Lista e liqeneve në Evropë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kjo është një listë e liqeneEvropës me një sipërfaqe mesatare më të madhe se 100 km². Vini re se disa liqene më të vogla mund të mungojnë nga lista.

  • (1) : Klasifikim në botë
  • (2) : Klasifikim për sub-regjione


(1) (2) Name Alternative names Country Average
area (km²)
Notes
1 E01 Ladoga Лáдожское Óзеро, Laatokka Rusi 17700 liqeni i 14-të në botë
2 E02 Onega Onego, Онежское озеро, Ääninen, Äänisjärvi Rusi 9894 liqeni i 18-të në botë
Kuybyshev Kuybyshevskoye Reservoir, Ку́йбышевское водохрани́лище Rusi 6450 rezervari i 3-të në botë
3 N01 Vänern Suedi 5655 Liqeni me i madh në Suedi
Rybinsk Rybinskoye Reservoir, Ры́бинское водохрани́лище Rusi 4500
4 N02 Saimaa Saimen Finlandë 4377 Liqeni me i madh në Finlandë ; a group of smaller lake basins
5 E03 Peipus Peipsi-Pihkva järv, Чудско-Псковское озеро, Peipusa ezers Estoni, Rusi 3555 Liqeni me i madh në Estoni
Tsimlyansk Tsimlyanskoye Reservoir, Цимля́нское водохрани́лище Rusi 2702
Kremenchuk-Oskol Кременчуцьке водосховище Ukrainë 2250
Kakhovka Каховське водосховище Ukrainë 2155
6 N03 Vättern Suedi 1893
Saratov Саратовское водохрани́лище Rusi 1831
Gorky Горьковское водохрани́лище Rusi 1591
Suur-Saimaa Finlandë 1377 Largest basin of Saimaa
7 E04 Beloye Белое озеро Rusi 1290
8 E05 Vygozero Выгозеро, Uikujärvi Rusi 1250 Original area 766 km² before the construction of a dam
9 N04 Mälaren Suedi 1140
10 W01 IJsselmeer Lake Yssel Holandë 1100 Liqeni më i madh në Holandë
11 N05 Päijänne Finlandë 1081 Liqeni me i thellë në Finlandë
12 N06 Inari Inarijärvi, Enare träsk, Anárjávri, Aanaarjävri Finlandë 1040
Kiev Київське водосховище Ukrainë 992
13 E06 Topozero Топозеро, Tuoppajärvi Rusi 986
14 E07 Ilmen Ильмень, Ilmajärvi Rusi 982 (733–2090)
15 E08 Segozero Сегозеро, Seesjärvi Rusi 906
16 N07 Pielinen Finlandë 894
17 N08 Oulujärvi Ule träsk Finlandë 887
18 E09 Imandra Имандра, Imantero, Avvir Rusi 876
Pihlajavesi Finlandë 713 Part of Saimaa
Pihkva Estoni, Rusi 710 Part of Peipus
19 W02 Marker Markermeer Holandë 700
Kaniv Канівське водосховище Ukrainë 675
20 E10 Pyaozero Пяозеро, Pääjärvi Rusi 659
21 E11 Kovdozero Ковдозеро Rusi 608
Mingachevir Azerbajxhani 605
Orivesi Finlandë 601 Part of Saimaa
22 E12 Ballaton Hungari 592 Liqeni me i madh në Evropa Qendrore
23 W03 Geneva Lac Léman, Lac de Genève Zvicër, Francë 581
Dniprodzerzhynsk Дніпродзержинське водосховище Ukrainë 567
Haukivesi Finlandë 562 Part of Saimaa
24 W04 Constance Bodensee Gjermani, Zvicër, Austri 541 Liqeni më i madh në Austri dhe Zvicër
25 N09 Keitele Finlandë 494
26 N10 Hjälmaren Suedi 485
27 N11 Kallavesi Finlandë 473
28 N12 Storsjön Suedi 464
