Kulla e Babelit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Pështjellimi i gjuhës nga Gustav Dor, 1865

Kulla e Babelit (hebr. בבל‎ Migdal Bavel) sipas Zanafillës, kreu 11 i Biblës ishte një kullë e ndërtuar për të arritur qiellin nga njerëzimi i bashkuar. Perëndia që vëzhgonte kryelartësinë e njerëzimit, vendosi të pështjellonte gjuhën e njëjtë të mëparëshme të njerëzimit, dhe kështu parandaloi çdo përpjekje të tillë në të ardhmen. Shkatërrimi i kullës nuk përshkruhet në Zanafillë, por përmendet në Librin e Jubileve, e tjetërkund. Shpjegimi i arsyeshëm i historisë, siç e mendonte për shembull Flavius Jozefus, që e shtjellon shkatërrimin e kullës në termat e të metave njerëzore ndaj Perëndisë: brendapërbrenda një sfere fetare, njerëzimi mendohet të jetë një krijesë trashëgimtare cenesh jeta e të cilit mvaret nga një krijesë e përsosur, prandaj shkatërrimi i kullës është një veprim i mundshëm mospërfilljeje apo grishjeje (sfide) krenare ndaj Perëndisë që e krijoi atë. Si përfundim, kjo histori përdoret shpesh brenda një teksti fetar për të shpjeguar ekzistencën e shumë gjuhëve të ndryshme.

Zanafilla[redakto | redakto tekstin burimor]

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Burime të tjera[redakto | redakto tekstin burimor]

Lartësia e kullës[redakto | redakto tekstin burimor]

Lartësia e kullës besohet se eshte arritur reth 2.5 km.

Numrëimi i gjuhëve të shpërndara[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]