Historitë e Thukididit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Thucididis Historiae)

Historitë e Thukididit
(Thucididis Historiae)

Është një vepër e Thukididit e cila përshkruan luftën e Peloponezit gjer në vitin 411 p.e.s . Vepra përbëhet nga tetë libra. Në librin e parë, pas hyrjes, në të cilën autori flet për qëllimin e veprës së tij, ndjek e ashtuquajtura "Arkeologji", ku tregon për madhështinë dhe rëndësinë e kësaj lufte, dhe e krahason atë me ngjarjet më të vjetra të Greqisë së lashtë. Pastaj shpjegon shkaqet e luftës. Libri dytë fillon me tregimi e luftës, i cili bëhet në mënyrë analitike duke i ndarë vitet e luftës në verë dhe dimër. Kulmi i përshkrimit arrihet në librat gjashtë dhe shtatë, në të cilat trajtohet ekspedita e Siqelisë.

Po ashtu në këtë vepër gjenden të dhëna historike mbi Ilirinë, të cilat janë më të theksuara në këto pjesë:

  • Libri I : 3, 24, 25, 26, 31, 38, 44, 45, 46, 47,
  • Libri II: 68, 80, 81,
  • Libri III: 126,

Burim i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]