Lista e valutave në qarkullim

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kjo listë përmban 182 valuta kombëtare de facto të 193 shteteve anëtare të OKB, 2 shteteve vëzhguese të OKB, 9 shtete me njohje të kufizuar (me të trashë), dhe 33 territore të varura (të anuar).

Valuta është një njësi këmbimi dhe quhet para dhe mjet këmbimi. Valutat përfshijnë letrën, pambukun, ose polimeret dhe metalet për monedhat. Shtetet në përgjithësi e kanë monopol emetimin e parasë në valutën vendase, megjithëse disa shtete kanë valuta të përbashkëta. Sot, valuta është mjeti dominues i këmbimit.

Lista e valutave në qarkullim sipas vendeve dhe territoreve[redakto | redakto tekstin burimor]

Shteti ose territori[1] Valuta[2][3] Simboli i valutës[4] Kodi ISO[3] Njësia e fraksionimit Numri i fraksionimit
Flag of Abkhazia.svg Abkazia Aspari Abkazian[A] None None None None
Rubla Ruse р. RUB Kopek 100
Afganistani Afganistani Afghani Afganinstanez ؋ AFN Pul 100
Flamuri Akrotiri dhe Dhekelia Euro EUR Cent 100
Shqipëria Shqipëria Leku Shqiptar L ALL Qindarkë 100
Flag of Alderney.svg Alderney Paundi i Alderney[A] £ None Penny 100
Paund sterlina[C] £ GBP Penny 100
Paundi i Guernsey £ GGP[N] Penny 100
Algjeria Algjeria Dinari Algjerian د.ج DZD Santeem 100
Andora Andorra Euro EUR Cent 100
Angola Angola Kwanza Angolian Kz AOA Cêntimo 100
Anguilla Anguilla Dollari i Karaibeve Lindore $ XCD Cent 100
Antigua dhe Barbuda Antigua dhe Barbuda Dollari i Karaibeve Lindore $ XCD Cent 100
Argjentina Argjentina Peso Argentinas $ ARS Centavo 100
Armenia Armenia Drami Armenian Armenian dram sign.svg AMD Luma 100
Aruba Aruba Florina Arubiane ƒ AWG Cent 100
Flamuri Ascension Island Paundi i Ascensionit[A] £ Penny 100
Paundi i Shën Helenës £ SHP Penny 100
Australia Australia Dollari Australian $ AUD Cent 100
Austria Austria Euro EUR Cent 100
Azerbajxhani Azerbajxhani Manati Azerbaixhanas Azeri manat symbol.svg AZN Qəpik 100
Bahamas Bahamet Dollari Bahamian $ BSD Cent 100
Bahraini Bahraini Dinari i Bahreinit .د.ب BHD Fils 1,000
Bangladeshi Bangladeshi Taka e Bangladeshit BDT Paisa 100
Barbados Barbados Dollari Barbadian $ BBD Cent 100
Bjellorusia Bjellorusia Rubla Bjelloruse Br BYR Kapyeyka 100
Belgjika Belgjika Euro EUR Cent 100
Belize Belize Dollari i Belizes $ BZD Cent 100
Benini Benini Franga Afrikanolindore Fr XOF Centime 100
Bermuda Bermuda Dollari Bermudian= $ BMD Cent 100
flamuri Butani Ngultrumi Butanez Nu. BTN Chetrum 100
Rupia Indiane Rupia Indiane INR Paisa 100
Flamuri Bolivia Boliviano Bolivian Bs. BOB Centavo 100
Flag of Bonaire.svg Bonaire Dollari Amerikan $ USD Cent 100
Bosnja dhe Hercegovina Bosnja dhe Hercegovina Marka e Bosnjes dhe Hercegovinës KM ose КМ BAM Fening 100
flamuri Bocvana Pula Botsvaneze P BWP Thebe 100
Flag of Brazil.svg Brazili Reali Brazilian R$ BRL Centavo 100
flamuri Territori Britanik në Oqeanin Indian Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
Flag of the British Virgin Islands.svg Ishujt e Virgjër Britanikë Dollari i Ishujve të Virgjër Britanikë[A] $ None Cent 100
Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
