Lista e motove kombëtare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Motoja kombëtare është një fjalë ose fjali të cilën e përdor një komb për qëllime promovimi dhe identifikimi.

Më poshtë është lista e shteteve të ndara sipas kontinenteve me motot kombëtare përkatëse.

Shtetet sipas kontinenteve[redakto | redakto tekstin burimor]

Evropë[redakto | redakto tekstin burimor]

Shteti Origjinal Shqip
Shqipëria Ti Shqipëri më jep nder më jep emrin shqiptar Ti Shqipëri më jep nder më jep emrin shqiptar
Andorra "Virtus Unita Fortior" Bashimi i shendetshem eshte i forte.
Austria Land der Berge, Land am Strome Vend i maleve , vend anës lumi.
Azerbajxhani Azərbaycan marşi Marsi i Azerbarxhanit.
Belgjika Eendracht maakt macht (Dutch) Bashkimi Te Jep Fuqi.
Bjellorusia s'ka s'ka
Bosnja dhe Hercegovina s'ka s'ka
Britania e Madhe Dieu et mon droit Zoti dhe e drejta ime.
- Anglia Dieu et mon droit Zoti dhe e drejta ime.
- Skocia In My Defens God Me Defend Në Mbrojtjen Time Zot Më Mbron
- Uellsi Cymru am byth Uellsi përgjithmonë
- Irlanda Veriore Dieu et mon droit Zoti dhe e drejta ime.
Bullgaria Съединението прави силата Bashkimi Ben Fuqine
Republika Çeke Pravda vítězí E Verteta Qendron
Danimarka Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke Ndihma e Zotit , Dashuria e njerzve E Ben Danimarken te fortë
Estonia Heade üllatuste maa Vendi i Surprizave te Zotit
Finlanda s'ka s'ka
Franca Liberté, Égalité, Fraternité Liri,Barazi,Vëllazëri
Gjermania Einigkeit und Recht und Freiheit Bashkim , Drejtesi dhe Liri
Greqia Ελευθερία ή Θάνατος Liri ose vdekje
Holanda Je maintiendrai Unë do te Vazhdoj
Hungaria Cum Deo pro Patria et Libertate Me Ndihmen e Zotit per Atdhe dhe Liri
Irlanda Fé Mhóid Bheith Saor Betuar per Liri
Islanda s'ka s'ka
Italia Fratelli d'Italia [Inno di Mameli] Vellezër të Italisë
Republika e Maqedonisë Слобода или смрт! Liri ose vdekje!
Kosova Feja e shqiptarit është shqiptaria Feja e shqiptarit është shqiptaria
Kroacia Bog i Hrvati Zoti dhe Kroatet
Letonia Tautos jėga vienybėje Forca e Kombit Qendron ne Bashkim
Lihtenshtajni Für Gott, Fürst und Vaterland Per Zotin , Princin dhe Vatanin
Lituania Tēvzemei un Brīvībai Vatan dhe Liri
Luksemburgu Mir wëlle bleiwe wat mir sinn Ne Deshirojme Te Mbetemi Ato Qe Jemi
Mali i Zi Čojstvo i junaštvo Njerzimi dhe Heroizmi
Malta Repubblika ta' Malta Republika e Maltes
Moldavia Limba nostra-i o Comoara Gjuha Jone është Thesar
Monako Deo juvante Me Ndihmen e Zotit
Norvegjia Alt for Norge Çdo GJe Per Norvegjine
Polonia Bóg, Honor, Ojczyzna Zot , Nder , Vatan
Portugalia s'ka s'ka
Qipro Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι Unë nuk Harroj dhe Unë Luftoj
Rumania Nihil Sine Deo Asgje Pa Zotin
Rusia s'ka s'ka
San Marino Libertas Liri
Serbia Само слога србина спасава. Vec Bashkimi E Shpeton Serbin
Sllovenia s'ka s'ka
Sllovakia Verní sebe, svorne napred! Besnik Ndaj Vetes Sone, Sebashku Perpara
Spanja Plus Ultra Më tej dhe Përtej
Suedia För Sverige - i tiden Për Suedinë - Me Kohen
Turqia Yurtta sulh, cihanda sulh Paqe Në Atdhe, Paqe Në Botë
Ukraina Воля, Злагода, Добра (Volya, Zlahoda, Dobra) Liri, Akord, Mirësi
Vatikani s'ka
Zvicra Unus pro omnibus, omnes pro uno Një për të gjithë, të gjithë për një.

