Televizioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Disambig.svg Ky artikull merret me Televizioni si sistem për transmetimin e programëve, për trajta tjera të fjalës Televizioni, shiko Televizioni (kthjellim).

Televizioni (shk. TV) është një sistem i emitimt të programeve.

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Në kuptimin shoqëror ky term përdoret për emituesit e programeve.

Televizioni , apo TV për të shkurtër , ( nga televizioni francez , do të thotë " televizor " ; nga τῆλε lashtë greke ( Tele ) , që do të thotë " larg " , dhe Visio Latine , që do të thotë " të parit " ) është një medium telekomunikacionit për transmetimin dhe marrjen e imazhe lëvizin që mund të jetë pikturë njëngjyrëshe ( zi - dhe - bardhë ) ose me ngjyrë , me ose pa zë shoqërues . " Televizioni " mund t'i referohet në mënyrë specifike për një televizor , program televiziv , ose të transmetimit televiziv .

Komerciale në dispozicion që nga fund të 1920 ,televizori është bërë e zakonshme në shtëpitë , bizneset dhe institucionet , veçanërisht si një mjet për reklamat , një burim i argëtuese , dhe lajme . Që nga viti 1950 , televizioni ka qenëmedium kryesor për formim e opinionit publik . [ 1 ] Që nga viti 1970 , disponueshmëria e video kaseta , laserdiscs , DVD dhe tani Blu- ray disqe kanë rezultuar në televizor shpesh duke u përdorur për shikimin e regjistruar si edhe si material transmetimit. Në vitet e fundit , televizioni Interneti ka parë ngritjen e televizionit në dispozicion nëpërmjet internetit përmes shërbimeve të tilla si iPlayer dhe Hulu .

Në vitin 2009 , 78 % e familjeve në botë në pronësi të paktën një televizor , një rritje prej 5% mbi vitin 2003. [ 2 ]

Edhe pse forma të tjera të tilla si televizion me qark të mbyllur ( CCTV ) janë në përdorim , përdorimi më i zakonshëm e mesme është për transmetim televiziv, i cili ishte modeluar ne sistemet ekzistuese të radio transmetimit të zhvilluara në vitet 1920 , dhe përdor të lartë - powered radio - frekuencave transmetues për të transmetuar sinjalin televiziv për të marrësit individual TV .

Sistemi televiziv transmetimit është shpërndarë në mënyrë tipike me anë të transmetimeve të radios në kanalet e caktuara në brezin 54-890 MHz frekuencave . [ 3 ] Sinjalet tani transmetohen shpesh me stereo apo surround sound në shumë vende . Deri të viteve 2000 , programet e transmetuara televizive janë transmetuar në përgjithësi si një sinjal televiziv analog , por gjatë dekadës disa vende shkuan pothuajse ekskluzivisht dixhitale .

Një standardi televizori përmban qarqeve të shumta të brendshme elektronike, duke përfshirë ato për pranimin dhe deshifrim sinjale transmetuese . Një pajisje ekran vizuale e cila i mungon një akordues quhet si duhet një monitor video, në vend se një televizion . Një sistem televizion mund të përdorin standarde të ndryshme teknike të tilla si televizion dixhital ( DTV ) dhe televizion definicion të lartë (HDTV). Sistemet televizive janë përdorur edhe për mbikëqyrjen , kontrollin e procesit industriale , dhe udhëzuese të armëve , në vendet ku vëzhgimi i drejtpërdrejtë është e vështirë ose e rrezikshme . Disa studime kanë gjetur një lidhje midis ekspozimit fillimet në televizion dhe ADHD . [ 4 ]

Në fazat e para të zhvillimit , televizioni punësuar një kombinim të teknologjive optike , mekanike dhe elektronike për të kapur , të transmetojë dhe të shfaqin një imazh vizual . Nga fund të viteve 1920 , megjithatë , ato punësojnë vetëm teknologjive optike dhe elektronike janë duke u hulumtuar . Të gjitha sistemet televizive moderne u mbështet në këtë të fundit , edhe psenjohuritë e fituara ngapuna në sistemet elektromekanike ishte vendimtar në zhvillimin e televizionit të plotë elektronik .Braun HF 1 marrës televiziv , Gjermani , 1958

Imazhet e para të transmetuara elektrike u dërguan nga e para fax machines mekanike , duke përfshirë pantelegraph , të zhvilluara në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë . Koncepti i transmetimit elektrike mundësuar të imazheve televizive në lëvizje është skicuar për herë të parë në vitin 1878 si telephonoscope , menjëherë pas shpikjen e telefonit . Në atë kohë , ajo ishte imagjinuar nga autorë të science fiction në fillim , se një ditë se drita mund të transmetohet gjatë telave të bakrit , si tingujt ishin .

