Jump to content

Instituti Monetar Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga EMI)

Instituti Monetar Evropian (IME) (ang: European Monetary Institute ose EMI) ishte paraardhësi i Bankës Qendrore Evropiane (BQE). Ajo inkurajoi bashkëpunimin mes bankave kombëtare të vendeve të Bashkimit Evropian.

E krijuar më 1 janar 1994, ishte instituti kyç monetar i fazës së dytë të Unionit Ekonomik dhe Monetar të Bashkimit Evropian, dhe u shpërbë me krijimin e BQE-së dhe Sistemit Evropian të Bankave Qendrore.

Presidenti i parë i IME-së ishte Alexandre Lamfalussy.