Duke kërcënuar presidentin e Shteteve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Duke kërcënuar presidentin e Shteteve të Bashkuara është një krim federal sipas Titullit 18 të Kodit të Shteteve të Bashkuara, Seksioni 871. Ai konsiston në dërgimin me dashje dhe me dashje postare ose bërjen e "çdo kërcënimi për t'i marrë jetën, për të rrëmbyer ose për t'i shkaktuar dëm të madh trupor presidentit të Shteteve të Bashkuara". Ligji përfshin gjithashtu kandidatët presidencialë, nënkryetarët dhe ish-presidentët. Agjencitë federale, duke përfshirë Byronë Federale të Hetimit dhe Shërbimin Sekret, janë caktuar për të hetuar shkeljet e dyshuara të këtij ligji dhe monitorojnë ata që kanë një histori të kërcënimit të presidentit. Kërcënimi i presidentit konsiderohet gjithashtu një shkelje politike. Emigrantët që kryejnë këtë krim mund të deportohen.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prototipi për Seksionin 871 ishte Akti i Tradhtisë Britanike 1351, i cili e bëri krim të "busullosh ose imagjinosh" vdekjen e Mbretit. Statuti që ndalon kërcënimet kundër presidentit u miratua nga Kongresi në 1917. Gjoba maksimale që lejohej ishte 1,000 dollarë. Ligji u ndryshua në 1994 për të rritur gjobën maksimale në 250,000 dollarë. Për më tepër, një ligj i vitit 1982 zgjeroi seksionin 871 për të mbuluar ish-presidentët dhe kandidatët e partive të mëdha duke shtuar 18 aktin e kodit të Shteteve të Bashkuara 879.

Ndër arsyetimet që janë dhënë për statutin përfshijnë argumentet se kërcënimet ndaj presidentit kanë tendencë të stimulojnë kundërshtimin ndaj politikave kombëtare, sado të mençura, edhe në kohërat më kritike; për të nxitur armiqtë dhe mendjemprehtët që t'i marrin jetën presidentit; për të shtuar shpenzimet e mbrojtjes së presidentit; të jetë një fyerje për të gjithë personat besnikë dhe të drejtë; për të ndezur mendjet e tyre; për të provokuar pakënaqësi, çrregullim dhe dhunë; dhe për të penguar aktivitetin dhe lëvizjen presidenciale. Gjithashtu është argumentuar se kërcënime të tilla janë të ngjashme me tradhtinë dhe mund të denoncohen me të drejtë si krim kundër popullit si pushtet sovran. Kongresmeni Edwin Y. Webb vuri në dukje: "Kjo është një arsye pse ne e duam këtë statut - në mënyrë që të ulim mundësinë e sulmit aktual duke ndëshkuar kërcënimet për të kryer një sulm ... Një njeri i keq mund të bëjë një kërcënim publik dhe të vendosë dikë tjetër deri në kryerjen e një krimi kundër shefit të ekzekutivit, dhe këtu vjen dëmi.Njeriu që bën kërcënimin nuk është vetë shumë i rrezikshëm, por ai është i prirur të fusë djallëzi në mendjen e një të varfëri që përpiqet ta dëmtojë atë. ".

Të burgosurit nganjëherë akuzohen për kërcënime ndaj presidentit edhe pse atyre u mungon aftësia për të kryer personalisht një kërcënim të tillë. Gjykatat i kanë mbështetur këto bindje, duke arsyetuar se aftësia aktuale për të kryer kërcënimin nuk është një element i veprës penale; të burgosurit janë në gjendje të bëjnë kërcënime të vërteta pasi mund ta kryejnë kërcënimin duke i drejtuar njerëzit nga jashtë për të dëmtuar presidentin. Ndonjëherë të burgosurit bëjnë kërcënime të tilla për të manipuluar sistemin; p.sh., lindi një rast në të cilin një i burgosur që pretendonte se ishte "i institucionalizuar" kërcënoi presidentin për të qëndruar në burg; kishte edhe një rast në të cilin një i burgosur shtetëror kërcënoi presidentin sepse donte të shkonte në një institucion federal.

Pasojat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Shtetet e Bashkuara, bërja e kërcënimeve kundër presidentit ose çdo zyrtari tjetër qeveritar të vendit rezulton në maksimum pesë vjet burg, një gjobë deri në 250,000 dollarë, një vlerësim special 100 dollarë dhe tre vjet lirim të mbikëqyrur. Kufizimet e internetit të tilla si ndalimi i aksesit në email janë vendosur ndaj shkelësve që kanë bërë kërcënimet e tyre me kompjuter. Udhëzimet federale të dënimit vendosin një nivel bazë të shkeljes prej 12 për dërgimin e komunikimit kërcënues, por kur përfshihet një kërcënim ndaj presidentit, zbatohet një përmirësim "viktimë zyrtare" me 6 nivele. Për më tepër, "një largim lart mund të garantohet për shkak të ndërprerjes së mundshme të funksionit qeveritar". Përmirësime të mëtejshme mund të zbatohen nëse shkelësi evidenton një qëllim për të kryer kërcënimin (përmirësim me 6 nivele); bëri më shumë se dy kërcënime (përmirësim në 2 nivele); shkaktoi ndërprerje të konsiderueshme të funksioneve ose shërbimeve publike, qeveritare ose të biznesit (përmirësimi në 4 nivele); ose krijoi një rrezik thelbësor për të nxitur të tjerët për të dëmtuar zyrtarët federalë (rritje në 2 nivele). Meqenëse çdo rritje me 6 nivele afërsisht dyfishon diapazonin e dënimit të Udhëzimeve, nuk është veçanërisht e rrallë për një shkelës që kërcënon presidentin të marrë një dënim në ose afër maksimumit ligjor, veçanërisht nëse autori ka një histori kriminale dhe nuk kualifikohet për një ulje për pranimin e përgjegjësisë. Ekziston një ulje me 4 nivele e disponueshme për një kërcënim që përfshin një "rast të vetëm që evidenton pak ose aspak diskutim", i cili zakonisht do të zbatohej për kërcënimet verbale të momentit. Dënimi maksimal për kërcënimin e një gjyqtari të Shteteve të Bashkuara ose një oficeri federal të zbatimit të ligjit është 10 vjet burgim - dyfishi i dënimit maksimal për kërcënimin e presidentit.

Vende të tjera përveç Shteteve të Bashkuara kanë gjithashtu ligje të zbatuara për këdo që kërcënon presidentin ose ndonjë zyrtar tjetër qeveritar, dhe gjobat ndryshojnë në varësi të vendit.

Çështjet psikiatrike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rreth 75% e atyre që bëjnë kërcënime të tilla ndaj presidentit apo zyrtarëve të tjerë të qeverisë deklarohen të sëmurë mendorë. Ligji federal parashikon që drejtori i një institucioni në të cilin një person është shtruar në spital për shkak se është shpallur i paaftë për t'u gjykuar ose i pafajshëm vetëm për shkak të çmendurisë së shkeljes së nenit 871, duhet të përgatisë raporte vjetore ose gjashtëmujore në lidhje me gjendjen mendore të personit dhe përmban rekomandime për nevojën e vazhdimit të shtrimit të tij në spital; një kopje e raporteve do t'i dorëzohet Drejtorit të Shërbimit Sekret të Shteteve të Bashkuara për ta ndihmuar atë në kryerjen e detyrave të tij mbrojtëse. Qarku i Nëntë vendosi se është kushtetuese që të mbahet një kërcënues presidencial përtej maksimumit të përcaktuar me ligj pesë-vjeçar të Seksionit 871, nëse ai rezulton të jetë i rrezikshëm dhe i sëmurë mendor. Është e mundur që sipas ligjit federal të mbahen disa kërcënues presidencialë për një kohë të pacaktuar.