Sistemi diellor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Larearth2 e0.gif
Pamje artistike e sistemit diellor. Masat dhe largësitë jo sipas shkallës. (Nga e majta në të djathtë:) Plutoni, Neptuni, Urani, Saturni, Jupiteri, Rripi asteroidal, Dielli, Afërdita, Toka, dhe Hëna e saj dhe Marsi. Në të majtë shihet edhe një kometë.
Planetët e radhitur sipas afërsisë (largësisë) së tyre nga Dielli.
Sistemi diellor

Sistemi diellor është sistem i organizuar planetësh, të cilët sillen rreth Diellit. Sistemi diellor është një sistem planetar i përbërë nga trupa qiellorë të ndryshëm që mbahen në orbita nga forca e gravitetityllit tonë, Diellit. Është i përbërë nga tetë planetë (dhe 166 hënat e tyre), nga tre planetë xhuxhë (Ceresi, Plutoni, Erisi dhe katër hënat e tyre), dhe miliarda trupa të vegjël. Këtu bëjnë pjesë trupat e Rripit të Kuiperit, disa dhjetëra mijëra asteroidë, një numër i pacaktuar por me siguri shumë të madh kometash, meteoritësh, dhe pluhuri ndëryjor.

Planetët e sistemit diellor sipas largësisë nga dielli janë: Mërkuri, Afërdita, Toka, Marsi, Jupiteri, Saturni, Urani dhe Neptuni. Prej këtyre tetë planetëve gjashtë prej tyre kanë satelitë natyrorë të emërtuar zakonisht "hëna" sipas emrit të Hënës së Tokës, dhe secili prej planetëve të jashtëm është i rrethuar nga rrathë planetarë prej pluhuri dhe grimcash të tjera. Të gjithë planetet, përveç Tokës, janë emëruar sipas perëndive dhe perëndeshave të mitologjisë greko - romake.

Ndërtimi i sistemit diellor[redakto | redakto tekstin burimor]

Dielli është ylli në qëndër të sitemit diellor që prodhon dritë e nxehtësi (elmente të domosdoshme për jetën në tokë). Toka dhe trupat e tjere qiellore të sistemit diellor (duke përfshirë planetet, asteroidet, meteoritet, kometat dhe pluhurin kozmik) rrotullohen rreth diellit (revolucioni) dhe boshtit te vet (rrotacioni). Dielli përbën 99% të masës së sistemit diellor. Energjia diellore mbështet pothuaj të gjithë jetën në tokë nëpërmjet fotosintezës që nga shfaqja e organizmit të parë. Njerëzit e përdorin energjinë diellore për ndriçim, ngrohtësi, rritjen e të korrave dhe për shndërrimin e fuqisë diellore në energji elektrike. Nxehtësia e krijuar nga dielli përcakton klimën (moti) dhe ndërrimin e stinëve në tokë, pra dielli është element i cili mundëson jetën dhe zhvillimin e saj normal në tokë.

Shenja astronomike e diellit është ☉.

Rreth 71% e masës së diellit është hidrogjen, 27% është helium, dhe pjesa tjetër 2% përbëhet nga sasi të vogla elementesh të rënda. Mosha e diellit është rreth 4.6 miliardë vjet dhe ai është pothuajse në gjysmën e ciklit të tij të zhvillimit gjatë të cilit ndodh proçesi kimik i shndërrimit të hidrogjenit në helium. Gati 5 milionë ton lëndë diellore kthehet në energji çdo sekondë brenda bërthamës së diellit, duke prodhuar neutrino dhe rrezatim diellor. Pas rreth 5 miliard vjetësh dielli do të shndërrohet në fillim në një gjigand të kuq dhe pastaj në një xhuxh të bardhë, duke krijuar një mjegullnajë planetare.

Studime fizike[redakto | redakto tekstin burimor]

Planetët dhe Toka[redakto | redakto tekstin burimor]

Planetet ne Sistemin Diellor ndahen ne dy kategori: planete tokesore (Merkuri, Aferdita, Toka dhe Marsi) dhe planete gjigande (Jupiteri, Saturni,Urani dhe Neptuni)

Planetet tokesore ndodhen me afer Diellit dhe jane relativisht te vogla. Ato mbeshtillen nga nje qender e ngurte "trualli" qe u jep kuptim emertimit te tyre. Jane mjaft te dendura dhe permbajne shume pak hidrogjen dhe helium.

Satelitët natyrorë[redakto | redakto tekstin burimor]

Satelitet natyrore jane trupa qe rrotullohen rreth planeteve. Deri ne vitin 1970 njiheshin vetem 32 stelite, sot numri i tyre eshte mbi 60. Hena eshte sateliti natyror i Tokes. Ajo nuk ka atmosfere dhe nuk ka aktivitet gjeologjik. Ne diskun e henes dallohen dy tipa siperfaqesh: zonat e ndricuara "kontinentet" qe jane zona me kratere te madhesive e thellesive te ndryshme dhe zonat e erreta, "detet" qe jane zona te sheshta. Faqja e fshehur henes eshte eksploruar me sonda hapesinore.

Dy satelitet e vetem te Marsit quhen Fobos dhe Deimos. Jane shume te vegjel kane forma te parregullta, gjenden shume afer Marsit, nuk kane atmosfere dhe asnje aktivitet gjeologjik, kane ngjyre shume te erret.

Jupiteri ka 17 satelite, nder me te medhenjte jane kater, Io, Europe, Ganimed dhe Kalisto, zbuluar nga Galileu. Io eshte shume aktiv nga pikepamja gjeologjike, tete vullkane jane ende ne aktivitet. Europa perkundrazi, eshte nje satelit shume i lemuar. Ganimed eshte me i madhi nga satelitet e Jupiterit dhe dhe ka nje reliev mjaft te pasur, kurse Kalisto ka nje siperfaqe te mbushur me kratere.

Saturni ka 18 satelite, nder te cilet shquhen tre: Hiperioni, Zhapeti dhe Titani. Hiperioni i vogel me forme shume te crregullt turbullohet ne levizjen e tij nga satelitet e tjere dhe kryen levizje krejt kaotike. Eshte i vetmi satelit i sistemit diellor qe mund t'ia ktheje te gjitha pamjet planetit te tij. Zhapeti shquhet per dy faqet e tij krejt te ndryshme, njera sterre e zeze, kurse tjetra e bardhe si debora. Ngjyra e zeze e njeres faqe vjen nga goditjet qe ka marre nga coperat e sateliteve te tjere te Saturnit. Titani eshte shume i njohur per nga cilesite e tij te peraferta me token: atmosfere azoti, trysni atmosferike gati sa e tokes, e cila permban dhe molekula organike komplekse, gati per te dhene forma jete, vetem se temperatura eshte shume e ulet -200 grade C!

Urani ka 15 satelite, nder te cilet dallohet Miranda.

Ndër 8 satelitet e Neptunit dallohet Tritoni

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

Sistemi Diellor Më gjërsisht


Sistemi Diellor [a] përbëhet nga Sun dhe objekte astronomike të lidhur gravitationally në orbitë rreth tij, të gjitha prej të cilave formohet nga kolapsi i një re gjigante molekulare afërsisht 4.6 miliardë vjet më parë. Shumica dërrmuese e masës së sistemit është në Sun. E objekteve të shumta që orbitën Sun, shumica e masës është që përmban brenda tetë planetet relativisht të vetmuar [e] të cilit orbitat janë pothuajse rrethore dhe shtrihen brenda një disk gati të sheshtë të quajtur avioni ekliptik. Katër planetet më të vogla e brendshme, Merkur, Venus, Toka dhe Marsi, gjithashtu i quajtur planetet tokësore, janë të përbërë kryesisht nga rock dhe metal. Të katër planetet e jashtme, gjigandët e gazit, janë dukshëm më masive se terrestrials. Dy më të mëdhatë, Jupiteri dhe Saturni, janë të përbërë kryesisht nga hidrogjen dhe helium, dy planetet outermost, Urani dhe Neptuni, janë të përbërë kryesisht nga akujve, të tilla si amoniak dhe metan ujë, dhe janë shpesh të referuara më vete si "gjigantët akull" . Sistemi diellore është gjithashtu në shtëpi për një numër të rajoneve të populluara nga objektet më të vogla. Rrip asteroid, i cili shtrihet në mes Marsit dhe Jupiterit, është i ngjashëm me planetet tokësore ashtu siç është i përbërë kryesisht nga rock dhe metal. Përtej orbitës së Neptunit gënjeshtër rripin Kuiper dhe disk shpërndahen; popullatat e lidhura trans-oqeanik objekteve të përbëra kryesisht nga akujve të tilla si amoniak, metan dhe ujit. Në kuadër të këtyre popullsive, pesë objekteve individuale, Ceres, Plutoni, Haumea, Makemake dhe Eris, janë të njohur të jetë mjaft e madhe për të janë rrumbullakuar nga graviteti e tyre, dhe janë quajtur kështu planetet xhuxh. [D] Përveç mijëra të organeve të vogla [d] në këto dy rajone, disa dhjetëra prej të cilave janë konsideruar xhuxh-planetit kandidatët, popullatat e ndryshme të tjera të vogla të trupit duke përfshirë kometat, centaurs dhe pluhuri ndërplanetar lirisht të udhëtojnë në mes të rajoneve. Gjashtë nga planetet dhe tre të planeteve xhuxh janë të rrotullohej nga satelitët natyrore, [b] quhet zakonisht "hënave", pas Hënës së Tokës. Secili nga planetet e jashtme është e rrethuar nga unaza planetare e pluhurit dhe grimcave të tjera. Era diellore, një rrjedhë të plazmës nga Dielli, krijon një flluskë në medium ndëryjor njohur si heliosphere, e cila shtrihet jashtë në buzë të disk të shpërndara. Reja Oort, e cila besohet të jetë burim për periudhën afat-kometat, mund të ekzistojnë edhe në një distancë rreth një mijë herë më shumë se sa heliosphere. The heliopause është pika në të cilën presioni nga era diellore është e barabartë me presionin e erës kundërshtare ndëryjore. Sistemi Diellor është e vendosur në një nga krahët e jashtme e galaktikë Milky Way, e cila përmban rreth 200 miliardë yje. Përmbajtja [hide] 1 Discovery dhe eksplorimit 2 Struktura dhe përbërja 3 Formimi dhe evolucioni 4 Sun 5 medium ndërplanetar 6 Sistemi Inner diellore 6.1 planetet e brendshme 6.1.1 Mercury 6.1.2 Venus 6.1.3 Earth 6.1.4 Marsi 6.2 rrip asteroid 6.2.1 Ceres 6.2.2 Grupet Asteroid 7 Sistemi jashtme diellore 7.1 planetet e jashtme 7.1.1 Jupiter 7.1.2 Saturn 7.1.3 Urani 7.1.4 Neptun 7.2 Kometat 7.2.1 Centaurs 8 Trans-oqeanik Rajoni 8.1 Kuiper rripin 8.1.1 Plutoni dhe Charon 8.1.2 Makemake dhe Haumea 8.2 disk Shpërndara 8.2.1 Eris 9 rajone largësinë 9.1 Heliopause 9.2 Oort cloud 9.2.1 Sedna 9.3 Kufijtë 10 Konteksti Galaktik 10.1 Fqinjësisë 11 përmbledhje Visual 12 Shih edhe 13 Shënimet 14 Referencat 15 Lidhje të jashtme Zbulimi dhe eksplorimi

Artikulli kryesor: Discovery dhe eksplorimi i Sistemit Diellor Për mijëra vjet, njerëzimi, me disa përjashtime, nuk e njeh ekzistencën e Sistemit Diellor. Njerëzit besonin se Toka të jetë i palëvizshëm në qendër të universit dhe kategorikisht ndryshe nga objektet hyjnore apo papeshë që lëviznin nëpër qiell. Edhe pse Aristarkun Samos greke filozof i kishin spekuluar për një riorganizim heliocentrik të kozmosit, [3] Nikolaus Kopernikus ishte i pari për të zhvilluar një sistem matematikisht heliocentrik parashikuese. [4] 17-të shekullit pasardhës e tij, Galileo Galilei, Johannes Kepler dhe Isaac Newton , ka zhvilluar një kuptim të fizikës që çoi në pranimin gradual të idenë se Toka lëviz rreth Diellit dhe se planetet janë qeverisur nga të njëjtat ligje fizike që qeveriset Tokën. Përveç kësaj, shpikjen e teleskopit çoi në zbulimin e planeteve të mëtejshme dhe hënave. Në kohët më të fundit, përmirësimet në teleskop dhe përdorimin e anijen pa pilot kanë mundësuar hetimin e fenomeneve gjeologjike të tilla si malet dhe kratere, dhe dukurive meteorologjike sezonale të tilla si retë, stuhitë e pluhurit dhe akullnajave ne planetet e tjera. Struktura dhe përbërja


Orbitat e organeve në Sistemin Diellor në shkallë (akrepave të sahatit nga e majta e lartë)