Amerikë Jugore[redakto | redakto tekstin burimor]

Shteti Origjinal Shqip
Argjentina : En unión y libertad Në Bashkimin dhe Liri
Bolivia "¡La unión es la fuerza!" "Bashkimi është fuqi!"
Brazili Ordem e progresso Rendi dhe Progresi
Ekuadori : Dios, patria y libertad Zoti, atdheu dhe liria
Guiana One People, One Nation, One Destiny Një Popull, Një Komb, një Komb
Kili Por la razón o la fuerza Permes Arsyes ose nga Forca
Kolumbia Libertad y orden Liri dhe Rend
Panama Pro mundi beneficio Për të mirën e botës
Paraguai Paz y justicia Paqe dhe Drejtësi
Peru Firme y feliz por la unión Qendrueshmeri dhe Lumturi për Bashkim
Surinami Justitia, pietas, fides Drejtësia, devotshmëri, besnikëri
Uruguai : Libertad o Muerte Ja Vdekje Ja Liri
Venezuela Dios y Federación Zot dhe Federatë

Amerika Veriore[redakto | redakto tekstin burimor]

Shteti Origjinal Shqip
Antigua dhe Barbuda Each endeavouring, all achieving[ Secili përpiqet, të gjitha arrijnë
Bahamet Forward, Upward, Onward Together Perpara, Lart, Tutje, Sëbashku
Barbadosi Pride and Industry Krenaria dhe Industri
Belize Sub umbra floreo Nën hije unë lulëzojë
Dominika Après Bondié, C'est la Ter Pas Zotit, Toka
Grenada Ever Conscious of God We Aspire, and Advance as One People Gjithmone te Pergjegjshem per Zotin Ne Aspirojme, dhe Avancojme si një Popull
Guatemala Libre Crezca Fecundo Kultivoj pa Pagesë dhe Prodhoj
Haiti L'union fait la force Bashkimi bën Fuqinë
Hondurasi Libre, Soberana E Independiente Liri, Sovranitet Dhe Pavaresi
Kanadaja A mari usque ad mare Nga Deti në Det
Kosta Rika Vivan siempre el trabajo y la paz Rroftë Puna dhe Paqja
Kuba Patria o muerte atdhe ose Vdekje
Meksika Patria, Libertad, Trabajo y Cultura Atdhe, Liri, Punë dhe Kulturë
Nikaragua En Dios Confiamos Në Zot ne Besojmë
Republika Dominikane Dios, Patria, Libertad Zot, Atdhe, Liri
Saint Kits dhe Nevis Country Above Self Shteti Mbi Vetëqeverisjen
Santa Lucia The land, the people, the ligh Toka, Njerëzit, Drita
Shën Vincenti i Grenadines Pax et justitia Paqe dhe Drejtesi
El Salvadori Dios, Unión, Libertad Zot, Bashkim, Liri
ShBA-të In God We Trust(official)/E Pluribus Unum(traditional) . Në Zot ne besojmë(zyrëtare)/Nga shumë një(tradicionale).
Trinidad dhe Tobago Together we aspire, together we achieve Së bashku ne do të synojmë, së bashku kemi arritur
Xhamajka Out of many, One People Nga shumë, një Popull

Azi[redakto | redakto tekstin burimor]

