Koxhalia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Koxhali)
Koxhalia
Коџалија
Fshat


Koxhalia është një fshat në Komuna e Radovishit, në afërsi të qytetit Radovish. Sipas regjistrimit të vitit 2002, fshati kishte një popullsi prej 478 banorësh, që e bën fshatin një nga fshatrat me madhësi mesatare në zonën e Konçes dhe Radovishit.[1]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshati ndodhet në pjesën veriperëndimore të territorit të Komuna e Radovishit, i vendosur në zonën Yuruklak.[2] Meqenëse fshati ndodhet në shpatin jugperëndimor të Pllaçkovicës, fshati është malor, i vendosur në lartësinë 870 metra. Nga qyteti i Radovishit është 9 kilometra në veri.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas vendndodhjeve të shumta arkeologjike pranë fshatit, mund të vërtetohet se në atarin e fshatit ka pasur jetë kohë më parë.[3]

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Atari i fshatit zë një sipërfaqe prej 16,8 km2, ku mbizotërojnë pyjet me sipërfaqe 1248 hektar, 286 hektarë janë tokë arë, dhe 130 hektarë. janë kullota.[4]

Në thelb fshati ka funksion bujqësor dhe pyjor.

Popullsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas statistikave të Vasil K'nchov ("Maqedonia, etnografia dhe statistikat") nga viti 1900, në Kocaeli jetonin 250 banorë, të gjithë turq . [5] Sipas Dimitar Gadzhanov, 264 turq jetonin në Kodjalia në vitin 1916.[6] Kodjalia është një fshat i mesëm i banuar nga një popullsi turke (Juruci). Kështu fshati në vitin 1961 kishte 361 banorë, në vitin 1994 398. [2] Sipas regjistrimit të vitit 2002, në fshatin Kodjalije jetonin 478 banorë, të gjithë turq. 11 janar 2022</ref> Sipas regjistrimit të fundit të vitit 2021, në fshat jetonin 569 banorë, nga të cilët 557 turq dhe 12 persona pa të dhëna.[7]

Mërgimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa nga banorët e fshatit kanë emigruar në Turqi.

Vetëqeverisja dhe Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shekullin Stampa:Romak, Koxhalia ishte një fshat në Radoviška kazaPerandorisë Osmane. Fshati është pjesë e Komuna e Radovishit, e cila u zgjerua pas ndarjes së re territoriale të Maqedonisë në vitin 2004 me Komuna e Podareshit. Në periudhën 1996-2004 fshati ishte edhe në kuadër të Komunës së Radovishit. Në periudhën nga viti 1955 deri në vitin 1996, fshati ishte në kuadër të komunës së madhe të Radovishit. Në periudhën 1952-1955 fshati ishte në kuadër të të ashtuquajturit

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ https://www.stat.gov.mk/Aktivnosti.aspx?rbra=331
  2. ^ a b Stampa:Libër i listuar
  3. ^ https://www.stat.gov.mk/Publikacii/knigaX.pdf
  4. ^ https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D1%87%D0%B5_%D0%9A%D0%BE%D1%86%D0%BE
  5. ^ Kѫnchovъ, Vasilъ. Maqedonia. Etnografia dhe Statistikat. Sofje, Shoqëria letrare bullgare, 1900. ISBN 954430424X. s. 234.
  6. ^ Gadzhanov, Dimitar G. Popullsia myslimane në trojet e sapoçliruara, në: Ekspedita shkencore në Maqedoni dhe Pomerani 1916, Kompleksi Botues Ushtarak “Sht. Georgi Pobedonosec”, Shtëpia Botuese Universitare “St. Kliment Ohridski”, Sofje, 1993, f. 243.
  7. ^ Stampa:Shënim i regjistrimit të vitit 2021