Telefoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Telefon i vitit 1896 prodhim Suedez

Telefoni është një instrument për telekomunikim që transmeton zërin nëpërmjet sinjalit elektrik.

Historiku[redakto | redakto tekstin burimor]

Telefoni është një mjet që u zbulua ne vitet 1800, gjegjësisht rreth viti 1860.

Rreth zbulimit te tij, apo shpikjes së tij ka pasur shumë thash e thëne, mirëpo te gjitha këto morën fund zyrtarisht vetëm më 11 janar 2002, kur shpikësi zyrtar i telefonit emërohet italiani Antonio Meucci duke i marr kesht titullin e deriatëhershëm zbuluesit Alexander Graham Bell.

IP Telefonia[redakto | redakto tekstin burimor]

Internet Protocol (IP) telefonia (gjithashtu e njohur edhe si Telefonia e Internetit) është një shërbim i bazuar në Voice over IP (VoIP), një teknologji përçarëse e cila shpejt është duke marrë fitime të mëdha kundër teknologjive tradicionale të telefonit. Në Japoni dhe Korenë Jugore më shumë se 10 % e abonentëve, që nga Janari i vitit 2005, janë kthyer në këtë shërbim të telefonisë digjitale. Një artikull i Janarit të vitit 2005 nga revista javore Newsweek ka sugjeruar se internet telefonia ndoshta mund të bëhet "sendi tjetër i madh". Përderisa nga viti 2006 kompanitë e VoIP ofrojnë shërbime për konsumator dhe biznese.

Përdorshmëria[redakto | redakto tekstin burimor]

Nga fundi i vitit 2006, në tërë botën ishin afër katër miliardë abonues të telefonisë mobile dhe fikse dhe afër një miliardë përdorues të internetit në të gjithë botën. Kjo e ndarë në 1,27 miliardë abonues të telefonisë fikse dhe 2,68 miliardë abonues të telefonisë mobile.

Sipas një artikulli të botuat në Wall Street Journal në tetor 2010, rreth 15,8 % e banorëve te Shteteve te Bashkuara të Amerikës përdor vetëm telefoninë mobile e nuk ka në përdorim një numër fiks dhe kjo dukuri vjen në rritje nga viti në vit.

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]