Lista e vendeve sipas numrit të personelit ushtarak dhe paraushtarak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Shtetet sipas numrit të ushtarëve aktivë (2009)

Kjo është një listë e vendeve sipas numrit të personelit ushtarak dhe paraushtarak. Ajo përfshin ushtarakët të sponsorizuar nga çdo lloj vendi.

Lista[redakto | redakto tekstin burimor]

Lista konsiston në kolona të cilat mund të renditen duke klikuar:

  • Emrat e vendeve, të shoqëruar me flamurin e tyre kombëtar.
  • Numri i personelit ushtarak në detyrë në kohë të plotë në ushtri.
  • Numri i personelit ushtarak në rezervë që nuk janë normalisht nën armë por thirren kur është e nevojshme.
  • Numri i personelit në forcat paraushtarake, njësi të armatosura që nuk konsiderohen pjesë e forcave ushtarake formale.
  • Numri total i personelit ushtarak dhe paraushtarak, dhe shkalla për njëmijë banorë.

Këto shifra janë të përafërta pasi forcat ushtarake janë në ndryshim konstant.

Shumë prej 182 vendet e listuara këtu, sidomos ato me numrin më të lartë të personelit total, si dy Koretë dhe Vietnami, përfshijnë një numër të madh me paraushtarakë, civilë dhe policë në personelin e tyre rezervëi. Shumë vende, si India, Italia, Japonia dhe Kina, kanë vetëm vullnetarë në forcat e tyre të armatosura; ndërkohë të tjerët, si Mauritiusu dhe Panamaja, nuk kanë ushtri kombëtare, por vetëm forca paraushtarake.

Flamuri Shteti Ushtria Aktive Ushtria Rezervë Paraushtarakë Totali Totali për 1000 banorë Aktivë për 1000 banorë
Flamuri Afganistani[1] 200.000 0 0 200.000 6,4 6.4
Flamuri Republika e Afrikës Qendrore[2] 2.150 0 1.000 3.150 0,7 0.5
Flamuri Algjeria[3] 147.000 150.000 187.200 484.200 14,2 4.3
Flamuri Angola[4] 107.000 0 0 107.000 8,4 8.4
Flamuri Antigua dhe Barbuda[5] 170 75 0 245 2,9 2
Flamuri Arabia Saudite[6] 233.500 0 15.500 249.000 8,7 8.1
Flamuri Argjentina[7] 130.263 419.737 31.240 581.240 14,5 3.2
Flamuri Armenia[8] 46.684 210.000 4.748 261.432 88,1 15.7
Flamuri Australia[9][10] 59.023 21.850 0 80,873 0 0
Flamuri Austria[11] 27.300 195.000 9.400 231.700 28,2 3.3
Flamuri Azerbajxhani[12] 66.940 300.000 15.000 381.940 46,4 8.1
Flamuri Bahamet[13] 860 0 0 860 2,8 2.8
Flamuri Bahreini[14] 8.200 0 11.260 19.460 26,7 11.3
Flamuri Bangladeshi[15] 157.053 0 63.900 220.953 1,4 1
Flamuri Barbadosi[13] 610 430 0 1.040 3,7 2.1
Flamuri Bjellorusia[16] 72.940 289.500 110.000 472.440 49 7.6
Flamuri Belgjika[17] 38.452 2.040 0 40.492 3,9 3.7
Flamuri Beliza[18] 1.050 700 0 1.750 5,7 3.4
Flamuri Benini[19] 4.750 0 2.500 7.250 0,8 0.5
Flamuri Butani[20][21] 8.000 0 1.000 9 12,7 11.3
Flamuri Bolivia[22] 46.100 0 37.100 83.200 8,5 4.7
Flamuri Bosnja dhe Hercegovina[23] 11.099 0 0 11.099 2,4 2.4
Flamuri Botsuana[24] 9.000 0 1.500 10.500 5,3 4.5
Flamuri Brazili[25][lower-alpha 1] 327.710 1.340.000 395.000 2.062.710 10,4 1.6
Flamuri Brunei[27] 7.000 700 2.250 9.950 25,6 18
Flamuri Bullgaria[28] 34.975 302.500 34.000 371.475 51,6 4.9
Flamuri Burkina Faso[29] 11.200 0 250 11.450 0,7 0.7
