Lista e nënndarjeve më të mëdha të shteteve sipas sipërfaqes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Harta e 50 nënndarjeve më të mëdha të shteteve sipas sipërfaqes

Kjo është një listë e 50 nënndarjeve më të mëdha të shteteve sipas sipërfaqes (duke përfshirë sipërfaqen ujore) në kilometra katrorë.

Lista e 50 nënndarjeve më të mëdha të shteteve sipas sipërfaqes[redakto | redakto tekstin burimor]

Renditja Nënndarja Shteti Sipërfaqja (km²)
1 Republika Sahaja Flamuri 3,103,200
2 Sheteti Western Australia Flamuri 2,645,615
3 Krasnoyarsk Krai Flamuri 2,339,700
4 Groenlanda Flamuri 2,166,086[1]
5 Territory of Nunavut Flamuri 2,093,190
6 Sheteti Queensland Flamuri 1,852,642
7 Sheteti Alaska Flamuri 1,717,854
8 Xinjiang Uyghur Autonomous Region Flamuri 1,660,000
9 Sheteti Amazonas Flamuri 1,570,947
10 Provinca Quebec Flamuri 1,542,056
11 Northern Territory Flamuri 1,420,968
12 Northwest Territories Flamuri 1,346,106[2]
13 Sheteti Pará Flamuri 1,253,164
14 Rajoni Autonom i Tibetit Flamuri 1,228,400
15 Rajoni Autonom i Mongolisë së Brëndshme Flamuri 1,183,000
16 Provinca Ontario Flamuri 1,076,395
17 Sheteti South Australia Flamuri 1,043,514
18 Provinca British Columbia Flamuri 948,596
19 Sheteti Mato Grosso Flamuri 906,807
20 Sheteti New South Wales Flamuri 809,444
21 Khabarovsk Krai Flamuri 788,600
22 Irkutsk Oblast Flamuri 767,900
23 Yamalo-Nenets Autonomous Okrug Flamuri 750,300[3]
24 Chukotka Autonomous Okrug Flamuri 737,700
25 Qinghai Province Flamuri 721,000
26 Mintaqah of Ash Sharqiyah Flamuri 710,000
27 Sheteti Texas Flamuri 696,241
28 Provinca Alberta Flamuri 661,848
29 Provinca Saskatchewan Flamuri 651,036
30 Provinca Manitoba Flamuri 647,797
31 Departamenti Agadez Flamuri 634,209
32 Tamanghasset Wilaya Flamuri 619,360[4]
33 Borkou-Ennedi-Tibesti Region Flamuri 600,350
34 Sheteti Minas Gerais Flamuri 586,528
35 Sheteti Bahia Flamuri 564,273
36 Khanty-Mansi Autonomous Okrug Flamuri 523,100[3]
37 Provinca Orientale Flamuri 503,239[4][5]
38 Provinca Katanga Flamuri 496,871[6]
39 Sichuan Province Flamuri 485,000
40 Yukon Territory Flamuri 482,443
41 Shabiyah of Al Kufrah Flamuri 479,160[4]
42 Kamchatka Krai Flamuri 472,300
43 Magadan Oblast Flamuri 461,400
44 Heilongjiang Province Flamuri 460,000
45 Gansu Province Flamuri 454,000
46 Adrar Wilaya Flamuri 443,782
47 Zabaykalsky Krai Flamuri 431,500
48 Qaraghandy Province Flamuri 428,000
49 Sheteti California Flamuri 423,970
50 Provinca Papua Flamuri 421,981[7]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Due to the nature of the Kingdom of Denmark it is uncertain whether Greenland is better classified as a country subdivision or as a country in its own right.
  2. ^ The area of the Northwest Territories in Canada was 3,439,296 km², making it the world's largest subdivision, until 1999, when the territory of Nunavut was split off from the Northwest Territories.
  3. ^ a b The Tyumen Oblast contains the Khanty-Mansi and the Yamalo-Nenets Autonomous Okrugs, but all three are considered to be federal subjects of Russia. The total area for the oblast (with autonomous okrugs included) is 1,433,270 km².
  4. ^ a b c These figures cannot be verified by their Wikipedia page.
  5. ^ The current constitution of DR Congo, ratified in 2006, will split Orientale into four new provinces no later than February 2009.
  6. ^ The 2006 DR Congo constitution also provides for Katanga to be split into four new provinces.
  7. ^ The province originally covered the entire western half of New Guinea, but in 2003, the western portion of the province, on the Bird's Head Peninsula, was declared by Jakarta to be a separate province named West Irian Jaya. The legality of this separation has been disputed as it appears to conflict with a law giving Special Autonomy status to Papua in the year 2000. The status of West Irian Jaya province is not yet resolved as of early 2006.

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]