Shqiponja e Detit të Salomoneve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Shqiponja e Detit të Salomoneve (Haliaeetus sanfordi) është një Shqiponjë e madhe e cila paraqitet në Bougainvill edhe në Arkipelagun Salomon (polinezi). Epitetonin e llojit (Haliaeetus "Sanfordi") është për nderë të një kuratori të American Museum of Natural History, i cili e zbuloi këtë taxon gjatë një ekspedite në vitet 1920-a. Përshkrimin e parë shkencërorë e bëri Ernst Mayr në vitin 1935. Shqiponja e Detit të Salomoneve shpesh shihet edhe në pullat postale të vendit. Në Santa Isabela kjo lloj shqiponje simbolizon prijësin, kurse në Cheke Holo quhet Gaghata.

Përshkrimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Shqiponja e Ditit të Salomoneve arrinë një madhësi prej 64 deri 90cm dhe një peshë nga 2,3 deri në 2,5 kg. Gjerësia e krahëve arrinë 165 deri 185cm. Pendlat e kokes dhe të qafes janë ngjyrë kafe të çelët. Në anën barkore është me ngjyrë kafe, ngjyrë kafe në të kuqe deri në kafe të mbyllët. Ana shpinore është ngjyrë kafe të mbyllët deri në ngjyrë të përhimt në të zezë. Sytë i ka ngjyrë kafe të çelët.

Mënyra e jetesës[redakto | redakto tekstin burimor]

Kjo Shqiponë jeton në malet rreth bregut të detit të cilat arrijnë lartësi mbidetare deri në 1350m. Koha e çeljes së vezëve është nga gushti deri në tetor. Folet përbëhen në të shumten e rasteve nga dy vezë.

Ushqimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Kjo është Shqiponja Deti e vetme e cila gjahton prenë e vetë në malet tropike. Ushqimi përbëhet nga Megachiroptera dhe Kuskusa, poashtu edhe nga peshq (gjithashtu edhe kërrma të peshqve të mëdhenj dhe peshkaqenët), molusqe, gjarpërinjë uji, gaforre dhe breshka.

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Ferguson-Lees, James & David A. Christie 2001: Raptors of the world. Helm, London.