Puruvesi Finlandë 421 Part of Saimaa
29 E13 Vozhe Rusi 416
30 E14 Kubenskoye Кубенское озеро Rusi 407
31 N13 Lough Neagh Loch nEathach United Kingdom 388 Liqeni me i madh në Irlandë and British Isles
32 E15 Sheksninskoye Rusi 380
33 S01 Scutari Skadar Lake, Skadarsko jezero, Скадарско језеро, Liqeni i Shkodrës Shqipëri, Mali i Zi 370–530 Liqeni me i madh në Shqipëri dhe Mal të Zi
34 S02 Garda Lago di Garda Itali 370 Liqeni më i madh në Itali
35 N14 Mjøsa Norvegji 365 Liqeni me i madh në Norvegji
Pyhäselkä Finlandë 361 Part of Saimaa
36 S03 Ohrid Охридско Езеро, Ohridsko Ezero, Liqeni i Ohrit Shqipëri, Maqedoni 358 Liqeni me i madh në Maqedoni
37 E16 Lacha Lache, Ла́ча, Ла́че Rusi 356
38 N15 Siljan Suedi 354 Group of lakes located in an impact crater
39 E17 Manych-Gudilo Маныч-Гудило Rusi 344
40 N16 Puula Finlandë 330
40 N16 Torneträsk Duortnosjávri, Torniojärvi Suedi 330
Ivankovo Ivankovskoye Reservoir, Ива́ньковское водохрани́лище Rusi 327
42 E18 Vodlozero Водлозеро, Vodlajärvi Rusi 322
Lokka Lokan tekojärvi Finlandë 315 Largest reservoir in Finlandë
43 E19 Umbozero Умбозеро Rusi 313–422
44 W05 Neusiedl Neusiedlersee, Fertő tó Austri, Hungari 315 Liqeni më i madh në Austri
45 N18 Höytiäinen Finlandë 282
46 N19 Võrtsjärv Vertsjervs, Wirzsee Estoni 270
47 E20 Syamozero Сямозеро, Säämäjärvi, Seämärvi Rusi 265–270
48 N20 Akkajaure Suedi 261
49 E21 Middle Kuyto Среднее Куйто, Keski-Kuittijärvi Rusi 257
50 N21 Näsijärvi Finlandë 256
Đerdap Serbi 253
51 N22 Hornavan Suedi 252 (220–283)
Alqueva Barragem de Alqueva Portugali 250 Liqeni me i madh në Portugali
Uglich Uglichskoye Reservoir, У́гличское водохрани́лище Rusi 249
52 N23 Yli-Kitka Finlandë 237
53 N24 Suvasvesi Finlandë 234 Double impact crater
54 E22 Tikshozero Тикшозеро, Tiiksjärvi, Tiikšenjärvi Rusi 232
55 N25 Kemijärvi Finlandë 231
56 E23 Keret Кереть, Kierettijärvi Rusi 223
57 N26 Juojärvi Finlandë 220
58 N27 Røssvatnet Reevhtse Norvegji 219
59 W06 Neuchâtel Lac de Neuchâtel Zvicër 218 Liqeni me i madh në Zvicër
60 E24 Nyuk Нюк, Nuokkijärvi Rusi 214–230
61 S04 Maggiore Lago Maggiore Itali, Zvicër 212
61 E25 Seliger Селигер Rusi 212
63 N28 Uddjaure Suedi 210 (190–250)
64 N29 Pyhäjärvi Finlandë, Rusi 207 In Karelia
65 N30 Femund Norvegji 204
65 E26 Jänisjärvi Rusi 204 Located in an impact crater
67 N31 Lough Corrib Irlandë 200 Liqeni me i madh në Irlandë
67 E27 Lovozero Ловозеро, Луяввьр, Luujäuˊrr, Lujávri, Luujärvi Rusi 200
68 E28 Upper Kuyto Верхнее Куйто, Ylä-Kuittijärvi Rusi 198
Enonvesi Finlandë 197 Part of Saimaa
Narva Narva veehoidla Estoni, Rusi 191 Liqeni me i madh në Estoni
69 N32 Kiantajärvi Finlandë 191