Flag of Brunei.svg Brunei Dollari i Bruneit $ BND Sen 100
Dollari i Singaporit $ SGD Cent 100
Bullgaria Bullgaria Levi Bullgar лв BGN Stotinka 100
Burkina Faso Burkina Faso Franga Afrikanolindore Fr XOF Centime 100
Birmania Birmania Kyati Birmanez Ks MMK Pya 100
Flag of Burundi.svg Burundi Franga Burundiane Fr BIF Centime 100
Kamboxhia Kamboxhia Rieli Kamboxhian KHR Sen 100
Flag of Cameroon.svg Kameruni Franga Afrikanolindore Fr XAF Centime 100
Flag of Canada.svg Kanadaja Dollari Kanadez $ CAD Cent 100
flamuri Kepi i Gjelbër Escudo i Bregut të Gjelbër Esc or $ CVE Centavo 100
flamuri Ishujt Cayman Dollari i Ishujve Kajman $ KYD Cent 100
flamuri Republika e Afrikës Qendrore Franga Afrikanoqëndrore Fr XAF Centime 100
flamuri Çadi Franga Afrikanoqëndrore Fr XAF Centime 100
Flag of Chile.svg Kili Peso Kilean $ CLP Centavo 100
Kina Kina Juani Kinez ¥ or 元 CNY Fen[E] 100
flamuri Ishujt Kokos e Keeling Dollari Australian $ AUD Cent 100
Flag of Colombia.svg Kolumbia Peso Kolumbian $ COP Centavo 100
flamuri Komoros Franga e Komoros Fr KMF Centime 100
Republika Demokratike e Kongos Republika Demokratike e Kongos Franga Kongoleze Fr CDF Centime 100
Flag of the Republic of the Congo.svg Republika e Kongos Franga Afrikanoqëndrore Fr XAF Centime 100
flamuri Ishulli Kuk Dollari Neozelandez $ NZD Cent 100
Dollari i Ishujve Kuk $ None Cent 100
flamuri Kosta Rika Colóni i Kosta Rikës CRC Céntimo 100
Bregu i Fildishtë Bregu i Fildishtë Franga Afrikanoperëndimore Fr XOF Centime 100
Kroacia Kroacia Kuna Kroate kn HRK Lipa 100
Kuba Kuba Peso Kubane e ndërrueshme $ CUC Centavo 100
Peso Kubane $ CUP Centavo 100
bandiera Kuraçao Guilderi i Antileve Holandeze ƒ ANG Cent 100
Qipro Qipro Euro EUR Cent 100
Republika Çeke Republika Çeke Koruna Çeke CZK Haléř 100
Danimarka Danimarka Krona Daneze kr DKK Øre 100
flamuri Xhibuti Franga Xhibutjane Fr DJF Centime 100
Flamuri Dominika Dollari i Karaibeve Lindore $ XCD Cent 100
Flamuri Republika Dominikane Peso Dominikane $ DOP Centavo 100
Timori Lindor Timori Lindor Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
Centavo
Flag of Ecuador.svg Ekuadori Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
Centavo
Flag of Egypt.svg Egjipti Paundi Egjiptian £ ose ج.م EGP Piastre[F] 100
flamuri El Salvador Colóna Salvadoriane SVC Centavo 100
Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
flamuri Guinea Ekuatoriale Franga Afrikanoqëndrore Fr XAF Centime 100
flamuri Eritrea Nafka e Eritresë Nfk ERN Cent 100
Estonia Estonia Euro EUR Cent 100
Etiopia Etiopia Birri Etiopian Br ETB Santim 100
flamuri Ishujt Falkland Paundi i Ishujve Falkland £ FKP Penny 100
flamuri Ishujt Faroe Krona Daneze kr DKK Øre 100
Króna e Faroeve kr None Oyra 100
flamuri Fixhi Dollari i Fixhit $ FJD Cent 100
Finlanda Finlanda Euro EUR Cent 100
Franca Franca Euro EUR Cent 100
flamuri Polinezia franceze Franga CFP Fr XPF Centime 100
flamuri Gaboni Franga Afrikanoqëndrore Fr XAF Centime 100
flamuri Gambia Dalasi Gambian D GMD Butut 100
Gjeorgjia Gjeorgjia Lari Gjeorgjian GEL Tetri 100
Gjermania Gjermania Euro EUR Cent 100