Sistemi diellor duke treguar planin e orbitës së Tokës rreth Diellit në 3D. Merkuri, Venus, Toka, Marsi dhe janë treguar në dy panele, paneli drejtë gjithashtu tregon Jupiteri bërë një revolucion të plotë me Saturni Urani dhe duke e bërë më pak se një revolucion të plotë. Komponenti kryesor i Sistemit Diellor është Sun, një G2 kryesor-sekuencë yll që përmban 99,86 për qind të masës të njohur të sistemit dhe dominon atë gravitationally. [5] katër diellin e organeve më të mëdha orbital, të gjigandët e gazit, llogari për 99 për qind të masive mbetur me Jupiterit dhe Saturnit bashku përbërë nga më shumë se 90 për qind. [c] Objektet më të mëdha në orbitë rreth Diellit qëndrojnë pranë planin e orbitës së Tokës, i njohur si ekliptik. Planetet janë shumë afër për të ekliptik ndërsa kometa dhe objekte Kuiper rrip janë shpesh në kënde të konsiderueshme më të mëdha për të. [6] [7] Të gjithë planetet dhe më të objekteve të tjera rrotullohen rreth diellit në të njëjtin drejtim që është Sun rradhës (counter -clockwise, shihet si nga lart në veri pol i Diellit). [8] Ka përjashtime, të tilla si Halley 's kometë. Struktura e përgjithshme e rajoneve charted e Sistemit Diellor përbëhet nga Sun, katër planetet relativisht të vogla brendshme rrethuar nga një rrip të asteroids shkëmbore, dhe katër gjigandët e gazit rrethuar nga Kuiper rripin e objekteve të akullt. Astronomët ndonjëherë jozyrtarisht ndajnë këtë strukturë në rajone të veçanta. Sistemi brendshme Solar përfshin katër planetet tokësore dhe rripin asteroid. Sistemi jashtme diellore është përtej asteroids, duke përfshirë katër gjigandët e gazit. [9] Që prej zbulimit të brezit Kuiper, pjesët outermost e Sistemit Diellor janë konsideruar një rajon të veçantë të përbërë nga objekte përtej Neptunit. [10] Shumica e planeteve në Sistemin Diellor posedojnë sisteme të mesme të tyre, duke u rrotullohej nga objektet planetare quajtur satelitë natyrore, ose hënave (dy prej të cilave janë më të mëdha se planeti Merkur), ose, në rastin e katër gjigandët e gazit, duke unaza planetare; banda e hollë e grimcave të vogla se ato në orbitën unison. Shumica e satelitëve të mëdha natyrore janë në rrotullim sinkron, me një fytyrë u kthye përgjithmonë në drejtim të prindërve të tyre. Ligjet e Keplerit të lëvizjes planetare përshkruajnë orbitat e objekteve rreth Diellit. Pas ligjeve të Keplerit, çdo objekt udhëton së bashku një elipsi me diell në një fokus. Objektet më afër Diellit (me të vogla gjysmë-akset kryesore) udhëtojnë më shpejt, pasi ato janë më të prekur nga graviteti i diellit. Në një orbitë eliptike, një distancë të trupit nga Dielli ndryshon gjatë vitit të saj. Qasja më e afërt Një trupit të Diellit quhet perihelion saj, ndërsa pika e saj më e largët nga Dielli quhet aphelion saj. Orbitat e planeteve janë rrethore gati, por shumë kometa, asteroidet dhe Kuiper rrip objekte ndjekin orbita eliptike shumë. Pozicionet e trupave në Sistemin Diellor mund të parashikohet duke përdorur modele numerike. Për shkak të distancave të mëdha të përfshira, përfaqësime shumë të tregojnë Sistemit Diellor orbita të njëjtën distancë përveç. Në realitet, me disa përjashtime, më larg një planet ose rrip është nga Dielli, aq më e madhe distanca midis saj dhe orbitës mëparshëm. Për shembull, Venus është afërsisht 0.33 njësi astronomike (AU) [d] më larg nga Dielli se Merkurit, ndërsa Saturni është 4.3 AU nga Jupiteri, Neptuni dhe qëndron 10,5 AU nga Urani. Janë bërë përpjekje për të përcaktuar një marrëdhënie në mes të këtyre distancave të syrit (për shembull, Titius-Bode ligjit), [11] por asnjë teori e tillë është pranuar. Sun, e cila përfshin gati të gjitha çështje e në Sistemin Diellor, është i përbërë nga përafërsisht 98% hidrogjen dhe helium. [12] Jupiteri dhe Saturni, të cilat përbëjnë gati të gjithë çështjen e mbetur, posedojnë atmosferës të përbëra nga afërsisht 99% e atyre elementeve të njëjta . [13] [14] Një gradient përbërja ekziston në Sistemin Diellor, krijuar nga nxehtësia dhe presioni dritën nga Dielli; ato objekte afër Diellit, të cilat janë më të prekur nga i nxehti dhe presionit të lehta, janë të përbërë nga elemente me shkrirjes lartë pikë. Objektet më larg nga Dielli janë të përbërë kryesisht të materialeve me pikë shkrirjes më të ulëta. [15] Kufiri në Sistemin Diellor përtej së cilës ato substanca të paqëndrueshme mund të trash është i njohur si linjë acar, dhe ajo shtrihet në afërsisht 4 AU nga Dielli. [ 16] Objektet e Sistemit Diellor brendshme janë të përbërë kryesisht nga shkëmbi, [17] emri kolektive për komponimet me pikë shkrirjes lartë, të tilla si hekuri, apo silicates nikel, që mbetën të ngurta në pothuajse të gjitha kushtet në mjegullnajë protoplanetary. [18] Jupiter dhe Saturni janë të përbërë kryesisht nga gazet, termi astronomike për materiale me pikë shkrirjes jashtëzakonisht të ulët dhe të lartë të presionit të avullit të tilla si hidrogjeni, heliumi, molekulare dhe neoni, e cila gjithmonë ishin në gjendje të gaztë në mjegullnajë. [18] shërbime, si uji ,, metan amoniakut, hidrogjeni sulfide dhe dioksidi i karbonit, [17] kanë shkrirjes pikë deri në disa qindra kelvins, ndërsa faza e tyre varet nga presioni dhe temperatura ambientit. [18] Ata mund të gjenden si akujve, lëngjeve apo gazrave, në vende të ndryshme në sistemin diellor, ndërsa në mjegullnajë ata ishin ose në fazën e ngurta ose të gazta. [18] substanca Icy përbëjnë shumicën e satelitëve të planetëve gjigantë, si edhe shumica e Urani dhe Neptuni (e ashtuquajtura "Gjigandët akull") dhe objekte të shumta të vogla që shtrihen përtej orbitës së Neptunit-së. [17] [19] Së bashku, gazrat dhe shërbime janë të referuara si volatiles. [20] Një numër i modeleve të sistemit diellor në tokë të përpiqet të përcjellë peshore të afërm të përfshirë në Sistemin Diellor në aspektin njerëzor. Disa modele janë mekanike - orreries quajtur -. Ndërsa të tjerët të shtrihet në qytete apo zona të rajonit [21] i madh model i tillë shkallë, Sistemi Diellor Suedia, përdor Globe 110-meter Ericsson në Stokholm si zëvendësues Sun tij, dhe, duke ndjekur shkallën , Jupiteri është një sferë 7.5 metër në Arlanda Aeroporti Ndërkombëtar, 40 km larg, ndërsa objekti largësinë aktuale, Sedna, është një 10-cm sferë në Lulea, 912 km larg. [22] [23]


Gama e organeve të zgjedhura të Sistemit Diellor nga mesi i Diellit. Skajet majtë dhe të djathtë të çdo bar të korrespondojnë me perihelion dhe aphelion të trupit, respektivisht. Bare gjatë treguar sjellje e çuditshme të lartë syrit. Formimi dhe evolucioni

Artikulli kryesor: Formimi dhe evolucioni i Sistemit Diellor


Konceptim artistit e Sistemit Diellor fillim Sistemi diellor formuar nga kolapsi gravitacionale e një reje gjigande molekulare 4568000000 vjet më parë. [24] Kjo re fillestar ishte drita-vjet ngjarë nëpër disa dhe yjet lindur ndoshta disa. [25] Siç është tipike e reve molekulare, kjo përbëhej kryesisht nga hidrogjeni, me disa shuma helium, dhe të vogla të elementeve të rënda ndërfutur nga gjeneratat e mëparshme të yjeve. Si të rajonit që do të bëhet në sistemin diellor, i njohur si mjegullnajë para-diellore, [26] shembur, konservimi i momentit kendore shkaktuar atë për të rrotullohen më të shpejtë. Qendra, ku shumica e masës mbledhura, u bë gjithnjë e më hotter se disk përreth. [25] Si qarkullojnë mjegullnajat kontraktuese të shpejtë, ajo filloi të shkatërroj në një disk protoplanetary me një diametër prej afërsisht 200 AU [25] dhe një të nxehtë, PROTOSTAR dendur në qendër. [27] [28] Planetet formuara nga accretion nga ky disk, [29], në të cilën pluhurit dhe gazit gravitationally tërhequr njëri-tjetrin, për të formuar organet coalescing gjithnjë më të mëdha. Qindra protoplanets mund të ketë ekzistuar në Sistemin Diellor fillim, por ata u bashkuan ose ose u shkatërruan, duke lënë tetë planetet, planetet disa xhuxh, dhe organeve të mbetura të vogla. Për shkak të pikat më të larta të tyre valë, metale dhe vetëm silicates mund të ekzistojnë në Sistemin Diellor ngrohtë brendshme në afërsi të Diellit, dhe këto do të formojnë planetet shkëmbore e Merkur, Venus, Toka, dhe Marsi. Që elemente metalike të përbërë vetëm një pjesë shumë të vogël të mjegullnajës diellore, planetet tokësore nuk mund të rritet shumë të mëdha. The gjigantë gazi (Jupiteri, Saturni, Urani, Neptuni dhe) i formuar më tej, përtej vijës acar, pika midis orbitave të Marsit dhe Jupiterit, ku materiali është e ftohtë të mjaftueshme për komponimet paqëndrueshme akullta të mbeten të ngurta. The shërbime që formuan këto planetet ishin më të shumta se metaleve dhe silicates që formuan planetet tokësore të brendshme, duke i lejuar ata të rriten masive të mjaftueshme për të kapur të mëdha të atmosferës hidrogjen dhe helium, elementet lightest dhe më të bollshme. Mbeturinat mbetur që kurrë nuk u bë planetet congregated në rajone të tilla si rrip asteroid, Kuiper rrip, dhe Oort re. Modeli Nice është një shpjegim për krijimin e këtyre rajoneve, dhe si planetet e jashtme mund të ketë formuar në pozicione të ndryshme dhe të emigruar në orbitat e tyre aktuale nëpërmjet ndërveprimeve të ndryshme gravitacionale. Brenda 50 milion vjet, presioni dhe densiteti i hidrogjenit në qendër të PROTOSTAR u bë i madh të mjaftueshme për të që të fillojë bashkim thermonuclear [30] Temperatura, norma reagimit, presioni, dhe densiteti i rritur deri në ekuilibër hidrostatik u arrit:. Presioni termike barabartë forcën e gravitetit. Në këtë pikë Dielli u bë një rend kryesor-yll. [31] Era diellore nga Dielli krijuar heliosphere dhe përfshiu larg gazit të mbetur dhe pluhurin nga disku protoplanetary në hapësirën ndëryjore, duke përfunduar procesin e formimit planetare. Sistemi diellore do të mbetet përafërsisht siç e njohim ne sot, derisa hidrogjenit në thelbin e Diellit është konvertuar plotësisht në helium, e cila do të ndodhë rreth 5400000000 vjet nga tani. Kjo do të shënojë fundin e-rend kryesor jetës së Diellit. Në këtë kohë, thelbi i Diellit do të rrëzohet, dhe prodhimi i energjisë do të jetë shumë më i madh se për momentin. Shtresa e jashtme e Diellit do të zgjerohet për afërsisht deri në 260 herë diametër saj aktuale dhe Dielli do të bëhet një gjigant i kuq. Për shkak të rritjes shumë të zonës saj sipërfaqe, sipërfaqja e Diellit do të jetë në mënyrë të konsiderueshme pije freskuese se ajo është në rend kryesor (K 2600 at coolest). [32] The Sun zgjerimin pritet të avullon Merkuri dhe Venera dhe bëjnë Toka pabanueshme , si zona e banueshme lëviz jashtë në orbitën e Marsit. Përfundimisht, thelbi do të jetë mjaft e nxehtë për bashkim helium për të filluar në thelb, Dielli do të digjen helium për një pjesë të kohës që hidrogjenit djegur në thelbin. Dielli nuk është masiv të mjaftueshme të fillojë bashkim i elementeve më të rënda, dhe reagimet bërthamore në bazë do të zvogëlohet. Shtresa e jashtme e saj do të bien larg në hapësirë, duke lënë një xhuxh të bardhë, një objekt jashtëzakonisht të dendur, gjysma e masë origjinale e Diellit, por vetëm madhësinë e Tokës. [33] Shtresat ejected e jashtme do të formojë atë që është njohur si një mjegullnajë planetare , duke u kthyer disa materiale që u formua dielli-por tani e pasuruar me elemente të rënda si karbon të mesme ndëryjore. Diell

