Mjedisi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Mjedisi apo ambienti, është tërësia e rrethanave përreth një organizmi ose grup organizmash, veçanërisht ndërthurja e kushteve të jashtme fizikore, natyrore që veprojnë dhe ndikojnë në rritjen, zhvillimin, dhe mbijetesën e organizmave. Në lidhje me njeriun dallojmë këto mjedise:

  • mjedisi shoqëror,
  • mjedisi kulturor dhe
  • mjedisi natyror.

Por ne kohet e sotshme njerzit nuk dine ta mirembajne mjedisin.prandaj.............Njeriu duhet te jetoje ne mjedis te paster e jo te ndotur nga mbeturinat.Ne mjedis ajri eshte kryesor nese ai eshte i ndotur nuk kemi shendetin e mire.
Ujrat e zeza jane shume te demshem ne mjedis.Njeriu duhet te jete shume i kujdesshem per te mos e ndotur dhe te beje sa me shume  gjelberime dhe lulezime por edhe te bej parqe te bleruara e  gjera te tjera te mira per natyren.
Mjedisi eshte qeshtje shume  e rendesishme per femij, te rritur e pleq nga  ai fitojm shendetin gjithashtu mjedisi duhet te jete  i mbrojtur nga mbeturinat e ndryshme si ato te ngurta,te lengeta dhe ato te gazta.

Ne mjedis ka shum tymra nga fabrikat,makinat e shume  tymra e ndotje te tjera.
Mjedisi duhet te jete me i paster seq eshte, mbeturinat duhet te hedhen ne vendin e caktuar jo ne rrug apo ne parqe siq bejne  disa njerz te pa edukat.
Per mjedisin duhet te kujdesemi te gjithe dhe te vendosim sa me shume  rregulla.

Thënie[redakto | redakto tekstin burimor]

  • "Kur ne të bëhemi pjesë e diçkaje, atëherë ajo bëhet pjesë e jona." David Harold Fink
  • "Njeriu e formon vetveten përmes vendimeve që formojne mjedisin." Rene Dubos
  • "Njerëzit fajësojnë mjedisin e tyre. Por është vetëm një njeri për tu fajësuar -- dhe vetëm një -- ata vetë." Robert Collier
  • "Hapi i parë .." Mark Caine
  • "Ne nuk do të kemi një shoqëri nëse ne shkatërrojmë mjedisin." Tea

kush peshtyn token,ka peshtyre veten e vet ne jemi bijte e tokes dhe toka eshte nena jone duajeni dhe ndihmojeni token sic kujdeset dhe na do ajo ne

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Punuar:Erisjan

Literaturë[redakto | redakto tekstin burimor]