Jump to content

Pingpong

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Pingpongu)
Gara e pingpongut më 2007

Ping pong (ang. Table Tennis) është një sport ku dy ose katër lojtarë gjuajnë topin duke përdorur raketat. Loja zhvillohet në një tavolinë speciale të fortë e cila është e ndarë me një rrjete. Gjatë lojës lojtarët duhet të lejojnë që vetëm një herë topi të prek pjesën e tyre nëse ai e prek dy herë do të thotë që servimi është humbur. -Poenat fitohen nëse lojtari nuk arin të kthej topin tek kundërshtari ose nëse topi prek dy herë pjesën e tij.mbajtjet e reketit jane; pasdore, duar-tavë. Qëllimi i lojës së pinpongut eshte qe te krijojme shprehi higjienike , per pune etj.

Tabela e tenisit është e qeverisur nga organizata në mbarë botën "Federata ndërkombëtare e tenisit" , e themeluar në vitin 1926. ITTF aktualisht përfshin 218 shoqatat anëtare. Rregullat zyrtare të pingpongut janë të specifikuara në manualin ITTF. Që nga viti 1988, pingpongu ka qenë një sport olimpik, me disa kategori ngjarje. Në veçanti, nga 1988 deri në vitin 2004, këto ishin: njëshe për meshkuj, njëshe e grave, dyshe e grave dhe e burrave.

Loja origjinën e ka në Angli gjatë 1880 , ku është luajtur në klasat e mesme dhe të larta si një lojë pas darkës në sallon. Është sugjeruar se loja u zhvillua në fillim nga oficerë ushtarakë britanikë në Indi apo në Afrikën e Jugut. Një rresht i librave u ngrit së bashku në qendër të tabelës si një rrjet , dy libra më shumë shërbyen si tenis në gjysmë fushe dhe u përdorën për të vazhduar të goditur një top golfi - nga një fund të tabelës nëtjetrën . Përndryshe pingpong u luajt me raketa bërë nga kapak kuti puro dhe topat e bërë të corks shampanjë . Një numër i burimeve të tregojnë se loja u solli të parë në vëmendjen e Hamley -të e Regent Street nën emrin " Gossima " . Emri " ping - pong " ishte në përdorim të gjerë para se të prodhuesit britanik J. Jaques & Son Ltd trademarked atë në 1901 . Emri " ping - pong ", pastaj erdhi që do të përdoret për lojë të luajtur nga pajisjet më tepër të shtrenjta Jaques, me prodhues të tjerë duke e quajtur atë pingpong . Një situatë e ngjashme ndodhi në ShBA, ku Jaques shiti të drejtat e " ping - pong " në emër të Parker Brothers. Parker Brothers pas të zbatohen markën e tyre për afat të në vitet 1920 duke e bërë shoqata të ndryshme ndryshojnë emrat e tyre për të " pingpong " në vend të më të zakonshme , por trademarked , afat. Risi tjetër e madhe ishte nga James W. Gibb , një amator britanik i pingpong, i cili zbuloi topa risi celuloid në një udhëtim në SHBA në 1901 dhe gjetur ata të jenë ideale për lojë . Kjo u pasua nga KE Goode i cili , në 1901 , shpiku version modern të dallavere nga ndreqim një fletë me puçrra , ose stippled , gome në teh prej druri . Tabela e tenisit është në rritje në popullaritet nga viti 1901 deri në masën që turnet ishin duke u organizuar , libra të shkruar mbi këtë temë , [ 7 ] dhe një kampionat botëror jozyrtar është mbajtur në vitin 1902 . Gjatë viteve 1900 , loja ishte ndaluar në Rusi , sepse princat në atë kohë besonin se duke luajtur lojë kishte një efekt të kundërt në shikim lojtarëve . [ 10 ] Në vitin 1921 , ShoqataTennis Table u themelua në Britani , dheTabela Federata Ndërkombëtare Tenis ndjekur në vitin 1926. [ 4 ] [ 11 ] Londër priti zyrtarin e parë kampionatin botëror në vitin 1926 . Në 1933 , ShoqataTable Tennis Shtetet e Bashkuara , i quajtur tani USA Table Tennis , u formua . [ 4 ] [ 12 ] Në vitin 1930 , Edgar Snow komentoi në Red Star Over Kinë që forcat komuniste në Luftës Civile kineze kishte një " pasion për të lojës angleze e pingpong ", e cila kishte gjetur " të çuditshëm " . [ 13 ] Në vitet 1950 , tenis në gjysmë fushe që përdoret një fletë gome kombinuar me një shtresë bazë sfungjer ndryshoi lojën dramatike , [ 4 ] futur perspektivë më të madhe dhe shpejtësi . [ 14 ] Këto ishin futur në Britani nga mallrave sportive prodhues JP Hancock Ltd Përdorimi i zam shpejtësi të rritur tjerr dhe të shpejtojë edhe më tej , duke rezultuar në ndryshime në pajisje për të " ngadalshëm të lojës poshtë " . Pingpong u prezantua si një sport olimpik në Lojërat Olimpike në vitin 1988 . [ 15 ] Pas Olimpiadës Verore 2000 në Sydney ,Federata Ndërkombëtare Tabela Tenis krijuar disa ndryshime rregullat kanë për qëllim bërjen pingpong më praktike si një sport televiziv spektatorëve . [ 16 ] Së pari, të vjetër 38 topa mm u zëvendësuan zyrtarisht nga 40 mm topa në vitin 2000 . [ 7 ] [ 17 ] Kjo rrit rezistencën e ajrit e topit dhe në mënyrë efektive ngadalësuar lojën . Deri në atë kohë , lojtarët kishin filluar duke rritur trashësinë e shtresës sfungjer të shpejtë për shfrytëzim të tyre , i cili bërilojë tepër të shpejtë dhe të vështirë për të parë në televizion . Së dyti ,ITTF ndryshuar nga një pikë - 21 me një sistem të shënuar 11 pikë në vitin 2001 . [ 7 ] Kjo kishte për qëllim që të bëjë lojëra më të fast - paced dhe emocionuese . ITTF gjithashtu ndryshoi rregullat e shërbimit për të parandaluar një lojtar të fshehur topin gjatë shërbimit , për të rritur gjatësinë mesatare e mitingje dhe për të zvogëluar avantazhin e serverit . Variantet e sportit kanë dalë kohët e fundit . " Large - top " pingpong përdor një 44 mm top , e cila ngadalëson të lojës në mënyrë të konsiderueshme . Ky ka parë disa pranimin nga lojtarët që kanë një kohë të vështirë me vishet ekstreme dhe shpejtësi të 40 mm lojës . Nuk është një lëvizje në drejtim të rigjallërimit të lojës pingpong që ka ekzistuar para futjes së gome sfungjer . " Hardbat " lojtarët pingpong refuzojnë shpejtësinë dhe tjerr e gome sfungjer përmbyset , duke preferuar 1940 - 60 luajë stil pa sfungjer dhe gome të shkurtër - me puçrra . Mbrojtjes është më pak e vështirë duke ulur shpejtësinë dhe eliminuar çdo ndikim kuptimplotë Magnus të tjerr . Për shkak të shtëna hardbat vrasës janë pothuajse e pamundur për të goditur kundër një lojtar të aftë , ndeshjet hardbat përqëndrohet në anën strategjike të pingpong , kërkon manovra të aftë e kundërshtarit përpara se një sulm mund të bëhet i suksesshëm . [ 18 ]

Shumëllojshmëri e 40 mm topat e ping pongut Rregullat ndërkombëtare të specifikojë selojë është luajtur me një dritë 2.7 gram , 40 mm diametër top . [ 19 ] Rregullat thonë setopin do të kërcej deri 24-26 cm , kur ka rënë nga një lartësi prej 30.5 cm mbi një bllok standarde çeliku në këtë mënyrë që ka një koeficient të kthimit të 0,89-0,92 . 40 mm topi u prezantua pas Lojrave Olimpike në vitin 2000 . [ 17 ] Megjithatë , kjo ka krijuar disa polemika siEkipi Kombëtar kineze shprehen se kjo është thjesht për të dhënë lojtarëve jo- kineze një shans më të mirë për të fituar që nga tipi i ri i topa ka një shpejtësi të ngadalshme , ndërkohë që në atë kohë shumica e lojtarëve kinezë ishin duke luajtur me sulm të shpejtë dhe të shkatërron . Një 40 mm top pingpong është më i ngadalshëm dhe më pak se vishet origjinal 38 mm ( 1,5 inç ) një . Topi është bërë nga një lartë - kërcim mbushur me ajër celuloid ose të ngjashme plastikës materiale , me ngjyrë të bardhë apo portokalli , me një lustër mat . Zgjedhja e ngjyrës topin është bërë në bazë të ngjyrës tavolinë dhe rrethinat e saj . Për shembull , një top i bardhë është më e lehtë për të parë në një tryezë të gjelbër ose blu se ajo është në një tryezë gri . Prodhuesit shpesh tregojnë cilësinë e topit me një sistem yll - vlerësim , zakonisht nga një deri tre , tri duke qenë shkalla me e larte . Si ky sistem nuk është standarde në të gjithë prodhuesit , mënyra e vetme për një top mund të përdoret në konkurrencë zyrtare është me miratimin ITTF. Aprovimi ITTF mund të shihet të shtypura në topin.

Diagrami i një tavolinë tenisi tregon dimensionet zyrtare. Tabela është 2.74 m e gjatë , 1,525 m e gjerë , dhe 76 cm ( 30 inç ) i lartë me çdo materiali të vazhdueshme për sa kohë qëtabela jep një fryrje të njëtrajtshme prej rreth 23 cm , kur një top standarde është rënë mbi atë nga një lartësi prej 30 cm . [ 20 ] [ 21 ] tabela e apo duke luajtur sipërfaqe është uniforme me ngjyrë të errët dhe matte , i ndarë në dy gjysma nga një 15.25 cm ( 6 inç ) neto të lartë . ITTF miraton vetëm tavolina druri apo derivate të tyre . Tavolina betoni me një rrjetë çeliku ose një ndarje të ngurta konkrete janë ndonjëherë në dispozicion në vende jashtë publike , të tilla si parqet . ] Artikulli kryesor : raketë Pingpong. Lojtarët janë të pajisura me një raketë të laminuara prej druri e mbuluar me gome në një apo dy anët varësisht nga kthetrat e lojtarit. Termi zyrtar ITTF është " dallavere " , edhe pse " bat " është e zakonshme në Britani , dhe " vozis " në SHBA Pjesa druri e dallavere , shpesh të referuara si " brisk " , zakonisht përmban kudo në mes një dhe shtatë plies prej druri , edhe pse tape , fibra qelqi , fibër karboni , fibra alumini , dhe Kevlar janë përdorur ndonjëherë . Sipas rregulloreve ITTF , të paktën 85 % e tehut me trashësi do të jenë prej drurit natyror . [ 23 ] Të zakonshme druri përfshijnë balsa , limba , dhe selvi apo " hinoki ", e cila është e popullarizuar në Japoni . Madhësia mesatare e tehut është rreth 6,5 inç ( 16.5 cm) të gjatë dhe 6 inç ( 15 cm) gjerë . Edhe pse kufizimet zyrtare vetëm të përqëndrohet në mërzi dhe rigidness e tehut vetë , këto dimensione janë optimale për stilet më të luajnë . Rregulloret Tabela tenisit lejojë sipërfaqe të ndryshme në çdo anë e dallavere . [ 24 ] Llojet e ndryshme të sipërfaqeve të ofrojnë nivele të ndryshme të tjerr ose shpejtësi , dhe në disa raste ato anulojë tjerr . Për shembull , një lojtar mund të ketë një gome që ofron shumë rrotullim në një anë e dallavere të tij , dhe një të tillë që ofron asnjë perspektivë në anën tjetër . Duke Flipping raketë në lojë , lloje të ndryshme të kthimit janë të mundshme . Për të ndihmuar një lojtar bëjnë dallimin në mes të gomës të përdorur nga lojtar e tij kundërshtare , rregullat ndërkombëtare të specifikojë se njëra palë duhet të jetë e kuqe , ndërsa në anën tjetër duhet të jetë e zezë . [ 23 ]lojtar ka të drejtë të inspektojë raketë kundërshtarit të tij përpara një ndeshje të parë lloji prej gome të përdorura dhe çfarë ngjyrë që është . Pavarësisht lojë me shpejtësi të lartë dhe të shkëmbimeve të shpejta , një lojtar mund të shohim qartë se çfarë anë e dallavere është përdorur për të goditur topin . Rregullat aktuale të themi se , po të mos dëmtuar në lojë ,dallavere nuk mund të shkëmbehen për një tjetër raketë në çdo kohë gjatë një ndeshje .

Nderrimi i rregullave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas Olimpiadës së 2000 në Sydney, ITTF ka krijuar disa ndryshime të rregullave që kishin për qëllim bërjen e ping pongut më të qëndrueshëm si një sport televiziv i spektatorëve.Së pari diametri i topit ishte 38 mm,e pastaj u zëvendësua zyrtarisht në 40 mm në tetor te 2000. Kjo rrit rezistencën e ajrit tek topi dhe në mënyrë efektive ngadalëson lojën. Deri në atë kohë, lojtarët e kishin filluar duke rritur trashësinë e shtresës se gomes ne reketin e tyre, e cila e bëri lojën tepër të shpejtë dhe të vështirë për tu parë në televizion. Disa muaj më vonë, ITTF kishte ndryshuar edhe mbarimin e lojes ku I pari fitonte setin ai qe ka shenuar 21 pikë,në një sistem pikësh krejt te ndryshëm,ku fitonte ai qe kishte shenuar I pari 11 pikë (dhe sherbimi ishte ndyshuar nga 5 ne 2), në fuqi në shtator të vitit 2001.Kjo kishte për qëllim të bërë lojën më të shpejtë dhe emocionuese. ITTF gjithashtu ndryshoi rregullat në shërbim për të parandaluar një lojtar nga fshehja e topit gjatë shërbimit, me qëllim rritjen e gjatësisë mesatare dhe për të zvogëluar avantazhin e sherbyesit, efektive në vitin 2002.qe lojtari te sherbeje siq duhet, topi duhet të jetë hedhur në një minimum prej 16 cm në ajër.Qe nga viti 2014,shtetet qe kanepranuar ITTF-ne si organizate,kane perdorur nje top me nje material polifonik me te ri.