Jump to content

Marrëdhëniet ushtarake Izrael-SHBA

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Izraeli dhe Shtetet e Bashkuara mbajnë një marrëdhënie të ngushtë ushtarake. Flamujt izraelitë dhe amerikanë valojnë ndërsa Sekretari i Mbrojtjes Robert M. Gates mbërrin në Tel Aviv, Izrael, 18 Prill 2007.

Marrëdhëniet ushtarake midis Izraelit dhe Shteteve të Bashkuara kanë qenë jashtëzakonisht të ngushta,[1] duke reflektuar interesat e përbashkëta të sigurisë në Lindjen e Mesme.[2][3] Izraeli është përcaktuar si një aleat i madh jo-NATO nga qeveria e SHBA. Një blerës dhe përdorues i madh i pajisjeve ushtarake të SHBA-së, Izraeli është gjithashtu i përfshirë në zhvillimin e përbashkët të teknologjisë ushtarake dhe angazhohet rregullisht në stërvitje të përbashkëta ushtarake me Shtetet e Bashkuara dhe forca të tjera.[4][5] Marrëdhënia është thelluar gradualisht me kalimin e kohës, megjithëse, siç thotë Alan Dowty, ajo nuk ishte "një proces i thjeshtë linear i rritjes së bashkëpunimit, por më tepër një seri situatash negociuese tendencioze me komponentë të ndryshëm strategjikë dhe politikë në secilën prej tyre".[6]

Izraeli është marrësi më i madh kumulativ i ndihmës së huaj amerikane: deri në shkurt të vitit 2022, Shtetet e Bashkuara i kishin dhënë Izraelit 150 miliardë dollarë amerikanë (pa rregulluar nga inflacioni) në ndihmë dypalëshe.[7] Në vitin 1999, qeveria e SHBA nënshkroi një Memorandum Mirëkuptimi përmes të cilit u zotua t'i sigurojë Izraelit të paktën 2.67 miliardë dollarë ndihmë ushtarake në vit, për dhjetë vitet e ardhshme; në vitin 2009, shuma vjetore u rrit në 3 miliardë dollarë; dhe në vitin 2019, shuma u ngrit përsëri, tani që qëndron në një minimum prej 3.8 miliardë dollarësh që SHBA-ja është e angazhuar t'i sigurojë Izraelit çdo vit.[8]

Përveç kësaj, të vetmet instalime ushtarake të huaja në tokën izraelite janë bazat amerikane, duke përfshirë një stacion radari të paralajmërimit të hershëm të raketave AN/TPY-2 në malin Keren.[9]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Gregory S. Mahler, Israel After Begin, p. 45. SUNY Press, 1990. ISBN 0-7914-0367-X
  2. ^ United States: External Affairs", in Jane's Sentinel: North America 2007. Jane's Information Group, 2007.
  3. ^ "Israel: External Affairs", in Jane's Sentinel: Eastern Mediterranean 2007. Jane's Information Group, 2007.
  4. ^ United States: External Affairs", in Jane's Sentinel: North America 2007. Jane's Information Group, 2007.
  5. ^ "Israel: External Affairs", in Jane's Sentinel: Eastern Mediterranean 2007. Jane's Information Group, 2007.
  6. ^ Prof. Alan Dowty, foreword in Abraham Ben-Zvi, Lyndon B. Johnson and the Politics of Arms Sales to Israel: in the shadow of the hawk, p. vii. Routledge, 2004. ISBN 0-7146-5580-5
  7. ^ US Foreign Aid to Israel. Updated February 18, 2022
  8. ^ US Foreign Aid to Israel. Updated February 18, 2022
  9. ^ "How a U.S. Radar Station in the Negev Affects a Potential Israel-Iran Clash." Time Magazine, 30 May 2012.