Wikipedia:Administrata

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Mirësevini te Administrata!


Filing cabinet icon.svg
Arkiva e Administratës

Administrata është vendi ku mbahen votimet për administratorët e burokratët. Votimet ndjekin disa rregulla të caktuara. Lexoni më poshtë nëse doni të merrni pjesë.

Administratorët

Ikona e administruesve në Wikipedia simbolizon aktivitetin e tyre të "pastrimit" në shërbim të enciklopedisë.

Administratorët gëzojnë disa privilegje më shumë se anëtarët e thjeshtë e kontrolluesit. Një administrator mund të:

 • mbrojë dhe lirojë faqet per redaktim;
 • redaktojë faqet e mbrojtura;
 • grisë faqet
 • emërojë dhe heqë kontrolluesit
 • bllokojë përdorues dhe adresa IP të caktuara

Edhe pse një administrator zotëron këto privilegje ai mbetet njëlloj i varur nga rregullat si të gjithë përdoruesit e tjerë.

Si mund të bëhem unë një administrator?

Të gjithë mund të kandidojnë për pozicionit e administratorit të përkohshëm (1 vit) pasi të përmbushin disa kushte fillestare.

 • Më shumë se 3 muaj përvojë në Wikipedia.
 • Më shumë se 1000 redaktime.

Çdo përdorues që i përmbush kushtet e mësipërme mund të kandidojë veten ose të kandidohet nga një përdorues çfarëdo si administrator. Për të kandiduar veten ose dikë si administrator, ndiqni udhëzimet e mëposhtme. Përpara votimit kandidati duhet të pranojë zyrtarisht kandidaturën. Kandidatëve mund t'u bëhen pyetje gjatë kandidimit përgjigjet e së cilave mund të ndikojnë në votimin e tyre nga përdoruesit e tjerë. Vota për veten është e pavlefshme dhe një kandidat duhet të ketë minimalisht 5 vota pro nga redaktorë të rregulltë (redaktorë me më shumë se 50 redaktime e 3 muaj përvojë) dhe një rezultat të përgjithshëm 75% pozitiv për tu përzgjedhur si administrator.

Votimi zgjat minimalisht 15 ditë dhe maksimalisht 30 ditë, në varësi të diskutimit gjatë votimit e numrit të votave të grumbulluara. Votat këshillohet të shoqërohen me një arsye të thjeshtë nga pas që argumenton qendrimin e mbajtur. Nëse nuk arrihet të grumbullohet numri i votave pro për 30 ditë por rezultati i përgjithshëm mbetet 75% ose më shumë pozitiv, votimi do të shtyhet dhe për 30 ditë të tjera.

Mungesa e pranimit të kandidaturës nga ana e kandidatit, e grumbullimit të votave minimale apo mosarritja e një rezultati të përgjithshëm minimal 75% pozitiv gjatë periudhës së caktuar kohore sjell dështimin e procesit të votimit.

Administrator i përhershëm

Pas një periudhe 1 vjeçare, një administrator i përkohshëm mund të kthehet në të përhershëm pa votim në varësi të punës së tij gjatë atij viti. Nëse kanë kaluar 30 ditë nga skadimi i mandatit pa një përgjigje përfundimtare, një votim i dytë hapet ku ndiqen të njejtat rregulla si më sipër e ku votohet për kthimin e administratorit në të përhershëm.

Burokratët

Ikona e burokratëve në Wikipedia simbolizon përkujdesjen e tyre teknike në shërbim të enciklopedisë.

Një burokrat, përveç privilegjeve si administrator, mund gjithashtu të:

 • emërojë dhe heqë administratorët;
 • emërojë dhe heqë burokratët;
 • ndryshojë emrat e përdoruesve;
 • caktojë llogari si llogari robotësh;
 • të redaktojë të gjitha faqet në projekt, duke përfshirë dhe faqet CSS, JS dhe JSON;

Si në rastin e administratorëve, dhe burokratët mbeten njëlloj të varur nga rregullat si të gjithë përdoruesit e tjerë.

Si mund të bëhem unë një burokrat?

Rregullat dhe kushtet për votimin e burokratëve janë të njejta me ato të administratorëve.

Heqja e privilegjeve

Në raste abuzimi të dukshëm me privilegjet e tij, një administratori ose burokrati mund t'i hiqen këto privilegje në mënyrë të menjëhershme nga një burokrat tjetër për të ndaluar dëmtimin e mëtejshëm të projektit. Në çdo rast tjetër, një votim duhet hapur për të cilin do të ndiqen të njejtat rregulla e kushte si më sipër.

Nëse përdoruesi dëshiron të heqë dorë vullnetarisht nga privilegjet e tij, është i lirshëm ta bëjë këtë gjë kurdoherë që të dëshirojë, mjafton të lajmërojë një burokrat.

Në rast mungese aktiviteti, pas një periudhe 2 vjeçare pa asnjë redaktim, administratorët dhe burokratët do t'u hiqen automatikisht privilegjet e tyre nga kujdestarët.

Kandidaturat

Kandidaturat duhet të shtohen në ndarjen e duhur duke ndjekur formatin e mëposhtëm:

=== [[Përdoruesi:Emri|Emri]] ===
*Arsyeja për kandidim. ~~~~

====Votimi====

*{{PËR}} ~~~~
*{{KUNDËR}} ~~~~
*{{ASNJANËS}} ~~~~

====Diskutimi====

Kandidatura për administratorë

Kandidatura nga të tjerë

Kandidatura vetjake

Kandidatura për burokratë

Kandidatura nga të tjerë

Kandidatura vetjake

Heqje privilegjesh


Aktualisht në komunitet veprojnë 12 administratorë dhe 3 burokratë.


XTools ofron statistika të ndryshme në lidhje me kontributet e vullnetarëve në projektet MediaWiki.