Informacioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Shkronja "i" është shenjë ndërkombëtare e informacionit.

Informacion (lat. informatio = formim; arsimim; lajm-ërim; njoftim; sqarim) quhet lajmi, d.m.th. dituria, e përçuar e sistemit të shenjave të çfarëdo lloji. Në përgjithësi informacion është çfarëdo lloj lajmi apo tregimi, çfarëdo bashkënjësim (komunikim) i shkruar apo gojor (i folur), është mjet njohës i mjedisit. Informacioni është diçka që mund të mësojmë, njohim apo kuptojmë. Në gjuhën e përditshme do të thotë njouri apo dituri rreth një çështjeje apo ecurie. Informacioni, në një përkufizim më të gjerë, është mbledhja, përpunimi dhe renditja e një të dhëne që shton diturinë dhe njohurinë e marrësit. Me fjalë të tjera, informacioni është rrethana në të cilën e dhëna është marrë.

Një përcaktim të saktë e të pranueshëm nga të gjithë për informacionin nuk ka.

Informacioni është koncept i përdorur gjerësisht në shumë fusha të jetës së përditshme. j,hvhgcbchjv vbmbvmvbbnnvnbvn

Informacioni dhe lajmi[redakto | redakto tekstin burimor]

Matja e informacionit[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]