70 S05 Prespa Преспанското Езеро, Μεγάλη Πρέσπα, Liqeni i Prespës Shqipëri, Greqi, Maqedoni 190 Liqeni me i madh në Greqi
71 N33 Konnevesi Finlandë 189
72 N34 Bolmen Suedi 184
73 N35 Ströms vattudal Suedi 183
74 E29 Ondozero Ontajärvi Rusi 182
75 N36 Storuman Suedi 173
76 N37 Storavan Suedi 172
Lämmijärv Estoni, Rusi 171 Part of Peipus
77 S06 Mar Menor Spanjë 170 Liqeni me kripë me i madh në Evropë
Liqeni me i madh në Spanjë
77 N38 Nilakka Finlandë 169
78 N39 Koitere Finlandë 167
79 E30 Leksozero Лексозеро Rusi 166
80 N40 Stora Lulevatten Suedi 165
81 N41 Iisvesi Finlandë 164
82 N42 Åsnen Suedi 159
82 N42 Juurusvesi–Akonvesi Finlandë 159
84 W07 Étang de Berre estanh de Bèrra, mar de Bèrra Francë 155
84 N44 Pyhäjärvi Finlandë 155 In Satakunta/Finlandë Proper
86 N45 [[Lake Kivijärvi (Central Finlandë)|Kivijärvi]] Finlandë 154
87 E31 Elton Эльтон Rusi 150
87 N46 Vanajavesi Finlandë 150
Porttipahta Porttipahdan tekojärvi Finlandë 149
89 E32 Yalpug Озеро Ялпуг Ukrainë 149
90 S06 Como Lago di Como Itali 146
91 N47 Lappajärvi Finlandë 145 Located in an impact crater
92 N48 Suontee Finlandë 143
93 E33 Lower Kuyto Нижнее Куйто, Ala-Kuittijärvi Rusi 141
94 N49 Randsfjorden Norvegji 139
94 N49 Tyrifjorden Norvegji 139
96 N51 Kallsjön Suedi 135
96 N52 Viinijärvi Finlandë 135
98 N53 Längelmävesi Finlandë 133
98 N53 Skagern Suedi 133
100 N55 Sommen Suedi 132
101 N56 Dellensjöarna Suedi 131 Group of lakes located in an impact crater
Krasno-Oskol Червоноскільське водосховище, Краснооскольское водохранилище Ukrainë 130
102 N57 Kyyvesi Finlandë 128
Tisza Kisköre Reservoir, Tisza-tó, Kiskörei-víztározó Hungari 127
104 S07 Trasimeno Lago di Trasimeno Itali 124
105 E34 Engozero Энгозеро Rusi 122
105 N58 Pyhäjärvi Finlandë 122 In Oulu Province
105 N58 Pyhäjärvi Finlandë 122 In Tampere region
108 E35 Kolvitskoye Колвицкое озеро Rusi 121
108 N60 Snåsavatnet Norvegji 121
110 N61 Stora Le and Foxen Stora Le och Foxen Suedi 119
111 N62 Lough Derg Loch Deirgeirt Irlandë 118
112 N63 Keurusselkä Finlandë 117
112 W09 Müritz (Die) Müritz Gjermani 117
114 E36 Baskunchak Баскунчак Rusi 115
115 S08 Bolsena Lago di Bolsena Itali 114
115 E37 Śniardwy der Spirdingsee Poloni 114 Liqeni me i madh në Poloni
115 W08 Lucerne Vierwaldstättersee Zvicër 114
115 N64 Onkivesi Finlandë 114
119 N65 Mallasvesi–Roine Finlandë 110
119 N66 Pielavesi Finlandë 110
119 S09 Kerkini Λίμνη Κερκίνη Greqi 110
122 N67 Vesijärvi Finlandë 108
123 N68 Lower Lough Erne Loch Éirne Irlandë 105
123 N68 Lough Ree Loch Rí Irlandë 105
123 N68 Ontojärvi–Nurmesjärvi Finlandë 105
126 E38 Mamry Mauersee Poloni 104
127 N71 Kolima Finlandë 101
128 N72 Tunnsjøen Dåtnejaevrie Norvegji 100
128 S10 Koronia Λίμνη Κορώνεια Greqi 100