Artikulli kryesor: Sun


Një tranzit të Venusit Dielli është yll i sistemit diellor, dhe larg nga komponenti i saj kryesor. Pesha e saj e madhe (332.900 masat tokë) [34] prodhon temperaturat dhe dendësisë në thelbin e saj të lartë të mjaftueshme për të mbështetur shkrirjen bërthamore, [35] i cili liron sasi të mëdha të energjisë, kryesisht rrezatuar në hapësirë si rrezatimi elektromagnetik, peaking në 400-700 nm band i dritës të dukshme. [36] Sun është klasifikuar si një xhuxh tip G2 verdhë, por ky emër është mashtruese si, në krahasim me shumicën e yjeve në galaktikë tonë, Dielli është mjaft i madh dhe të ndritshme. [37] Yjet janë klasifikuar nga diagrami Hertzsprung-Russell, një Grafiku që komplote shkëlqimin e yjeve me temperatura sipërfaqësore të tyre. Në përgjithësi, yjet hotter janë të ndritshme. Stars pas këtij modeli janë thënë të jetë në rend kryesor, dhe Dielli qëndron drejtë në mes të tij. Megjithatë, yjet më të ndritshme dhe hotter se Diellit janë të rralla, ndërsa yjet ndjeshëm dimmer dhe pije freskuese, të njohura si dwarfs kuqe, janë të zakonshme, që përbëjnë 85 për qind të yjeve në galaktikë. [37] [38] Provat tregojnë se pozita e Diellit në rend kryesor e vë atë në "lule të jetës" për një yll, në atë që nuk ka shterur ende dyqan e saj të hidrogjenit për të fuzionit bërthamor. Dielli është në rritje të ndritshme; herët në historinë e saj ajo ishte 70 për qind si të ndritshme si është sot [39]. Dielli është një popullsi e kam yll, ai u lind në fazat e mëvonshme të evolucionit të universit, dhe kështu përmban më shumë elemente më të rënda se sa hidrogjeni dhe heliumi ("metale" në mënyrë të foluri astronomike) sesa të vjetër yje të mundshëm popullsisë II [40] Elemente të rënda se. hidrogjeni dhe heliumi u formuan në bërthamat e yjeve të lashtë dhe eksplodimit, kështu që brezi i parë i mundshëm është dashur të vdesin para se universi mund të pasurohet me këto atome. Yjet e vjetra përmbajnë metale pak, ndërsa yjet e lindur më vonë të ketë më shumë. Kjo veti metalike lartë mendohet të ketë qenë vendimtare për zhvillimin e sistemit të Diellit një planetar, sepse planetet formuar nga accretion e "metaleve". [41]


Fletë heliospheric tanishme Ndërplanetar mesme

Nenet kryesore: Medium ndërplanetar dhe Heliosphere Së bashku me dritë, Dielli rrezaton një rrjedhë e vazhdueshme e grimcave të ngarkuara (plazma a) të njohur si era diellore. Ky lumë i grimcave përhapet nga jashtë afërsisht në 1.5 milionë kilometra në orë, [42] duke krijuar një atmosferë fragjil (heliosphere) që përshkon sistemin diellor nga të paktën 100 AU (shih heliopause). [43] Kjo është e njohur si ndërplanetar të mesme. Aktiviteti në sipërfaqen e Diellit, të tilla si fishekzjarre diellore dhe ejections kurorë në masë, shqetësojnë heliosphere, duke krijuar moti hapësirë dhe duke shkaktuar stuhi gjeomagnetike. [44] Struktura më e madhe brenda heliosphere është fletë heliospheric aktual, një formë spirale e krijuar nga veprimet e rradhës fushe magnetike në medium ndërplanetar e Diellit. [45] [46] Fusha magnetike e Tokës ndalon atmosferën e saj nga të qenit larg hoqi nga era diellore. Venus dhe Marsi nuk kanë fusha magnetike, dhe si rezultat, era diellore shkakton Atmosferat e tyre për gjak gradualisht larg në hapësirë. [47] ejections kurorë në masë dhe ngjarjet e ngjashme goditje një fushë magnetike dhe sasi të madhe të materialit nga sipërfaqja e Sun. Bashkëveprimi i kësaj fushe magnetike dhe materiale me tokë e hinkës fushë magnetike ngarkuar grimca në atmosferë e sipërme të Tokës, ku ndërveprimet e saj të krijojë parë aurorae pranë polet magnetike. Rrezet kozmike kanë origjinën jashtë Sistemit Diellor. Heliosphere pjesërisht mburoja e sistemit diellor, dhe fusha magnetike planetare (për ato planete që kanë ato) gjithashtu ofrojnë një mbrojtje. Dendësia e rrezeve kozmike në periudhën ndëryjor dhe forca e ndryshimit magnetike të Diellit në terren për afatet kohore shumë të gjatë, kështu që niveli i rrezatimit kozmik në sistemin diellor ndryshon, edhe pse nga sa është i panjohur. [48] Medium ndërplanetar është shtëpi për të paktën dy-disk si rajonet e pluhurit kozmik. E para, reja zodiacal pluhuri, qëndron në Sistemin Diellor brendshme dhe shkakton dritë zodiacal. Ajo u formua mundshme nga goditjet në rripin asteroid sjellë nga ndërveprimet me planetet. [49] E dyta shtrihet nga rreth 10 AU në rreth 40 AU, dhe u krijua ndoshta nga goditjet ngjashme brenda brezit Kuiper. [50] [51 ] Sistemi Inner diellore

Sistemi brendshme diellore është emri tradicional për rajonin që përfshin planetet tokësore dhe asteroids [52] i përbërë kryesisht nga silicates dhe metale, objektet e Sistemit Diellor janë relativisht të brendshme afër Diellit;. Rrezja e këtij rajoni të tërë është më e shkurtër se distanca midis Jupiterit dhe Saturnit. Planetet e brendshme Artikulli kryesor: planeti Terrestrial