Ideja e përdorimit skanim për të transmetuar imazhet ishte vënë në përdorim aktual praktik në 1881 në pantelegraph , përmes përdorimit të një mekanizmi lavjerrës skanimit të bazuara . Nga kjo periudhë përpara , skanim në një formë apo një tjetër është përdorur në pothuajse çdo teknologji të transmetimit të imazhit deri më sot , duke përfshirë edhe televizionin . Ky është koncepti i " rasterization " , procesi i konvertimin një imazh vizual në një lumë të pulses elektrike .

Në vitin 1884 , Paul Gottlieb Nipkow , një student 23 vjeçar universitet në Gjermani , [ 5 ] patentuar e sistemit të parë elektromekanike televiziv i cili të punësuar një disk skanim , një disk tjerrje me një seri të vrima ngjitura në formë spirale drejt qendrës , për rasterization . Vrimat janë spaced në intervale të barabarta këndore e tillë që , në një rrotullim të vetëm ,disk do të lejojë të lehta për të kaluar nëpër çdo vrimë dhe mbi një sensor dritë - ndjeshme selen e cila krijonte pulses elektrike . Si një imazh u fokusuar në disk me rotacion , çdo vrimë kapur një " fetë " horizontale të gjithë imazhin . [ 6 ]

Dizajn Nipkow -së nuk do të jetë praktike deri përparimet në teknologji përforcues tub u bë në dispozicion . Harton Më vonë do të përdorë një pasqyrë e rradhës - daulle skaner për të kapur imazhin dhe një rreze tub katodë ( KRRT ) si një pajisje ekran , por lëvizin imazhet ende nuk ishte e mundur , për shkak të ndjeshmërisë së dobët të sensorë selen . Në 1907, shkencëtar rus Boris Rosing u bë shpikësi i parë për të përdorur një KRRT në pranuesit e një sistemi televiziv eksperimentale . Ai përdori pasqyrë - daulle skanim për të transmetuar forma të thjeshta gjeometrike në KRRT . [ 7 ]Vladimir Zworykin tregon televizion elektronike (1929) .

Duke përdorur një disk Nipkow , shpikësi skocez John Logie Baird sukses në demonstrimin e transmetimit të lëvizin imazhet siluetë në Londër në 1925 , [ 8 ] dhe të lëviz , imazhe njëngjyrësh në vitin 1926. Baird -së skanimit disk prodhuar një imazh të 30 linjave të rezolutës , vetëm të mjaftueshme për të dalluar një fytyrë njerëzore , nga një spirale të dyfishtë të lente fotografik . [ 9 ] Kjo demonstratë nga Baird është rënë dakord në përgjithësi të jetë demonstrimi i parë i vërtetë në botë e televizionit , megjithëse një mekanik formë e televizionit nuk është më në përdorim . Mrekullueshëm , në vitin 1927 , Baird edhe shpiku sistemin e parë në botë video incizim , " Phonovision " : nga modulating sinjal prodhimit të kamerës së tij televiziv poshtë në varg audio , ai ishte në gjendje për të kapur sinjalin në një disk dylli audio 10 -inch duke përdorur teknologji konvencionale incizim audio . Një pjesë të vogël të Baird -së regjistrimet ' Phonovision ' mbijetojnë dhe këto më në fund u deshifrohen dhe të dhënë në imazhe të shikohet në vitet 1990 duke përdorur teknologji moderne dixhitale sinjal - përpunimit . [ 10 ]

Në vitin 1926 , inxhinier hungarez Kálmán Tihanyi projektuar një sistem televiziv shfrytëzuar skanimit dhe ekranit elemente plotësisht elektronike , dhe duke punësuar parimin e " ruajtjes pagesë " brenda skanimit ( ose " kamera " ) tub . [ 11 ] [ 12 ] [ 13 ] [ 14 ]

Më 25 dhjetor 1926 , Kenjiro Takayanagi demonstruar një sistem televiziv me një rezolutë të 40 - të linjës që të punësuar një ekran CRT në Hamamatsu Shkollën e Mesme Industriale në Japoni . [ 15 ] Kjo ishte shembulli i parë i punës i një marrës televiziv tërësisht elektronike . Takayanagi nuk kanë të aplikuar për një patentë . [ 16 ]

Nga 1927, shpikësi ruse Léon Theremin zhvilluar një sistem TV pasqyrë - daulle - bazë e cila përdoret gërshetim për të arritur një zgjidhje imazhi i linjave 100 . [ 17 ]Philo Farnsworth

Në vitin 1927 , Philo Farnsworth bërë të parë të punës të sistemit të televizionit në botë me skanim elektronik të të dykamionçinë dhe ekranit pajisjeve , [ 18 ] të cilat ai i pari tregoi për shtypin më 1 shtator 1928. [ 18 ] [ 19 ]

