Antikiteti Dardan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Antikiteti Dardan ishte reliev I skalitur apo stelë e shfaqjes së një procesioni mortor që pasqyon kortezhin funeral të një burri, akrivoli I të cilit përcillet nga ajo qe duket të jetë e shoqja e të ndjerit në krye të saj, ishte gjetur rastësisht në arealin e kalasë së Kamenices (Dardanes) gjegjësisht rrëzë saj në jugperëndim te këmbët e kalasë. Eshtë krijimtari e kohës së fundit të periudhes klasike (V-IV), por mund të jetë edhe nga fillimi I periudhes helenistike (IV-I). Kjo skenë I praktikohet gjamës apo vajtimit masiv që është një rit I organizurar, këndim vajtues në grupe, që praktikohet në Malësine e Gjakovës, dhe si e tillë mbase mund të trajtohet si trashëgimi shpirtërore mijëravjeqare.