Flag of Ghana.svg Gana Cedi Ganez GHS Pesewa 100
flamuri Gjibraltari Paundi i Gjibraltarit £ GIP Penny 100
Greqia Greqia Euro EUR Cent 100
flamuri Grenada Dollari i Karaibeve Lindore $ XCD Cent 100
Flag of Guatemala.svg Guatemala Quetzali i Guatemalës Q GTQ Centavo 100
flamuri Guernsey Paund sterlina[C] £ GBP Penny 100
Paundi i Guernsey £ Penny 100
Flag of Guinea.svg Guineja Franga Guineane Fr GNF Centime 100
flamuri Guinea-Bissau Franga Afrikanoperëndimore Fr XOF Centime 100
Flamuri Guajana Dollari Guajanez $ GYD Cent 100
Flag of Haiti.svg Haiti Goruda Haitiane G HTG Centime 100
Flamuri  i Hondurasit Honduras Lempira Hondurase L HNL Centavo 100
Hong Kongu Hong Kongu Dollari i Hong Kongut $ HKD Cent 100
Hungaria Hungaria Florina Hungareze Ft HUF Fillér 100
Islanda Islanda Króna Islandeze kr ISK Eyrir 100
India India Rupia Indiane Rupia Indiane INR Paisa 100
Flag of Indonesia.svg Indonezia Rupia Indoneziane Rp IDR Sen 100
Irani Irani Riali Iranian IRR Dinar 100
Iraku Iraku Dinari Irakian ع.د IQD Fils 1,000
Irlanda Irlanda Euro EUR Cent 100
Flamuri i Ishullit të jeriut Ishulli i Njeriut Paund sterlina[C] £ GBP Penny 100
Paundi Manx £ IMP[N] Penny 100
Izraeli Izraeli New Shekeli Izraelit ILS Agora 100
Italia Italia Euro EUR Cent 100
flamuri Xhamajka Dollari Xhamaikan $ JMD Cent 100
Flag of Japan.svg Japonia Jeni Japonez ¥ JPY Sen[G] 100
flamuri Ishulli Xhersi Paund sterlina[C] £ GBP Penny 100
Pundi i Xhersit £ JEP[N] Penny 100
Flag of Jordan.svg Jordania Dinari Jordanez د.ا JOD Piastre[H] 100
Flag of Kazakhstan.svg Kazakistani Tenge Kazakistanez KZT Tïın 100
Kenia Kenia Shilinga Keniane Sh KES Cent 100
flamuri Kiribati Dollari Australian $ AUD Cent 100
Dollari i Kiribatit[A] $ None Cent 100
Flag of North Korea.svg Koreja e Veriut North Korean won KPW Chon 100
Flag of South Korea.svg Korea Jugore Won Koreanojugor KRW Jeon 100
Kosova Kosova Euro EUR Cent 100
flamuri Kuvajti Dinari Kuvaitian د.ك KWD Fils 1,000
flamuri Kirgistani Somi Kirgistanas лв KGS Tyiyn 100
flamuri Laosi Kipi Laosian LAK Att 100
LettlandLetonia Letonia Latsi Letonez Ls LVL Santīms 100
Flag of Lebanon.svg Libani Paundi Libanez ل.ل LBP Piastre 100
flamuri Lesoto Loti Lesotian L LSL Sente 100
Randi Afrikanojugor R ZAR Cent 100
flamuri Liberia Dollari Liberian $ LRD Cent 100
Flag of Libya.svg Libia Dinari Libian ل.د LYD Dirham 1,000
Lihtenshtajni Lihtenshtajni Franga Zvicerane Fr CHF Rappen 100
Lituania Lituania Litasi Lituanez Lt LTL Centas 100
Luksemburgu Luksemburgu Euro EUR Cent 100
flamuri Makao Pataca i Makaut P MOP Avo 100
Republika e Maqedonisë Maqedonia Dinari Maqedonas ден MKD Deni 100
flamuri Madagaskari Ariary Malasgaj Ar MGA Iraimbilanja 5
flamuri Malavi Kwacha Malauian MK MWK Tambala 100
Malajzia Malajzia Ringgiti Malajzian RM MYR Sen 100
flamuri Maldivet Rufiyaa Maldivian MVR Laari 100
Flag of Mali.svg Mali Franga Afrikanoperëndimore Fr XOF Centime 100
Malta Malta Euro EUR Cent 100
Flamuri i Ishujve Marshall Ishujt Marshall Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
flamuri Mauritania Ouguiya Mauritaniane UM MRO Khoums 5