Flamuri Birmania[30] 406.000 0 107.250 513.250 10,7 8.4
Flamuri Bregu i Fildishtë[31] 17.050 10.000 1.500 28.550 1,4 0.8
Flamuri Burundi[32] 20.000 0 31.050 51.050 5,4 2.1
Flamuri Çadi[33] 25.350 0 9.500 34.850 3,4 2.5
Flamuri Çekia[34] 17.932 0 10.988 28.920 2,8 1.8
Flamuri Danimarka[35] 26.585 53.507 0 80.092 14,6 4.8
Flamuri Xhibuti[36] 12.000 2.000 2.450 16.450 17,8 13
Flamuri Republika Dominikane[37] 49.910 0 15.000 64.910 6,7 5.2
Flamuri Ekuadori[38] 57.983 118.000 400 176.383 12,1 4
Flamuri Egjipt[39] 468.500 479.000 397.000 1.344.500 17 5.9
Flamuri Salvadori[40] 15.500 9.900 17.000 42.400 5,9 2.2
Flamuri Guinea Ekuatoriale[41] 1.320 0 2.000 3.320 5,2 2.1
Flamuri Eritrea[42] 201.750 120.000 0 321.750 52,9 33.1
Flamuri Estonia[43] 4.750 25.000 10.766 40.516 31,2 3.7
Flamuri Etiopia[44] 138.000 0 0 138.000 1,6 1.6
Flamuri Fixhi[45] 3.500 6.000 0 9.500 10,1 3.7
Flamuri Finlanda[46][lower-alpha 2] 36.479 357.000 7.550 401.029 76,4 6.9
Flamuri Franca[47][lower-alpha 3] 352.771 70.300 46.390 469.461 7,3 5.5
Flamuri Gaboni[48] 4.700 0 2.000 6.700 4,4 3.1
Flamuri Gambia[49] 800 0 0 800 0,4 0.4
Flamuri Gjeorgjia[50][51][52][53] 37.461 70.000 576 683,461 0,2 0
Flamuri Gjermania[54][55][56] 182.927 144.000 0 326,927 0 0
Flamuri Gana[57] 15.500 0 0 15.500 0,6 0.6
Flamuri Greqia[58][59] 177.600 280.000 4.000 461.600 42,7 16.4
Flamuri Guatemala[60] 15.212 63.863 18.536 97.611 7,4 1.1
Flamuri Guinea[61] 12.300 0 7.000 19.300 1,9 1.2
Flamuri Guinea-Bisau[62] 4.450 0 2.000 6.450 4,2 2.9
Flamuri Guajana[63] 1.100 670 1.500 3.270 4,3 1.5
Flamuri Haiti[64] 0 0 2.000 2.000 0,2 0
Flamuri Hondurasi[65] 12.000 60.000 8.000 80.000 10,2 1.5
Flamuri Hungaria[66] 29.450 44.000 12.000 85.450 8,6 3
Flamuri Islanda[67] 0 0 130 130 0,4 0
Flamuri India[68][lower-alpha 4] 1.325.000 2.142.821 1.300.586 4.768.407 3,9 1.1
Flamuri Indonezia[69] 302.000 400.000 280.000 982.000 4,1 1.3
Flamuri Irani[70][71][lower-alpha 5] 523.000 350.000 1.510.000 2.383.000 35,9 7.9
Flamuri Iraku[72] 271.400 0 0 271,4 0 0
Flamuri Irlanda[73] 10.460 14.875 0 25.335 5,5 2.3
Flamuri Izraeli[74] 176.500 445.000 7.650 629.150 79,2 22.2
Flamuri Italia[75][lower-alpha 6] 293.202 41.867 142.933 478.002 8,2 5
Flamuri Japonia[76] 230.300 41.800 12.250 284.350 2,2 1.8
Flamuri Jemeni[77] 66.700 0 71.200 137.900 6 2.9
Flamuri Jordania[78] 100.500 65.000 10.000 175.500 28 16
Flamuri Kazakistani[79] 49.000 0 31.500 80.500 5,2 3.2
Flamuri Kamboxhia[80] 124.300 0 67.000 191.300 13,2 8.6
Flamuri Kameruni[81] 14.100 0 9.000 23.100 1,2 0.7
Flamuri Kanadaja[82] 68.250 55.150 4.554 127.954 3,8 2[83]
Flamuri Kepi i Gjelbër[84] 1.200 0 0 1.200 2,8 2.8
Flamuri Kenia[85] 24.120 0 5.000 29.120 0,7 0.6
Flamuri Kosova[86][87][88] 2.800 800 0 3.600 2,1 1.6
Flamuri Kili[89] 60.560 40.000 41.500 142.060 8,6 3.6
Flamuri Kina[90] 2.285.000 800.000 1.500.000 4.585.000 3,4 1.7[91][92]
Flamuri Kolumbia[93] 285.220 61.900 144.097 491.217 11,2 6.5
