I am a living man, whoever first makes the attempt, him will I kill the first." ... I was faithful to my word of honor ... Tripolitsa was three miles in circumference. The [Greek] host which entered it, cut down and were slaying men, women, and children from Friday till Sunday. Thirty-two thousand were reported to have been slain. One Hydriote [boasted that he had] killed ninety. About a hundred Greeks were killed; but the end came [thus]: a proclamation was issued that the slaughter must cease. ... When I entered Tripolitsa, they showed me a plane tree in the market-place where the Greeks had always been hung. I sighed. "Alas!" I said, "how many of my own clan — of my own race — have been hung there!" And I ordered it to be cut down. I felt some consolation then from the slaughter of the Turks. ... [Before the fall] we had formed a plan of proposing to the Turks that they should deliver Tripolitsa into our hands, and that we should, in that case, send persons into it to gather the spoils together, which were then to be apportioned and divided among the different districts for the benefit of the nation; but who would listen?"
 47. ^ Gerasimos Konidaris (2005). "The Albanian migration cycle: migrants tend to return to their country of origin after all". në Russell King, Nicola Mai & Stephanie Schwander-Sievers (eds.). The new Albanian Migration. Sussex Academic. f.
 48. ^ James Pettifer & Miranda Vickers (2009). The Albanian Question: Reshaping the Balkans. IB Tauris & Co. f.
 49. ^ Ahmedaja. Arvanites and Alvanoi. 2004. f. 60. "That although the Albanians in Northwest Greece are nowadays orthodox, the Arvanites still seem to distrust them because of religious matters."
 50. ^ Eliona Lata (05 Prill 2013). "Themelimi i Agimit të Artë dhe emigrantët shqiptarë". Shekulli. vizituar në 3 shkurt 2015.
 51. ^ Arben Llalla (29 Janar 2013). "Kush është deputeti arvanitas i Agimit të Artë, Kristo Papa". Sot news. vizituar në 3 shkurt 2015.
 52. ^ Κων. Χριστοφορήδης. ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ. f. 456.
 53. ^ Babiniotis. Lexiko tis neoellinikis glossas.
 54. ^ Kostas Biris (1960). Αρβανίτες, οι Δωριείς του νεότερου Ελληνισμού: H ιστορία των Ελλήνων Αρβανιτών; Aristidis Kollias (1983). Αρβανίτες και η καταγωγή των Ελλήνων.
 55. ^ Aristidis Kollias (1983). Αρβανίτες και η καταγωγή των Ελλήνων.
 56. ^ Këngët janë studiuar nga: Gkikas. Οι Αρβανίτες. 1978; Maria Dede (1978): Αρβανίτικα Τραγούδια. Καστανιώτης; Thanassis Moraitis. Arvanitika songs. 2002.

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]