Radix Dentis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga (Radix Dentis))
Jump to navigation Jump to search

Rrenja është pjese e dhembit qe është e vendosur ne thellimin e pjeses kockore to nofulles te quajtur alevolë (alveola dentis).Numri dhe madhsia e rrenjeve oscilon varesisht prej grupit te cilit i takon dhembi.Incizivet,kaninet,premolari i dyte i siperm i kane nga një rrenje,kurse nga dy rrenje i kane premolari i siperm dhe molaret e poshtem. Pozita,madhesia dhe numri i rrenjeve te disa dhembe te njeriut janë varshmeri e funksionit te dhembit te cilin ai e kryen p.sh:kanini ka rrenje mjaft masive te inklunuar distalisht sepse sherben për kputjen e ushqimit. Pjesa fundore e rrenjes quhet maja e rrenjes (apex radicis dentis).Mu ne maje gjendet vrima e kanalit te rrenjes (foramen apicale),neper te cilin hyjne enet e gjakut dhe nervat