Flamuri Kosta Rika[94] 0 0 9.800 9.800 2,3 0
Flamuri RD e Kongos[95] 151.251 0 1.400 152.651 2,2 2.2
Flamuri Kroacia[96] 18.600 21.000 3.000 42.600 9,5 4.1
Flamuri Kuba[97][lower-alpha 7] 49.000 1.159.000 26.500 1.234.500 107,8 4.3
Flamuri Kuvajti[98] 15.500 23.700 7.100 46.300 17,2 5.8
Flamuri Kirgistani[99] 10.900 0 9.500 20.400 3,8 2
Flamuri Laosi[100] 29.100 0 100.000 129.100 18,9 4.3
Flamuri Letonia[101][lower-alpha 8] 5.745 10.866 0 16.611 7,4 2.6
Flamuri Libani[102] 59.100 232.635 20.000 311.735 77,6 14.7
Flamuri Lesoto[103] 2.000 0 0 2.000 0,9 0.9
Flamuri Liberia[104] 2.400 0 0 2.400 0,7 0.7
Flamuri Libia[105][lower-alpha 9] 76.000 40.000 0 116.000 18,3 12
Flamuri Lituania[106] 8.850 6.700 14.600 30.150 8,5 2.5
Flamuri Luksemburgu[107] 900 0 612 1.512 3,1 1.8
Flamuri Madagaskari[108] 13.500 0 8.100 21.600 1 0.7
Flamuri Malavi[109] 5.300 0 1.500 6.800 0,5 0.4
Flamuri Malajzia[110][lower-alpha 10] 109.000 296.300 24.600 429.900 16,7 4.2
Flamuri Mali[111] 7.350 0 7.800 15.150 1,1 0.5
Flamuri Malta[112] 1.954 167 0 2.121 5,2 4.8
Flamuri Maqedonia[113] 8.000 4.850 0 12.850 6,2 3.9
Flamuri Mauritania[114] 15.870 0 5.000 20.870 6,7 5.1
Flamuri Mauritiusi[115] 0 0 2.000 2.000 1,6 0
Flamuri Meksika[116] 267.506 39.899 36.500 343.905 3,1 2.4
Flamuri Moldavia[117] 5.998 66.000 2.379 74.377 17,2 1.4
Flamuri Monako[118][119][120] 0 0 263 263 7,3 0
Flamuri Mongolia[121] 10.000 137.000 7.200 154.200 50,7 3.3
Flamuri Mali i Zi[122] 3.127 0 10.100 13.227 19,7 4.7
Flamuri Maroku[123] 195.800 150.000 50.000 395.800 12,7 6.3
Flamuri Mozambiku[124] 11.200 0 0 11.200 0,5 0.5
Flamuri Namibia[125] 9.200 0 6.000 15.200 7,2 4.4
Flamuri Nepali[126] 95.753 0 62.000 157.753 5,5 3.4
Flamuri Holanda[127] 61.302 3.339 3.000 67.641 4 3.7
Flamuri Zelanda e Re[128] 9.702 2.249 0 11.951 2,8 2.3
Flamuri Nikaragua[129] 12.000 0 0 12.000 2 2
Flamuri Nigeri[130] 5.300 0 5.400 10.700 0,7 0.3
Flamuri Nigeria[131] 80.000 0 82.000 162.000 1,1 0.5
Flamuri Koreja e Veriut[132][lower-alpha 11] 1.106.000 8.200.000 189.000 9.495.000 386,7 45
Flamuri Norvegjia[133] 24.025 45.250 0 69.275 14,9 5.2
Flamuri Omani[134] 42.600 0 4.400 47.000 13,8 12.5
Flamuri Pakistani[135][136] 617.000 513.000 304.000 1.434.000 8,2 3.5
Flamuri Palestina[137][lower-alpha 12] 0 0 56.000 56.000 14 0
Flamuri Panamaja[138] 0 0 12.000 12.000 3,6 0
Flamuri Papua Guinea e Re[139] 3.100 0 0 3.100 0,5 0.5
Flamuri Paraguaji[140] 10.650 164.500 14.800 189.950 27,2 1.5
Flamuri Peru[141][lower-alpha 13] 114.000 195.000 77.000 386.000 13,1 3.9
Flamuri Filipinet[142][lower-alpha 14] 200.000 171.000 40.500 411.500 4,2 2
Flamuri Polonia[143][144] 120.000 515.000 28.000 663.000 17,2 3.1
Flamuri Portugalia[145] 43.330 210.900 47.700 301.930 28,2 4
Flamuri Katari[146] 11.800 0 0 11.800 13,4 13.4
Flamuri Qipro[147] 10.050 50.000 750 60.800 56 9.3
Flamuri Kongo[148] 10.000 0 2.000 12.000 3 2.5
Flamuri Rumania[149] 73.350 45.000 79.900 198.250 8,9 3.3
Flamuri Rusia[150][lower-alpha 15] 1.040.000 2.035.000 449.000 3.075.449 21,5 7.3