flamuri Mauritiusi Rupia Mauritiane MUR Cent 100
Flag of Mexico.svg Meksika Peso Meksikane $ MXN Centavo 100
flamuri Federata Mikroneziane Dollari Mikronezian[A] $ None Cent 100
Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
Moldavia Moldavia Leu Moldav L MDL Ban 100
Monaku Monako Euro EUR Cent 100
Mongolia Mongolia Tögrögu Mongolez MNT Möngö 100
Mali i Zi Mali i Zi Euro EUR Cent 100
Flag of Montserrat.svg Montserrati Dollari i Karaibeve Lindore $ XCD Cent 100
Maroku Maroku Dirhami Maroken د.م. MAD Centime 100
Flag of Mozambique.svg Mozambiku Meticali i Mozambikut MT MZN Centavo 100
Flag of Nagorno-Karabakh.svg Republika Nagorno-Karabakh Drami Armenian դր. AMD Luma 100
Drami Nagorno-Karabakh[A] դր. Luma 100
flamuri Namibia Dollari Namibian $ NAD Cent 100
Randi Afrikanojugor R ZAR Cent 100
Flag of Nauru.svg Naurua Dollari Australian $ AUD Cent 100
Dollari Nauruan[A] $ None Cent 100
Nepali Nepali Rupia Nepaleze NPR Paisa 100
Holanda Holanda Euro[I] EUR Cent 100
Flag of New Caledonia.svg Kaledonia e Re Franga CFP Fr XPF Centime 100
Flag of New Zealand.svg Zelanda e Re Dollari Neozelandez $ NZD Cent 100
Flag of Nicaragua.svg Nikaragua Córdoba Nikaraguajan C$ NIO Centavo 100
Flag of Niger.svg Nigeri Franga Afrikanoperëndimore Fr XOF Centime 100
Flag of Nigeria.svg Nigeria Naira Nigeriane NGN Kobo 100
Niue Niue Dollari Neozelandez $ NZD Cent 100
Dollari Niuean[A] $ Cent 100
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Qiproja Veriore Lira Turke Turkish lira symbol black.svg TRY Kuruş 100
Norvegjia Norvegjia Krona Norvegjeze kr NOK Øre 100
Flag of Oman.svg Omani Riali i Omanit ر.ع. OMR Baisa 1,000
Flag of Pakistan.svg Pakistani Rupia Pakistaneze PKR Paisa 100
Palau Palau Dollari i Palaut[A] $ None Cent 100
Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
Flag of Palestine.svg Palestina New Shekeli Izraelit ILS Agora 100
Dinari Jordanez د.ا JOD Piastre[H] 100
Panama Panama Balboa Panameze B/. PAB Centésimo 100
Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
flamuri Papua Guinea e Re Kina e Papuas dhe Guinesë së Re K PGK Toea 100
Flamuri Paraguai Guaraní Paraguajan PYG Céntimo 100
Peru Peru Nuevo Soli Peruan S/. PEN Céntimo 100
Filipinet Filipinet Peso Filipinas PHP Centavo 100
Flag of the Pitcairn Islands.svg Ishujt Pitcairn Dollari Neozelandez $ NZD Cent 100
Dollari i Ishujve Pitcairn[A] $ Cent 100
Polonia Polonia Złoty Polak PLN Grosz 100
Portugalia Portugalia Euro EUR Cent 100
flamuri Katari Riyal i Katarit ر.ق QAR Dirham 100
Rumania Rumania Lei Rumun L RON Ban 100
Rusia Rusia Rubla ruse руб. RUB Kopek 100
Ruanda Ruanda Franga Ruandeze Fr RWF Centime 100
Flag of Saba.svg Saba Dollari Amerikan $ USD Cent 100
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Republika Arabe Sahrawi Dinari Algjerian د.ج DZD Santeem 100
Ouguiya Mauritaneze UM MRO Khoums 5
Dirham Maroken د. م. MAD Centime 100
Peseta Sahrawi[J] Ptas Centime 100
Flag of Saint Helena.svg Shën Helena Paundi i Shën Helenës £ SHP Penny 100
bandiera Saint Kits dhe Nevis Dollari i Karaibeve Lindore $ XCD Cent 100