Planetet e brendshme. Nga e majta në të djathtë: Merkuri, Venus, Toka, Marsi dhe në vërtetë-color (madhësive të shkallës, distancat ndërplanetar jo) Të katër planetet e brendshme apo tokësore kanë dendura, kompozime shkëmbore, hënave pak ose aspak, dhe nuk sistemet ring. Ata janë të përbërë kryesisht nga minerale të fortë, të tilla si silicates, të cilat formojnë crusts tyre dhe mantles, metale të tilla si hekuri dhe nikeli, të cilat formojnë cores tyre. Tre nga katër planetet e brendshme (Venus, Toka dhe Marsi) kanë atmosferës të konsiderueshme të mjaftueshme për të gjeneruar të motit, të gjitha kanë ndikim të kratereve dhe karakteristikat tektonike të sipërfaqes të tilla si lugina të çara dhe Vullkani. Planeti termi brendshme nuk duhet të ngatërrohet me planet inferior, i cili cakton ato planete që janë më afër Diellit se sa Toka është (dmth Merkuri dhe Venusi). Merkur Mercury (0.4 AU nga Dielli) është planeti më afër Diellit dhe planeti më i vogël në Sistemin Diellor (0,055 masa e Tokës). Merkuri nuk ka satelitë natyrore, dhe karakteristika të njohura vetëm e saj gjeologjike përveç kratere ndikim janë ridges lobed ose rupes, të prodhuara ndoshta nga një periudhë e tkurrje të hershme në historinë e saj. [53] Merkuri është atmosfera pothuajse të papërfillshme përbëhet nga atomet sulmoi jashtë sipërfaqen e saj me diellore era. [54] core relativisht e madhe e saj prej hekuri dhe mantel të hollë ende nuk janë adekuate shpjegohet. Hipotezat janë që shtresat e saj të jashtme janë zhveshur nga një ndikim gjigant, dhe se ajo ishte penguar nga accreting plotësisht nga energjia e Diellit të ri. [55] [56] Venus Venus (0,7 AU nga Dielli) është i afërt për nga madhësia në Tokë (0,815 masa Earth), dhe, si Toka, ka një mantel të trashë silikat rreth një bërthamë hekuri, një atmosferë të konsiderueshme dhe prova të veprimtarisë së brendshme gjeologjike. Megjithatë, ajo është shumë më e thata se Toka dhe atmosfera e tij është nëntëdhjetë herë më e dendur. Venus nuk ka satelitë natyrore. Ai është planeti nxehta, me temperatura sipërfaqësore mbi 400 ° C, me siguri për shkak të sasisë së gazeve serë në atmosferë. [57] Nuk ka dëshmi definitive e veprimtarisë aktuale gjeologjike është zbuluar në Venus, por ajo nuk ka fushë magnetike që do të parandalojë varfërimin e atmosferën e saj të konsiderueshme, e cila sugjeron se atmosfera e tij është replenished rregullisht nga eruptions vullkanike. [58] Tokë Toka (1 AU nga Dielli) është më e madhe dhe densest e planeteve të brendshme, i vetmi i njohur të ketë aktivitet aktuale gjeologjike, dhe është i vetmi vend në Sistemin Diellor, ku jeta është e njohur të ekzistojnë. [59] hidrosferë saj të lëngshme është unike në mesin e planeteve tokësore, dhe kjo është edhe planeti i vetëm ku pllakat tektonike është vërejtur. Atmosfera e Tokës është radikalisht e ndryshme nga ato të planetet e tjera, duke qenë ndryshuar nga prania e jetës që përmbajnë oksigjen 21% falas. [60] Ajo ka një satelit natyral, hëna, i vetmi satelit i madh i një planeti tokësor në diellore sistemit. Mars Marsi (1.5 AU nga Dielli) është më i vogël se Toka dhe Venus (0,107 masa e Tokës). Ajo ka një atmosferë të kryesisht dioksidit të karbonit me një presion sipërfaqe prej 6,1 millibars (afërsisht 0.6 për qind që e Tokës). [61] sipërfaqen e saj, mbushur me vullkanet e mëdha të tilla si Olimp Mons dhe luginave të çara të tilla si Valles Marineris, tregon aktivitet gjeologjik që mund të ketë vazhduar deri në kohët e fundit si 2 milionë vjet më parë. [62] Ngjyra e saj e kuqe vjen nga oksidit të hekurit (ndryshku) në tokën e tij. [63] Marsi ka dy satelitë të vogël natyrore (Deimos dhe Phobos) mendohet të jetë kapur asteroids. [64] Rrip asteroid Artikulli kryesor: rrip asteroid


Imazhi i brezit asteroid (e bardhë), Trojans Jupiteri (jeshile), The Hildas (portokalli), dhe afër-Earth asteroids. Asteroids janë organe të vogla diellore Sistemit [e] i përbërë kryesisht nga minerale të fortë shkëmbore dhe metalike, me disa akull. [65] Rripin asteroid zë orbitë mes Marsit dhe Jupiterit, në mes të 2.3 dhe 3.3 AU nga Dielli. Ajo është menduar të jetë mbeturinat nga formimit të sistemit diellor që nuk arritën të bashkohen për shkak të ndërhyrjes gravitacionale të Jupiterit. [66] Asteroids varg në madhësi nga qindra kilometra për të gjithë mikroskopike. Të gjitha asteroids përveç mëdha, Ceres, janë klasifikuar si organe të vogla sistemit diellor, por disa asteroids si Vesta dhe Hygiea mund të reclassed si planetet xhuxh në qoftë se ata janë treguar të ketë arritur ekuilibrin hidrostatik. [67] Rripin asteroid përmban dhjetra mijëra, ndoshta miliona, e objekteve mbi një kilometër në diametër. [68] Pavarësisht nga kjo, në masë totale e brezit asteroid nuk ka gjasa të jetë më shumë se 1/1000 e atë të Tokës. [69] rrip asteroid është shumë e rrallë e populluar; anijen në mënyrë rutinore të kalojë pa incidente. Asteroids me diametra midis 10 dhe 10-4 m quhen meteorë. [70] Ceres Ceres (2.77 AU) është asteroid më i madh, një protoplanet, dhe një planet xhuxh. [D] Ajo ka një diametër prej pak nën 1000 km, dhe një masë mjaft të madhe për gravitetin e vet për të tërhequr atë në një formë sferike. Ceres është konsideruar një planet kur ai u zbulua në shekullin e 19-të, por u riklasifikuar si një asteroid në vitet 1850, si vëzhgimet e mëtejshme zbuluan asteroids shtesë. [71] Ajo është klasifikuar në vitin 2006 si një planet xhuxh. Grupet asteroid Asteroids në rripin asteroid janë të ndarë në grupe asteroid dhe familjet në bazë të karakteristikave të tyre syrit. Hënave janë asteroid asteroidet që orbitë asteroids të mëdha. Ata nuk janë si dallohen qartë si hënave planetare, nganjëherë duke qenë pothuajse aq i madh sa partnerët e tyre. Rrip asteroid gjithashtu përmban kryesor-rrip kometa, të cilat mund të ketë qenë burimi i ujit të Tokës. [72] Trojans Jupiteri janë të vendosura në secilin prej pikave L4 L5 apo Jupiterit (rajone gravitationally qëndrueshme kryesor dhe zvarritës një planet në orbitën e saj); termi "Trojan" është përdorur edhe për organet e vogla në çdo planetare tjetër ose satelit pikë Lagranzhit. Asteroids Hilda janë në rezonancë me 02:03 Jupiterit;. Që është, ata të shkojnë rreth tri herë diell për çdo dy orbitave Jupiterit [73] Sistemi brendshme diellore është dusted edhe me asteroids mashtrues, shumë prej të cilave kalojnë orbitat e planeteve të brendshme. [74] Sistemi jashtme diellore

Rajoni jashtme të sistemit diellor është shtëpi për gjigandët e gazit dhe hënave të tyre të mëdha. Shumë shkurtër periudha kometat, duke përfshirë centaurs, edhe orbitë në këtë rajon. Për shkak të distancës së tyre të madhe nga Dielli, objektet e ngurta në Sistemin Diellor jashtme të përmbajë një proporcion të lartë të tilla si volatiles, amoniak dhe metan, ujë sesa banorët shkëmbore të Sistemit Diellor brendshme, si temperaturat e ftohtë të lejojë këto komponimet që të mbetet ngurta. Planetet e jashtme Nenet kryesore: planetet e jashtme dhe gjigante të gazit