Flamuri Ruanda[151] 33.000 0 2.000 35.000 3,3 3.1
Flamuri Shën Kits dhe Nevis[152][lower-alpha 16] 70 130 119 319 6.218,3 1364.5
Flamuri Sao Tome dhe Principe[153][154] 600 0 0 600 3,3 3.3
Flamuri Senegali[155] 13.620 0 5.000 18.620 1,4 1
Flamuri Serbia[156][157] 40.000 50.171 0 90.171 12,2 5.4
Flamuri Sejshellet[158] 200 0 450 650 7,4 2.3
Flamuri Shqipëria[159] 14.295 0 500 14.795 4,1 3.9
Flamuri Siera Leone[160] 10.500 0 0 10.500 2 2
Flamuri Singapori[161][lower-alpha 17] 72.500 356.500 93.800 522.800 112,2 15.6
Flamuri Sllovakia[162] 16.531 0 0 16.531 3 3
Flamuri Sllovenia[163] 7.200 3.800 4.500 15.500 7,7 3.6
Flamuri Somalia[164] 45.000 18.000 0 63 0 0
Flamuri Afrika e Jugut[165] 62.082 15.071 12.382 89.535 1,8 1.3
Flamuri Koreja e Jugut[166][lower-alpha 18] 687.000 1.000.000 3.500.000 5.187.000 103,6 13.7
Flamuri Osetia e Jugut[167][168] 2.500 16.000 0 18.500 256,9 34.7
Flamuri Spanja[169] 128.013 319.000 80.210 527.223 11,2 2.7
Flamuri Sri Lanka[170][lower-alpha 19] 160.900 35.900 62.200 259.000 12,1 7.5
Flamuri Sudani[170][lower-alpha 20] 109.300 85.000 17.500 211.800 5,2 2.7
Flamuri Surinami[171] 1.840 0 0 1.840 3,8 3.8
Flamuri Suazilendi[172][173][174][lower-alpha 21] 3.000 0 644 3.644 3,1 2.5
Flamuri Suedia[175][lower-alpha 22] 13.050 20.000 800 33.850 3,7 1.4
Flamuri Zvicra[176] 22.059 174.071 80.000 276.130 36,3 2.9
Flamuri Siria[177] 325.000 314.000 108.000 747.000 34,3 14.9
Flamuri Taivani[178] 290.000 1.657.000 17.000 1.964.000 85,5 12.6
Flamuri Taxhikistani[179] 8.800 0 7.500 16.300 2,2 1.2
Flamuri Tanzania[180] 27.000 80.000 1.400 108.400 2,6 0.7
Flamuri Tailanda[181][182][lower-alpha 23] 305.860 245.000 113.700 664.560 10,1 4.6
Flamuri Timori Lindor[183] 1.332 0 0 1.332 1,3 1.3
Flamuri Tonga[184][185] 220 280 0 500 4,5 2
Flamuri Togo[186] 8.550 0 750 9.300 1,5 1.4
Flamuri Trinidadi dhe Tobakoja[187] 4.063 0 0 4.063 3,3 3.3
Flamuri Tunizia[188] 35.800 0 12.000 47.800 4,6 3.4
Flamuri Turqia[189] 664.060 378.700 152.200 1.194.960 15,8 8.8
Flamuri Turkmenistani[190] 22.000 0 0 22.000 4,5 4.5
Flamuri Uganda[191] 45.000 0 1.800 46.800 1,4 1.4
Flamuri Ukraina[192] 129.925 1.000.000 84.900 1.214.825 26,6 2.8
Flamuri Emiratet e Bashkuara Arabe[193] 51.000 0 0 51.000 10,6 10.6
Flamuri Mbretëria e Bashkuar[194][195][196] 197.780 212.400 0 410.180 6,7 3.2
Flamuri SHBA[lower-alpha 24][197][198][199][200] 1.429.995 850.880 11.035 2.291.910 7,3 4.5
Flamuri Uruguaji[201] 24.621 0 920 25.541 7,3 7
Flamuri Uzbekistani[202] 67.000 0 20.000 87.000 3,2 2.4
Flamuri Vanuatu[203] 0 0 300 300 1,3 0
Flamuri Venezuela[204] 115.000 8.000 0 123.000 4,6 4.3
Flamuri Vietnami[205][lower-alpha 25] 455.000 5.000.000 40.000 5.495.000 62 5.1
Flamuri Xhamajka[206] 2.830 953 0 3.783 1,3 1
Flamuri Zambia[207] 15.100 3.000 1.400 19.500 1,6 1.3
Flamuri Zimbabveja[208] 29.000 0 21.800 50.800 4,5 2.5

Nuk janë përfshirë në këtë listë ushtritë e Abkazisë, Nagorno-Karabakh, Qipros Veriore dhe San Marinos.

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Shënime[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ paraushtarakë activities in Brazil are forbidden by the Brazilian Federal Constitution.[26]
  2. ^ Personeli rezervë i Finlandës përfshin 11,500 paraushtarakë nga Roja Kufitare e Finlandës.
  3. ^ Personeli aktiv i Francës përfshin Xhandarmërinë Kombëtare.
  4. ^ Personeli rezervë i Indisë përfshin 987,821 paraushtarakë nga Roja e Brendshme dhe Mbrojtja Civile.
  5. ^ Personeli rezervë i Iranit përfshin Basij, një milici paraushtarake me rreth 12.6 millionë anëtarë (përfshin gra dhe fëmijë), të cilët pas mobilizimit mund të arrijnë 1,000,000 njerëz të aftë për të luftuar.
  6. ^ Personeli aktiv i Italisë përfshin Karabinierët.
  7. ^ Personeli rezervë i Kubës përfshin edhe 1,120,000 paraushtarakë nga Ushtria Punëtore e Rinisë, Mbrojtja Civile dhe Trupat e Milicisë Territoriale.
  8. ^ Personeli rezervë i Letonisë përfshin 10,866 paraushtarakë nga Garda Kombëtare Letoneze.
  9. ^ Numrat e Libisë datojnë para Luftës Civile në Libi.
  10. ^ Personeli rezervë i Malajzisë përfshin 244,700 paraushtarakë nga Trupat Vullnetare Popullore.
  11. ^ Personeli rezervë i Koresë së Veriut përfshin 3,500,000 paraushtarakë nga Garda e Kuqe Punëtore-Fshatare.
  12. ^ Personeli i Palestinës përfshin organizata nën Drejtorinë e Policisë.
  13. ^ Personeli rezervë i Perusë përfshin 7,000 paraushtarakë nga Ronda Campesina.
  14. ^ Personeli rezervë i Filipineve përfshin 40,000 paraushtarakë nga Njësitë Qytetare.
  15. ^ Potenciali i personelit rezervë të Rusisë mund të shkojë deri në 20 millionë.
  16. ^ Personeli paraushtarak i Shën Kits dhe Nevis përfshin 119 anëtarë të Tupave të Kadetëve.
  17. ^ Personeli rezervë i Singaporit përfshin 44,000 paraushtarakë nga Forcat e Policisë dhe Mbrojtja Civile.
  18. ^ Personeli rezervë i Koresë së Jugut përfshin 3,500,000 paraushtarakë nga Forcat Rezervë Kombëtare.
  19. ^ Personeli rezervë i Sri Lankës përfshin 30,400 paraushtarakë nga Shërbimi Policor.
  20. ^ Personeli rezervë i Sudanit përfshin 85,000 paraushtarakë nga Forcat Mbrojtëse Popullore.
  21. ^ Personeli paraushtarak i Suazilendit përfshin 644 oficerë nga Policia Mbretërore.
  22. ^ Personeli rezervë i Suedisë përfshin 42,000 paraushtarakë nga Roja Shtëpiake.
  23. ^ Personeli rezervë i Tailandës përfshin 45,000 paraushtarakë nga Trupat Vullnetare Kombëtare të Sigurisë.
  24. ^ Personeli paraushtarak i SHBA nuk përfshin rreth 800,000 oficerë policie nën varësi të institucioneve lokale, shtetërore, dhe federale.
  25. ^ Personeli rezervë i Vietnamit përfshin 5,000,000 paraushtarakë nga Siguria Publike Popullore dhe Mbrojtja Civile.