bandiera Shën Lucia Dollari i Karaibeve Lindore $ XCD Cent 100
Flamuri Shën Vincenti dhe Grenadinet Dollari i Karaibeve Lindore $ XCD Cent 100
Samoa Samoa Tālā Samoane T WST Sene 100
San Marino San Marino Euro EUR Cent 100
Sao Tome dhe Principe Sao Tome dhe Principe Dobra e Sao Tome dhe Principes Db STD Cêntimo 100
Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudite Riali Saudit ر.س SAR Halala 100
Senegali Senegali Franga Afrikanoperëndimore Fr XOF Centime 100
Serbia Serbia Dinari Serb дин. ose din. RSD Para 100
Sejshellet Sejshellet Rupia e Sejshelleve SCR Cent 100
flamuri Sierra Leone Leone e Sierra Leones Le SLL Cent 100
Singapori Singapori Dollari i Bruneit $ BND Sen 100
Dollari i Singaporit $ SGD Cent 100
Flag of Sint Eustatius.svg Sint Eustatius Dollari Amerikan $ USD Cent 100
Flag of Sint Maarten.svg Sint Maarten Guilder i Antileve Holandeze ƒ ANG Cent 100
Sllovakia Sllovakia Euro EUR Cent 100
Flag of Slovenia.svg Sllovenia Euro EUR Cent 100
bFlamuri Ishujt Solomon Dollari i Ishujve Solomon $ SBD Cent 100
Flag of Somalia.svg Somalia Shilinga Somaleze Sh SOS Cent 100
Flag of Somaliland.svg Somaliland Shilinga e Somalilandit Sh None Cent 100
flamuri Afrika jugore Randi Afrikanojugor R ZAR Cent 100
Ishujt e Xhorxhias Jugore dhe Sanduiçit të Jugut Ishujt e Xhorxhias Jugore dhe Sanduiçit të Jugut Paund sterlina £ GBP Penny 100
Paundi i Ishujve të Xhorxhias Jugore dhe Sanduiçit të Jugut[A] £ None Penny 100
Flag of South Ossetia.svg Osetia e Jugut Rubla Ruse р. RUB Kopek 100
Spanja Spanja Euro EUR Cent 100
Sudani i Jugut Sudani i Jugut Paundi i Sudanit të Jugut £ SSP Piastre 100
flamuri Sri Lanka Rupia e Sri Lankës Rs or රු LKR Cent 100
flamuri Sudani Paundi Sudanez £ SDG Piastre 100
bandiera Surinami Dollari i Surinames $ SRD Cent 100
Suazilendi Suazilendi Lilangeni i Suazilendit L SZL Cent 100
Suedia Suedia Krona Suedeze kr SEK Öre 100
flamuri Zvicra Franga Zvicerane Fr CHF Rappen[K] 100
Flag of Syria.svg Siria PAundi Sirian £ or ل.س SYP Piastre 100
Taivani Taivani Dollari i Ri Taivanez $ TWD Cent 100
Taxhikistani Taxhikistani Somoni Taxhkistanez ЅМ TJS Diram 100
Tanzania Tanzania Shilinga Tanzaniane Sh TZS Cent 100
Tailanda Tailanda Bahti Tailandez ฿ THB Satang 100
flamuri Togo Franga Afrikanoperëndimore Fr XOF Centime 100
Tonga Tonga Paʻanga e Tongos T$ TOP Paʻanga e Tongos[L] 100
Flag of Transnistria.svg Transnistria Rubla Transinistriane р. PRB[N] Kopek 100
Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidadi dhe Tobago Dollari i Trinidadit dhe Tobagos $ TTD Cent 100
Flag of Tristan da Cunha.svg Tristan da Cunha Paundi i Shën Helenës £ SHP Penny 100
Paundi i Tristan da Cunha[A] £ Penny 100
Tunizia Tunizia Dinari Tunizian د.ت TND Millime 1,000
Turqia Turqia Lira Turke Turkish lira symbol black.svg TRY Kuruş 100
Flamuri Turkmenistani Manati Turkmen m TMT Tennesi 100
Ishujt e Turks dhe Caicos Ishujt e Turks dhe Caicos Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
Flag of Tuvalu.svg Tuvalu Dollari Australian $ AUD Cent 100
Dollari Tuvaluan $ None Cent 100
Flag of Uganda.svg Uganda Shilinga Ugandeze Sh UGX Cent 100
