Improvizim

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Improvizimi (it. improvviso) ka kuptimin, "diçka e paparashikuar", "e papritur". Përgjegja e përshtatëshme në një ndodhi të papritur quhet improvizim.

Prejardhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala improvizim është shpërndarë nëpërmes italishtes,por, nësë kërkojmë zanafillën e vërtetë, ajo vjen nga latinishtja, im-pro-visus si fjalë mohuese dhe pro-videre që do të thotë "parashikim" "të parashikosh". Si fjalë që rrjedhin nga kjo janë Vizion dhe Provizion. Në gjuhën e folur improvizimi sjellë në pah përdorimin aftësive kreative pët të zgjedhur një problem apo çështje në çastin e duhur.

Improvizimi gjatë bisedës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aftësia improvizuese është një parakusht i rëndësishëm për të punësuarit në media, siç janë moderatorët e programëve të drejtëpërdrajta televizive apo radiofonike, sepse, vetëm atëherë kur moderatori posedon aftësitë e tilla mund të përmirësojë gabimet e shfaqura gjatë transmetimit dhe të reagojë në mënyrë të pavërejtur nga shikuësit.Improvizimi është elementi shumë i kërkuar në këtë lëmi.

Improvizimi në vallëzim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Improvizimi në vallëzim zbatohet në raste kur vallëtari:

  • harron stilin e kërcimit
  • vallëzon pa një formë të paracaktuar
  • vazhdon vallëzimin (pas një gabimi) me lëvizje të paparashikuara

Improvizimi në Teatër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një pjesë themelore e artistikës është edhe improvizmi, ky përdorët shumëfish në një inskenim, me qëllim që fillimi i një prezantimi t'i afrohet më shumë besueshmërisë dhe mënyrës së aktrimit.Përveç asajë, ka pasur dhe ka forma të përseritura teatrale të cilat sjellin improvizimin në sytë e publikut. Nga ana tjetër kemi edhe Teatrin improvizues i cili dita-ditës fiton në shumë në kuptim dhe popullaritet.