Jump to content

Kutia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Kuti)
An empty cardboard box with the top closing flaps open
Kuti kartoni

Një kuti është një enë që përdoret për ruajtjen ose transportin e përmbajtjes së saj. Shumica e kutive kanë faqe të sheshta, paralele, drejtkëndore. Kutitë mund të jenë shumë të vogla (si një kuti shkrepëseje) ose shumë të mëdha (si një kuti transporti për mobilje) dhe mund të përdoren për qëllime të ndryshme, nga funksionale në dekorative.

Kutitë mund të bëhen nga materiale të ndryshme, të dyja të qëndrueshme, si druri dhe metali; dhe jo të qëndrueshme, të tilla si kartoni dhe kartoni i valëzuar. Kutitë metalike të valëzuara zakonisht përdoren si kuti transporti.

Më së shpeshti, kutitë kanë faqe të sheshta, paralele, drejtkëndore, duke i bërë ato prizma drejtkëndëshe; por kutitë mund të kenë edhe forma të tjera.