Shën Naumi (manastir)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Shën Naumi manastir në Maqedoni ne kufi me Shqipërine. Nga 1912 der 1925 i përkiste Shqipërisë. Mbreti shqiptar Zog(olli) që erdhi sërisht në fuqi në dhjetor të 1924 përmes një puçi me trupat jugosllave dhe të rusëve të bardhë ia fali mbretërisë jugosllave.

Manastiri duhet të jetë ndërtuar në vitin 905 ndofta nga Shën Naumi. Flitet që Shën Naumi të jetë varrosur në kishë. Shpesh si pasojë e mistifikimit është menduar se kisha ka rezistuar që nga koha e Shën Naumit por gjatë sundimit otoman ajo është shkatërruar dhe ndërtuar sërish.

Përshkrime[redakto | redakto tekstin burimor]

Shkrimi grekobizantin në pjesën jugore te kapelës së varrit shkruan se ne kohën drejtuesit të manastirit (Hieromonachos) me emrin Stefan, më 13 qershor 1800 piktori Tërpo nga Korça përfundoi pikturimin e kapelës ( Tërpo ka qenë biri i Konstandinit .Konstandini vetë ka qënë “ një mjeshtër prijës i dioqezës së Ohrid në mesin e shekullit 18.”) .

Ikonat e fronit, ndoshta nga nga ikonat e festave të zonës së parë e të dytë të ikonostasit janë në piktori Konstandin nga Korça të vitit 1711 këte e dëshmon edhe firma e piktorit Konstandin në ikonat e erzengjëllit, mëma e zotit Eleusa, dhe Jesu krishti .