Nga maja e deri në fund: Neptuni, Urani, Saturni, Jupiteri dhe (jo në shkallë) Katër planetet e jashtme, ose gjigandët e gazit (i quajtur nganjëherë planete ngjashëm me Jupiteri), kolektivisht përbëjnë 99 për qind të masës së njohur të rrotullohet rreth Diellit. [C] Jupiteri dhe Saturni janë çdo shumë e dhjetëra herë masive të tokës dhe përbëhet dërrmuese e hidrogjen dhe helium, Urani dhe Neptuni janë shumë më pak masive (<20 masa Earth) dhe të kenë më shumë në kozmetikë akujve e tyre. Për këto arsye, disa astronomë sugjerojnë se ata i përkasin në kategorinë e tyre, "akull gjigandët". [75] Të katër gjigandët e gazit kanë unaza, edhe pse vetëm sistemi i Saturnit Unaza është vërejtur lehtësisht nga Toka. Planeti termi e jashtme nuk duhet të ngatërrohet me planet superiore, e cila cakton planetë jashtë orbitës së Tokës dhe kështu përfshin dy planetet e jashtme dhe Marsi. Jupiteri Jupiter (5.2 BA), në 318 masa e Tokës, është 2.5 herë më i madh i të gjitha planetet e tjera vënë së bashku. Ajo është e përbërë kryesisht nga hidrogjen dhe helium. Ngrohje të fortë Jupiterit brendshme krijon një numër të gjysmë të përhershëm karakteristika në atmosferën e saj, të tilla si grupe cloud dhe Spot Madhe Kuq. Jupiteri ka 67 satelitë njohur. Katër më i madh, Ganymede, Callisto, Io, Europa dhe, ngjashmëri show te planeteve tokësore, të tilla si volcanism dhe ngrohje të brendshme. [76] Ganymede, sateliti më i madh në Sistemin Diellor, është më i madh se Merkur. Saturni Saturni (9.5 BA), dallohet nga sistemi i gjerë i saj unazë, ka ngjashmëri me disa Jupiterit, të tilla si përbërja e saj atmosferike dhe magnetosphere. Edhe pse Saturni ka 60% të vëllimit të Jupiterit, ajo është më pak se një e treta si masiv, në 95 masa e Tokës, duke e bërë atë më pak të dendura planeti në Sistemin Diellor. Unazat e Saturnit janë të përbërë nga akulli dhe grimcat e vogla rock. Saturni ka 62 satelitë konfirmuara, dy prej të cilave, Titan dhe Enceladus, tregojnë shenja të aktivitetit gjeologjik, edhe pse ata janë bërë kryesisht nga akulli [77] Titan, dytë më e madhe mun në Sistemin Diellor, është më i madh se Merkuri dhe vetëm. satelitore në Sistemin Diellor me një atmosferë të konsiderueshme. Uran Urani (19.6 njësi astronomike), në 14 masa e Tokës, është lightest e planeteve e jashtme. Unike midis planeteve, ajo orbiton Diellin në anën e saj; anim i tij boshtor është mbi nëntëdhjetë gradë të ekliptik. Ajo ka një bazë shumë më të ftohtë se gjigandët e gazit të tjera, dhe rrezaton nxehtësi shumë pak në hapësirë. [78] Urani ka 27 satelitë të njohura, ato më të mëdha duke qenë Titania, Oberon, Umbriel, Ariel dhe Miranda. Neptun Neptun (30 AU), edhe pse pak më e vogël se sa Urani, është më masive (ekuivalent me 17 earths) dhe për këtë arsye më të dendura. Ajo rrezaton më shumë për ngrohje të brendshme, por jo aq sa Jupiteri apo Saturni. [79] Neptuni ka 13 satelitë njohur. Më të madhe, Triton, është gjeologjikisht aktiv, me geysers e azotit të lëngshëm. [80] Triton është i vetmi satelit i madh me një orbitë reaksionar. Neptuni është shoqëruar në orbitën e saj nga një numër i planeteve të vogla, quhen trojans Neptun, që janë në rezonancë me atë 01:01. Kometat Artikulli kryesor: Kometa


Kometa Hale-Bopp Kometat janë organe të vogla diellore Sistemit, [e] zakonisht vetëm disa kilometra nëpër, të përbëra kryesisht nga akujve të paqëndrueshme. Ata kanë orbita mjaft çuditshëm, në përgjithësi një perihelion brenda orbitave të planeteve të brendshme dhe një aphelion larg përtej Plutoni. Kur një kometë hyn sistemit të brendshëm diellor, afërsia e saj të Diellit shkakton sipërfaqen e saj të akullt lartësoj dhe ionise, duke krijuar një gjendje kome: një bisht të gjatë e gazit dhe pluhurit shpesh të dukshme me sy të lirë. Afat-periudhe kometat kanë orbita që zgjasin më pak se dyqind vjet. Gjatë periudhës kometat kanë orbita mijëra të qëndrueshme vjet. Afat-periudhe kometat janë të besohet të dalin në rripin Kuiper, ndërsa gjatë periudhës kometat, të tilla si Hale-Bopp, besohet se kanë origjinën në renë Oort. Shumë grupe kometë, të tilla si Sungrazers KREUTZ, të formuara nga shpërbërja e një prind i vetëm. [81] Disa kometa me orbita hiperbolike mund të dalin jashtë Sistemit Diellor, orbitat e tyre, por përcaktimin e saktë është e vështirë. [82] kometa e vjetra që kanë pasur shumica e tyre volatiles drejtuar nga ngrohja solare janë kategorizuar shpesh si asteroids. [83] Centaurs Artikulli kryesor: Centaur (planeti i vogël) Të centaurs janë akullta kometë-si organet me një gjysmë-aks madhe e madhe se e Jupiterit (5.5 AU) dhe më pak se e Neptun (30 AU). The centaur i madh i njohur, 10.199 Chariklo, ka një diametër prej rreth 250 km. [84] të centaur parë zbuluar, 2060 Chiron, ka qenë gjithashtu i klasifikuar si kometë (95P) pasi ajo zhvillon një gjendje kome ashtu si kometat bëjë kur ata drejtohen Sun . [85] Trans-oqeanik Rajoni

Zona përtej Neptunit, ose "trans-oqeanik rajon", është ende i pashkelur kryesisht. Kjo duket të përbëhet nga dërrmuese botëve të vogla (më i madhi që ka një diametër vetëm një e pesta ajo e Tokës dhe një masë shumë më të vogël se ajo e Hënë) të përbëra kryesisht nga shkëmbi dhe akulli. Ky rajon është i njohur ndonjëherë si "Sistemit Diellor jashtme", edhe pse të tjerët e përdorin atë term të thotë rajonin përtej rripin asteroid. Kuiper rripin Artikulli kryesor: Kuiper rripin


Plot e të gjitha objekteve të njohura Kuiper rripin, i vendosur kundër katër planetet e jashtme Rripin Kuiper, formacioni i parë i rajonit, është një rrjet i madh i mbeturinave të ngjashme me rripin asteroid, por i përbërë kryesisht nga akulli. [86] Ajo shtrihet në mes të 30 dhe 50 AU nga Dielli. Edhe pse ajo është menduar të përmbajë dhjetëra planetet xhuxh, ajo është e përbërë kryesisht nga organet vogla sistemit diellor. Shumë prej objekteve rripin Kuiper të mëdha, të tilla si Quaoar, Varuna dhe Orcus, mund të riklasifikohen si planetet xhuxh me të dhëna të mëtejshme. Nuk vlerësohet të jetë mbi 100.000 objekte Kuiper rripin me një diametër më të madh se 50 km, por në masë totale e brezit Kuiper është menduar të jetë vetëm një e dhjeta apo edhe 1/100 masa e Tokës. [87] Shumë objekte Kuiper rrip kanë satelitë të shumta, [88] dhe më kanë orbita që të marrë ato jashtë avion i ekliptik. [89] Rrip Kuiper mund të ndahet përafërsisht në rripin "klasike" dhe rezonancë. [86] rezonancë janë orbitat të lidhura me atë të Neptunit (p.sh. dy herë për çdo tre orbitave Neptuni, apo një herë për çdo dy). Rezonancë parë fillon brenda orbitës së Neptunit vetë. Rripin klasike përbëhet nga objektet kanë asnjë rezonancë me Neptun, dhe shtrihet nga afërsisht 39,4 AU AU për 47.7. [90] Anëtarët e brezit Kuiper klasike janë të klasifikuara si cubewanos, pasi i pari i llojit të tyre për të zbuluar, (15.760) 1992 QB1, dhe janë ende në afërsi të lashtë, të ulët-sjellje e çuditshme orbita. [91] Plutoni dhe Charon


