Jump to content

Çasti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Momenti)

fizikë, termi "çast" mund t'i referohet shumë koncepteve të ndryshme:

  • Çasti i forcës , është tendenca e një force për të rrotulluar një objekt rreth një boshti, (shih artikullin Momenti i forcës për hollësi të mëtejshme. Ky është një koncept themelor në inxhinieri dhe fizikë. (Shënim: Në inxhinierinë mekanike dhe inxhinierinë civile, fjala "moment i forcës" dhe "çift rrotullues" kanë kuptime të ndryshme, ndërsa në fizikë ato janë sinonime. Shihni artikullin "çift rrotullues ".).Produkti i madhesisë se forcës me krahun e saj,quhet momenti i forcës ne lidhje me nje pikë O.Pra M=F x d.
  • Çasti është i barabartë me energjinë që shkaktohet nga veprimi i një force në një krah të mbështetur në një pikë.


  • Çasti i një vektori Euklidian është një përgjithësim i çastit të forcës. Momenti M i një vektori B "në lidhje me pikën A është
është vektor nga pika A në pozicionin ku madhësia B është aplikuar.
× paraqet produktin e përzier te vektorëve.

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wiki WikiFjalori: Çasti – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë