Oqeani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Rrjedha e emërtimit të hapësirës ndërmjet kontinenteve

Oqeani (shumës Oqeanet, nga greqishtja ωκεανός - oqeani, edhe si zoti antike Okeanos) është hapësira në mes të kontinenteve, sipërfaqja e së cilës është e mbushur me ujë.

Për të përcaktuar më lehtë hapësirat në mes të kontinenteve, njerëzit i kanë emërtuar. Dhe tani dallojmë këto oqeane: Oqeanin Atlantik, Oqeanin Paqësor dhe Oqeanin Indian[Oqeani I Qet][Oqeanin E Qet] (oqeani i ngrire i veriut).Shkencëtarët e kohës sonë, hapësirat e tyre i kanë kufizuar edhe në dy hapësira të quajtura Oqeani jugor dhe Oqeani verior. Oqeanet jane kryesisht te njelmeta.Ne keto oqeane ndodhen disa ishuj qe kjo domethen se ne ato oqeane rrtien shume bime edhe shtaze qe jane me lloje te ndryshme