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Blenkin, Max (June 28, 2012). Afghan National Army a work in progress. The Australian. Retrieved 2013-05-25. 
  2. ^ IISS 2010, pp. 299–300
  3. ^ IISS 2010, pp. 245–246
  4. ^ IISS 2010, pp. 294–295
  5. ^ IISS 2010, p. 64
  6. ^ IISS 2010, pp. 269–272
  7. ^ IISS 2010, pp. 64–67
  8. ^ IISS 2010, pp. 174–175
  9. ^ IISS 2010, pp. 394–396
  10. ^ Walker, Jamie (24 April 2010). "Young Australians heed army's call". The Australian (Sydney). 
  11. ^ IISS 2010, pp. 175–176
  12. ^ IISS 2010, pp. 176–177
  13. ^ a b IISS 2010, p. 67
  14. ^ IISS 2010, pp. 246–247
  15. ^ IISS 2010, pp. 357–359
  16. ^ IISS 2010, pp. 177–179
  17. ^ IISS 2010, pp. 120–121
  18. ^ IISS 2010, pp. 67–68
  19. ^ IISS 2010, p. 295
  20. ^ Countries at the Crossroads: Bhutan. Freedom House (2011).
  21. ^ Bhutan. International Business Publications, USA (2002).
  22. ^ IISS 2010, pp. 68–69
  23. ^ IISS 2010, pp. 179–180
  24. ^ IISS 2010, pp. 295–296
  25. ^ IISS 2010, pp. 69–72
  26. ^ Brazilian Federal Constitution, Article 5, Section XVII
  27. ^ IISS 2010, p. 397
  28. ^ IISS 2010, pp. 121–123
  29. ^ IISS 2010, pp. 296–297
  30. ^ IISS 2010, pp. 420–421
  31. ^ IISS 2010, pp. 302–303
  32. ^ IISS 2010, pp. 297–298
  33. ^ IISS 2010, pp. 300–301
  34. ^ IISS 2010, pp. 125–126
  35. ^ IISS 2010, pp. 126–128
  36. ^ IISS 2011, p. 305
  37. ^ IISS 2010, pp. 79–80
  38. ^ IISS 2010, pp. 80–82
  39. ^ IISS 2010, pp. 248–251
  40. ^ IISS 2010, pp. 82–83
  41. ^ IISS 2010, p. 306
  42. ^ IISS 2010, pp. 306–307
  43. ^ IISS 2010, pp. 128–129
  44. ^ IISS 2010, pp. 307–308
  45. ^ IISS 2010, p. 405
  46. ^ IISS 2010, pp. 182–184
  47. ^ IISS 2010, pp. 129–134
  48. ^ IISS 2010, pp. 308–309
  49. ^ IISS 2010, p. 309
  50. ^ http://mod.gov.ge/assets/uploads/files/lgrrphxjrgeng.pdf
  51. ^ Civil.Ge | Concept of New rezervë Forces Discussed
  52. ^ Civil.Ge | Saakashvili Speaks of rezervë Troops
  53. ^ Georgia redesigns rezervë troops : By Ia Natsvlishvili : Georgia Today on the Web
  54. ^ IISS 2010, pp. 134
  55. ^ Die Stärke der Streitkräfte (German). Bundesministerium der Verteidigung. Vizituar në 24 shtator 2013.
  56. ^ Send in the rezervës. Armed Forces Journal (1 shkurt 2012). Vizituar në 28 dhjetor 2012.
  57. ^ IISS 2010, pp. 309–310
  58. ^ IISS 2010, pp. 137–140
  59. ^ Global Firepower article on Greece
  60. ^ IISS 2010, pp. 83–84
  61. ^ IISS 2010, pp. 310–311
  62. ^ IISS 2010, pp. 311–312
  63. ^ IISS 2010, pp. 84–85
  64. ^ IISS 2010, p. 85
  65. ^ IISS 2010, pp. 85–86
  66. ^ IISS 2010, pp. 140–141
  67. ^ IISS 2010, p. 141
  68. ^ IISS 2010, pp. 359–364
  69. ^ IISS 2010, pp. 405–408
  70. ^ IISS 2010, pp. 251–253
  71. ^ Iran's Basij Force Number - The Mainstay Of Domestic Security, By Hossein Aryan, RFERL, 7 December 2008
  72. ^ Shifting the Balance: Iran vs. Iraq in 2003 and 2013. Center for Strategic and International Studies (22 maj 2013).
  73. ^ IISS 2010, pp. 185–186
  74. ^ Army Air Defense. Institute for National Security Studies (5 gusht 2012). Vizituar në 3 korrik 2013.