Krahasimi artistike e Eris, Plutoni, Makemake, Haumea, Sedna, 2007 OR10, Quaoar, Orcus, dhe Tokës. Këto tetë trans-oqeanik objekte kanë madhësitë absolute zgjuarit, edhe pse TNOs disa të tjera janë gjetur të jenë fizikisht më të mëdha se Orcus, dhe më shumë disa mund ende të gjenden. Plutoni (39 AU mesatare), një planet xhuxh, është objekti më i madh i njohur në rripin Kuiper. Kur zbuluar në vitin 1930, ajo është konsideruar të jetë planeti i nënti, kjo ndryshoi në vitin 2006 me miratimin e një përkufizimi formal të planetit. Plutoni ka nje orbite relativisht të çuditshëm prirur 17 gradë në aeroplan ekliptik dhe variojnë nga 29.7 AU nga Dielli në perihelion (brenda orbitës së Neptunit) për 49,5 AU në aphelion. Charon, hëna më e madhe e Plutoni, është përshkruar ndonjëherë si pjesë e një sistemi binar me Plutoni, si dy orbitën e trupave në barycenter e gravitetit mbi sipërfaqet e tyre (dmth., ato duket se "orbitën njëri-tjetrin").Përtej Charon, katër hënave shumë të vogla, P5, Nix, P4, dhe Hidra janë të njohur për orbitën brenda sistemit. Plutoni ka një rezonancë 03:02 me Neptunin, do të thotë se Plutoni orbita dy herë raundin e Diellit për çdo tre orbita oqeanik. Kuiper rrip objekte të cilëve orbitat ndajnë këtë rezonancë janë quajtur plutinos. [92] Makemake dhe Haumea Makemake (45,79 AU mesatare), ndërsa më e vogël se Plutoni, është objekti më i madh i njohur në rripin Kuiper klasike (që është, ajo nuk është në një rezonancë konfirmuar me Neptuni). Makemake është objekti më i shndritshëm në rripin Kuiper pas Plutoni. Ajo u emërua dhe caktuar një planet xhuxh në vitin 2008. [93] orbitën e saj është shumë më e prirur se të Plutoni, në 29 °. [94] Haumea (43,13 AU mesatare) është në një orbitë të ngjashme me Makemake përveç se është kapur në një rezonancë 7:12 syrit me Neptunin. [95] Ajo është rreth të njëjtën madhësi si Makemake dhe ka dy satelitë natyrore. Një shpejtë, 3.9-orë rotacioni i jep një formë rrafshuar dhe zgjatur. Ajo u emërua dhe caktuar një planet xhuxh në vitin 2008. [96] Disk të shpërndara Artikulli kryesor: disk Shpërndara Disk të shpërndara, që përputhet rripin Kuiper, por shtrihet jashte shumë më tej, është menduar të jetë burim i shkurtër periudhës kometat. Objekte të shpërndara disk janë të besohet të ketë qenë ejected në orbita parregullt nga ndikimi gravitacional të migrimit në fillim të jashtme Neptun. Objektet më të shpërndara disk (SDOs) kanë perihelia brenda brezit Kuiper, por aphelia larg përtej saj (disa kanë aphelia më larg se 150 AU nga Dielli). Orbitat SDOs 'janë gjithashtu të prirur shumë në aeroplan ekliptik, dhe shpesh janë pothuajse pingul për të. Disa astronomë konsiderojnë disk të shpërndara të jetë thjesht një rajon tjetër i brezit Kuiper, dhe të përshkruajnë objektet shpërndara disk si "objekte të shpërndara Kuiper rripin". [97] Disa astronomë edhe klasifikimin centaurs si objekte brendshëm shpërndara Kuiper rripin bashku me jashtë-shpërndara Banorët e disk të shpërndara. [98] Eris Eris (68 AU mesatare) është më i madhi i njohur objekt shpërndara disk, dhe shkaktoi një debat në lidhje me atë që përbën një planet, pasi ajo është 25% më masive se Plutoni [99] dhe në lidhje me diametër të njëjtë. Kjo është më masiv e planeteve të njohura xhuxh. Ajo ka një hënë e njohur, Dysnomia. Ashtu si Plutoni, orbita e saj është shumë i çuditshëm, me një perihelion e 38,2 AU (afërsisht Distanca Plutoni nga Dielli) dhe një aphelion e 97,6 AU, dhe të prirë steeply në aeroplan ekliptik. Rajonet më të largëta

Pika në të cilën përfundon diellore Sistemit dhe hapësirën ndëryjore fillon nuk është përcaktuar saktësisht, pasi kufijtë e saj e jashtme janë formuar nga dy forcat e veçanta: era diellore dhe gravitetit të Diellit. Kufiri i jashtëm i ndikimit të erës diellore është rreth katër herë largësia Plutoni nga Dielli, ky heliopause konsiderohet fillimi i mesëm ndëryjor [43] Megjithatë, sfera Hill e Diellit, varg efektiv i dominimit të saj gravitacionale, besohet të. të zgjasë deri në një mijë herë më larg. [100] Heliopause


Atomet energjike neutrale Harta e heliosheath dhe heliopause nga Ibex. Credit: NASA / Goddard Space Flight Center Vizualizimi Shkencor Studio. Heliosphere është i ndarë në dy rajone të veçanta. Era diellore udhëton në rreth 400 km / s deri sa përplaset me era ndëryjor; rrjedhën e plazmës në medium ndëryjore. Përplasja ndodh në shoku përfundimit, i cili është afërsisht 80-100 AU nga Dielli kundër erës së mesme ndëryjor dhe afërsisht 200 AU nga Dielli poshtë erës. [101] Këtu era ngadalësohet në mënyrë dramatike, kondensohet dhe bëhet më i turbullt, [101] formimin e një strukture të madhe ovale njohur si heliosheath. Kjo strukturë mendohet të duken dhe sillen shumë si bisht një kometë, duke zgjeruar jashtë për një 40 AU mëtejshëm në anën e kundër erës, por tailing shumë herë se distanca drejtimin e erës, por dëshmi nga anijen Explorer Cassini dhe ndëryjor kufitare ka sugjeruar se ajo është në Fakti detyruar në një formë flluskë nga veprimi kufizuar të fushës magnetike ndëryjore. [102] Si Voyager 1 dhe Voyager 2 janë raportuar të ketë kaluar tronditjen Përfundimi dhe hyri në heliosheath, në 94 dhe 84 AU nga Dielli, respektivisht. [ 103] [104] Kufiri i jashtëm i heliosphere, e heliopause, është pika në të cilën era diellore në fund përfundon dhe është fillimi i hapësirës ndëryjore. [43] Formën dhe forma e buzë e jashtme të heliosphere është prekur shumë gjasa nga dinamika e fluideve të bashkëveprimit me medium ndëryjor [101], si dhe fusha magnetike diellore mbizotëruese në jug, p.sh. ajo është formuar troç me hemisferën veriore shtrirë 9 AU larg se hemisferën jugore. Përtej heliopause, në rreth 230 BA, qëndron shoku hark, një plazma "wake" lënë nga Dielli si ajo udhëton nëpër Rrugën e Qumështit. [105] Asnjë anijen kanë kaluar ende përtej heliopause, kështu që është e pamundur të dihet për kushtet të caktuara në hapësirën ndëryjore lokale. Pritet që anijen Voyager NASA-s do të kalojë heliopause disa kohë në dekadën e ardhshme dhe të transmetojë të dhëna të vlefshme mbi nivelet e rrezatimit dhe era diellore kthehet në Tokë. [106] Si dhe mburojat heliosphere Sistemit Diellor nga rrezet kozmike kuptohet dobët. Një NASA-financuar ekipi ka zhvilluar një koncept të një "mision i Vizionit", i dedikuar për dërgimin e një hetim të heliosphere. [107] [108] Oort cloud Artikulli kryesor: Oort cloud