Ukraina Ukraina Hryvnia Ukrainase UAH Kopiyka 100
Flag of the United Arab Emirates.svg Emiratet e Bashkuara Arabe Dirhami i Emirateve të Bashkuara Arabe د.إ AED Fils 100
Britania e Madhe Britania e Madhe Paund sterlina[C] £ GBP Penny 100
Flag of the United States.svg SHBA Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
Flag of Uruguay.svg Uruguai Peso Uruguajane $ UYU Centésimo 100
Uzbekistani Uzbekistani Somi Uzbekistanas лв UZS Tiyin 100
Vanuatu Vanuatu Vatu i Vanuatus Vt VUV
Flag of the Vatican City.svg Vatikani Euro EUR Cent 100
Flag of Venezuela.svg Venezuela Bolívari Venezuelian Bs F VEF Céntimo 100
Vietnami Vietnami Dồngu Vietnamez VND Hào[M] 10
Flamuri Wallis dhe Futuna Franga CFP Fr XPF Centime 100
Flamuri Jemeni Riali i Jemenit YER Fils 100
Flag of Zambia.svg Zambia Kwacha Zambian ZK ZMW Ngwee 100
Flag of Zimbabwe.svg Zimbabveja Pula e Bocvanës P BWP Thebe 100
Paund sterlina[C] £ GBP Penny 100
Euro EUR Cent 100
Randi Afrikanojugor R ZAR Cent 100
Dollari Amerikan $ USD Cent[D] 100
Dollari Zimbabves $ ZWL Cent 100

Shënime[redakto | redakto tekstin burimor]

A Kjo valutë nuk përdoret në qarkullimin e përditshëm, por është valuta ligjore. Prodhohet dhe emetohet vetëm për data pëkujtimore.
B Kjo valutë po del nga përdorimi për rivlerësim ose për një valutë tjetër, por është sërish ligjore.
C Kartmonedhat Britanike emetohen nga Banka e Anglisë dhe nga disa banka në Skoci dhe Irlandën Veriore.[5]
D Një cent është e barabartë me 10 mill (shqiptohet “mil” ose “mille”), dhe (për Dollarin Amerikan) dhjetë cent janë të barabarta me një dime.[6]
E Një jiao është e barabartë me dhjetë fen.
F Një piastre është e barabartë me dhjetë millime.
G Një sen është e barabartë me dhjetë rin.
H Një piastre është e barabartë me dhjetë fils dhe një dirham është e barabartë me 10 piastra.
I Megjithëse pjesë e Holandës, ishujt e Bonaire, Sint Eustatius, dhe Saba nuk e përdorin euron, ato përdorin Dollarin Amerikan.
J Katër valuta përdoren në shtetin me njhje të kufizuar të Republikës Arabe Sahrawi, e cila pretendon territorin e Saharasë Perëndimore.
K Rappen është Gjermanisht; në Frengjisht është centime; në Italisht është centesimo.
L Një qind Paʻanga të Tongos janë të barabarta me një hau.
M Një hào është e barabartë me dhjetë xu.
N Kodi i valutës nuk njihet nga ISO 4217 por përdoret në treg.

See also[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Field Listing: Exchange Rates. The World Factbook. Central Intelligence Agency. Vizituar në 8. Shtator 2010.
  2. ^ Table A.1 (E) — Currency and funds code list. Swiss Association for Standardization. ISO. Vizituar në 24 February 2013.
  3. ^ a b ISO 4217 currency and funds name and code elements. International Organization for Standardization. Vizituar në 23. Janar 2011.
  4. ^ Werner Antweiler (2006): Currencies of the World. University of British Columbia. Vizituar në 5. Dhjetor 2006.
  5. ^ Banknotes. Bank of England. Vizituar në 5. Dhjetor 2006.
  6. ^ The Coinage Act of 1792. Vizituar në 5. Dhjetor 2006.

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]