Stepa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Stepa është krahinë gjysëm e thatë e rrafshët ose e valëzuar, që shtrihet në brezin tropikal ndërmjet savaneve dhe shkretirave) dhe të mesëm ( thellënë brendësinë e kontinenteve).Sipërfaqe më të mëdha të stepave shtrihen : në Evroazi, në Amerikën Veriore dhe në Amerikën Jugore, në Australi dhe në Afrikë ( Sudan). Stepa karakterizohet për bimësi kryesisht barishtore. Shum stepa sot janë të lavëruara dhe përbëjnë tokat më frytëdhënëse.

Stepat në Kazakistan dhe Uzbekistan

Aty bota shtazore është e varfër.Jetojnë kryesisht insektet,fluturat dhe shpendët. Shpendët çerdhet e tyre i ndërtojnë në tokë.Vezët e tyre kanë ngjyrë të ngjajshme me mjedisin,për të mos u dalluar nga armiqet.