Pasqyrim një artist i resë Oort, reja Hills, dhe rrip Kuiper (kuadrat) Hipotetike Oort është një cloud cloud sferike deri në një trilion objekte akullt që besohet të jetë burimi për të gjithë gjatë periudhës kometat dhe të rrethojnë sistemin diellor në afërsisht 50.000 AU (rreth 1 dritë-vjeçar (ly)), dhe ndoshta për sa i përket 100.000 AU (1.87 ly). Kjo besohet të jetë i përbërë nga kometat që u ejected nga Sistemi Diellor brendshme nga ndërveprime gravitacionale me planetet e jashtme. Oort objekte cloud lëvizin shumë ngadalë, dhe mund të trazuar nga ngjarjet rrallë si goditjet, efektet gravitacionale e një ylli, ose kalon batica galaktike, forcës baticës ushtruar nga Rrugën e Qumështit. [109] [110] Sedna 90.377 Sedna (525,86 AU mesatare) është një i madh, objekt kuqe me një orbitë eliptike gjigand, mjaft që merr atë nga rreth 76 AU në perihelion për 928 BA në aphelion dhe merr 12.050 vjet për të përfunduar. Mike Brown, i cili e zbuloi objektin në vitin 2003, pohon se ajo nuk mund të jetë pjesë e disk të shpërndara ose rrip Kuiper si perihelion e saj është shumë larg për të kanë qenë të prekura nga migrimi Neptun. Ai dhe astronomët e tjerë e konsiderojnë atë të jetë i pari në një popullsi krejtësisht të re, e cila gjithashtu mund të përfshijë objektin 2000 CR105, e cila ka një perihelion e 45 AU, një aphelion prej 415 AU, dhe një periudhë orbitale 3420 vjet. [111] Termat Brown kjo popullsi "e brendshme Oort cloud", pasi ajo mund të ketë formuar përmes një procesi të ngjashëm, edhe pse ajo është shumë afër Diellit. [112] Sedna është shumë e mundshme një planet xhuxh, edhe pse forma e tij ka ende për t'u përcaktuar me siguri. Kufijtë Shih gjithashtu: asteroid Vulcanoid, planetët Neptuni, përtej Nemesis (yll hipotetike), dhe (Tyche planeti hipotetik) Pjesa më e madhe e sistemit diellor është ende i panjohur. Fusha gravitacionale e diellit është vlerësuar të dominojnë forcat gravitacionale të yjeve përreth jashtë për rreth dy vjet dritë (125,000 AU). Vlerësimet e ulëta për rreze të resë Oort, nga ana tjetër, nuk i vënë atë larg se 50.000 au. [113] Pavarësisht zbulimeve të tilla si Sedna, rajon në mes të brezit Kuiper dhe renë Oort, një sipërfaqe prej dhjetëra mijëra AU në rrezja, është ende i pavënë në hartë praktikisht. Ka edhe studime të vazhdueshme të rajonit midis Merkurit dhe Diellit. [114] Objektet ende mund të zbulohen në rajone të paeksploruar sistemin diellor së. Konteksti Galaktik


Vendndodhja e Sistemit Diellor brenda galaktikës sonë Sistemi Diellor është e vendosur në galaktikë Milky Way, një galaktikë ndaluar spirale me një diametër prej rreth 100,000 vite drite që përmban rreth 200 miliardë yje. [115] Sun banon në një nga Rruga e Qumështit së armëve spirale e jashtme, i njohur si Orion Mjellma nxisë-krahu apo Lokale. [116] Sun shtrihet në mes 25.000 dhe 28.000 vjet dritë nga Qendra Galaktik, [117] dhe shpejtësia e saj brenda galaktikës është rreth 220 kilometra për sekondë, në mënyrë që ajo të përfundojë një revolucion çdo 225-250 milion vjet. Ky revolucion është i njohur si vit galaktik sistemin diellor së. [118] kulmi diellor, drejtimin e rrugës së Diellit përmes hapësirës ndëryjore, është pranë konstelacionin e Herkulit në drejtim të vendndodhjes aktuale të yllit të ndritshëm Vega. [119] avion i ekliptik qëndron në një kënd prej rreth 60 ° në aeroplan galaktike. [f] Vendndodhja sistemin diellor në galaktikë është një faktor në zhvillimin e jetës në Tokë. Orbita e tij është afër rrethore, dhe orbitat pranë Diellit janë në afërsisht shpejtësinë e njëjtë me atë të armëve spirale. Prandaj, Dielli kalon nëpër duar vetëm rrallë. Që armëve spirale janë në shtëpi të një përqendrim më të madh të supernova, instabilities gravitacionale, dhe rrezatimi që mund të prishin sistemin diellor, kjo ka dhënë Tokës periudha të gjata të stabilitetit për jetën për të evoluojnë. [120] Sistemi diellor gjithashtu shtrihet edhe jashtë yllin -mbushur me njerëz rrethinat e qendrës galaktike. Afër qendrës, tugs gravitacionale nga yjet e afërta mund të shqetësoj trupat në renë Oort dhe për të dërguar shumë kometa në Sistemin Diellor brendshme, duke prodhuar goditjet me pasoja potencialisht katastrofike për jetën në Tokë. Rrezatimi intensive e qendrës galaktike gjithashtu mund të ndërhyjë me zhvillimin e jetës komplekse. [120] Edhe në vendndodhjen aktuale të sistemit diellor, disa shkencëtarë kanë hipoteza se supernova e fundit mund të ketë ndikuar negativisht jetën në 35.000 vitet e fundit nga flinging copa të dëbohen Thelbi Yjor drejt Diellit si grimcave të pluhurit radioaktive dhe të mëdha, kometë-si organe. [121] Fqinjësisë Lagje menjëhershëm galaktike e Sistemit Diellor njihet si cloud Lokale ndëryjor ose push Lokal, një zonë e re dendur në një rajon ndryshe rrallë i njohur si Bubble Lokal, një hourglass formë zgavër në medium ndëryjor rreth 300 vite dritë përtej. Flluskë është plot me të lartë temperaturë të plazmës që sugjeron ajo është produkt i disa supernova e fundit. [122] Nuk janë yjet relativisht pak brenda dhjetë vite drite (95000000000000 km) e Diellit. Afërt është sistemi i trefishtë yll Alpha Centauri, që është rreth 4,4 vite dritë larg. Alpha Centauri A dhe B janë një palë e lidhur ngushtë Sun-si yje, ndërsa të vogël të kuqe xhuxh Alpha Centauri C (e njohur edhe si Proksima Centauri) orbita palë në një distancë prej 0.2 vite drite. Yjet më të afërt pranë Diellit janë të kuqe dwarfs Star Barnard-së (në 5,9 vjet dritë), Wolf 359 (7,8 vite dritë) dhe Lalande 21.185 (8.3 vite drite). Ylli më i madh brenda dhjetë viteve të lehta është SIRIUS, një të ndritshme-kryesore rend yll afërsisht dy herë më masive e Diellit dhe rrotullohej nga një xhuxh të bardhë të quajtur Sirius B. Ajo shtrihet 8,6 vite dritë larg. Sistemet e mbetura brenda dhjetë viteve të lehta janë binare sistemi kuqe xhuxh Luyten 726-8 (8,7 vite dritë) dhe vetmuar kuqe xhuxh Ross 154 (9,7 vite dritë). [123] afërt vetmuar sistemin diellor së diellit-si yll është Tau Ceti , i cili shtrihet 11,9 vjet drite larg. Ajo ka afërsisht 80 për qind në masë e Diellit, por vetëm 60 për qind e shkëlqim drite të tij. [124] afërt planetit njohur ekstrasolar të Diellit shtrihet përreth Eridani Epsilon yll, një yll pak dimmer dhe redder se Dielli, i cili shtrihet 10,5 vjet dritë larg. Një planeti i saj konfirmoi, Epsilon Eridani b, është rreth 1.5 herë më masive e Jupiterit dhe orbita yllin e saj në çdo 6,9 vjet. [125]


Një diagram i vendin tonë në univers i dukshëm. (Kliko këtu për një imazh alternativ.) Përmbledhje vizuale

Një mostër e imaged afër organeve sistemit diellor, e zgjedhur për madhësi dhe detaje dhe të renditura sipas vëllimit. Dielli është përafërsisht 10.000 herë më të mëdha se sa, dhe 41000000000000 herë vëllimi i vogël, objekt treguar (Prometeu). Listat e tjera përfshijnë: Lista e objekteve të sistemit diellor sipas madhësisë, lista e satelitëve natyror, lista e planeteve të vogla, dhe listat e kometat.