WRGB pretendon të jetë televizioni më i vjetër në botë , gjurmimi rrënjët e saj në një stacion eksperimental themeluar më 13 janar 1928, transmetuar nga fabrika General Electric në Schenectady, NY , nën letrat e thirrjes W2XB . [ 20 ] Ai ishte i njohur gjerësisht si " WGY Televizioni " pas radio stacionit simotër të saj . Më vonë në vitin 1928 , General Electric filloi një strukturë të dytë , këtë një në New York City , i cili kishte letrat e thirrjes W2XBS , dhe e cila sot është e njohur si WNBC . Të dy stacionet ishin eksperimentale në natyrë dhe nuk kishte programimit të rregullt , si marrës ishin operuar nga inxhinierët në kuadër të kompanisë . Imazhi i një FelixCat kukull , me rotacion në një gramafon , u transmetua për 2 orë çdo ditë për disa vjet , si teknologjia e re është duke u testuar nga inxhinierët . Milton Berle pretendon se ai ishte në një eksperiment shumë të hershme eksperimentale televiziv në Çikago , Illinois , në vitin 1929. [ 21 ] [ 22 ]

Në Radio Show nga më të Berlinit në gusht të vitit 1931, Manfred von Ardenne dha demonstratën e parë në botë publik të një sistemi televiziv duke përdorur një rreze katodë tub për të dy të transmetimit dhe të pritjes . Shërbimi i parë në botë skanuar elektronike televiziv pastaj filloi në Berlin në vitin 1935 . Në gusht 1936 , Lojërat Olimpike në Berlin u kryen nga kabllo për stacionet televizive në Berlin dhe Leipzig ku publiku mund të shohin lojërat jetojnë . [ 23 ]

Në 1935 , firma gjermane e FERNSEH AG dhe firma e Shteteve të Bashkuara Farnsworth Televizioni në pronësi të Philo Farnsworth nënshkruan një marrëveshje për të shkëmbyer patentat e tyre televizive dhe të teknologjisë për zhvillimin me shpejtësi të transmetuesve televizive dhe stacione në vendet e tyre . [ 24 ]

Më 2 nëntor 1936, BBC filloi transmetimin e shërbimit të parë në botë publik të rregullt të lartë të përcaktuar nga viktoriane Alexandra Palace në veri të Londrës . [ 25 ] Prandaj pretendon të jetë vendlindja e transmetimit televiziv siç e njohim ne sot .

Në vitin 1936 , Kálmán Tihanyi përshkroi parimin e ekranit plazma , sistemin e parë ekran sheshtë panel . [ 26 ] [ 27 ]

Shpikës meksikan Guillermo González Camarena gjithashtu ka luajtur një rol të rëndësishëm në televizion fillim . Eksperimentet e tij me televizion (i njohur si telectroescopía në fillim ) filloi në vitin 1931 dhe çoi në një patentë për " fushë përbëhet nga tri ngjyra sistemi vijues " televizionit me ngjyra në vitin 1940 . [ 28 ]

Edhe pse televizioni u bënë më të njohur në Shtetet e Bashkuara me publikun e gjerë në Panairin Botërore të vitit 1939, shpërthimi i Luftës së Dytë Botërore pengoi atë nga duke u prodhuar në një shkallë të madhe deri pas përfundimit të luftës . Vërtetë rregullt programimit rrjeti televiziv komercial nuk ka filluar në SHBA deri në vitin 1948 . Gjatë atij viti , dirigjent legjendar Arturo Toscanini bërë e tij të parë prej dhjetë paraqitjet televizive kryerjen e Orkestra Simfonike NBC , [ 29 ] dhe Texaco Star Theater , starring komedian Milton Berle , u bë së pari tregojnë gjigant televizionit hit . [ 30 ] Që nga viti 1950 , televizioni ka qenë mjeti kryesor për formim e opinionit publik . [ 1 ]

Televizioni Amatori ( TV proshutë apo ATV ) është zhvilluar për eksperimentimin jo- komerciale , kënaqësi dhe të shërbimit publik të ngjarjeve nga operatorët amatorë radio . Ham stacionet televizive ishin në ajër në shumë qytete të para stacione televizive komerciale erdhi në ajër . [ 31 ]

Në vitin 2012 , është raportuar se të ardhurat televizioni u rritet më shpejt se filmi për kompani të mëdha të medias . [ 32 ]

përdorimi gjeografike

Televzionet shqiptare[redakto | redakto tekstin burimor]


tung mfalni.

por deshta me dit pse nuk fillon familja moderne ma e cila na mungon shummmmmmmmmmm.