  75. ^ IISS 2010, pp. 141–145
  76. ^ IISS 2010, pp. 408–411
  77. ^ IISS 2010, pp. 276–278
  78. ^ IISS 2010, pp. 257–259
  79. ^ IISS 2010, pp. 364–365
  80. ^ IISS 2010, pp. 397–398
  81. ^ IISS 2010, pp. 298–299
  82. ^ IISS 2010, pp. 28–31
  83. ^ DND/CF | Backgrounder | Recruiting and Retention in the Canadian Forces. Forces.gc.ca. Vizituar në 27 prill 2012.
  84. ^ IISS 2010, p. 299
  85. ^ IISS 2010, pp. 312–313
  86. ^ "Kosovo's security force launched". BBC News. 21 January 2009. Retrieved 19 December 2011. 
  87. ^ "Kosovo: Security or militarisation?". B92. 21 January 2011. Retrieved 19 December 2011. 
  88. ^ "Bush OKs supplying arms to Kosovo". AFP. 19 March 2008. Retrieved 19 December 2011. 
  89. ^ IISS 2010, pp. 72–74
  90. ^ IISS 2010, pp. 398–404
  91. ^ ushtria Strength of China. Globalfirepower.com (24 janar 2012). Vizituar në 27 prill 2012.
  92. ^ John Pike (28 korrik 2011): People's Armed Police - Chinese Intelligence Agencies. Globalsecurity.org. Vizituar në 27 prill 2012.
  93. ^ IISS 2010, pp. 74–77
  94. ^ IISS 2010, p. 77
  95. ^ IISS 2010, pp. 303–304
  96. ^ IISS 2010, pp. 123–125
  97. ^ IISS 2010, pp. 78–79
  98. ^ IISS 2010, pp. 259–260
  99. ^ IISS 2010, pp. 365–366
  100. ^ IISS 2010, p. 416
  101. ^ IISS 2010, pp. 145–146
  102. ^ IISS 2010, pp. 260–262
  103. ^ IISS 2010, p. 313
  104. ^ IISS 2010, pp. 313–314
  105. ^ IISS 2010, pp. 262–263
  106. ^ IISS 2010, pp. 146–147
  107. ^ IISS 2010, pp. 147–148
  108. ^ IISS 2010, pp. 314–315
  109. ^ IISS 2010, p. 315
  110. ^ IISS 2010, pp. 415–419
  111. ^ IISS 2010, pp. 315–316
  112. ^ IISS 2010, pp. 187–188
  113. ^ IISS 2010, pp. 186–187
  114. ^ IISS 2010, pp. 263–264
  115. ^ IISS 2010, pp. 316–317
  116. ^ IISS 2010, pp. 87–89
  117. ^ IISS 2010, pp. 188–189
  118. ^ http://www.pompiers.gouv.mc/321/wwwnew.nsf/1909!/x1Fr?OpenDocument&1Fr
  119. ^ http://www.pompiers.gouv.mc/321/wwwnew.nsf/1909!/x3Fr?OpenDocument&3Fr
  120. ^ Compagnie des Carabiniers du Prince / Département de l'Intérieur / Le Gouvernement / Gouvernement et Institutions / Portail du Gouvernement - Monaco
  121. ^ IISS 2010, pp. 419–420
  122. ^ IISS 2010, p. 189
  123. ^ IISS 2010, pp. 264–266
  124. ^ IISS 2010, p. 317
  125. ^ IISS 2010, p. 318
  126. ^ IISS 2010, p. 366
  127. ^ IISS 2010, pp. 148–150 Stampa:Request quote
  128. ^ IISS 2010, pp. 421–422
  129. ^ IISS 2010, pp. 89–90
  130. ^ IISS 2010, p. 319
  131. ^ IISS 2010, pp. 319–321
  132. ^ IISS 2010, pp. 411–413
  133. ^ IISS 2010, pp. 150–152
  134. ^ IISS 2010, pp. 266–268
  135. ^ IISS 2010, pp. 367–370
  136. ^ John Pike (13 gusht 1973): Army Air Defense. Globalsecurity.org. Vizituar në 7 dhjetor 2010.
