Inteligjenca artificiale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Inteligjenca artificiale (IA) është inteligjenca e makinave dhe dega e shkencës kompjuterike që ka për qëllim krijimin e saj. Tekstet e librave përkufizojnë këtë fushë si "studimi dhe dizajnimi i agjentëve inteligjent " [1] ku një agjent inteligjent është një sistem që e percepton mjedisin e tij dhe merr masa për të maksimizuar shanset e tij për sukses [2]. John McCarthy, i cili solli termin më 1956,[3] e përkufizon si "shkenca dhe inxhinieria e bërjes së makinave inteligjente "[4] .

Fusha u themelua mbi pohimin se një veti qendrore e njerëzve, inteligjenca (urtësia e njeriut) mund të përshkruhet me hollësi të mjaftueshme sa të mund të simulohet nga një makinë [5]. Kjo ngre çështje filozofike për natyrën e mendjes dhe etikën e krijimit të qenieve artificiale, çështje të cilat janë trajtuar nga miti, trillimi dhe filozofia që në lashtësi[6].

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Në lashtësi, krijimi i makinave dhe qenieve artificiale janë paraqitur në mitet greke, si Talosi i Kretës, robotët e artë të Hefestit dhe Galatea e Pigmaljonit [7].

Mekanika është zhvilluar nga filozofët dhe matematikanët që në antikitetit. Studimi i logjikës çoi direkt në shpikjen e kompjuteri dixhital elektronik i programueshëm, bazuar në punën e matematikanit Alan Turing dhe të tjerë. Teoria e llogaritjes e Turing sugjeroi se një makinë që vepron mbi simbole të thjeshta si "0" dhe "1", mund të simulojnë çdo arsyetim të mundshëm matematikore[8].

Kjo, së bashku me zbulimet e rishta në neuroshkencë, teorinë e informacionit dhe kibernetikë, frymëzoi një grup të vogël studiuesish të fillojnë të marrin parasysh seriozisht mundësinë e ndërtimit të një truri elektronik [9].

Fusha e studimit për Inteligjencë Artificiale është themeluar në një konferencë në kampusin e Dartmouth College në verën e vitit 1956[10]. Të pranishmit, përfshirë John McCarthy, Marvin Minsky, Allen Newell dhe Herbert Simon, u bënë krerët e studimit në Inteligjencë Artificiale për disa dekada. [11] Ata dhe studentët e tyre shkruan programet që, për shumicën e njerëzve, ishin thjesht të mahnitshme: [12] kompjuterët zgjidhnin problema të algjebrës, duke vërtetuar teorema logjike dhe të duke folur anglisht[13]. Nga mesi i viteve 1960, hulumtimi në SHBA u financuar kryesisht nga Departamenti i Mbrojtjes[14] dhe laboratorët ishin të shpërndarë përreth globit[15]. Themeluesit e Inteligjencës artificiale ishin thellësisht optimistë për të ardhmen e fushës së re: Herbert Simon parashikoi se "makina do të jetë në gjendje, brenda njëzet vjetësh, të bëjë çfarëdo pune që mund të bëjë një njeri"[16] dhe Marvin Minsky e mbështeti, duke shkruar se «brenda një brezi [...] problemi i krijimit të “inteligjencës artificiale”, do të jetë zgjidhur në thelb.»[17].

Probleme[redakto | redakto tekstin burimor]

Problemi i përgjithshëm i simulimit apo krijimit të një inteligjence, është i ndarë në disa nën-problemeve. Këto përbëhen nga tipare të veçanta ose aftësi që studiuesit do të donin të shfaqte një sistem inteligjent. Tiparet e përshkruara më poshtë kanë tërhequr më shumë vëmendje [18].

Përfundime, argumentime, zgjidhja e problemeve[redakto | redakto tekstin burimor]

Paraqitja e njohurive[redakto | redakto tekstin burimor]

Planifikimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Mësimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Përpunimi i gjuhës së natyrës[redakto | redakto tekstin burimor]

Montimi dhe manipulimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Perceptimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Inteligjenca sociale[redakto | redakto tekstin burimor]

Kreativiteti[redakto | redakto tekstin burimor]

Zbulime të përgjithshme[redakto | redakto tekstin burimor]

Qasje[redakto | redakto tekstin burimor]

Mjete[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Burimi[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ Poole, Mackworth & Goebel 1998, p. 1 (who use the term "computational intelligence" as a synonym for artificial intelligence). Other textbooks that define AI this way include Nilsson (1998), and Russell & Norvig (2003) (who prefer the term "rational agent") and write "The whole-agent view is now widely accepted in the field" (Russell & Norvig 2003, p. 55)
 2. ^ This definition, in terms of goals, actions, perception and environment, is due to Russell & Norvig (2003). Other definitions also include knowledge and learning as additional criteria.
 3. ^ Although there is some controversy on this point (see Crevier 1993, p. 50), McCarthy states unequivocally "I came up with the term" in a c|net interview. (See Getting Machines to Think Like Us.)
 4. ^ See John McCarthy, What is Artificial Intelligence?
 5. ^ See the Dartmouth proposal, under Philosophy, below.
 6. ^ Kjo është një ide qendrore e Pamela McCorduck 'Makina që mendojn. Ajo shkruan: "Më pëlqen të mendoj inteligjencën artificiale, si apoteozë shkencore e një tradite të respektuar kulturore. "(McCorduck 2004, p. 34) "Artificial intelligence in one form or another is an idea that has pervaded Western intellectual history, a dream in urgent need of being realized." (McCorduck 2004, p. xviii) "Our history is full of attempts—nutty, eerie, comical, earnest, legendary and real—to make artificial intelligences, to reproduce what is the essential us—bypassing the ordinary means. Back and forth between myth and reality, our imaginations supplying what our workshops couldn't, we have engaged for a long time in this odd form of self-reproduction." (McCorduck 2004, p. 3) She traces the desire back to its Hellenistic roots and calls it the urge to "forge the Gods." (McCorduck 2004, p. 340-400)
 7. ^ AI in Myth:
 8. ^ This insight, that digital computers can simulate any process of formal reasoning, is known as the Church-Turing thesis.
 9. ^ AI's immediate precursors: See also Stampa:See section. Among the researchers who laid the foundations of AI were Alan Turing, John Von Neumann, Norbert Weiner, Claude Shannon, Warren McCullough, Walter Pitts and Donald Hebb.
 10. ^ Dartmouth conference:
  • McCorduck 2004, pp. 111–136
  • Crevier 1993, pp. 47–49, who writes "the conference is generally recognized as the official birthdate of the new science."
  • Russell & Norvig 2003, p. 17, who call the conference "the birth of artifcial intelligence."
  • NRC 1999, pp. 200–201
 11. ^ Hegemony of the Dartmouth conference attendees:
 12. ^ Russell and Norvig write "it was astonishing whenever a computer did anything kind of smartish." Russell & Norvig 2003, p. 18
 13. ^ "Golden years" of AI (successful symbolic reasoning programs 1956-1973): The programs described are Daniel Bobrow's STUDENT, Newell and Simon's Logic Theorist and Terry Winograd's SHRDLU.
 14. ^ DARPA pours money into undirected pure research into AI during the 1960s:
 15. ^ AI in England:
 16. ^ Simon 1965, p. 96 quoted in Crevier 1993, p. 109
 17. ^ Minsky 1967, p. 2 quoted in Crevier 1993, p. 109.
 18. ^ This list of intelligent traits is based on the topics covered by the major AI textbooks, including: