Muzeu (Burrel)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Muzeu ne qytetin Burrelit është një muzetë me fasden me te bukur te muzeve shqiptare.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzeu u ndërtua ne vitin 1972. Muzeu u vodh ne masën me te madhe ne vitin 1997. Se fundmi ka bërë pjesë të tij 38 objekte me vlerë rreth 3,5 milion lekë të vjetra. Të gjitha objektet që tashmë janë zyrtarisht pjesë e këtij muzeu prej kohësh janë ekspozuar në ambientet e tij, por vetëm ditët e fundit me financimin e bashkisë Burrel janë likujduar të gjithë poseduesit e tyre. Në koleksionin e pasurisë së muzeut janë bërë veshjet e disa zonave si ajo e Prellit, Gurrës, G. Bardhë, Lisit etj, si dhe objektet e dhomës së burrave. Drejtoresha e muzeut Suzana Kurti, sqaron rreth këtyre objekteve se jo të gjitha mund të bëhen pjesë e tij, por ato duhet të plotësojnë disa kritere, ku një ndër ta është prodhimi apo mosha e objektit muzeal që duhet të jetë mbi gjysëm shekulli. Gjithashtu Kurti shtoi se në një të ardhme të afërt ky muze do të pasurohet akoma më shumë me vlera të tjera historike. Por sipas saj kjo don një kosto e cila mund të sigurohet vetëm nga Bashkia e Burrelit, pasi me një ligj të veçantë të miratuar nga parlamenti shqiptar në vitin 2005, Muzeu Historik Mat është klasifikuar si muze lokal.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burreli 
Muzeu Historik i Matit
Lagjia "Pjeter Budi"
Telefon : 355 23514
Oraret : 10.00 – 14.00 dhe 17.00 – 19.00. I mbyllur