Shteti Origjinal Shqip
Armenia Մեկ Ազգ, Մեկ Մշակույթ (Mek Azg, Mek Mshakouyt) Nje Kob, Nje Kulture
Arabia Saudite لا إله إلا الله محمد رسول الله Nuk ka Zot tjeter që meriton të adhurohet pos Allahut, dhe Muhamedi është rob dhe i dërguari i Tij.
Azerbajxhani s'ka s'ka
Bahraini s'ka s'ka
Bangladeshi Nationalism, Secularism, Socialism, and Democracy Nacionalizmi, Sekularizmi, Socializmi dhe Demokracia
Brunei Sentiasa berbuat kebajikan dangan petunjuk Allah Gjithnjë në shërbim me ndihmën e Allahut
Butania s'ka s'ka
Birmania s'ka s'ka
Emiratet e Bashkuara الله , الوطن , الرئيس Zoti, Kombi, Presidenti
Filipinet Maka-Diyos, Makatao, Makakalikasan at Makabansa Për Zotin, Njerëzit, Natyren dhe Shtetin
Gjeorgjia ძალა ერთობაშია!(Dzala ertobashia) Fuqia është Bashkim
India सत्यमेव जयते (Satyameva Jayate) E verteta vetëm triumfon
Indonezia Bhinneka Tunggal Ika Uniteti në diversitet
Iraku الله أكبر Allahu është më i Madhi
Irani استقلال, آزادي, جمهوري اسلامي Pavarësi, Liri, Republikë Islamike
Izraeli s'ka s'ka
Japonia s'ka s'ka
Jemeni الڷه، الوطن، الثورة، الوحدة (Allāh, Al-Waṭan, Ath-Thawrah, Al-Waḥdah) Zoti, Kombi, Revolucioni, Uniteti
Jordania الله، الوطن، الملك Zoti, Kombi, Mbreti
Kamboxhia (Chéat, Sasna, Preăhmôhaksât) Vendi, Feja, Mbreti
Katari دولة قطر(Dawlat Qatar) Shteti i Katarit
Kazakistani Менің Қазақстаным Kazakistani Im
Kina s'ka s'ka
Kirgistani Кыргыз Республикасы Republika e Kirgistanit
Koreja Jugore I Sjell te Mirë Botes Njerezore
Koreja Veriore Komb i Fuqishëm dhe i Begatë
Kuvajti دولة الکوݐت(Dawlat al-Kuwait) Shteti i Kuvajtit
Laosi Paqja, Pavarësia, Demokracia, Uniteti dhe Prosperiteti
Libani کلنا للوطن للملى للمل Ne të gjithë jemi për vendin, i Lartësuari dhe Flamuri
Malajzia Bersekutu Bertambah Mutu Bashkimi bën Fuqinë
Maldives الدولة ا۔لحلدݐبݐة (Al-Dawlat Al-Mahaldheebiya Shteti i Mahal Dibijat
Mongolia s'ka s'ka
Nepali जननी जन्मभूमिष्च स्वर्गादपि गरियसि Nëna dhe atdheu janë më të mëdha se qielli
Omani s'ka s'ka
Pakistani اتحاد، تنظيم، يقين مُحکم Bashkim, Disciplinë, Besim
Qipro Δεν ξεχνώ και αγωνίζομα Unë nuk e harroj dhe unë përpiqemi
Tajvani s'ka s'ka
Rusia С Нами Бог (S Nami Bog Zoti Është me Ne
Shiri Lanka s'ka s'ka
Singapuri Majulah Singapura Perpara Singapore
Siria وحدة ، حرية ، اشتراكية (Waḥdah, Ḥurrīyah, Ishtirākīyah) Uniteti Liria, Socializmi
Tailanda Chat, Satsana, Phra Mahakasat Shteti Besimi, Mbrati
Taxhikistani s'ka s'ka
Timori Lindor Honra, pátria e povo Nder, atdhe dhe njerëz
Turkmenistani s'ka s'ka
Turqia Yurtta Barış, Dünyada Barış Paqe në shtëpi, Paqe në botë
Uzbekistani s'ka s'ka
Vietnami Ðộc lập, Tự do, Hạnh phúc Liri, pavarësi, Lumturi

Afrikë[redakto | redakto tekstin burimor]

