Tarikati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Tarikati është një termë tjetër me të cilin shenjohen rryma më të reja filozofike islame që trajtojnë dhe interpretojnë disa qëndrime e norma islame nga këndvështrimi filozofik. Ndër shqiptarët më i njohur është tarikati Bektashij, i cili lind në shekullin 14 në Turqi.

Është formuar nga emri i gj. Arabe tarik – rrugë e shkelur; bulevard; binarë… dhe në terminologjinë islame ka marrë edhe kuptimet: mënyrë, metodë; lloj interperetimi; shprehi. Edhe tarikati mund të quhet shkollë filozofike islame. Ne boten Islame apo ne Sufizem, Tarikati ka kuptimin e nje grupacioni te cilet se bashku ndjekin Rrugen qe shpien tek Zoti. Me fjale te tjera Tarikati është grup i Dervisheve.