Jump to content

Ndjenjat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ndjenj/ë~a~t - gjendje e brendshme e njeriut që shkatohet nga ndikimet e botës së jashtme, të cilat sjellin kënaqësi ose pakënaqësi ; Ndjenjë e fortë, e zjarrtë, e këndshme, e hidhur, e gëzimit e dashurisë, urrejtjes, e hidhërimit, zemrimit, frikës, trishtimit... kënaqësie, krenarie e pushtoi, i ngjalli një ndjenjë e pushtoi, mbyti një ndjenjë. Vetëdija ; me ndjeja, pa ndjenja... Ana e brendshme emocionale e njeriut, zakonisht e dalluar nga arsyeja dhe të menduarit ; flet, luan reciton me ndjenja E preku në ndjenja. dashuri: qëndrim i përzemërt e i afërt kundrejt dikujt : Ndjenjë e thellë... iu zgjua ndjenja...

Ndjenjat e ndrydhura shfaqen gjithnjë mos në një vend, në një tjetër – qoftë në formën e një depresioni që nuk e kupton përse të vjen apo në formën e simptomave trupore...