Shteti Origjinal Shqip
Afrika e Jugut !ke e: ǀxarra ǁke Njerëz të ndryshëm bashkohuni.
Afrika Qendrore Unité, Dignité, Travail Bashkim, Dinjitet, Punë
Algjeria بالشعب وللشعب Nga njerëzit për njerëzit
Angola Angola Avante! Përpara Angola
Benini Fraternité, Justice, Travail Vëllazëri, Drejtësi, Punë
Botsvana Pula Shi
Bregu i Fildishtë Union - Discipline - Travail Bashkim, Disciplinë, Punë
Burkina Faso Unité, Progrès, Justice Uniteti Progresi, Drejtësia
Burundi Unité, Travail, Progrès Uniteti Puna, Progresi
Çadi Unité, Travail, Progrès Uniteti Puna, Progresi
Egjipti جمهورݐة مصر العربݐة (Jumhūriyyat Masr al-'Arabiyya) Republika Arabe e Egjiptit
Eritrea دولة إرترݐا (Dawlat Iritrīya), "Hagere Ertra" Shteti i Eritreas
Etiopia "Itiyopia tabetsih edewiha habe Igziabiher" Etiopia ngre duart e saj mbi Zotin
Gaboni Union, Travail, Justice Uniteti Puna, Progresi
Gambia Progress,Peace, Prosperity Progresi Paqe, Prosperitet
Gana Freedom and Justice Liri dhe Drejtesi
Guineja Travail, Justice, Solidarité Puna, Drejtësia, Solidariteti
Guineja Bizare Unidade, Luta, Progresso Unitetit, Lufta, Progresi
Guineja Ekuatoriale Unidad, Paz, Justicia Uniteti, Paqja, Drejtësia
Kameruni Paix - Travail - Patrie Paqja - Puna - Atdheu
Kenia Harambee Le të punojmë së bashku
Kape Verde República de Cabo Verde Republika e Cape Verdes
Komoros Unité, Justice, Progrès Uniteti, Drejtësia, Progresi
Republika e Kongos Unité, Travail, Progrès Uniteti Puna, Progresi
Kongo (RD) Justice - Paix - Travail Drejtësia - Paqja - Puna
Lesotho Khotso, Pula, Nala Paqja Freskia, Prosperiteti
Liberia The love of liberty brought us here Dashuria e lirisë na solli ne këtu
Libia Freedom, Justice, Democracy. Liria, Drejtësia, Demokracia.
Madagaskar Fitiavana, Tanindrazana, Fandrosoana Dashuria, Toka e Stergjysheve, Progres
Malevia Unity and Freedom Unitetit dhe Liria
Mali Un peuple, un but, une fo Një popull, një synim dhe një besimi
Maroku الله، الوطن، الملك (Allāh, Al-Waṭan, Al-Malīk) Zoti, Shteti, Mbreti
Mauritania شرف، إخاء، عدالة or Honneur, Fraternité, Justice Nder, Vellazeri, Drejtesi
Mauritius Stella Clavisque Maris Indici Yll dhe kyç i Oqeanin Indian
Mozambiku República de Moçambique Republika e Mozambikut
Namibia Unity, liberty, justice Uniteti, liria, drejtësia
Nigeri Fraternité, Travail, Progrès Vëllazëri Puna, Progres
Nigeria Unity and Faith, Peace and Progress Uniteti dhe Besim, Paqe dhe Progres
Ruanda Ubumwe, Umurimo, Gukunda Igihugu Unitet Puna, Patriotizmi
Sao Tome dhe Principe Unidade, Disciplina, Trabalho Uniteti, Disiplina, Puna
Senegali Un peuple, un but, une foi Një popull, një synimi, dhe një besimi
Sejelles Finis coronat opus Të kurora në fund të punës
Siera Leone Unity, freedom, justice Uniteti, liria, drejtësia
Somalia Jamhuuriyadda Soomaaliya Republika e Somalisë
Suazilandia Siyinqaba Ne jemi kala
Sudani النصر لنا (An-Naṣr Linā): Fitorja është e jona
Tanzania Uhuru na Umoja Liria dhe Unitetit
Togo Travail, Liberté, Patrie Puna, Liria, Atdheu
Tunizi حرية، نظام، عدالة (Ḥurrīyah, Niẓām,ʿAdālah) Liri, rend, drejtësi
Uganda For God and My Country Per Zotin dhe Vendin Tim
Xhibuti Itixaad, Gudboonaan, Ammaan and Unité, Égalité, Paix Unitet Barazi, Paqe
Zambia One Zambia, One country Një Zambia, Nje Vend
Zimbabveja Unity, Freedom, Work Uniteti, Liria, Puna

Oqeania[redakto | redakto tekstin burimor]

Shteti Origjinal Shqip
Australia Advance Australia Perpara Australia
Kiribati Te mauri, te raoi ao te tabomoa "Shëndetin Paqe dhe Lulëzim "
Ishujt Marshall Jepilpilin ke Ejukaan Arritja përmes përpjekjeve të përbashkëta
Federata Mikroneziane Peace, Unity, Liberty Paqja, Unitetit, Liri
Fixhi Rerevaka na Kalou ka Doka na Tui Frike Perendisë dhe nder Mbretereshes
Nauru God's will first Vullnet Perendise se Pare
Zelanda e Re Onward Progresivitet
Palau Republic of Palau Republika e Palaut
Papua Guinea e Re Unity in Diversity Unitetit në diversitet
Ishujt Solomon To lead is to serve Të Udheheqesh është që të shërbejsh
Samoa Fa'avae i le Atua Samoa Zoti është themeli i Samoas
Tonga Ko e ʻOtua mo Tonga ko hoku tofiʻa Zoti dhe Tonga janë trashëgimia ime!
Tuvalu Tuvalu mo te Atua Tuvalu për të Plotfuqishmin
Vanuatu Long God yumi stanap Le të qëndrojmë të fortë në Perëndi