Ekonomia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Gjendeni te artikulli Ekonomia. Për shprehjet e ngjashme në shkrim, kuptim apo tingëllim, shikoni këtu.
Lakorja e inflacionit ekonomik

Ekonomia - Ky term rrjedh nga greqishtja e vjetër nga fjala οἶκος [oikos], dhe do të thotë "shtëpi, tempull, kamp, hallë" dhe fjala νόμος [nomos], që do të thotë zakon, rregull, konventë që fjalë për fjalë don të thotë "rregull shtëpiak."

Ekonomia është një shkencë shoqërore që merret me studimin e prodhimit, shpërndarjes dhe konsumit të të mirave dhe shërbimeve. Ndryshe, ekonomia njihet si shkencë e cila studion të gjitha marrëdhëniet që zhvillohen gjatë një procesi ekonomik, qofshin ato mes qenieve njerëzore, qenieve njerëzore dhe mjeteve të prodhimit apo qenieve njerëzore dhe politikave të prodhimit.

Përkufizimi i mësipërm është një nga shumë përkufizimet e formuluara nga ana e ekonomistëve të famshëm botërorë. Tërësia e marrëdhënieve në prodhim që i përgjigjet një shkalle të caktuar të zhvillimit të forcave prodhuese në një rend shoqëror.

Një përcaktim ekonomik nga një përcaktim tjetër ndyshon në varësi të periudhës se kur është bërë apo edhe nga studiuesi (sipas qasjeve) që ka bërë atë përcaktim.

 • Ekonomia është një fushe studimore dinamike, e cila gjithnjë e më shumë zgjerohet kështu rrethi i përfshirshmërisë sa shkon e rritet. Në këtë kontekst, për studim më të lehtë dhe më të detajuar ekonomia ndahet në pjesë. Ndarja e ekonomisë si tërësi mund të bëhet duke u marr parasysh këndvështrimin nga i cili bëhet piknisja për ndaje.

Ndarja sipas përfshirshmërisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Makroekonomia si fushë e ndarë e interesit konsiderohet se i ka zanafillet në veprën e John Maynard Keynes-it "Teoria e përgjithëshme e punësimit, kamatës dhe parave", botuar në vitin 1936.

Sipas aktiviteti[redakto | redakto tekstin burimor]

ekonomia e prodhimit tregtise dhe konsumimi.

ekonomia mund te jete:

 a]lokale
 b]regjionale
 c]nacionale 
 d]boterore

a] lokale do te thote e nje qyteti si pershembul:ekonomia e Prishtinës, Mitrovicës, Klinës, Prizrenit etj.

b] regjionale do te thote e nje zone

c] nacionale do te thote e nje shteti siq eshte ekonomia e Kosovës, e Shqipërisë, etj.

d] boterore do te thote e gjithe botes

sipas zhvillimit ekonomik shtetet ndahen ne te zhvilluara dhe te pa zhvilluar

kriteri kryesore i zhvillimit ekonomike jane te ardhura prej kombeve,te ardhura vjetore, dhe per koke banori te shprehura në dollarë p.sh.:

   Luksemburgu me 45 mije dollare
   Zvicra me 43 mije dollare ne dite
   Japonia 38 mije dollar ne dite
   Kosova 1800 dollare ne vite kurse ne dite 4 dollare
  
          ekonomia ndahet ne 3 sektore:
            1]primor
            2] sekondar 
            3]tezcar

Sipas përfshirjes teritoriale[redakto | redakto tekstin burimor]

Historia e Ekonomisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Kontribues në lëmin e Ekonomisë[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhjet me internetin[redakto | redakto tekstin burimor]