Nanoteknologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Që sot madhësia e një transistori (në foto) të një mikroprocesori, ndodhet në kufinjtë e nanoteknologjisë. Transistorët e tanishëm kanë një madhësi prej 65 nm.

Nanoteknologjia ( nga greq. νανοτεχνολογία; νάννος [nános] = xhuxh; τέχνη [tehni] = mjeshtri, zejtari, art dhe, λογία [logia] = fjalosje, diskutim) është një fushë eksperimentale e shkencës së zbatuar dhe teknologjisë që merret me mbikëqyrjen dhe shfrytëzimin e ndërtimtarisë së lëndës në një shkallë nën 100 nanometra. Qëllimi i nanoteknologjisë është krijimi i lëndëve dhe aparateve dhe pajisjeve të reja duke përdorur një atom ose molekulë të vetme (p.sh. qarqe elektronike) me veti të shkallës nano. Një nanometër është 1/1000.000.000 m (1 e miliardëta pjesë e metrit). Pritet që nanoteknologjia të japë një ndihmesë të rëndësishme në fushën e kompjuterikës, të gjysmëpërçuesve,bioteknologjisë, mjekësisë dhe energjisë.

Historia e nanoteknologjisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Kërkimet nanoteknologjike sot[redakto | redakto tekstin burimor]

Fushat e zbatimit të nanoteknologjisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]