Klimatologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Klimatologjia është disiplinë shkencore mbi klimën. Lëndë e studimit të klimatologjisë janë veçoritë e klimës në pjesët e ndryshme të botës, klasifikimi dhe shtrirja e sajë.

Klimatologjia ndahet në:

 1. Klimatologjinë e përgjithshme (fizike) dhe
 2. Klimatografi.

Klimatologjia e përgjithshme studjon vetitë fizike të klimës si gjendje mesatare e atmosferës. Klimatografia pasqyron klimën e regjioneve të ndryshme.

Klimatologjia moderne është disiplinë komplekse sepse përveç disa elemeteve meteorologjik hulumton edhe mardhënjet në mes tyre për të ardh deri te shënimet e rëndësishme. Se si ndryshon klima në hapsirëdhe në kohë, në kuadër të klimatologjisë është zhvilluar edhe paleoklimatologjia, e cila studjon klimën në të kaluarën.

Faktorët klimatik[redakto | redakto tekstin burimor]

Faktorët klimatik janë modifikatorë të klimës, forcojnë ose dobsojnë intenzitetin ose madhësinë elementëve klimatik.

 1. Rrotacioni i Tokës,
 2. Revulucioni,
 3. Gjërsia gjeografike,
 4. Lartësia mbidetare,
 5. Përhapja e masave ujore dhe toksore,
 6. Largësia nga detrat dhe oqeanet,
 7. Rrymat detare,
 8. Relievi,
 9. Liqenet,
 10. Atmosfera,
 11. Trolli (dheu) dhe vegjetacioni,
 12. Njeriu.

Elementet klimatik[redakto | redakto tekstin burimor]

Elementet klimatik përcaktohen nga qarkullimi i përgjithshëm atmosferik dhe janë:

 1. Diellosja (insolacioni),
 2. Rrezatimi toksorë (radiacioni),
 3. Gjtësia e zgjatjes së rrezatimit diellorë,
 4. Dukshmëria horizontale,
 5. Temperatura e ajrit dhe shtresave të sipërme të tokës,
 6. Shtypja e ajrit,
 7. Lagështia e ajrit,
 8. Të vrenjturit,
 9. Lartësia e reshjeve,
 10. Lartësia e mbulesës së dëborës,
 11. Dendësia e dëbores,
 12. Drejtimi dhe shpejtësia e erës.

Dukuritë meteorologjike[redakto | redakto tekstin burimor]

Dukuritë meteorologjike janë: mjegulla, retë, shiu, dëbora, brashëri, breshniza, vesa, bryma, krahneza, ngrica etj.

 Commons: Climatology – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimediale