Rënia e lirë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Rënia e lire)
Jump to navigation Jump to search

Rënia e lire e trupave është lëvizja e atyre trupave qe kryhet vetëm nen veprimin e forcës tërheqëse te Tokës (Forca e rëndesës). Për te studiuar këtë rënie te trupave, ne vitin 1589 shkencëtari italian Galileo Galilei lëshoi nga kulla e larte e Pizës, njëkohësisht dy sfera te njëjta, por me masa te ndryshme. Shpejtësia fillestare e tyre ishte 0 m/s. Ai vuri re se sferat binin ne te njëjtën kohe ne toke, pavarësisht nga masa e tyre. Si përfundim ai tha se, gjate rënies se lire, te gjithë trupat lëvizin me te njëjtin nxitim, atë te rënies se lire qe shënohet me marrëveshje international me shkronjën g. Pra rënia e lire është një lëvizje njëtrajtësisht e ndryshuar ( e përshpejtuar dhe e ngadalsuar ) ku nxitimi është gjithmonë 9,8 m/s².

Kur trupi hidhet prej lartësisë se caktuar poshte ai e ka g=9,8 m/s². Ne te kundër nga poshtë sipër g=-9,8 m/s². Gjithashtu kemi edhe formulat e caktuara për rënien e lire:

  • v = v0 + gt per v0>0 dhe v = gt per v0 = 0
  • h = v0t + gt²/2 per v0 > 0 dhe h = gt²/2 per v0 = 0

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]