  137. ^ IISS 2010, p. 268
  138. ^ IISS 2010, p. 90
  139. ^ IISS 2010, pp. 422–423
  140. ^ IISS 2010, pp. 90–92
  141. ^ IISS 2010, pp. 92–94
  142. ^ IISS 2010, pp. 423–424
  143. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura IISS2010
  144. ^ ..:: Ministerstwo Obrony Narodowej - serwis internetowy :: Kadry ::... Polish ushtria. Vizituar në 22 shkurt 2011.(in polish)
  145. ^ IISS 2010, pp. 155–157
  146. ^ IISS 2010, pp. 268–269
  147. ^ IISS 2010, pp. 180–181
  148. ^ IISS 2010, pp. 301–302
  149. ^ IISS 2010, pp. 157–158
  150. ^ IISS 2010, pp. 222–232
  151. ^ IISS 2010, pp. 321–322
  152. ^ Dion Phillips: In The Matter Of The St Kitts And Nevis Defence Force. Cavehill.uwi.edu. Vizituar në 27 prill 2012.
  153. ^ http://www.med.navy.mil/sites/nhrc/dhapp/vendireports/Documents/yearly07/saotome07.pdf
  154. ^ http://www.lusotopie.sciencespobordeaux.fr/seibert96.pdf
  155. ^ IISS 2010, pp. 322–323
  156. ^ Serbian Defense Ministry press conference
  157. ^ IISS 2010, pp. 190–191
  158. ^ IISS 2010, p. 323
  159. ^ IISS 2010, pp. 119–120
  160. ^ IISS 2010, pp. 323–324
  161. ^ IISS 2010, pp. 424–427
  162. ^ IISS 2010, pp. 158–159
  163. ^ IISS 2010, pp. 159–160
  164. ^ SomaliaReport: TFG Corruption: An Exclusive Report
  165. ^ IISS 2010, pp. 325–326
  166. ^ IISS 2010, pp. 413–416
  167. ^ What will be the outcome of the Georgian-Ossetian war? | Features, Opinion & Analysis | RIA Novosti
  168. ^ http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDoc?AD=ADA509113
  169. ^ IISS 2010, pp. 160–164
  170. ^ a b IISS 2010, pp. 370–371
  171. ^ IISS 2010, pp. 94–95
  172. ^ Swaziland Overview - import, annual, system, power, policy, Ethnic groups, Languages, Armed forces. Nationsencyclopedia.com (24 shtator 1968). Vizituar në 27 prill 2012.
  173. ^ IRIN Africa | SWAZILAND: Opposition to ushtria spending grows | Swaziland | Economy | Governance | Security. Irinnews.org (29 nëntor 2011). Vizituar në 27 prill 2012.
  174. ^ Brief History. Gov.sz (8 prill 1907). Vizituar në 27 prill 2012.
  175. ^ IISS 2010, pp. 192–193
  176. ^ IISS 2010, pp. 194–195
  177. ^ IISS 2010, pp. 272–273
  178. ^ IISS 2010, pp. 427–429
  179. ^ IISS 2010, pp. 371–372
  180. ^ IISS 2010, pp. 328–329
  181. ^ IISS 2010, pp. 429–432
  182. ^ Bangkok Post
  183. ^ IISS 2010, p. 432
  184. ^ Tonga (10/31/11)
  185. ^ Warships square off in Pacific feud - national | Stuff.co.nz
  186. ^ IISS 2010, pp. 329–330
  187. ^ IISS 2010, p. 95
  188. ^ IISS 2010, pp. 274–275
  189. ^ General Staff of the Turkish Armed Forces
  190. ^ IISS 2010, pp. 372–373
  191. ^ IISS 2010, pp. 330–331
  192. ^ IISS 2010, pp. 195–197
  193. ^ IISS 2010, pp. 275–276
  194. ^ IISS 2010, pp. 168–173
  195. ^ Search Results
  196. ^ [1][lidhje e thyer]
  197. ^ IISS 2010, pp. 31
  198. ^ http://siadapp.dmdc.osd.mil/personnel/ushtria/ms0.pdf
  199. ^ H.R. 4310 (112th): National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2013. GovTrack. 112th United States Congress. Vizituar në 29 mars 2013.
  200. ^ USA QuickFacts from the US Census Bureau. Quickfacts.census.gov. Vizituar në 27 prill 2012.
  201. ^ IISS 2010, pp. 95–97
  202. ^ IISS 2010, p. 373
  203. ^ Vanuatu. Freedom House. Vizituar në 27 prill 2012.
  204. ^ IISS 2010, pp. 97–99
  205. ^ IISS 2010, pp. 432–434
  206. ^ IISS 2010, pp. 86–87
  207. ^ IISS 2010, pp. 331–332
  208. ^ IISS 2010, pp. 332–333

Bibliografia[redakto | redakto tekstin burimor]